Close
Faqja 8 prej 10 FillimFillim ... 678910 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 71 deri 80 prej 92
    i/e regjistruar Maska e KokeKatrori
    Anėtarėsuar
    18-06-2009
    Vendndodhja
    perballe Malit
    Postime
    237
    Citim Postuar mė parė nga Explorer Lexo Postimin
    Une mendoj se ne kete situate kur populli ishte i elektrizuar ne maksimum, u gjenden agjenturat e huaja greko-sllave te cilat kurdisen firmat e famshme piramidale per te shuar etjen e njerezve te thjeshte, e pastaj ti manipulojne ata dhe ti shfrytezojne per shkaterrimin e filleve te para te demokracise ne Shqiperi. A thua i konvenonte serbit dhe grekut nje Shqiperi demokratike? Normalisht qe jo, sepse demokracia ne Shqiperi do te thoshte zgjidhje e ceshtjes Kosovare ne ish jugosllavi dhe e Ēameve ne Greqi.
    Une mendoj se ky ka qene qellimi kryesor i firmave piramidale. Ky fenomen nuk ka qene thjeshte nje ngjarje ekonomike por ka pasur qellim edhe me te gjere.
    Me fal or Mik por nuk mund ta pranoj. Ti flet me cfare ke lexuar kurse une flas mbi bazen e djerses qe kam humbur ne ato firma. A e di Ti qe Zoti Gjallica eshte 100% Verior (mga Kuksi ne mos gabohem). Po crendesi ka - ekspertet e vendit dhe te huaj i thane Saliut ti mbyllte Firmat dhe ai jo vetem nuk pranoi per vite me radhe por edhe 1-2 muaj para se ato te zhdukeshin doli ne televizor dhe tha "ato jane para te pastra, jane djersa e Shqiptareve dhe nuk do te mbyllen" Perse me fut greket Ti ketu dhe nuk me thua me cfare mendje Gomari, Ai personalisht jo vetem qe nuk i mbylli keto Firma por i perkrahu deri ne diten e fundit ???
    Nga ana matematikore i bie te kete qene Saliu vete perkrahes i Grekeve dhe Serbeve ... apo gabohem ?
    Kur them "banda" aty nuk i fusi vellezerit shqiptare, mos me keqkupto sepse te gjith e dime se kush kan qene bandat dhe banditet ( me emer e mbiemer), por populli ka qene i manipuluar dhe i pafajshem sic eshte edhe Xhaxhai yt. Djemte Kosovar jane nisur kundra bandave e jo kundra vellezerve te vet shqiptar qe kane qene te manipuluar.
    Ate pyetjen time per kamionet e naftes e lexove gjekundi ?? Me duket se nuk i je pergjigjur - apo gabohem ?
    Mos i bie perseri matematikisht qe te jete mik i serbeve kur i furnizon ata me nafte nderkohe qe Vellezerit e UCK-se vriten nga Tanket Serbe ??
    Jugu gjithmone eshte zhvilluar me shume se sa veriu. Sali Berisha per here te pare po jep shenja per te futur nje baraspeshim ne mes ekonomise se jugut dhe te veriut. Besoj se kjo nuk duhet te ngjalle zili tek shqipet e jugut , por duhet te jen krenar qe edhe vellezerit e tyre atje larg ne male, te civilizohen pak, sepse edhe ata jane shqiptare dhe njerez. Prandaj Sala nuk do ta fuse ne lufte veriun edhe jugun, por ai do te fuse barazine.
    Ore Explorer, po pse more Mik kush eshte ziliqar per Veriun ??? Po qe Ti te vesh nje nga Veriu te beje zap Vloren dhe pastaj mbyll syte kur ai behet me Vile .... dhe une duhet ta quaj barazpeshim kete ?? Pyet Homzen se ta shpjegon me mire kete ...
    Ja fal Ti Mik, Saliut qe e la per kaq vjet ne harrese Bregdetin sepse "duhet te ngrinte Veriun njehere" ???

Jo, nuk jam dakort, se ketu nuk flitet qe Explorer apo Homza apo Katrori the nje llaf me shume apo me pak .. ketu flitet per fatet e nje Kombi te vuajtur dhe nuk duhen toleruar gomarlleqet. Kush eshte Gomar, le tja leje vendin tjetrit, pavarsisht nga bindjet partiake. Pike

Sidoqofte, ne ketu kot muhabet bejme, se asgje nuk ndryshojme dot. Shqiperia jone nderkohe qe ne te dy shkruajme ne Internet, ka rrezik se ska drita ....

KokeKatrori!

Ti shume po i individualizon gjerat. Po permend vilat dhe disa emra dhe nuk ben nje analizete pergjithshme te problemit. Ti shume veshtire e ke te kuptosh se kush i luan penjėt ne teatrin e kukullave, ti po e shikon vetemse ēfaqjen e kukullave.
    Ti asnjehere nuk mund te arsyetosh perpara nje shqiptari, komitetet e shpetimit ne Vlore te udhehequr nga bandite grek e serbe. Shqiptarit patriot i intereson kombi e atdheu, nuk i interesojne imetesirat qe po permend ti ( vilat, leket e s'di cka).
    Perfundimi eshte se:
    Shqiperia e 97-tes, ka qene nje alarm i shkalles se pare per rrezik nga armiqte shekullor te saj.
    Kush e degjuar kete alarm, e ka degjuar, e kush nuk e degjuar, e ka pasur mendjen te leket e humbura ne piramidat e ngritura nga ai qe ka dashur shkaterim te Shqiperise dhe shqiptareve ne pergjithesi.
    Nuk mund te mohosh ti ne menyre kategorike qe 97-tata ka qene nje tentim per shkaterimin e Shqiperise nga njerez te veshur melloj-lloj petkash. Ti nuk mund te fajesosh Saliun per cdo gje qe ka ndodhur ne ate kohe. Ai nuk ka qene thelbi i kesaj krize, por ka qene tjeterkush.
    Ti nuk mund te mohosh kontrubutin e Sali Berishes qe ka dhene per ceshtjen kombetare.
    Sali Berisha ka edhe gabime, e gabimet nuk i ka pasur te qellimta. Ti nuk mund te bindesh nje shqiptar patriot se firmatt piramidale qenkan kurdisur nga Sali Barisha qe ai te grabise leket e popullit.
    Por edhe une nuk mund te bindi asnje shqiptar se sali Berisha qenka politikani me i paster ne Shqiperi.
    Te gjithe politikanet kane pozitivet dhe negativet. Per momentin Sala ka me pak negative e me shume pozitive.
    Dikush tha qe Koridori i Kombit (rruga Durres - Kukes) dhe antaresimi ne NATO do te ndodhte edhe pa Sali Berishen. Une them se jo, sepse keto shansa i ka pasur fatos nano me shoke 8 vjet,por nuk i realizoi. Ai tere djersen e popullit shqiptar te pervuajtur e vuri ne tavolinat e kazinos ne Oher e Gjevgjeli te Maqedonise. A e din ti se fatos nano ka tavolinen e vet personale per bixhoz ne kazinon e Gjevgjelise? Kjo kazino eshte prone e grekerve.
    Parate e shqiptareve nga piramidat, perfunduan ne keto kazino dhe nuk i ka mare Sala.
    Sala ne kete momente ndodhi naiv dhe kokeforte dhe nuk pranonte qe ne Shqiperi ka piramida, ky eshte gabimi i tij, por jo se i ka vjedhur parate.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Explorer : 24-10-2009 mė 18:52
    Ndrysho Firmėn

i/e regjistruar Maska e KokeKatrori
    Anėtarėsuar
    18-06-2009
    Vendndodhja
    perballe Malit
    Postime
    237
    Nuk mund te mohosh ti ne menyre kategorike qe 97-tata ka qenenje tentim per shkaterimin e Shqiperise nga njerez teveshur melloj-lloj petkash.
    PO, me thene te drejten ketu ke te drejte !!! Por une kembengul qe ne popull ishte krijuar ngadale ngadale nje situate pakenaqesie kundrejt drejtimit qe bente Saliu dhe se po te jepte dorheqjen Saliu do krijohej nje Qeveri e Pajtimit a ku di une dhe do menjanohej gjakderdhja ..
    Sali Berisha ka edhe gabime, e gabimet nuk i ka pasur te qellimta. Ti nuk mund te bindesh nje shqiptar patriot se firmatt piramidale qenkan kurdisur nga Sali Barisha per te grabitur popullin. Por edhe une nuk mund te bindi asnje shqiptar se sali Berisha qenka politikani me i paster ne Shqiperi. Te gjithe politikanet kane pozitivet dhe negativet. Per momentin Sala ka me pak negative e me shume pozitive.
    Edhe ketu dakort jam deri diku. E di qe nuk i ka bere me antipatriotizem gabimet, por Shqiperia nuk eshte fushe eksperimenti ... ska shendet per prova te teperta.
    Dikush tha qe Koridori i Kombit (rruga Durres - Kukes) dhe antaresimi ne NATO do te ndodhte edhe pa Sali Berishen.
    PO une e thashe dhe kete nuk e luan as topi !! Kembengul se ka te tjere ne Partite e djathta te afte per te drejtuar me mire Vendin. Dhe Bota do ti kishte perkrahur edhe me shume sec perkrahu Sali Berishen !!! Ti e di qe bota e perkrah si te djathte dhe jo si individ - e di kete apo jo ??

Per Fatos Nanon nuk kemi pse debatojme, sepse une e shaj shume me rende se Ti. Nuk ja vlen te flasim per te.

Kurse sa per "ka vjedhur apo jo Saliu" - rendesi nuk ka fare, po edhe ai si te tjeret. Asnje Politikan Shqiptar nuk eshte 100% i paster sot.

Nejse, ne disa pika ke te drejte. Me je akoma borxhlli Naften e Tankeve ;-)

U befte Shqiperia dhe Kosova nje Komb i fuqishem, i civilizuar dhe Atdheu qe ne kemi enderruar gjithmone.

Une po e mbyll per sot. Te uroj Shendet

Citim Postuar mė parė nga KokeKatrori Lexo Postimin
    je akoma borxhlli Naften e Tankeve ;-)
    Me nxjer faktet dhe une do te dakordohem. Une e di qe faktet ballafaqohen ne gjyq dhe gjyqi eshte ai qe percakton fajtorin. Deri me tani nuk kem degjuar per nje akuze te tille ne prokurori, qofte nga partia kundershtare e Sales ose nga ndonje oragn ose individ shqiptar ose te huaj.
    Sidoqofte, kjo qe thua ti eshte dicka e pa argumentuar e qe qarkullon neper popull me shume si je zhurme.
    befte Shqiperia dhe Kosova nje Komb i fuqishem, i civilizuar dhe Atdheu qe ne kemi enderruar gjithmone.
    Amin !

Te uroj Shendet
    Edhe une ty, shendet dhe jete te gjate dhe sa me shpejt te kthehesh ne atdheun tend.
    Ndrysho Firmėn

faraone Maska e tutankamon
    Anėtarėsuar
    11-03-2009
    Vendndodhja
    perball komshiut
    Postime
    3,009
    ah mor kokekatror sa i dashuruar qenke ti por me duket se qenke nje nga ata qe nuk ka jetuar kurr ne shqiperi ose ja fut kot si kau peles ose nuk ka shpjegim tjeter kjo menyra jote e te shprehurit !! hajde dhe jeto dhe ti mbi toke si gjith te tjeret....je i mirpritur!!
    Cdo Gje Ne Jete Paguhet , Eshte Thjeshte Ceshtje Kohe . . .

i/e regjistruar Maska e Brari
    Anėtarėsuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826
    Ėngjėll Gusho: Ju tregoj Sali Berishėn nė rini

VALENTINA MADANI

Valixhet prej druri i bėnė gati dhe i mbyllėn me ēelės nė tė njėjtėn kohė. Rrugėt e veēanta tė dy djemve bashkoheshin nė Tiranė. U nisėn drejt kryeqytetit me sytė e pėrlotur nga pėrqafimi i prindėrve. Me vete morėn porositė e tyre pėr jetėn. Ishin vetėm 14-vjeēar. Njėri vinte nga Korēa. Tjetri nga Tropoja. Engjėlli dhe Saliu, dy fėmijė qė rastėsia i bashkoi nė pak metra katrorė. Pėr 9 vite me radhė, nė njė dhomė konvikti. Pėr Ėngjėll Gushon, ky rrėfim ėshtė i rrallė. Ekskluzivisht pėr “standard” doktori nga Korēa qė nuk e ndėrron vendlindjen me metropolin shqiptar, tregon kujtimet e 51 viteve mė parė. Ėshtė pasardhės i Lasgush Poradecit, tė cilin emocionet e mbėrthejnė edhe sot nė moshėn 65-vjeēare. Njė udhėtim prej “mijėra miljesh” qė fillon me njė hap tė vetėm... Marrėdhėniet me librat, femrat dhe shokėt gjatė shkollės sė mesme dhe fakultetit tė Kryeministrit tė Shqipėrisė. Miku i vjetėr me bindje tė majta, tregon kujtimet pas 51 viteve. Ėngjėll Gusho thotė: “Rrugėt tonė u ndanė nė ‘90-ėn, por mė ka ndihmuar kur kisha nevojė”. Rastėsia i takoi nė Politeknikumin e kryeqytetit dhe mė pas edhe nė Fakultetin e Mjekėsisė. Zotėsia e tyre pėr tė jetuar mes kujtimeve tė pėrbashkėta. Ēasti i fillimit pėr Ėngjėllin dhe Saliun ėshtė hapja e ēelėsit tė valixheve tė jetės. Ajo nisi e mundimshme qė nė vitin e parė tė shkollės sė mesme. Njė punė vullnetare, por e detyrueshme, ku kazma dhe lopata rrinin mė tė gjata se trupat e tyre, teksa mbushnin me dhe digėn e liqenit tė Tiranės. Dhe mė pas, ditėt tė cilat u jepnin mundėsinė t’i mėsonin njėri-tjetrit pasionet, dėshirat, veset, tė mirat dhe tekat e moshės sė fėmijėrisė. Ėngjėll Gusho, tashmė I mbuluar nga thinjat, ka tė freskėta momentet me njeriun qė ende nuk ishte bėrė mė i pushtetshmi i Shqipėrisė. Ėngjėlli ia ka njohur zakonin e tė studiuarit qė nė orėn 4 tė mėngjesit, fėmijė fare i vogėl dhe orėt e vona, kur nga dhoma e studimit vinte i fundit dhe fikte dritėn kur 7 shokėt e tjerė kishin bėrė gjumin e parė. Ėngjėlli ia njeh kufizimin ndaj argėtimit, lojėrat sportive nė kohėn e lirė, apo shmangien e Berishės ndaj sherreve me ēdo lloj mėnyre. Pėr herė tė parė, doktori flet pėr rastet kur studenti nuk hezitonte tė kundėrshtonte profesorėt, teksa shpjegonin sepse studimi me orė tė gjata e bindte pėr tė kundėrtėn. Kjo e kishte bėrė atė njė student, mė tė mirė se profesorin. Shoku i shkollės sė 9 viteve, tregon pėr Berishėn xhentil dhe indiferent ndaj femrave, qė nuk i dinin asnjė tė dashur, lidhja serioze me studenten Liri Rama, pikat e tij tė dobėta, momentin kur djali nga Tropoja veshi i pari nė fakultet kostumin e zi mbi trupin e gjatė dhe si mendonte vetėm tė blinte libra pėr tė cilat thoshte se pėrherė u gjendet njė vend. Nė gjykimin e Ėngjėllit, Berisha ishte njė djalė korrekt, tepėr studioz, qė premtonte pėr tė ardhme, plot vese dhe virtyte qė e bėnin tė veēantė nga bashkėmoshatarėt e tjerė. Studimi me “lepurin” nė laboratorėt e fakultetit dhe keqardhja se gjallesa e vogėl ishte preja e shkencės. Qė atėherė kanė kaluar shumė vite dhe takimet mes Berishės dhe Ėngjėllit u bėnė gjithnjė e mė tė rralla, sepse udhėt e tyre tashmė ishin ndarė. Politika kishte pjesėn e saj. Megjithatė pėr Ėngjėll Gushon, Sali Berisha mbetet njė shokė i rrallė i cili mundi t’i gjendet pranė nė njė ēast tragjik pėr jetėn e mbesės, sepse nė fund tė fundit, ata kishin studiuar pėr vite me radhė bashkė nė tė njėjtėn klasė dhe mė pas nė tė njėjtin auditor, humanizmin.

Bisedoi: Valentina Madani

Z. Gusho, kur vendosa tė bashkėbisedoja me ju, mendova se adresėn tuaj do ta gjeja nė Tiranė, por ju gjej nė njė shtėpi private nė qendėr tė Korēės dhe larg metropolit shqiptar. Njė doktor nė moshėn 65-vjeēare qė s’e imagjinoj dhe aq ditėn e tij...

Ndihem mirė nė qytetin tim, ndaj nuk e kam braktisur. Kėtu kam jetėn time, ditėt e mia tė 65 viteve. Kam shoqėrinė time, familjen time. Ngrihem herėt nė mėngjes si zakonisht, pėr 42 vjet me radhė, paraqitem nė punė nė orar ekzakt (megjithėse me orar tė reduktuar) dhe pasditja ėshtė nė dispozicionin tim dhe krejtėsisht tė familjes. Pjesėn mė tė madhe tė kėsaj kohe ma zė interneti (jemi apo jo nė kėtė moshė?). Kam kohė edhe pėr shėtitje, lexime librash, qoftė edhe jo mjekėsore, si dhe t’u pėrgjigjem tė gjithė atyre qė kanė nevojė pėr mua (kuptohet - ndihmė mjekėsore).

Pėr doktorėt thuhet se janė njerėz tė pasur. I tillė jeni edhe ju?

Sigurisht, kur bėhet fjalė pėr anėn shpirtėrore. Kam dy vajza (dhe kush ka vajza, ka botėn), nėnėn e dy vajzave si dhe kohėt e fundit njė mbesė tė vogėl. Pra, plot e mė plot. Nga ana materiale atė qė kam e kam trashėgimi nga nėna dhe babai, kanė qenė tė dy arsimtarė nė qytetin e Korēės, me pak prona nė Korēė e Pogradec.

Ishin dėshira juaj studimet pėr mjekėsi?

Ne moshėn 14-vjeēare, kur sapo mbaroja klasėn e shtatė pėr tė marrė dėftesėn e lirimit, pra viti 1958, mėsuesja kujdestare e klasės, Meropi Face, na tha qė kush ka dėshirė tė shkojė pėr studime nė Tiranė nė njė shkollė profesionale, midis tė tjerash edhe pėr mjekėsi pėr ndihmėsmjek, tė bėjė njė lutje e ta depozitojė pranė drejtorisė sė shkollės. Sot nuk mund tė them dot se sa dėshirė kisha atėherė pėr mjekėsinė qė as nuk e njihja, pra njė dėshirė adoleshenti pėr t’u larguar nga shtėpia e prindėrve dhe pėr tė provuar veten sa i zoti isha. Nga prindėrit nuk pata kundėrshtime, megjithėse do tė ishin nė vėshtirėsi ekonomike mbasi nuk mė akordohej bursa, duke qenė se dy vėllezėrit e mi ishin studentė, njėri jashtė shtetit nė Bullgari, tjetri nė Tiranė. Motra e nėnės (tezja ime) i thoshte asaj tė mė bėnte doktor e ta shėroja kur tė sėmurej, por ajo nuk ia arriti kėsaj dite, pasi vdiq para se unė tė mbaroja studimet. Vetė ajo nuk kishte fėmijė.

Shoqėria ėshtė si ajri, e nevojshme pėr frymėmarrjen, por e pamjaftueshme pėr jetėn. Por nė rast se pėr disa ėshtė si njė “shuplakė” nė fytyrė, si ishte ajo pėr Engjėllin fėmijė ku rastėsia i solli tė kishte 9 vjet nė njė dhomė konvikti, njeriun qė sot ėshtė Kryeministėr i Shqipėrisė, Sali Berishėn? Cili ishte ēast-fillimi i shoqėrisė suaj?

Janė kujtime tė 51 viteve mė parė, qė edhe sot kur flasim bashkė, mė ngjallin emocione. Koha ka bėrė tė vetėn, disa i ka zbehur, disa i ka fshirė nga kujtesa, por shumė tė tjera ruhen nė mendjen time. Nė vitin 1958 Politeknikumi Mjekėsor ishte nė ndėrtesėn ku sot ėshtė Medreseja, bile edhe atėherė tiranasit ashtu e quanin (kanė disi tė drejtė ata qė nė ndonjė rast kanė thėnė pėr Sali Berishėn se ka mbaruar shkollėn e Medresesė). Nė konvikt, njė ndėrtesė 1-katėshe pėrbri shkollės, jam paraqitur me vėllanė, student nė Gjuhėt e Huaja me njė valixhe prej druri tė mbyllur me ēelės, kėshtu i kishim tė gjithė atėherė. Na dhanė ēarēafė, batanije, bile edhe dyshek. Na treguan njė dhomė tė madhe ku kishte 12 deri 14 krevate dėrrase, 2-katėshe tip marinari. Zumė njė krevat dhe shtruam ndėrresat, me valixhen tek koka e krevatit. Nė njėrin prej tyre ishte dhe Saliu qė rastėsisht ose detyrimisht ka qenė nė kėtė dhomė konvikti. Sa pėr takimin e parė me tė dhe se si jemi njohur, mund tė them nuk e di tamam! Si mund tė them qė mbaj mend si mėsova tė ec, si mund tė mbaj mend takimin e parė me vėllezėrit, pra thjesht e mbaj mend qė kemi qenė nė njė dhomė konvikti e nė njė klasė shkolle me shumė bashkėkonviktorė e me shumė bashkėnxėnės. Njohja ka qenė diēka e zakonshme, e pranueshme, pa njė ēast fillimi. Mė vonė, me kalimin e ditėve dhe tė muajve, mė pas kemi venė re dallimin midis njėri-tjetrit nė gjuhė e zakone, nga veriu apo nga jugu, gegė apo toskė dhe ēka na bashkonte apo ēka na ndante. Ajo qė na bashkonte, pra me sa duket ishte mė me rėndėsi, prandaj dhe u bėmė shokė, dhe ajo qė na ndante nuk merrej nė konsiderate nga ne.

Ēfarė ju bėri pėrshtypje kur e patė fillimisht?

Tani qė rri e mendohem pėr kėtė pyetje, mė kujtohen tri gjėra tė vogla. E para, nxėnėsve qė vinin me bursė nga veriu (Tropoja apo Kukėsi), konvikti u jepte njė xhaketė e pantallona si dhe njė pallto prej shajaku me ngjyrė blu. Nuk e mbaj mend, mori apo jo Saliu, por pėr t’i veshur nuk i ka veshur se do ta mbaja mend. Pėrshtypja e dytė. Nė vitin e parė dhe tė dytė tė shkollės sė mesme profesori i nderuar i gjuhės dhe i letėrsisė, Peter Elezi, kur korrigjonte hartimet tona, i bėnte atij dy vėrejtje, pėr shkrimin dhe keqpėrdorimin e gėrmės “e”. “Pėr tė tjerat, ishte i mirė nė imagjinatė”, - thoshte ai.

Pėrshtypja e tretė. Ishte nga tė pakėt nxėnės qė pinte duhan fshehurazi se po ta zinin, e pėrjashtonin

Ēfarė e bėnte tė dallueshėm Sali Berishėn mes nxėnėsve tė tjerė?

Ishte i pėrkushtuar mė shumė se tė tjerėt nė studim (studim i detyruar nė klasa nga ora 16-19). Gjatė kohės sė lirė nuk parapėlqente shumė lojėrat sportive, si futbollin apo basketbollin, pėr tė mos thėnė qė nuk i preferonte fare. Kishte disi vėshtirėsi nė fizkulturė, sidomos me ecjen nė rresht me hap rreshtor. Nė vitin 1959 u bė spartakiada e parė kombėtare, shumė shpesh pasditeve na ēonin nė bulevardin “Dėshmorėt e Kombit”, para hotel “Dajtit” pėr tė bėrė provat e manifestimit. Kush i ka provuar kėto, i mban mend se ē’kemi hequr. Pėr kushtet nė konvikt, nuk kishim ngrohje, mungonte edhe uji pėr t’u larė nė mėngjes, nxėnėsit konviktorė shpėrndaheshin nėpėr rrugėt e lagjes pėr tė gjetur ndonjė ēezmė buzė rrugės, pėr tė larė fytyrėn dhe duke shtyrė njėri-tjetrin nxitonin pėr tė ngrėnė mėngjesin nė mensėn e konviktit pėr tė filluar mėsimin nė orėn 8 dhe sigurisht kėshtu bėnte edhe Sali Berisha.

Si e bėnit jetėn konviktore, e kishit tė vėshtirė pėrshtatjen me tė? Me sa di unė, kishit rregulla tė forta dhe pak liridalje…I kapėrcenit shpesh muret e konviktit pėr mė shumė liri?

Nė jetėn konviktore kishte vetėm dy ditė liridalje nė qytet, tė shtunėn dhe tė dielėn pasdite. Nė moshėn qė ishim atėherė, s’ishte e vėshtirė qė tė kapėrceje muret e avllisė sė konviktit pėr tė dalė pa leje nė qytet. Portėn e ruante xha Saliu, rojtari plak qė nuk bėnte lėshime pėr asnjė, sidomos pėr vajzat.

E theu ndonjėherė kėtė rregull Saliu nxėnės? Bėri ndonjė marifet pėr ta kaluar avllinė?

Nxėnėsi Sali nuk e bėri asnjėherė kėtė marifet qė tė largohej pa leje apo tė laheshim nė lumin e Tiranės dhe mė vonė nė Liqenin Artificial, ku kishim marrė pjesė nė ndėrtimin e digės sė tij.

Po mė ēudisni, ju fėmijėt keni ndėrtuar digėn e Tiranės? Kur ka ndodhur kjo konkretisht?

Po, po. Kėshtu ka ndodhur. Nė vitin 1958, vitin qė filluam vitin e parė tė shkollės sė mesme, filloi tė ndėrtohej diga e Tiranės. Ne si nxėnės ishim tė detyruar tė bėnim punė vullnetare. Kujdestari i konviktit qė nė orėn 5 tė mėngjesit, ēdo ditė na zgjonte nga gjumi, na jepnin nga njė paēe koke dhe me kazmė e lopatė nė krah niseshim pa gdhirė qė nga Medreseja nė kėmbė deri tek Liqeni i Tiranės. Atje merrnim dhera dhe e mbushnin.

Por ju ishit fėmijė, si mund ta bėnit njė gjė tė tillė? Ishte e mundimshme?

Sigurisht, ishte shumė e lodhshme, nisur nga fakti se ne ishim fare tė njomė. Sapo kishim mbushur 14 vjeē dhe po tė na shikoje atėherė rrugės pėrgjatė bulevardit nė kėmbė, kazma dhe lopata ishin mė tė gjata se trupat tanė. Por s’mund tė kundėrshtoje, sepse ishte punė vullnetare e detyrueshme. Dhe sapo mbaronim orėt e punės, ktheheshim nė shkollė dhe nga shkolla niseshim sėrish kėmbė pėr tek Liqeni.

Sa zgjati kjo punė?

Derisa u mbush diga e Liqenit. Bashkė me ne ishin edhe shkollat e tjera tė Tiranės. Ishte njė detyrim qė nuk e shmangnim dot. Kėshtu qė bashkė me Saliun dhe shokėt e tjerė tė dhomės mbushnim me dhera digėn e Tiranės.

Si reagonte Berisha gjatė atyre ditėve?

Nuk bėnte fjalė. Ishte goxha punėtor. Edhe si fizik ishte mė i gjatė se ne. Punonte pa fjalė.

Po raportet me mėsuesit si i kishte?

Mėsimet na i zhvillonin pedagogė-mjekė tė nderuar qė kishin mbaruar studimet kryesisht jashtė shtetit, na shpjegonin me pasion dhe na vlerėsonin pėr atė ēka kishim mėsuar. Sigurisht qė Saliun e kishin marrė me sy tė mirė, pasi mėsonte shumė.

Shpesh Berisha ka thėnė se e kishte pasion letėrsinė...

Nė shkollėn e mesme, pėrveē mėsimeve, qė pėr sa di unė, nuk ishte e vėshtirė t’i mėsonte ato pėr tė qenė nxėnės i dalluar, kishim kohė pėr t’u marrė me letėrsi. Saliu kishte dėshirė tė lexonte dhe shpesh shkonte vetėm nė bibliotekė dhe ulej dhe lexonte me orė tė tėra. Kjo preferencė pėr letėrsinė me sa duket na afroi ne 7-8 shokė tė klasės sė shkollės sė mesme tė vazhdonim shoqėrinė edhe nė Fakultetin e Mjekėsisė.

Sa i ndjeshėm ishte ndaj muzikės?

Njė shoku ynė, Thoma Ketri, meqė dinte t’i binte fizarmonikės, u caktua pėrgjegjės i bibliotekės sė shkollės. Nuk kishte shumė libra dhe romane tė ndryshme dhe si qendėr kulture qė ishte nė tingujt e fizarmonikės mėsuam tė kėrcenim. Sali nuk ėshtė se ishte ndonjė merakli i madh i kėrcimit. Pėr sa i pėrket leximit tė librave, Saliu gjeti ambientin e pėrshtatshėm, por pėr sa i pėrket vallėzimit, as qė e mori mundimin ta mėsonte. Nė Tiranė zhvilloheshin aktivitete kulturore nė Teatrin Kombėtar apo nė Teatrin e Operas dhe Baletit si dhe kinematė nė tė cilat nuk linim shfaqje pa parė duke siguruar me vėshtirėsi biletat.

Keni bėrė ndonjėherė sherr me tė? Ishte natyrė sherrxhiu?

Si nė shkollėn e mesme, ashtu edhe nė fakultet, marrėdhėniet midis studentėve tė tjerė dhe Saliut ishin krejtėsisht korrekte, dinte tė shmangte sherrin fare bukur, nuk shante. E vetmja fjalė e keqe qė mund tė thoshte nė raste tė tilla, ishte bestia, bestia (kafshė) dhe largohej. Kjo ishte e vetmja fjalė fyese qė Saliu pėrdorte. Edhe atėherė kur tentonte ta ngacmonte ndonjėri, ai i shmangej me ēdo kusht sherrit dhe ikte. Aq mė tepėr, Saliu nuk ngacmonte kurrė i pari. Madje, shmangej me ēdo mėnyrė.

Nė njė nga fotot qė mė treguat, shoh qė jeni me kokė tė qethur zero, si ushtar…

Edhe qethja e kokės ishte njė detyrim nė konvikt. Na qethnim pėr tė mbajtur pastėrtinė e kokės, pasi nė konvikt vuanim pėr ujė.

Cila ishte koha mes shkollės sė mesme tė Politeknikumit dhe Fakultetit tė Mjekėsisė?

Mbaruam shkollėn e mesme dhe nuk bėmė dot mbrėmjen e maturės. Na mbeti peng dhe siē ishim ne shokėt e dhomės, organizuam njė mbrėmje bashkėrisht. U kėnaqėm. Ne ishim tetė shokė dhome dhe pjesa mė e madhe synonim studimet e larta. Por, para se tė merrnim vesh nėse do tė uleshim apo jo nė auditorėt e Universitetit, na dėrguan 3 muaj praktikė nėpėr rrethe. Mua mė kthyen nė Korēė, kurse Saliun, me sa mbaj mend, e ēuan nė Shkodėr. Pas 3 muajve praktikė, dilnim ndihmėsmjekė dhe kishim tė drejtė vizite dhe lėshim recete, gjė qė sot i ka vetėm njė mjekė i shkollės sė lartė. Pas praktikės, u kthyem nė Tiranė, tashmė me tė drejtė studimi dhe nė fakultet.

Dhe tashmė vjen koha e fakultetit. Besoj ėshtė koha kur tė gjithė donit tė bėheshit mjekė, apo jo?

Sigurisht, ne kishim synimin tonė tė pėrbashkėt, tė vazhdonim studimet e larta. Fillimisht, gjetėm njė dhomė tė pėrbashkėt nė konviktin e sapondėrtuar, pra tetė veta nė njė dhomė, me qėllimin e vetėm pėr t’u bėrė mjekė. Tani nė kėtė konvikt mund tė thoshim qė kishim dhomėn tonė, edhe kėtu krevatet ishin stil marinari veē jo prej druri, por prej hekuri, me susta prej teli tė ashpėr, me tė cilat njėri nga shokėt e dhomės, Haziri, bėnte rezistenca pėr t’u ngrohur nė ditėt e ftohta tė dimrit, por edhe radio “Megalen” pėr tė dėgjuar ndonjė stacion.

Dhe vijnė leksionet. Berisha ishte tip qė mbante shėnime?

Leksionet mbaheshin me shėnime pothuajse tė gjitha dhe shkrimin mė tė mirė e kishte Thomai, shoku tjetėr i dhomės. Fletoret e leksioneve tė tij ndaheshin nė tetė pjesė, kurse shėnimet qė mbante Saliu, nuk mund t’i shfrytėzoje se nuk lexoheshin dot. Mbas vitit tė parė, Thomai s’mbante dot mė shėnime se rrinte pranė shoqes sonė tė nderuar Pandora qė mė vonė u bė edhe bashkėshortja e tij. Kėtė barrė deri nė mbarimin e fakultetit, pėr tė mbajtur shėnime, e mora unė. Vėshtirėsitė pėr t’u pėrgatitur pėr dhėnien e provimeve na bėnė qė tė diskutonim gjithnjė e mė shumė pėr njė gjuhė tė huaj. Rusishtja ishte e detyrueshme, nga letėrsia ruse poezitė e Eseninit, Lermontovit dhe Pushkinit mėsoheshin dhe recitoheshin pėrmendėsh nė dhomėn tonė.

Blinte shumė libra Berisha kur ishte student?

Saliu ishte blerėsi mė i madh i librave mjekėsorė dhe artistikė. Ne e ngacmonim nė fund tė vitit se si do t’i ēonte nė Tropojė atė mal me libra tė grumbulluar.

Dhe si pėrgjigjej?

Thoshte se pėr librat gjithmonė gjendet njė vend...

Ishin gjuhėt e huaja pasion i tij?

Viti 1962, viti i parė i fakultetit, miqėsia me Bashkimin Sovjetik kishte pėrfunduar dhe gjithnjė e mė tepėr sytė po ktheheshin nga anglishtja dhe frėngjishtja. Nė kėtė kohė u lejuan mėsues qė jepnin kurse me pagesė nė tė ashtuquajturat kurse tė gjuhėve tė huaja. Unė dhe Saliu nė frėngjisht, tė tjerėt nė anglisht. Nė dhomė tashmė filluan tė recitoheshin edhe poezi tė Shekspirit dhe tė Hygoit.

Besoj ka studiuar shumė?

Saliu nuk mund tė studionte mė nė dhomėn tonė, por nė sallėn e studimit, rrinte aty deri vonė. Vinte i fundit pėr tė fjetur. Kur vinte ai pėr tė fjetur, ne tė gjithė ishim nė gjumė dhe pėr kėtė zakon tė tij nuk e ngacmuam asnjėherė.

Ku ishte problemi atėherė me tė?

Vėshtirėsia me tė ishte nė mėngjes. Donte tė zgjohej herėt qė nė orėn 4 tė mėngjesit dhe tė lexonte, por nuk zgjohej dot vetė. Porosiste ndonjėrin nga ne pėr ta zgjuar. Nė fillim e zgjonim ne, pavarėsisht se e kishim bezdi dritėn, ndėrkohė qė atij qė e zgjonte, Saliu i thoshte: “Tė faleminderes mor burrė, mė ke ba nder t’madh”.

Cilėn lėndė preferonte mė tepėr?

Studionte dhe lexonte tani mė shumė. Lėndėt e preferuara tė tij ishin pa diskutim ato tė mjekėsisė, por dhe lėndėt shoqėrore: filozofia, ekonomia politike, materializmi ishin tė preferuarat e tij, pėr tė cilat mund tė diskutonte edhe tė kundėrshtonte edhe profesorėt, gjė qė e bėnte atė tė njohur nga ata.

Mos doni tė thoni se studenti Berisha ua kalonte dhe profesorėve?

Kishte plot raste kur u kundėrvihej dhe jepte argumente bindėse, pasi studionte shumė. Kjo e bėri tė dallueshme studentin Sali Berisha nė Fakultetin e Mjekėsisė. Ditė pas dite po bėhej gjithnjė e mė i zoti.

Dhe si e pėrshkruanit atė nė fakultet?

Nga karakteri tashmė tė formuar ne e pėrshkruanim atė si tip sanguin. Atė qė donte ta arrinte, e arrinte; e ēonte deri nė fund punėn e nisur apo studimin qė kishte nė dorė.

Mė thoni njė rast sanguin tė tij?

Njė rast pėr tė treguar kėtė karakter ka ndodhur me pedagogun e Ekonomisė Politike, poetin Fatos Arapi. Ai nuk ishte pedagog i Fakultetit tė Mjekėsisė, por i Ekonomikut, nuk e njihte Saliun si student, kėshtu qė nė provimin e fundit tė vitit tė katėrt nė Ekonominė Politike Saliu nuk ishte nė listėn e studentėve pėr tė dhėnė provimin dhe mbas njė kohe tė gjatė kėmbėnguljeje dhe grindjeje me fjalė tė ashpra nga tė dyja palėt, profesori pranon ta marrė nė provim, por me kusht tė rrijė nė fund. Ne pritėm pranė derės derisa tė mbaronte provimin. Shohim qė dalin qė tė dy sė bashku. Profesori i kishte hedhur dorėn nė qafė, afrohen tek ne qė ta dėgjonim dhe i thotė: “Sali, kėtė qė bėre me mua, mos e pėrsėrit me profesorėt e tjerė, sepse ata nuk do tė tė kuptojnė siē tė kuptova unė, se ēfarė studenti je (i kishte vėnė notėn 10 qė sigurisht Saliu e meritonte).

Dhe si ia ktheu Berisha?

Saliu ia kthen: “Profesor, vetėm ju nuk mė keni kuptuar, tė tjerėt po”.

Ishte njė djalė i zellshėm, studiues, energjik, punėtor, autoritar apo ēfarė? Cila nga kėto i shkonte mė pėr shtat Berishės student?

Tri tė parat: i zellshėm, studiues dhe energjik. Sa pėr punėtor, nė kuptimin e zakonshėm tė punėtorit (pėr tė fshirė dhomėn dhe larė korridorin, kur kishim shėrbimin) mund ta ngelje nė klasė; autoritar u bė mė vonė, kur e mbajtėn pedagog nė Fakultetin e Mjekėsisė. Me shokėt e tij nuk e shfaqi autoritetin asnjėherė, por edhe ne as qė menduam qė do tė kishte kėtė drejtim qė ka sot. Si mjek me perspektivė, sigurisht e kishim menduar, sepse ishte i pėrgatitur tashmė profesionalisht.

Nė njė tjetėr fotografi qė ju mė treguat, ndryshe nga ju tė tjerėt, vėrejta qė Berisha kishte veshur pardesy...

Mbaj mend qė nė vitin e tretė tė fakultetit, Saliu pėr herė tė parė dhe mė pėrpara se ne tė tjerėt, preu njė kostum. Lekėt ia dėrguan nga shtėpia. Bashkė zgjodhėm njė copė nė dyqanin e modės, si quhej atėherė dyqani poshtė mapos, tek hotel “Vjosa”. Gjithashtu, bleu njė kėmishė dhe njė palė kėpucė tė reja. Mė kujtohet ky episod, sepse nė atė kohė doli romani “Tuneli “ i Dhimitėr Xhuvanit, ku personazhi i inxhinierit kishte njė kostum tė zi qė nuk e veshi asnjėherė dhe pėr kėtė ne e ngacmonim se edhe kostumi i Saliut ishte i zi.

Ishte tip qė mėrzitej shpejt? Ēfarė e mėrziste mė shpesh?

Nė vitin e katėrt tė fakultetit zhvilloheshin rrethe shkencore. Saliu u fut nė grupin e neurologjisė qė drejtohej nga prof. Bajram Preza. Nė atė kohė profesori studionte efektet e preparateve foosfoorganike tek lepujt. Saliu duhej tė kujdesej pėr ta, t’i ushqente, t’u bėnte analizat e gjakut dhe tė nxirrte rezultatet e efektit tė lėndės sė injektuar. Pra, i duhej edhe t’i sakrifikonte ato kafshė. Dėshpėrohej kur duhej ta bėnte kėtė, por njėkohėsisht gėzohej kur merrte rezultatet e duhura. Kjo gjė bėhej me pėrkushtim tė lartė pėr shkencėn, duke duruar vėshtirėsitė qė paraqiteshin nė bodrumet ku mbaheshin lepujt. Profesori ia njohu pėrkushtimin e tij. Kur mbaruan studimet, Saliu filloi si pedagog i lėndės sė Fizpathologjisė.

Pėr kė fliste mė me shumė dashuri?

Nė qoftė se e kini fjalėn pėr ndonjė vajzė, kjo gjė deri nė kėtė kohė nuk ka ndodhur. I respektonte ato dhe kėtė respekt karshi tyre e bėnte siē di ta bėjė njė xhentėlmen - me indiferencė.

Pėr sa i pėrket njohjes sė tij me studenten Liri Rama?

Nuk di absolutisht asgjė. Kjo ka ndodhur kur ai ishte pedagog dhe ajo studente, lidhjen midis tyre e kam marrė vesh nga takimet me shokėt e tjerė e qė mė kanė thėnė qė ka qenė njė lidhje shumė e pėrshtatshme pėr Saliun.

Pėrfundimi i studimeve tė larta ėshtė koha kur u ndanė rrugėt e jetės, por a mbajtėt mė pas lidhje me Berishėn?

Kemi shkėmbyer pėr disa vjet me radhė nga njė kartolinė urimi pėr Vitin e Ri. Njė vit pasi kishim mbaruar fakultetin, vij nga Korēa pėr njė seminar nė spitalin e Tiranės, kam takuar Saliun qė mė fton pėr tė marrė pjesė nė leksionin qė do jepte pėr studentėt. Dėgjova prej tij njė leksion tė njė shkalle tė lartė shkencore, me njė elokuencė tė veēantė dhe plot autoritet, tani tė mirė formuar. Nė vitin 1974 pranė spitalit nr. 1 po nė Tiranė, kam kryer specializimin pėr Endokrinologji. Jemi takuar shpeshherė dhe rastėsisht nė korridoret e spitalit, pėrshėndeteshim, pyesnim pėr shėndetin dhe ndaheshim shpejt e shpejt, si gjithmonė, pasi Saliu e kishte kohen gjithmonė tė kufizuar. Veē pedagogut, vizitonte edhe tė sėmurėt e shtruar nė Kardiologji dhe si mjek kishte bėrė emėr.

Kishte shfaqur ndonjėherė ndonjė pikėpamje politike?

Bėhet fjalė kur ishim student. Ishte koha kur lidhja me Kinėn ishte nė kulm dhe prishja me BS-nė po ashtu, kishin filluar fletėrrufetė nėpėr muret e fakultetit dhe Ismail Kadare do tė shkruante “Pėr se mendohen kėto male tė larta?” Saliu thoshte si me humor: “Kur nuk e dinin malet pėr se mendoheshin, nga do ta dinim ne studentėt 22-23-vjeēarė?” Kuptohet qė revolucionin kulturor dhe citatet e Mao Ce Dunit, pėr ne qė dinim pėrmendesh gjithė ato vargje tė klasikėve tė letėrsisė botėrore, nuk mund t’i mėsonim e aq mė pak t’i pranonim, por nuk e thoshim me zė.

A kishit menduar ndonjėherė se Sali Berisha njė ditė do tė bėhej jo vetėm dikush, por do tė vihej nė krye tė lėvizjes antikomuniste, atė tė dhjetorit,1990?

Qė mund tė bėhej dikushi deri nė vitin 1990, kjo tashmė kishte ndodhur nė fushėn e mjekėsisė. Ishte bėrė pedagog, kardiolog, kandidat i shkencave mjekėsore (i ftuar nga ana e tij unė kam marrė pjesė nė mbrojtjen e kandidaturės) dhe nė sferat e larta mjekėsore tė vendit dhe jashtė shtetit si dhe mjek i pėrmendur dhe i zoti nė marrėdhėniet me tė sėmurėt. Pėr lėvizjen antikomuniste mund tė them se Saliu nė Korēė nuk kishte ardhur deri atėherė. Nė zhvillimet e vitit 1990 ka ardhur nė Korēė, ėshtė takuar me persona tė ndryshėm qė mė vonė aderuan nė PD, por me mua nuk u takua asnjėherė derisa u bė President. Po tė mė kishte takuar, ndoshta rrugėt tona nuk do tė ishin ndarė nė aspektin e qėndrimit politik. E majta apo e djathta pėr mua janė tė dyja demokratike.

Nė Korēė njiheni si qytetar i respektuar, por me bindje tė majta… Mos kjo ishte arsyeja qė Berisha nuk ju takoi nė Korēė?

Kur u njohėm bashkė, ne ishim fėmijė dhe nuk ishim as komunistė dhe as socialistė dhe as demokratė. Megjithatė, ėshtė njė pyetje qė ma bėjnė shumė vetė, sidomos ata me pikėpamje tė djathta. Pėrgjigjem kėshtu: “Nė kėto kohėra jo ēdo gjė ndodh ose bėhet siē dėshirojmė ne tė ndodhė, mund tė jem i majtė kur mė takonte e djathta dhe njė i djathtė (qė pėr mendimin tim janė tė shumtė) t’i takojė e majta”.

Megjithatė, a keni pėrfituar ndonjėherė nga lidhjet shoqėrore me z. Berisha?

Ka ndodhur vetėm njė herė, kur vajza e vogėl e vėllait u sėmur rėndė nė Pogradec. I kėrkova ndihmė Saliut qė ajo tė nisej me urgjencė nė Tiranė e tė shpėtojė nga vdekja. Nuk ia harroj kurrė. Mė shpėtoi jetėn e mbesės.

E uruat kur u rimandatua Kryeministėr?

Sali Berisha ka arritur atė qė ka dėshiruar, lideri i PD-sė, President dhe tani Kryeministėr bile me mandat tė dytė. Kur u bė President, i kam dėrguar njė telegram urimi. Kujtoja se isha i pari nga Korēa qė i dėrgoja njė telegram, por telegrafistja me tha: “Je pak i vonuar, je vetėm i dyti”.

A ju ka shkuar ndonjėherė ndėrmend qė t’i kėrkoni takim nė zyrė, qoftė me dėshirėn pėr tė rikujtuar vitet e dikurshme tė shkollės apo pėr ndonjė hall tuajin?

Qė do tė mė ndihmonte, kėtė as qė e vė nė dyshim, por si unė dhe ai e dimė qė nuk do tė ndodhė njė gjė e tillė. Nuk do tė takohemi asnjėherė nė zyrė pėr ndonjė hall. Jashtė zyre si shokė qė kemi qenė, mundet. Madje, ka ndodhur dy herė. Herėn e parė kur ishte President, kishte ardhur nė Korēė pėr festėn e Pashkės dhe herėn e dytė nė Pogradec me pushime si Kryeministėr. Tė dy takimet kanė qenė tė shkurtra dhe episodike.

Nė rast se Berisha do t’i binte telefonit tuaj dhe t’ju thoshte: “Engjėll, hajdeni dhe bėhuni pjesė e PD-sė dhe tė punojmė se bashku”, cila do tė ishte pėrgjigjja juaj?

Kjo gjė ka mundėsi tė ndodhė vetėm kur z. Berisha tė mos ketė asnjė post zyrtar, telefonit t’i bjerė nga shtėpia e tij, tė mė ftojė apo ta ftoj unė pėr tė kujtuar kohėn kur u formuam si shokė dhe si qytetarė tė kėtij vendi, tė cilit ai dhe unė i kemi dhėnė atė qė kishim mundėsi t’i jepnim. Dhe secili sipas aftėsive tė veta, ai nė mjekėsi dhe politikė dhe unė vetėm nė mjekėsi.

Si po i qeveris shqiptarėt shoku juaj i fėmijėrisė, Sali Berisha?

Po pėrgjigjem me njė shprehje metaforike: Pemėn qė lidh kokrra nė anė tė rrugės, njerėzit e qėllojnė me gurė, pėr t’ia marrė kokrrat, plepin jo! Ai ka qenė pėr mua njė shok dhe nė tė ardhmen do tė jetė i tillė.

Kam pėrshtypjen se ndiheni mirė qė keni qenė bashkė nė shkollė dhe se njerėzit janė kureshtarė pėr tė mėsuar nga ju ndonjė tė pathėnė pėr Berishėn, apo jo?

Sigurisht qė ndihem mirė. Sa u pėrket njerėzve, ata kanė shumė kuriozitet, madje mė pyesin shpesh pėr tė. Duan tė dinė ēdo tė mirė dhe “tė keqe” tė Sali Berishės. Janė kureshtarė.

24/10/2009

gazeta standart

U befte 66 vjec
    ABCĒDDhEĖFGGjHIJKLLlMNNjOPQRRrSShTThUVXXhYZZh (Alfabeti Shqip, 36 gėrma)

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Ti jepi ca dit jete dhe mos bej llafe,un i dhash nja dy jave nga ditet e mia

i/e regjistruar Maska e martini1984
    Anėtarėsuar
    02-04-2009
    Postime
    5,594
    E ka te sigurt vdekjen,neser ja uroj.
    Kush nuk mendon sipas menyres se tij,nuk ka llogjike!

Pasioni pėr shkencėn Maska e Erlebnisse
    Anėtarėsuar
    06-12-2007
    Postime
    3,438
    Citim Postuar mė parė nga Brari Lexo Postimin
    Ėngjėll Gusho: Ju tregoj Sali Berishėn nė rini
    ...
    24/10/2009

gazeta standart
    O Brari, na mallengjeve me te vertete me kete tregim!

Ne fakt, gjithsecili prej nesh e ka nje histori jete, mbase jo te njellojte me keta, por e ka me te mirat e te keqijat e veta, me veshtiresi e me bukuri. Prandaj ti faleminderit qe na e postove, edhe se s'na intereson fort jeta e tij, si u nis e ku u bitis...
    La vita č bella...

Faqja 8 prej 10 FillimFillim ... 678910 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •