aha un tani jam ne pune edhe kshu nuk kam no i liber ne dore tu lexu po e di qe kur te shkoj ne shpi me duhet me lexu profecional finance ok ja kalofshi mire
aha un tani jam ne pune edhe kshu nuk kam no i liber ne dore tu lexu po e di qe kur te shkoj ne shpi me duhet me lexu profecional finance ok ja kalofshi mire
Une po shijoj "Immortality", te Kunderes.
Per te gjithe adhuruesit e Remarkut, keshilloj "Shkendijat e Jetes".
Eshte liber pak i rende, trondites , por shume interesant.
Post Office- Bukowski
Quod timor cladis.
Sed intuitum amet elit vitae est
(Pervec Dostojevskin dhe librave te shkolles) jam duke lexuar (per te treten here):
The Last Days of Socrates (Ditet e fundit te Sokratit) nga Platoni
me pelqen jashtemase.
(versioni qe kam une eshte perkthyer nga Hugh Tredennick)
....You are mistaken, my friend, if you think that a man who is worth anything ought to spend his time weighing up the prospects of life and death. He has only one thing to consider in performing any action; that is, whether he is acting rightly or wrongly, like a good man or a bad one.
...nothing can harm a good man either in life or after death...
...Gabon, miku im, ne qoftese mendon se dikush qe ka vlera duhet te kaloj kohen e tij duke peshuar prospektet(?)[ndoshta ndonje nga moderatoret mund ta perkthej me mire] e jetes dhe vdekjes. Ai ka vetem nje gje per te konsideruar; dhe ajo eshte, nese ai vepron ne menyr te drejte apo te gabuar, si nje njeri i mire apo nje i keq.
...asgje smund te demtoj nje njeri te mire qofte ne kete jete apo pas vdekjes...
Hajde filozofi qe lexohet ketej!
une desha te lexoj "Kodin e da Vincit"se kam degjuar te flitet shume per te po nuk e di a eshte perkthyer ne shqip se s'desha ta lexoj ne turqisht..
Tani sa per shplodhje(si pas 9 provimesh)mora nje liber te XH.Lindsey..shkruan pak si per casalinga po prap shtyhet![]()
Inner beauty takes some finding, but it lasts forever..
Eshte perkthyer edhe ne SHQIP Marsi, kur te vish ne Tirane mund ta gjesh![]()
Flm per informacionin..Do ta blej me te shkuarPostuar mė parė nga Xhuxhumaku
![]()
Inner beauty takes some finding, but it lasts forever..
po lexoj librin Planeti i Karrotave te perkthyer nga elton skendaj
Nė njė planet tė vogėl jetonin dikur disa njerės qė punonin shumė e disa tė tjerė qė nuk punonin dhe aq shumė. Pėrveē kėtyre, kishte pak njerėz qė punonin gjithė ditėn, dhe ca qė ishin shumė pėrtacė. Me njė fjalėishte si kudo tjetėr. Pėrveē se pėrtacėt dhe punėtorėt kėmbėngulės hidhnin gjithēka qė prodhoninnormalisht lloje tė ndryshme karrotashnė njė pirg tė madh dhe e ndanin gjithēka nga pirgu. Kjo gjė nuk ishte si kudo tjetėr.
Po njė ditė ca nga puntorėt mė kėmbėngulės thanė. Mjaft mė. Ne punojmė me djersėn e ballit, dhe ca tė tjerė rrinė pa punė gjithė ditėn e ditės duke vėrshėllyer nė pikė tė diellit dhe duan tė hanė karrotat tona. Dhe nė vend qė ti hidhnin karrotat nė pirgun e pėrgjithshėm, i mbajtėn nė shtėpi, mbushėn barkun mirė e u dhjamosėn fare.
Ata mė pėrtacėt ngritėn shpatullat dhe vazhduan tė hanė nga pirgu i madh, dhe sigurisht hėngrėn mė shumė karrota se sa hidhnin vetė nė pirg. Pastaj puntorėt gjysmė-kėmbėngulės dhe puntorėt gjysme-pėrtacė vunė re qė tani tė gjithė po hanin mė pak se pėrpara sepse puntorėt mė kėmbėngulės sillnin gjithmonė shumė karrota, mė shumė sesa hanin vetė.
Atėherė puntorėt gjysmė-kėmbėngulės thanė, Do ti mbajmė edhe ne karrotat tona.
Dhe ata nuk hidhnin mė karrota te pirgu i pėrbashkėt, por secili bėri pirgun e tij vetjak nė shtėpi.
Dhe puntorėt gjysmė-pėrtacė bėnė tė njėjtėn gjė. Nuk kemi zgjidhje tjetėr, u thanė atyre mė pėrtacėve.
Dhe tani tė gjithė kishin pirgjet e tyre vetjake pėrpara shtėpive tė tyre, dhe kur donin tė hanin ndonjė lloj tė veēantė karrote qė nuk ishte nė pirgun e tyre, atėherė shikonin qė tė bėnin ndonjė shkėmbim karrotash.
Shumė shpejt njerėzit venin e vinin, dhe pas pune ishin tė zėnė me orė tė tėra duke shkėmbyer karrota derisa ti kishin nė shtėpi tė gjitha llojet e karrotave qė kishin nevojė, apo mendonin se kishin nevojė.
Kjo ishte njė ku vete, more e mirė! i thanė mė pėrtacėt njėri tjetrit. Nuk kishte mė pėr ta njė pirg tė pėrbashkėt ku ti binin qylit. Po secili nga ata mėsoi njė mėsim tė mirė nga kjo ngjarje. Disa thanė, Mirė atėherė, mendoj qė duhet tė punoj mė tepėr. Po kjo sishte aq e lehtė, sepse kur njė pėrtac i tillė i ndryshuar nė punėtor gjente njė fushė ku tė mbillte karrota, aty zakonisht do gjente dikė qė ti thoshte, Ore, kėtu i kam mbjellė unė karrotat gjithmonė. Ėshtė toka ime.
Por tė tjerėt vajtėn nė shtėpitė e mė tė pasurve dhe morėn nga pirgjet e tyre ēfarėdo karrote qė donin tė hanin. Ne gjithonė hanim nga pirgu i pėrbashkėt. Dhe meqė tani ka shumė pirgje nė vend tė njėrit, atėherė tė gjithė janė pirgje tė pėrbashkėt. Pėr ēdo rast, do tė marrim ēfarė tė na dojė qejfi, thanė ata.
Sigurisht qė tė pasurit nuk e pėlqyen kėtė sjellje, e disa prej tyre filluan tė bėnin gardhe rreth pirgjeve tė tyre. Shumė shpejt gati tė gjithė ngritėn gardhe rreth pirgjeve tė tyre, sepse sa mė shumė gardhe ngriheshin rreth pirgjeve, aq mė shumė shkonin pėrtacėttė mėsuar me ketė zakone merrnin ēfarė tė donin nga pirgjet qė akoma sishin rrethuar me gardh.
Nuk kaloi shumė kohė, dhe cilido qė kishte njė pirg, e rrethoi me njė gardh. Tani, pas pune, jo vetėm qė merreshin me shkėmbime karrotash, por edhe me riparimin e pėrmirėsimin e gardheve e vrojtimin e tyre qė tė siguroheshin qė askush nuk do tė ngjitej mbi to.
Shumė shpejt disa nga ta filluan tė ankoheshin. Ishim mėsuar tė takoheshim pas pune te pirgu i madh i karrotave dhe tė tregonim shakara e tė luanim kala-dibranēe. Tani pas pune, tė gjithė mbetėm nė shtėpi, duke parė karrotat tona e riparuar gardhet. Dhe nė mėngjes jemi aq tė lodhur sa edhe karrotat nuk i mbjellim mirė. Me sa duket, tani kemi shumė mė tepėr punė se mė parė, por numri i karrotave nuk ėshtė shtuar.
Disa propozuan qė tė gjithė tė bėnin si dikur, tė kishin pirgun e madh tė pėrbashkėt. Mė mirė tė ushqejmė ca qylaxhinj pėrtacė sesa tė lodhemi me shkėmbime, roje dhe riparime gardhėsh!
Por mė tė pasurit thanė. Jo, po tė bėjmė si dikur, kjo do tė thotė qė qyli lejohet. Atėherė tė gjithė do tė duan ti bien qylit dhe asnjė nuk do tė mbjellė mė karrota, e tė gjithė do tė vdesim nga uria!
Por kjo nuk do tė ndodhė, thanė tė tjerėt. Shumica mėrziten po tė rrinė pa punė duke i vėrshėllyer nė pikė tė diellit. Besomė, vetėm pak, shumė pak njerėz, janė me tė vėrtetė pėrtacė. Nė tė vėrtetė, tė rrisėsh karrota ėshtė qejf!
Jo, thanė mė tė pasurit, tė rrisėsh karrota sėshtė qejf. Qejf ėshtė vetėm tė kesh karrota. Shkoni po tė doni dhe u jepni karrota pėrtacėve. Sa pėr ne, skemi ndėr mend tė prishim gardhet tona!
Dreq, thanė gjysmė-tė-pasurit, po qe tė pasurit nuk duan, atėherė edhe ne duhet ti mbajmė gardhet tona. Nuk kemi aq shumė karrota sa ti ndajmė me pėrtacėt.
Dhe gjysmė-tė-varfrit thanė. Hm, nė qoftė se jemi tė vetmit qė duam tė ndajmė me tė tjerėt, atėherė tė gjithė do tė kemi shumė pak. Smund ta bėjmė kėtė gjė. Do na duhet ti mbajmė gardhet tona.
Dhe kėshtu kėtė herė, asgjė nuk ndryshoi. Edhe ata qė e dinin mė mirė se tė gjithė po punonin mė shumė tani, pa mė shumė karrota, nuk mundeshin tė ktheheshin nė zakonet e vjetra.
Po disa ngjarje interesante ndodhėn ama. Disa nga ata qė nuk kishin fusha karrote tė mėdhaja shkuan te disa mė tė pasur dhe u thanė. Dėgjoni, nėse secili nga ju do mė japė disa karrota ēdo ditė, do tju ruaj pirgjet nė shkėmbim.
Tė tjerėt erdhėm me njė ide tjetėr dhe i thanė. Do tiu rregulloj gardhin, po tė mė jepni ca karrota!
Tė tjerė vajtėn nga shtėpia nė shtėpi dhe thanė, Mė jep ca karrota, dhe unė do tė bėj shkėmbimet pėr ty, po tė mbaj vetė njė tė pestėn e tyre.
Kėshtu vazhdoi pėr ca kohė, dhe pastaj disa filluan tė kruanin kokėn dhe thanė. Vėrtetė duhet tė kisha mė tepėr kohė, po tani mė duhet tė mbjell mė tepėr karrota qė tė paguaj rregulluesin e gardhit, rojen e natės dhe tregtarin e karrotave.
Dhe pėrsėri, disa propozuan qė tė gjithė tė shkonin te zakonet e vjetra dhe ti prishnin pirgjet. Por sa ēudi, nuk ishin vetėm mė tė pasurit kundėr kėsaj ideje, por edhe mė tė varfrit.
Doni tė na hiqni nga puna? bėrtitėn rregulluesit e gardheve.
Me ēfarė do tė jetojmė?" Bėrtitėn rojet e natės.
Doni tė vdesim urie? bėrtitėn tregtarėt e karrotave.
Dreqi e mori, e kėshtu tė gjithė vazhduan me zakonin e ri.
The English Legal System in Action and the Administration of Justice![]()
How can she fall, if there is no one there to catch her
Ne k'te moment kam librin Identity, nga Milan Kundera, ne duar.
Perkthyer nga Frengjishtja nga Linda Asher.
Here e pare qe lexoj dicka nga ky autor. Deri tani (vetem gjysmen kam arritur te lexoj) me duket si liber interesant.
...And in this bath of white she was struck by a feeling of unbearable nostalgia for Jean-Marc.
Nostalgia? How could she feel nostalgia when he was right in front of her? How can you suffer from the absence of a person who is present?...
...I liked to say: between the truth and a friend, I always choose the friend. I said it to be provocative, but I really thought it. Today I know that maxim is obsolete. It might have been valid for Achilles as Patroclus' friend, for Alexandre Dumas' musketeers, even for Sancho Panza, who was a true friend to his master despite all their disagreements. But for us it isn't anymore. I've gotten so pesimistic that these days I'd even choose the truth over friendship....
...Dumas wrote the story of the musketeers two hundred years after their time. Was he already feeling nostalgia then for the lost universe of friendship? Or is the disappearance of friendship a more recent phenomenon?...
Krijoni Kontakt