Emra, mbiemra, artefakte, dinasti, cilesi kulturore, materijale, mitologji, etj.
Per shqiptaret ne Maqedoni.
Emra, mbiemra, artefakte, dinasti, cilesi kulturore, materijale, mitologji, etj.
Per shqiptaret ne Maqedoni.
Është hapur në një vend tjetër, për traditat pagane.
Shiko këtu:
http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=101494
Ndryshuar për herë të fundit nga andirago : 02-10-2009 më 08:14
Për ato që janë të shkruara në linkun që kam vënë, nuk ka nevojë artifakte. Mjafton dëshmia.
E ke gabim!
Maringleni ka bere nje pyetje shume te qarte dhe te llogjikshme, fotografit jane nje deshmi me e bindshme se asgje tjeter, prandaj dikush duhet te levize e te gjej fotografi te ritualeve te ndryshme per ti postuar.
Nese nuk egzistojne atehere dikush qe jeton ne Maqedoni te marre nje aparat fotografik ose nje telekamer e tia nise kesaj pune sa nuk eshte akoma vone.
Gabnim e ke ti. Mark Tirta vazhdimisht flet për Zanat e malit dhe asnjë foto nuk sjell për këtë temë. Flet edhe Dragonin e Kulshedrën dhe as për këtë nuk sjell foto.
Krejt çka sjell Mark Tirta janë fotot e disa zbukurimeve nëpër dollape e karrige, zbukurime me diell, hënë, yj etj.
Është e pamundur sot në shek. 21 të gjedh dikënd duke bërë ritual magjik-pagan e lëre më t'a inçizosh, këto gjëra mund të dëgjohen vetëm nga pleqtë.
Ai tetovari sipër ka kryer punë të madhe që i ka shkruar këto gjëra.
Pse s'me kupton o burr i dheut se marr vesh??
Mark Tirta ka bere nje pune te shkelqyer dhe barvo i qofte!
Ketu po flasim qe ketej e tutje çfare do bejme per ti mbajtur gjalle keto tradita dhe kete trashegimi!
Pra ashtu si Mark Tirta kohe me pare qe filloi te fotografonte zbukurimet e karrigeve, dollapeve etj dikush tjeter duhet te vazhdoje punen e tij.
Mund te prodhohen filma dokumentare ku te merren aktore dhe te imitohet jeta e hershme e shqiptareve me qellim nxjerrjen ne pah te ketyre traditave.
Nuk eshte nevoja te gjesh nejrez qe kryejne rite pagane ne jeten e perditeshme reale per te sjelle deshmi te trashegimise sone, por mjafton te punohet qe te krijohen festivale vjetore ku aplikohen keto lloj ritesh si celebrim te kultures se hershme shqiptare-ilire.
Zgjidhja e ketyre pseudo-problemeve jane te thjeshta mjafton vullneti dhe deshira. A Kupton?
Maringlen ti je prej andej prandaj futju punes!!
Po ajo është punë me mend siç thu ti. Veç tash për tash problemin e kemi tek paragjykimi që të islamizuarit e kanë kundrejt vetë kulturës së tyre pagane.
Pleqtë janë më tolerantë, se kanë qenë paganë, po rinia është më tepër e islamizuar.
Shiko, edhe pse e islamizuar, edhe sot e sot shqiptaret e festojne shen Gjergjin, e cila gjeneze e kesaj pralle nuk gjindet ne Krishterizmin dhe fene Krishtere por me heret, edhe me heret.
Gjyshja ime qe preardhjen e ka nga Kercova, shpesh her mi tregon perallat me huta(shqiponja), me lejlek... Xhdoher shqiptaret e asaj ane(dhe xhdo ane tjeter), veten e barazojne me shqiponjen dhe shqiponje eshte nje far totemi se mendojne se preardhjen e kan nga shqiponja krenare.
Mua me interesonin artefakte iliro-shqiptare qe nga antikiteti e deri sot ne trojet tona shqiptare ne Maqedonine e sotme, figura kombetare, kulture, veshje, etj...
E kuptoj unë që islami nuk ka mundur të zhdukë gjithë atë kulturë ilire në Maqedoni, po puna është se tash e tutje është rrezik, ndaj duhet hapur sytë, e përvjelur mëngët. Duhet kundërshtu islamizimin e popullit tonë. Nëpër disa faqe kam parë besimtarët duke pyetur a duhet të festohen festat, dhe ai i përgjigjej "vëlla musliman, 28 nëntori është haram". Kjo është rrezik për të gjitha trojet, dhe është një luftë që duhet t'a fitojmë ne.
Për çështjen e dytë, mendoj që unë nuk kam vend këtu me përjashtim të linkut që solla aty sipër, tjetër gjë nuk di. Presim dikën nga Maqedonia që të sjellë ndonjë gjë.
Krijoni Kontakt