Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 10
    i/e regjistruar Maska e MariglenD
    Anëtarësuar
    27-06-2009
    Postime
    17

Trashëgimia kulturore dhe historike e shqiptarëve në Maqedoni

Emra, mbiemra, artefakte, dinasti, cilesi kulturore, materijale, mitologji, etj.

Per shqiptaret ne Maqedoni.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    08-09-2009
    Postime
    324
    Është hapur në një vend tjetër, për traditat pagane.

Shiko këtu:

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=101494
    Ndryshuar për herë të fundit nga andirago : 02-10-2009 më 08:14

Anëtarësuar
    27-06-2009
    Postime
    17
    Artefakte nuk kemi ne sherbim on line fotografi?

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    08-09-2009
    Postime
    324
    Për ato që janë të shkruara në linkun që kam vënë, nuk ka nevojë artifakte. Mjafton dëshmia.

i/e regjistruar Maska e bnik
    Anëtarësuar
    27-12-2007
    Postime
    152
    Citim Postuar më parë nga andirago Lexo Postimin
    Për ato që janë të shkruara në linkun që kam vënë, nuk ka nevojë artifakte. Mjafton dëshmia.

E ke gabim!
    Maringleni ka bere nje pyetje shume te qarte dhe te llogjikshme, fotografit jane nje deshmi me e bindshme se asgje tjeter, prandaj dikush duhet te levize e te gjej fotografi te ritualeve te ndryshme per ti postuar.
    Nese nuk egzistojne atehere dikush qe jeton ne Maqedoni te marre nje aparat fotografik ose nje telekamer e tia nise kesaj pune sa nuk eshte akoma vone.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    08-09-2009
    Postime
    324
    Gabnim e ke ti. Mark Tirta vazhdimisht flet për Zanat e malit dhe asnjë foto nuk sjell për këtë temë. Flet edhe Dragonin e Kulshedrën dhe as për këtë nuk sjell foto.

Krejt çka sjell Mark Tirta janë fotot e disa zbukurimeve nëpër dollape e karrige, zbukurime me diell, hënë, yj etj.

Është e pamundur sot në shek. 21 të gjedh dikënd duke bërë ritual magjik-pagan e lëre më t'a inçizosh, këto gjëra mund të dëgjohen vetëm nga pleqtë.

Ai tetovari sipër ka kryer punë të madhe që i ka shkruar këto gjëra.

i/e regjistruar Maska e bnik
    Anëtarësuar
    27-12-2007
    Postime
    152
    Citim Postuar më parë nga andirago Lexo Postimin
    Gabnim e ke ti. Mark Tirta vazhdimisht flet për Zanat e malit dhe asnjë foto nuk sjell për këtë temë. Flet edhe Dragonin e Kulshedrën dhe as për këtë nuk sjell foto.

Krejt çka sjell Mark Tirta janë fotot e disa zbukurimeve nëpër dollape e karrige, zbukurime me diell, hënë, yj etj.

Është e pamundur sot në shek. 21 të gjedh dikënd duke bërë ritual magjik-pagan e lëre më t'a inçizosh, këto gjëra mund të dëgjohen vetëm nga pleqtë.

Ai tetovari sipër ka kryer punë të madhe që i ka shkruar këto gjëra.
    Pse s'me kupton o burr i dheut se marr vesh??

Mark Tirta ka bere nje pune te shkelqyer dhe barvo i qofte!
    Ketu po flasim qe ketej e tutje çfare do bejme per ti mbajtur gjalle keto tradita dhe kete trashegimi!
    Pra ashtu si Mark Tirta kohe me pare qe filloi te fotografonte zbukurimet e karrigeve, dollapeve etj dikush tjeter duhet te vazhdoje punen e tij.
    Mund te prodhohen filma dokumentare ku te merren aktore dhe te imitohet jeta e hershme e shqiptareve me qellim nxjerrjen ne pah te ketyre traditave.

Nuk eshte nevoja te gjesh nejrez qe kryejne rite pagane ne jeten e perditeshme reale per te sjelle deshmi te trashegimise sone, por mjafton te punohet qe te krijohen festivale vjetore ku aplikohen keto lloj ritesh si celebrim te kultures se hershme shqiptare-ilire.
    Zgjidhja e ketyre pseudo-problemeve jane te thjeshta mjafton vullneti dhe deshira. A Kupton?

Maringlen ti je prej andej prandaj futju punes!!

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    08-09-2009
    Postime
    324
    Po ajo është punë me mend siç thu ti. Veç tash për tash problemin e kemi tek paragjykimi që të islamizuarit e kanë kundrejt vetë kulturës së tyre pagane.

Pleqtë janë më tolerantë, se kanë qenë paganë, po rinia është më tepër e islamizuar.

Anëtarësuar
    27-06-2009
    Postime
    17
    Shiko, edhe pse e islamizuar, edhe sot e sot shqiptaret e festojne shen Gjergjin, e cila gjeneze e kesaj pralle nuk gjindet ne Krishterizmin dhe fene Krishtere por me heret, edhe me heret.
    Gjyshja ime qe preardhjen e ka nga Kercova, shpesh her mi tregon perallat me huta(shqiponja), me lejlek... Xhdoher shqiptaret e asaj ane(dhe xhdo ane tjeter), veten e barazojne me shqiponjen dhe shqiponje eshte nje far totemi se mendojne se preardhjen e kan nga shqiponja krenare.

Mua me interesonin artefakte iliro-shqiptare qe nga antikiteti e deri sot ne trojet tona shqiptare ne Maqedonine e sotme, figura kombetare, kulture, veshje, etj...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    08-09-2009
    Postime
    324
    E kuptoj unë që islami nuk ka mundur të zhdukë gjithë atë kulturë ilire në Maqedoni, po puna është se tash e tutje është rrezik, ndaj duhet hapur sytë, e përvjelur mëngët. Duhet kundërshtu islamizimin e popullit tonë. Nëpër disa faqe kam parë besimtarët duke pyetur a duhet të festohen festat, dhe ai i përgjigjej "vëlla musliman, 28 nëntori është haram". Kjo është rrezik për të gjitha trojet, dhe është një luftë që duhet t'a fitojmë ne.

Për çështjen e dytë, mendoj që unë nuk kam vend këtu me përjashtim të linkut që solla aty sipër, tjetër gjë nuk di. Presim dikën nga Maqedonia që të sjellë ndonjë gjë.

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •