...........................................![]()
Toskërishtja mbetet ajo që është, ndesh quaje standard ndesh gjuhë letrare. Pse e quan ti standard, kjo nuk e ndërron realitetin, ajo mbetet toskërishte gjirokastrite me ca të mbathura sa për të hedh hi syve. E shkruaj për mrekulli, e flas për mrekulli, por s'më pëlqen, se është i mangët.Standarti nuk eshte toskerisht dhe as dialekt.
Nuk ka shqipe standarde, e kupton ti që standardi nuk është standard veç pse ti dhe ca të tjerë para teje patën dëshirë ta quajnë me atë emër. Mënyra se si ti e quan dialektin gjirokastrit, nuk e bën këtë dialekt një gjuhë standarde. Gjërat janë ato që janë, dhe jo siç i quan ti.Jo aspak,secili eshte i lire te flase dialektin e katundit te vet,une per vete bej perpjekje te mesoj si duhet shqipen standarte.
Fjalët me Ç ose janë sllave Çekiç, Çaj, Çarapa, Çast, Çek, ose turqisht Çelik, Çardak, Çarshia, etj.O quni mos duhet ta zvendesojme ç me q,ç'ja fut kot ti
Më gje i fjalë shqip që fillon me Ç??? S'ke.
q(ç)far!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Shfarë (gegnishte)q(ç)far!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![]()
me ngatarrove me ate avatar,mendova per nje fraksion sek se e shkrova une postimin tend![]()
Çështje
Çudi
Çetë
Çlirim
Çoj
Çam
Çmoj
i/e çarrë
Çerr
Çpoj(shpoj)
Çquaj(shquaj)
etj
Megjithate ç-ja nuk paraqet nje tingull solid ne asnje gjuhe, ajo eshte shpeshhere nje kombinim i tingujve te tjere(psh, sh, t, q) ne nje te vetem, ose variant dialektor i nje tingulli tjeter. Psh, atje ku gegerishtja ka q-ë, toskerishtja ka ç-ë dhe anasjelltas.
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
Nuk ka pse nderrohet gjuha standarte qe ne perdorim tani. Cili eshte ai shtet qe ne gjuhen e tij standarte perfshin te gjitha dialektet e atij vendi?
Feelings change - memories don't.
Më thuaj ti mu cili shtet normal ka përjetu rilindje kombëtare në periudhën komuniste???Nuk ka pse nderrohet gjuha standarte qe ne perdorim tani. Cili eshte ai shtet qe ne gjuhen e tij standarte perfshin te gjitha dialektet e atij vendi?
Standardi gjuhësor është pjesë e rilindjes kombëtare dhe jo derivat i luftës së proletariatit. Por tek ne është e kundërta.
Askush nuk po thot me ndryshu kompletisht dhe me i perfshi te gjitha dialektet. Por duhet te kete nje reformim te ketij standardi, te krijohen disa ndryshme.
Une per veti sho nje dallim mes "ç" dhe "q". Mua me duket se nuk tingllon njesoj "çlirim" ose "qlirim", "çudi" dhe "qudi" etj...
Ndryshuar për herë të fundit nga Val9 : 05-10-2009 më 14:26
Krijoni Kontakt