Close
Faqja 4 prej 6 FillimFillim ... 23456 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 52
    i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    27-07-2009
    Postime
    391
    ...........................................

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    08-09-2009
    Postime
    324
    Standarti nuk eshte toskerisht dhe as dialekt.
    Toskërishtja mbetet ajo që është, ndesh quaje standard ndesh gjuhë letrare. Pse e quan ti standard, kjo nuk e ndërron realitetin, ajo mbetet toskërishte gjirokastrite me ca të mbathura sa për të hedh hi syve. E shkruaj për mrekulli, e flas për mrekulli, por s'më pëlqen, se është i mangët.

Jo aspak,secili eshte i lire te flase dialektin e katundit te vet,une per vete bej perpjekje te mesoj si duhet shqipen standarte.
    Nuk ka shqipe standarde, e kupton ti që standardi nuk është standard veç pse ti dhe ca të tjerë para teje patën dëshirë ta quajnë me atë emër. Mënyra se si ti e quan dialektin gjirokastrit, nuk e bën këtë dialekt një gjuhë standarde. Gjërat janë ato që janë, dhe jo siç i quan ti.

O quni mos duhet ta zvendesojme ç me q,ç'ja fut kot ti
    Fjalët me Ç ose janë sllave Çekiç, Çaj, Çarapa, Çast, Çek, ose turqisht Çelik, Çardak, Çarshia, etj.

Më gje i fjalë shqip që fillon me Ç??? S'ke.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    27-07-2009
    Postime
    391
    q(ç)far!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    08-09-2009
    Postime
    324
    q(ç)far!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Shfarë (gegnishte)

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    27-07-2009
    Postime
    391
    me ngatarrove me ate avatar,mendova per nje fraksion sek se e shkrova une postimin tend

Citim Postuar më parë nga andirago Lexo Postimin

Fjalët me Ç ose janë sllave Çekiç, Çaj, Çarapa, Çast, Çek, ose turqisht Çelik, Çardak, Çarshia, etj.

Më gje i fjalë shqip që fillon me Ç??? S'ke.
    Çështje
    Çudi
    Çetë
    Çlirim
    Çoj
    Çam
    Çmoj
    i/e çarrë
    Çerr
    Çpoj(shpoj)
    Çquaj(shquaj)

etj

Megjithate ç-ja nuk paraqet nje tingull solid ne asnje gjuhe, ajo eshte shpeshhere nje kombinim i tingujve te tjere(psh, sh, t, q) ne nje te vetem, ose variant dialektor i nje tingulli tjeter. Psh, atje ku gegerishtja ka q-ë, toskerishtja ka ç-ë dhe anasjelltas.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

i/e regjistruar Maska e mia@
    Anëtarësuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676
    Nuk ka pse nderrohet gjuha standarte qe ne perdorim tani. Cili eshte ai shtet qe ne gjuhen e tij standarte perfshin te gjitha dialektet e atij vendi?
    Feelings change - memories don't.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    08-09-2009
    Postime
    324
    Nuk ka pse nderrohet gjuha standarte qe ne perdorim tani. Cili eshte ai shtet qe ne gjuhen e tij standarte perfshin te gjitha dialektet e atij vendi?
    Më thuaj ti mu cili shtet normal ka përjetu rilindje kombëtare në periudhën komuniste???

Standardi gjuhësor është pjesë e rilindjes kombëtare dhe jo derivat i luftës së proletariatit. Por tek ne është e kundërta.

Citim Postuar më parë nga dea_07 Lexo Postimin
    Askush nuk po thot me ndryshu kompletisht dhe me i perfshi te gjitha dialektet. Por duhet te kete nje reformim te ketij standardi, te krijohen disa ndryshme.

Une per veti sho nje dallim mes "ç" dhe "q". Mua me duket se nuk tingllon njesoj "çlirim" ose "qlirim", "çudi" dhe "qudi" etj...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Val9 : 05-10-2009 më 14:26

Faqja 4 prej 6 FillimFillim ... 23456 FunditFundit

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •