Close
Faqja 3 prej 6 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 52
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    08-09-2009
    Postime
    324
    Gjuha origjinale është shqipja e lashtë. Rotacioni N>R ka ndodhur në periudhën pas themelimit të kolonive dorike dhe para dyndjeve sllave.

Kur saktësisht, a në fillim të kësaj periudhe a në fund nuk dihet. Por brenda kësaj periudhe po, sepse fjalët dorike si Mokna kanë pësuar rotacion, kurse fjalët sllave nuk kanë pësuar rotacion.

Pra nga shek IV p.e.s. der kah shek. IV e.s.

Brenda këtyre tetë shekujve ka qenë një periudhë kur ka ndodhur rotacioni. Mundësia më e madhe është që ka qenë ndikim latin pra ka ndodhur gjatë pushtimit romak.

Pastaj A > Ë, është i panevojshëm. Rëra duhet të kthehet në Ranë ashtu siç ka qenë.

KL > Q është i panevojshëm. Duhet të kthehet standardi arvanitas KL. Klumeshti, Klaj, Klenë etj

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    27-07-2009
    Postime
    391
    Citim Postuar më parë nga andirago Lexo Postimin
    Gjuha origjinale është shqipja e lashtë. Rotacioni N>R ka ndodhur në periudhën pas themelimit të kolonive dorike dhe para dyndjeve sllave.

Kur saktësisht, a në fillim të kësaj periudhe a në fund nuk dihet. Por brenda kësaj periudhe po, sepse fjalët dorike si Mokna kanë pësuar rotacion, kurse fjalët sllave nuk kanë pësuar rotacion.

Pra nga shek IV p.e.s. der kah shek. IV e.s.

Brenda këtyre tetë shekujve ka qenë një periudhë kur ka ndodhur rotacioni. Mundësia më e madhe është që ka qenë ndikim latin pra ka ndodhur gjatë pushtimit romak.

Pastaj A > Ë, është i panevojshëm. Rëra duhet të kthehet në Ranë ashtu siç ka qenë.

KL > Q është i panevojshëm. Duhet të kthehet standardi arvanitas KL. Klumeshti, Klaj, Klenë etj
    Don Kishotin e Servantesit e ke lexuar!!!

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    08-09-2009
    Postime
    324
    Don Kishotin e Servantesit e ke lexuar!!!
    Oh, më fal, se paskam ditur për kë po shkruaj këtu. Ka edhe lopë-strider nëpër forume. Edhe njëherë më fal që kam shkruar gjëra që nuk janë për trurin tënd.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    27-07-2009
    Postime
    391
    shko re pall,te veme dhe helmeta ilire ne koke ne tani sipas teje.

ps.Arvanitasit le te mesojne shqipe standarte dhe jo ne dialektin e tyre.
    Ndryshuar për herë të fundit nga strider : 02-10-2009 më 04:58

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123

Eshte interesant pohimi Niko Stylos per pikzat mes te fjalve si dhe emri mater qe e kam nenvizuar tek shkrimi i portes se kalase Midase.
    Numroni keto dritare sepse kan kuptim te veqant gjdo dritare paraqet nje germ si dhe kolona prej 10 dritaresh paraqet numrat qe manipulojm sot .
    Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 02-10-2009 më 15:35

Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123

Mbishkrim i qytetit frigas .

i/e regjistruar Maska e gjergani
    Anëtarësuar
    09-01-2009
    Postime
    132
    Ne radhe te pare ju uroj per postimin .Jame njohur me materjalin qekur pregatitej gjithashtu isha ne dijeni qe ekzistonte ftesa per Nikon nga nje profesor i ri jo nga i pari qe ka drejtuar kete organizim. U interesova se kush mundet te kishte kete lloj fuqie qe te ndikonte te ky i theni Dr,PRR PRR FRR FRR e ndoshta shume te tjera dekorata qe zoti Styllos te mos te referonte ne Shkup kesaj radhe,sepse konferenca u mbajt ne Shkup.Mesa mora vesh nje nga akademiket tane te gjuhesise qe punon ne institutin e Historise dhe te Gjuhesise qe drejtohet nga i madhi Pr Dr BEQIR META, kishte bashkepunuar me kete Pr Dr FR e tetoves dhe si duket u ishte dukur e tepert qe te zgjerohej harta e shqiptareve etnike qe kerkojne te jene ARBER me gjak dhe gjuhe ( Ka emer Grek Nikua cna duhet).Me ç kuptoj donin te ruanin qetesine tani qe SLLAVET e dyndur ne Maqedoni si Barbare kerkojne te drejten e DIADEMES se LISIT Kujdes te ruajme qetesine nga provokimet se keshtu na do RRUSPIA vetem te tundim bishtin e ti lepime duart.Kjo ngaqe ne nuk jemi te zote te duam dhe te respektojme veteveten.Ndoshta them ndoshta sepse nuk kam fakte por meqe Ambasada greke eshte shume afer me institutin mund te kene marre dhe ndonje honorar te vogel ndonje kocke per ta lepire si qen rrugesh.Mesa po lexoj dikuj i ka bere pershtypje kerkesa per nje alfabet te ri dhe e ka irrituar.Inderuar NIkua ne titull ndoshta nuk ka mundur ta shprehe mire qellimin e tija.Ai eshte partizan i alfabetit te ABDYL FRASHERIT.
    Ai kerkon te vendoset ky alfabet ne fakultein e GJuhesise dhe Historise per ata qe dote merren me kete pune me mbrapa sepse ai thote qe po te ishte pranuar dikur ky alfabet sot te gjith dialektet e Shqipes do te ishin te pranishem ne gjuhen e sotme zyrtare.Gjithashtu do te ishte me e lete per ata qe do te merreshin me shkrimet e vjetra te transkiptonin dhe deshifronin ato.Dikush mendon se etruskishtja eshte e pa mundur te lexohet dhe se ajo vjen nga mesapishtja( keshtu shprehet dhe autori ne liber). Per pjesen e dyte ka te drejt sa per te paren kur te dale libri do te ishte mire ti bente nje kritike e fuqishme qe te ndimonte ne zbardhjen e te vertetes.E them kete se vura re qe me librin e PILIKES u vu ne pune institucjoni i harreses.Mendoj se ne qofte se nga ana shkencore nuk donin ti benin kritike te pakten nga ana juridike mund te behej nje analize per ligjet PIRRIKE qe Pirrua i kishte te shkruara ne nje unaze qe e vinte ne dore kur gjykonte sepse paskemi qene te leçitur dikur.
    Jam shqiptar se kesh lerë unë i parë, pa bëra gjuhë e bëra perëndinë e më pas Perëndia bëri njerinë.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    27-07-2009
    Postime
    391
    Citim Postuar më parë nga andirago Lexo Postimin
    Si mund të flitet standardi kur nuk ka standard?
    Ti ja fut kot.

Toskërishtja e zyrtarizuar nga Enver Hoxha nuk është standard. Ajo mbetet dialekt.
    Standarti nuk eshte toskerisht dhe as dialekt.

Nëse duam t'i fusim gjithë pellazgët nën një kulm, atëherë duhet respektuar të gjithë baras.
    Shqiptaret do te thuash ti!!!

Nuk mund t'u imponohesh ti arvanitëve. Duhet t'i afrosh ngat vetes. E për këtë duhet respektu njani tjetrin.
    Jo aspak,secili eshte i lire te flase dialektin e katundit te vet,une per vete bej perpjekje te mesoj si duhet shqipen standarte.

Alfabetit ekzistues i mungojnë disa germa për tinguj shqip, dhe i ka disa germa të panevojshme për tinguj të huaj (XH turke, Ç sllave etj).
    O quni mos duhet ta zvendesojme ç me q,ç'ja fut kot ti

Kjo që them është në vazhdën e alfabetit të Manastirit, dhe jo kundër tij.
    Ti thuaj ç'te duash se nuk te pyet njeri ty Alfabeti egzistues,e perseris, eshte i persosur.

Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Citim Postuar më parë nga gjergani Lexo Postimin
    Ne radhe te pare ju uroj per postimin .Jame njohur me materjalin qekur pregatitej gjithashtu isha ne dijeni qe ekzistonte ftesa per Nikon nga nje profesor i ri jo nga i pari qe ka drejtuar kete organizim. U interesova se kush mundet te kishte kete lloj fuqie qe te ndikonte te ky i theni Dr,PRR PRR FRR FRR e ndoshta shume te tjera dekorata qe zoti Styllos te mos te referonte ne Shkup kesaj radhe,sepse konferenca u mbajt ne Shkup.Mesa mora vesh nje nga akademiket tane te gjuhesise qe punon ne institutin e Historise dhe te Gjuhesise qe drejtohet nga i madhi Pr Dr BEQIR META, kishte bashkepunuar me kete Pr Dr FR e tetoves dhe si duket u ishte dukur e tepert qe te zgjerohej harta e shqiptareve etnike qe kerkojne te jene ARBER me gjak dhe gjuhe ( Ka emer Grek Nikua cna duhet).Me ç kuptoj donin te ruanin qetesine tani qe SLLAVET e dyndur ne Maqedoni si Barbare kerkojne te drejten e DIADEMES se LISIT Kujdes te ruajme qetesine nga provokimet se keshtu na do RRUSPIA vetem te tundim bishtin e ti lepime duart.Kjo ngaqe ne nuk jemi te zote te duam dhe te respektojme veteveten.Ndoshta them ndoshta sepse nuk kam fakte por meqe Ambasada greke eshte shume afer me institutin mund te kene marre dhe ndonje honorar te vogel ndonje kocke per ta lepire si qen rrugesh.Mesa po lexoj dikuj i ka bere pershtypje kerkesa per nje alfabet te ri dhe e ka irrituar.Inderuar NIkua ne titull ndoshta nuk ka mundur ta shprehe mire qellimin e tija.Ai eshte partizan i alfabetit te ABDYL FRASHERIT.
    Ai kerkon te vendoset ky alfabet ne fakultein e GJuhesise dhe Historise per ata qe dote merren me kete pune me mbrapa sepse ai thote qe po te ishte pranuar dikur ky alfabet sot te gjith dialektet e Shqipes do te ishin te pranishem ne gjuhen e sotme zyrtare.Gjithashtu do te ishte me e lete per ata qe do te merreshin me shkrimet e vjetra te transkiptonin dhe deshifronin ato.Dikush mendon se etruskishtja eshte e pa mundur te lexohet dhe se ajo vjen nga mesapishtja( keshtu shprehet dhe autori ne liber). Per pjesen e dyte ka te drejt sa per te paren kur te dale libri do te ishte mire ti bente nje kritike e fuqishme qe te ndimonte ne zbardhjen e te vertetes.E them kete se vura re qe me librin e PILIKES u vu ne pune institucjoni i harreses.Mendoj se ne qofte se nga ana shkencore nuk donin ti benin kritike te pakten nga ana juridike mund te behej nje analize per ligjet PIRRIKE qe Pirrua i kishte te shkruara ne nje unaze qe e vinte ne dore kur gjykonte sepse paskemi qene te leçitur dikur.
    I nderuar gjergan citova komplet postimin tuaj,arsyeja eshte sepse ky postim eshte nje kritike reale ndaj atyre qe i thon vetit dr e mr e fr pamvaresisht se ciles hapsire shqipfolse i takojn,ky punim i Nikos permban ne vete argumentin e tipit te vet te nje shkenctari te gjuhes pra ngado ce te analizohet ky punim eshte nje pasqyrim i diapazonit ,hapsires ,horizonteve qe ka standarti gjuhesor ne aspekt shkencor sepse per ti hy studimit te gjuhes shqipe ne historiografi , antropologji ,etnografi standarti i sotem nuk ja del mban ose ka evoluar per se tepermi dhe njeherit i eshte larguar gjenezes se vet,me vie keq por duhet potencuar se se shpejti Dialektet;

O do te shpallen ,e folme e vdekur o do ta mohojn standartin qe i eliminoj ato.

Kemi rastin e Arbneshve te Italis te cilet standartin nuk e pranuan ,ja tani rasti i Nikos thjesht ven ne pah pa'aftsit e standartit ne perqasje shkencore,mungon puna e perbashket e Akademikve tane angazhimi perbashket i tyre po vlersohet me noten me te ult qe eshte e mundur kjo amullia e mburravecave po jep rezultate RASTI ENCIKLOPPEDIS sllave kjo eshte nje veper perseritje fale sundimit individualizmit , politizimit te shkrimtarve-akademikve tane .

Nje fjale popullore flitet kendej nga ne .

Kur macorri eshte i ngopun me eshtna , parasyve minjet i hedhin vallen me orkester.

Cfar duhet ndodh ,cilat kembana duhet te gumojn, per ti bashkuar Akademiket shqiptare ne nje rishqyrtim standarti germ per germ apo tja bajn nje renovim kulmit te shtepis i cili po pike ne te gjitha anet edhe ernave me te vogla s'po mund tu bej balle e lene ma furtunave .

Kerkoj falje per diskutimin jasht teme .
    Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 03-10-2009 më 04:19

Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Sa i perket riformulimit te Alfabetit.
    Nese kete alfabet qe perdorim disa mendojn se eshte ,,i persosur'' ky alfabet duhet tejkalon konturat latine dhe greke per te hyre studimeve serioze gjuhesore te germave pellazge ,thjesht persosmeria e ketij alfabeti eshte nje falcitet i tipit latino-greke sepse Alfabeti i te parve tane eshte dhe i takon nje kuptimi origjinal ma te gjere shkencor ,nese e themi dhe argumentojm kete me plot bindjen se jemi me te lashtit ne ballkan dhe Europe at'her tejkalojeni kete ,,persosmeri latine greke ''sespe koha e kerkon pse mos te riformulohet dhe ta funksionalizohet Alfabeti me germat me te lashta
    Alfabetin Pellasg
    Kushe do te ishte ai bine shkyptari qe do ti kundervihej nje veprimi te tille perveq latino grekve.
    JO TE JETESOHET alfabeti i Avdylit e i Todhrit apo i tjerve por te riformulohet Alfabeti Pellasge i cili do te fashitete perqarjet mes dialektore.
    Funksionalizimi i nje alfabeti te tille do te jete nje afrim misherim me origjinen tone ,nje flakje hamendjesh dhe manipulimesh me identitetin ton te lashte .
    Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 03-10-2009 më 06:10

Faqja 3 prej 6 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •