Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 20
    shqipoWA Maska e ELAA
    Anėtarėsuar
    29-05-2005
    Vendndodhja
    Seattle, WA
    Postime
    13

Question kostoja mesatare e jeteses ne Tirane

Ka kohe qe jam ne Amerike dhe jam ne dileme te kthehem ne Shqiperi me familjen, apo jo. Besoj shume emigrante te tjere ndodhen ne kete dileme. Perderisa ne s'jetojme ne Shqiperi s'e kemi idene cfare na pret aty po te vijme. Nje ndihme e madhe do te ishte nese shqiptare qe jetojne aktualisht ne Shqiperi te ndihmonin me fakte dhe shifra persa i perket kostos se jeteses ne Shqiperi.

Me falni nese nota naiviteti dhe mungese realizmi tingellojne ne pyetjen time, por eshte e vertete, s'kam se si ta perfytyroj realitetin nese dikush nuk me tregon faktet.

Jam munduar te kerkoj ne Internet dhe te lexoj gazetat shqiptare qe te marr vesh dicka me shume. Qofsha gabuar, por duket qe gazetat jane aq te lidhura ngushte me politiken dhe te lene shijen sikur shkrimet s'kane shume vertetesi.

Ndihma juaj do te jete shume e vlefshme per mua dhe emigrante te tjere qe deshirojne te kthehen ne Shqiperi, por kane nevoje te lidhen me realitetin si fillim.

Faleminderit.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    12-06-2009
    Postime
    114
    Nuk e di ne Shtet jeton ne Amerike por sido qofte disa fakte ti kesh parasysh :
    1) Kostoja e pasurive te patundshme eshte me e shtrenjte se atje ( Min
    500-600 Euro m2 ne periferite e Tiranes dhe 1200-1500 deri ne 2000 Euro m2 branda Unazes se Tirane qe konsiderohet qender per apartamente banimi flas se per dyqane mund te degjosh dhe cmendurira te Tipit 7000 Euro m2.
    2) Sherbimet e cdo lloji jane vertet per te ardhur keq
    3) Ktu tek ne pra ne Tirane shume pak njerez e njohin koston kohe qe andej nga ju eshte flor, pra kjo do te thote se ne cdo cast baret i ke plot e perplot
    Me te tjerat ambjetohesh pastaj pasi eshte pak a shume si kudo neper bote...Shpresoj te te kem ndihmur sado pak

i/e regjistruar Maska e leci
    Anėtarėsuar
    14-01-2003
    Vendndodhja
    Goetheanum,Italy
    Postime
    1,742
    Nuk ka ndonje diference te madhe me Europen,persa i perket kostos se jeteses.
    Energjia,uji,telefon permblidhen te gjitha me 10.000 te reja.
    Nese keni shtepine tuaj kurseni rreth 250-350€ ne muaj.
    Ushqimi 8.000 leke /person ne muaj.Shumica e produkteve vijne nga jashte,dhe per kete kane kosto si ne Europe.
    Sigurimi i makines aty afer 18.000 ne vit.Karburantet 120-130 lek/l.Luhasin simbas deshires.
    Nga ana ekonomike nje familje me 700-800 € ne muaj jeton.Nuk jeton ne luks,por me kete shifer jeton.

Ka shume burokraci,dhe nje certifikate te thjeshte don kohen e vet.
    Sistemi shendetesor eshte tmerr,po nuk pate leke ne dore nuk hyn ne asnje vend.Regullin dhe qartesine qe ekziston jashte Shqiperise harroje.

Ne Tirane eshte shume me shtrenjte.Nese je ne ndonje qytet tjeter kostoja e jetes pothuajse pergjysmohet.

Personalisht do te keshilloja te prisnit edhe ndonje vit tjeter.Deri sa te mbaroje proēesi i liberalizimit te vizave dhe hyrja ne BE.
    Ose shkoni vete per disa kohe dhe ta shikoni realitetin me syte tuaj.
    Quod timor cladis.
    Sed intuitum amet elit vitae est

Citim Postuar mė parė nga ELAA Lexo Postimin
    Ka kohe qe jam ne Amerike dhe jam ne dileme te kthehem ne Shqiperi me familjen, apo jo. Besoj shume emigrante te tjere ndodhen ne kete dileme. Perderisa ne s'jetojme ne Shqiperi s'e kemi idene cfare na pret aty po te vijme. Nje ndihme e madhe do te ishte nese shqiptare qe jetojne aktualisht ne Shqiperi te ndihmonin me fakte dhe shifra persa i perket kostos se jeteses ne Shqiperi.

Me falni nese nota naiviteti dhe mungese realizmi tingellojne ne pyetjen time, por eshte e vertete, s'kam se si ta perfytyroj realitetin nese dikush nuk me tregon faktet.

Jam munduar te kerkoj ne Internet dhe te lexoj gazetat shqiptare qe te marr vesh dicka me shume. Qofsha gabuar, por duket qe gazetat jane aq te lidhura ngushte me politiken dhe te lene shijen sikur shkrimet s'kane shume vertetesi.

Ndihma juaj do te jete shume e vlefshme per mua dhe emigrante te tjere qe deshirojne te kthehen ne Shqiperi, por kane nevoje te lidhen me realitetin si fillim.

Faleminderit.
    Kosto e jeteses eshte shume relative, qe lidhet me cfare do shpenzosh. Psh nese nuk do marresh makine ne Tirane (dhe ben mire te mos marresh pasi trafiku eshte llahtar) dhe nese ke nje shtepi tende, atehere nuk mendoj se kerkon me shume se $400 per person per te bere nje jete normale. Ketu futet ushqimi, pagesa e faturave (monthly bills), te dalurat ne ndonje lokal/restorant, dhe ndonje rrobe qe do blesh. Tirana eshte rregulluar nga pamja dhe njerezit kane levizur disi ne mentalitet. Nese ke shkolle amerikane, me siguri do te gjesh nje pune te pakten me nje pagese 500/muaj. Do kerkosh pak per pune se shqiptaret jane bere shume menefregiste (ose keshtu bejne te pakten) per patriotet qe vijne nga jashte. Megjithate, shko, provoje, shif e bej pastaj. Shqiperia ka ende halle te medhaja, por edhe ne Amerike jane shtuar keto halle kohet e fundit
    ABCĒDDhEĖFGGjHIJKLLlMNNjOPQRRrSShTThUVXXhYZZh (Alfabeti Shqip, 36 gėrma)

i/e regjistruar Maska e Colomba
    Anėtarėsuar
    06-04-2009
    Vendndodhja
    IT
    Postime
    660
    E kjo eshte nje pytje qe te gjithe ne shqiptaret qe jetojme jashte vendit ja bejme vetes per dite ...deshira per tu kthyer eshte e madhe ,por a do te mundemi ta perballojme realitetin shqiptar tashme i panjohur per ne??? Kjo sigurisht pa hequr dore nga komoditetet qe jemi mesuar duke jetuar jashte .Mua te kthehem tani ne shqiperi me duket njelloj si te filloj nje emigrim nga e para ,ndoshta gabohem por nga ajo qe kam konstatuar gjate pushimeve verore ne shqiperi te ardhurat jane shume here me te ulta se vendet e tjera Evropjane kurse kostoja e jeteses e barabarte dhe ne disa raste dhe me e larte.Po nuk sigurove nje vend pune ose nje aktivitet privat i cili te lejon te fitosh mire e kot me u kthy... mendoj se do zhgenjeheshim .

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anėtarėsuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    Duhet te kesh patjeter nje rroge prej jo me pak se 800 dollaresh nese do te mbijetosh, dmth te paguash qira, uje, drita, buke, veshje e shpenzime per jetese.

I love god
    Anėtarėsuar
    23-02-2007
    Postime
    8,043
    Citim Postuar mė parė nga Edvin83 Lexo Postimin
    Duhet te kesh patjeter nje rroge prej jo me pak se 800 dollaresh nese do te mbijetosh, dmth te paguash qira, uje, drita, buke, veshje e shpenzime per jetese.
    te banosh ke blloku Edvino??

se me 800 jeton edhe ne Itali.

Peace and love
    Anėtarėsuar
    16-06-2006
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    1,897
    Citim Postuar mė parė nga ELAA Lexo Postimin

Faleminderit.
    Ti duhet te jesh pa letra ketu apo jo? Se po te kishe letra shkoje vete njehere andej nga Shqiperia dhe gjykoje me mire nese ja vlen te kthehesh apo jo.Ne qofte se eshte e para atehere nuk paske faj qe pyet,por mos mendo se ka ndonje ndryshim te madh me kohen kur je larguar ti.Une kam 20 vjet qe jam larguar dhe dy vjet me pare isha atje per tre jave.Asgje nuk ka ndryshuar per mire.Rremuje,pisllik,korrupsion,papunesi e keshtu me rradhe.Klube ka sa te duash.raki poashtu.Pallate ndertohen pedite dhe cmimet jane si ne Berlin apo Londer dhe rrogat(per ata qe punojne) jane si ne Bolivi apo Bangladesh.

Besimtar Katolik Maska e altint71
    Anėtarėsuar
    27-09-2008
    Vendndodhja
    Itali
    Postime
    933
    Shko e jeto per nje muaj e vleresoje vet se ja vlen apo jo.
    Shih dhe personat miqt qe te kan ngelur kushurit sa te afrum jan apo sa te ndryshum me mentalitetin e ri socialkapitalist.
    Mos harro vlerso edhe Ambjentin eshte shum e rendesishem.

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anėtarėsuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    Citim Postuar mė parė nga drague Lexo Postimin
    te banosh ke blloku Edvino??

se me 800 jeton edhe ne Itali.
    te banosh ne nje apartament cfaredo ne Tirane, nuk po them te banosh ne nje kasolle te bregu i lumit!

Pse kujton se Italia eshte me e shtrenjte se Tirane? Cmimet e apartamenteve qe ke ne Tirane nuk i ke as ne mes te Nju Jorkut.

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •