jo nuk duhet
ne kohet e hershme behej kjo gje edhe pastaj ndaluan sepse rrezikon qe femijet te dalin me te meta ...
ata qe i praktikojne deri ne ditet te sotme jan pak te cuditshem si kuptoj dot ...
jo nuk duhet
ne kohet e hershme behej kjo gje edhe pastaj ndaluan sepse rrezikon qe femijet te dalin me te meta ...
ata qe i praktikojne deri ne ditet te sotme jan pak te cuditshem si kuptoj dot ...
si i bie ne te ardhmen e zeme cuni im te martohet me mbesen time, gocen e tezes s'vet ? u larg qofte. e ka si moter. Lol
. U janė ndaluar juve (tė martoheni me): nėnat tuaja, bijat tuaja, motrat tuaja, hallat tuaja, tezet tuaja, bijat tuaja, bijat e motės, nėnat tuaja qė ju kanė dhėnė gji, motrat nga gjiri, nėnat e grave tuaja (vjehrrat) dhe vajzat qė janė nėn kujdesin tuaj e tė lindura (prej tjetėr babai) nga gratė tuaja me tė cilat patėt kontakt, e nėse nuk ken pasur kontakt me to (me gratė), atėherė ska pengesė (tė martoheni me ato vajza), dhe (janė tė ndaluara) gratė e bijve tuaj qė janė tė lindjes suaj (jo tė bijėve tė adoptuar), dhe tė bashkoni (pėrnjeherė nė njė niqah) dy motra, pėrpos asaj qė ka kaluar. Vėrtetė, All-llahu falė shumė, ėshtė mėshirues i madh.
Drague,
Flm.,qe me cileson si djale,por asesi nuk e kam ngatrruar Kanunin me Kuran.Ne kete postimin me larte desha te plotesoj pakez kete teme te cuditeshme....
Perndryshe,edhe me ligjet aktuale mbi familjen, edhe ne Shqiperi dhe ne Kosove,nder kushte per nulitet te marteses eshte edhe ky fakt..
Neni 21 i Ligjit nr.2004/32 Per Familje i R. Kosoves;
"1.Nuk mund te lidhin martese personat ne gjini gjaku ne vije te drejte,ose ne vije te terthorte sic jane;vellau dhe motra prej nje ati dhe nje nene,motra e vellau prej atit ose nenes,xhaxhai dhe mbesa,daja dhe mbesa,tezja dhe nipi,as femijet e vellezerve dhe motrave te nje ati dhe nene dhe femijet e vellezerve dhe te motarve prej atit ose nenes.
3.Krushqia
Nuk mund te lidhin martese personat ne gjini krushqie;vjehrri dhe e reja,dhendrri dhe vjehrra,njerka dhe thejshtri,njerku dhe thjeshtra,pa marre parasysh faktin se a ka pushuar martesa lidhja e se ciles ka sjelle kete marredhenie."
Sipas Ligjit ,penges apsolute per lidhjen e marteses jane edhe marredheniet tjera familjare si; adoptimi,kujdestaria etj.
----
Ps.Kanuni ishte shume restriktiv ne kete raport,por edhe produktiv e largpames.
Me mijra vite ruajti pastertine e gjakut nder shqiptar.....
jo more ēfarte osht shume keq i denon zoti
Kurrė mos thuaj kurrė.
Jo jo jo nuk duhet.
===============
JU NJE HAP - PUNA DY...
Kush thote se ne shqiperi nuk ka pase martesa brenda fisit.Cfar zakone kane turqit po ato kane dhe muslimanet shqietare.Eshte tjeter gje qe ne kohet e soteme per shkk te civilizimit vete njerzit i jane larguar kesaj ndodhie.Keto lloje martesash jane te percaktuara dhe sipas fashtrash.Muslimanet shqipetare jane martuar brenda familjes duke mare gruan e vellait, ne raste fatekeqesishe.Te krishteret e kane te percaktuar nje distance deri ne 7 te breza.Ky fenomen pershkallezohet me shume ne komunitetet e vogla , pS. camet nuk ishin me shume se 30 mije e keshtu i binte qe te martoheshin dhe brenda fisit.A ka dallime ne lindjet.Po, shpesh dallojne per nje zhvillim jo normale.Pra sic e kuptoni kjo varet nga faktore te nderyshem, si pozicioni gjeografik i nje fshati (i larget me fshatrat e tjere), armiqesia me fiset e fshatrave rreth e rrotull, kondicioni numerik i nje komunitetit te vogel dhe te pa integruar ne popullsine e vendit ku jetojne.Fundja ne muslimanet nuk eshte shume serioze lidhja kur lejojne te mbajne me shune se nje grua.Te krishteret jo vetem qe nuk lejojne kete lloj bashejetese por e kane te ndaluar dhe divorcin. Ne te gjitha keto kondicione qe permenda , te krishtert e kane te percaktuar se nuk mund te martohen brenda gjakut , apo fisit, dhe as mund martohen me nusen e vellait.
Romet e kane te veshtire te gjene babain natyral, leje qe jane dhe te pa regjistruar.( a jane keto muslimane?)Pe kete arsye ne familjet patrialkale te krishtera i shte e veshtire apo turp martesa me dashuri.Burrin duhej ta gjente i vellai, apo nje shkes.Shkeset ishin njerez jo vetem te rastesishem por dhe profesioniste, te cilet ishin si nje rregullatore zhvillimit shoqerore."Kostandini e matoi motren larg , Kater male kaptuar" Skenderbeu mori jashte fisit te tij, por dhe i jati kishte marre sllave"
Ja dhe nje rast konkret ne ortodoksit.Kam pase nje rast ne greqi kur dy vellezer qe shkonin shume mire mes tyre dhe kishin nje shtepi te mire dhe nje restorant. Njeri nderroi jete dhe tjetri qe sishte martuar kurre, kishte mbete me nusen e vellait ne shtepi.Punonin sebashku ne restorant.Nje dite me tha se kam nje siklet te madh, dua te martohem me gruan e vellit pasi.........e tashme ne jemi lidhe me njeri tjetrin, por nuk na lejon kisha per te vene kurore.Kohe me vone mora vesht se kishte paguar nje prift ne nje fshat tjeter dhe ishin martuar, pra i linde e drejta me lind femije te ligjeshem.Pra ka dhe raste kur kjo lloj martese duhet lejuar.
Nese do te analizoni cdo teme eshte e lidhur me identitetin fetare.Shikoni sa e rendesishme eshte duke u bazuar dhe ne kete teme, nevoja e unifikimit, te besimit.Pra duke qene te nje feje japim mundesine e martesave ne nje game me te gjere, do te ndjeheshim vertete te lumtur.Per te qene i sinqerte nena ime ngulte kembe qe kurre te mos martoheshim me muslimane dhe une gjithashtu kam bere te njeten gje me femijet e mi , por ne vetevete ndjehem fajtor.Perse ndodhemi perballe ketij presioni????Djalin e kam beqare e ndoshta do te me marre ndojne te rikonvertuar
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Anesti_55 : 23-09-2009 mė 12:59
mu nje turk me tha nje dite ma mire mu martu kusherira me mu tha se me ba dashuri me te dikush tjeter
mbeta i habitur
JO SEKS PARA MARTESE
Krijoni Kontakt