Postuar mė parė nga
Anesti_55
Nuk kam permende vajzen e axhes, por ne fis, pra brenda lloit.Por nese ne Turqi e pranojne dhe kete(pra per te kusheriren e pare),pa e vrare shume mendjen, do te pranoje apriori, se dhe shqipetaret s'kane pase arsye ta kundershtojne.Eshte tjeter gje prezenca e komunitetit te krishtere qe reflekton zkakonet e te pareve dhe jep ndikim dhe nder to, eshte tjeter gje se nje i konvertuar eshte me pak i prirur per te zbatuar nje lidhje te tille, por parimisht ajo e pranon kete te drejte.
Ore nje gje eshte e vertete Ju ndjeheni shqipetare vetem se jetoni ne shqiperi, ne te gjitha replikat ju kete permendni, por te jesh shqipetare ne te vertete je kur ruan zakonet, identitein fetare dhe gjuhen, pra je ashtu si sillesh.Ju nga keto dhe gjuhen e keni masakruar duke e turqezuar.Poltroni, karriget, tavolinat, luga thika e piruni kane hyre vetem ne kohet moderne tek ju.Muslimanet preferojne midere, sofer per te ngerne ku ulen kembekryq, ku haej me nje ene te perbashket, me dore ku lepiheshin gishtat, ku pihej uje me nje gote per te gjithe.Te lutem mos te me thote njeri se nuk jane te verteta.Nu dua te fyej me kete rast por keshtu ishte zakoni i isalmikeve, qe ju imponuan kete menyre jetese.Dhe nje here e kam jetuar nuk ma ka thene njeri ket qe kam shkruar.Fshataret e shqiperise se mesme , ishmaket,i thonin pasqyres DRITE.Dikuj i beja dhe verejtje se bente nje pyetje qe per momentin nuk me kujtohet dhe e shtronte ne dy gjuhe dhe turqisht dhe shqip se kishte frike se nuk e kuptonin.Pra ne kuptimin e vertete te asaj qe dua te them eshte se muslimanet jane asimiluar, aq sa nuk fyhem aspak ku sapo me shohin emrin tim te krishtere quajne ose grek ose serb.Pra ato e kane humbe ndejesine e te qenit te krishtere, besim ky qe ne zanafille te ketij populli.Pikerisht per kete bajn mbi vete nje urrejtje rajonale, e qe shpesh behet shkak per konflikt.Sot perballen me deshmi historike, jane te tronditur , i akuzojne per ardhacake, ska fyerje me te madhe, por eshte aq e vertete se ne keto troje kurre nuk ka pase popull qe te mos kishte ndejsi per kultet e krishtera.Ju ka vdeke ndjesia, pra keni humbe vetveten, personalitetin , jeni bere njesh me armikun e perbashjket rajonal, sa eshte zor te gjejme kush eshte turku e kush eshte shqipetari.E tmerrshme kur i thoni dhe vella.Te vetmit qe urrejten keto kulte ishin te ardhurit armiq turq.Sot ska Ali , Mahmut , Mehmet apo Sali te mbroje identitetin shqipetare, keto lloje emrash e kane hube identitein kombetare.Shqipetaret kane trasheguar emrat e tyre te mrekullueshem qe nga paganizmi.Ju i kembyet me emra turq.Sinqerisht ju them se kushdo i krishtere pao ateist provon te hyje ne forumin musliman do te tmerohet nga perdoimi i fjaleve turke apo arabe.E pas gjthe kesaj te thuash se jam shqipetare i paster , do te me duket se kerkoni te beni humor.
Krijoni Kontakt