Close
Faqja 14 prej 14 FillimFillim ... 4121314
Duke shfaqur rezultatin 131 deri 137 prej 137
    100 % shqiptar Maska e Milkway
    Anėtarėsuar
    08-01-2007
    Vendndodhja
    In the land of eagles
    Postime
    7,375
    Citim Postuar mė parė nga Explorer Lexo Postimin
    Hajt se e di une cfare pergjigje meriton ti, por me ndalon permendja e All-llahun xh.sh.

Por nje gje jam i sigurte:

Ti metevertete je ne zhvillim e siper dhe insha'All-llah me kalimin e kohes i kupton gjerat sepse dikujt i duhet kohe.

Nese edhe pas disa kohesh mbetesh i njejeti, atehere paē veten ne qafe. Edhe dicka ,kam pershtypjen se kemi debatuar

me nje person qe sapo ka hy ne pubertet. Prandaj te kisha sygjeruar qe mos falsesh shume ne tema serioze por me

mire pi racionin e qumeshtit dhe futja gjumit se gjumi te rit me shpejt. Mbetsh me sh'net dhe u ritsh u befsh i madh sa

nje gomar.
    Ski faj sepse kaq din dhe kaq kultur ke .....mos ta nin se sta ze per te madhe .

Nese une jam tu u rrit , ti ende spaske lind

E ky gomari .....
    Citim Postuar mė parė nga Semra 1985 Lexo Postimin
    All-llahu Subhanehu we Te'ala ka dhėnė urdhėres nė Kur'an ndėrsa sēarime (mesime) Muhammedi s.a.v.s.

Nė disa sure por dy mė kryesore janė Sureja En-Nur dhe El-Ahzab, keto i kanė nga disa ajete pėr Hixhabin (vellot, shamiatė, mbulesat), ndėrsa saktėsishtė nė vitin e pestė Hixhrije ėshtė bėrė farz (obligim) nga All-llahu Subhanehu we Te'ala.

E vėrteta tu tregua, mbetet vetėm nga ana yte me i besuar.
    Mfal qe po nderhy sepse ske pergjigja per mu , por deshta vetem kete urdherer ta gjeje ne Kur'an ??

i/e regjistruar Maska e Semra 1985
    Anėtarėsuar
    17-01-2009
    Postime
    27

Citim Postuar mė parė nga xhamia Lexo Postimin
    Mfal qe po nderhy sepse ske pergjigja per mu , por deshta vetem kete urdherer ta gjeje ne Kur'an ??
    Hehehe mė bėre pėr tė qeshur me tė vėrtetė shumė !

Po ti e ke hapur kėtė temė me njė ajet (vetė e ke postuar kėtė ajet qė spo mundesh me gjetur hehehe edhe spo e di) sa i menēur qė je ? Shikoje more i nderuar postimin e parė tė kėsaj teme (atė tėndin e gjenė) ku pėrmendet Hixhabi-Shamia-Mbulesa

Nėse nuk e di ēfar ke postuar nė postimin nr-1 tė kėsaj teme atėherė shiko njė postim para kėti postimi tuaj e ke tė ēfartėsuar edhe nga safa.

Hehehe kėrka sje khair inshaAll-llah, pusho sot dhe nesėr vazhdo me shkrime !

Anėtarėsuar
    08-01-2007
    Vendndodhja
    In the land of eagles
    Postime
    7,375
    Hehehe mė bėre pėr tė qeshur me tė vėrtetė shumė !

Po ti e ke hapur kėtė temė me njė ajet (vetė e ke postuar kėtė ajet qė spo mundesh me gjetur hehehe edhe spo e di) sa i menēur qė je ? Shikoje more i nderuar postimin e parė tė kėsaj teme (atė tėndin e gjenė) ku pėrmendet Hixhabi-Shamia-Mbulesa

Nėse nuk e di ēfar ke postuar nė postimin nr-1 tė kėsaj teme atėherė shiko njė postim para kėti postimi tuaj e ke tė ēfartėsuar edhe nga safa.

Hehehe kėrka sje khair inshaAll-llah, pusho sot dhe nesėr vazhdo me shkrime !

Shami shkruan dhe thot veni mbi kraheror dhe askund mbi koke apo bonu ninxha , nese e gjen kete mbi koke eja dhe sjelli .

Thjesht dua te pyes a nuk ta ndalojn hadithet foton qe ke vene ???
    Sepse me dukesh shum qe i beson haditheve ???

Citim Postuar mė parė nga celyy Lexo Postimin
    Valla pom dhimesh be ti shok. Nuk po muj met kuptu qysh po ki nerva me bo llaf me kta?, i fort koke.

Po lej o vlla net besoje qkat doje, qka pe lodh kryt me to.
    Leje mos diskuto mo, kurseje tastaturen se amortizohet.
    Ajt vlla te pershendes, e shpresoj te hyj ne pun kjo kshilla ime.

Selam Alejkum
    Jo mire e ke ti.

Por une vetemse e ndjeva per obligim qe te skjaroj dicka. Se me ke kemi te

bejme ketu, u pa qysh ne postimin e pare ( lexo postimin e hapesit te temes).

E lash, keshilla pranohet, All-llahu gjith te mirat vella.

Esselamu alejkum !
    Ndrysho Firmėn

Citim Postuar mė parė nga xhamia Lexo Postimin
    A e ke pa filmin se pari ??? Nese jo ske te drejte me fol dhe me gjyku .

Vet thu fjala e Allahut eshte fjala me e drejte , dhe shum bukur e ke selektu me te kuqe .

Ti e kupton qe duhet mi vnu shamit mbi koke kurse une jo , se ne Kur'an nuk shkruan .
    Cili ka te drejte ???

Shiko mir : Tė mos zbulojnė stolitė e tyre pėrveē atyre qė janė tė dukshme, le tė vejnė shamitė mbi krahrorin e tyre ....."

Nese se di cila pjese eshte kraherori ateher ta preferoj Anatomin me lexu .

O Xhamia, po cke ore se vajza ta sqaroj bukur ajetin!

A din vella arabisht?! Nese jo athere cka me fillozofon ketu me mendjemadhesi?!

Shikoni si ka degjeneru kjo teme ku gjith shkruajne dhe "grindemi" rreth ceshtjeve madhore e asnjeri prej nesh s'kemi kompetencat siq do ti kishte dikush i cili eshte thinje me studime shumevjecare teologjike.
    Cka mi hapni keta tema ketu aman, a nuk keni ndonje person kompetent aty ku jetoni e te ja drejtoni keta pyetje e te merrni spjegime te hajrit?!

Nese kete teme metevertete e ke hapur me qellim qe te marresh spjegime te them se nuk e kuptoj si ka mundesi te kerkojsh sqarime ketu?! Kur kerkojsh dituri rreth pyetjeve te nderlikuara, zgjidhe profesorin e hajrit dhe jo "pseudoshkenctaret virtual"! Mos ta permendi shembullin e doktorit perseri. lol

Sa i perket ajetit ne fjale, pas argumentimeve qe te jane dhene ti akoma me kokfortesi kembengul se ti ke te drejte. Aty permendet fjala khumurihine shumesi i fjales khimar qe don te thote mbulese koke ose shami.

Ndersa fjala qe eshte perkthyer si krahahor eshte perdor: xhujubihine qe eshte shumesi i fjales xhejb dhe kjo fjale mund te perkthehet ne gjuhen shqipe si psh XHEPI qofte kjo xhep ku mban gjerat personale ose thjeshte nje xhep, hapje ose e cara e nje rrobe per ta fut koken dhe krahet. Tash per ilustrim ua jap si shembull ta imagjinoni nje veshje pa menge me tre te cara, tek njera e fut koken dhe te dy tjerat krahet. Te tri keta te carat quhen xhejb-e. Pra ajeti do te thote le te mbulojne me mbulesat e kokes vendet e xhejb-eve , qe ne kete rast i bie te mbulojne qafen dhe krahet, sepse keto jane vendet e trupit ku ndodhen xhejbe-t.
    Nga perkthyesit shihet me e pershtatshme qe keta vende te perkthehen me nje fjale te vetme dhe prandaj e perdorin kraharor, dhe pikerisht kjo edhe kerkohet, te hidhet mbuloja mbi kraharorin, dmth te mbulohet qafa dhe krahet. Per ta pasur me te qarte pse ne ajetin nuk permendet mbulimi i kokes duhet te shqyrtojme ate se si jane veshur femrat e asaj kohe. Femrat kan veshur khimar -- mbuloje (shami) e cila ka mbuluar koken por ka qene e hapur dhe e leshuar pas shpine duke e lene te zbuluar qafen dhe krahet.
    Prandaj permendet te leshojne shamite (khumurihine) mbi kraharoret (xhujubihine) duke mos i lene shamite mbrapa ka shpina, po ta mbulojne kraharorin me te. Shpresoj se isha e qarte me spjegimin.

E pikerisht ketu lindin problemet gjate perkthimeve, nje fjale e vetme arabe mund te kete shume kuptime ose kerkon nje spjegim me te gjate dhe perkthyesi mundohet te gjeje ate qe mendon se pershtatet me shume ne kontekst.
    Prandaj thash, per ta bere komentimin e nje ajeti duhet ta dish arabishten mire dhe jo te marresh vetem perkthimet. Une ne shtepi kam disa Kur'ane ne disa gjuhe, kur i krahasoj has dallime ne perkthime, prandaj kur kam dicka te paqarte i kthehem Tefsirit ose pyes dikend qe ka me shume dije.
    Edhe vete arabet studiojne me vite te tera vetem e vetem mos bejne leshime ose gabime ne interpretime te fjaleve te cilet permenden ne Kur'an. E ti ketu qohesh peshe dhe na mban leksione rreth ajeteve Kur'anore!

Rreth obligimit (farsit) te hixhabit kan rene ne unanimitet (ixhmaja) te gjith dijetaret per qindra vjet me rradhe, dhe ixhmai eshte argument i pakundershtueshem ne fe, kush bie ne kundershtim me te shkon ne humbje, aq me teper per gjera te tilla qe dihen qarte nga shumica dermuese e muslimaneve ne bote.
    Ju ketu doni ate ta hidhni poshte duke mohuar nje pjese te fese?!

All-llahu ju udhezofte!

Kete spjegim qe ua shkruajta mua ma ka dhene nje teolog. Une pyetjet e mia dhe paqartesite qe kam nuk i hedh ne nje forum siq eshte ky, po drejtohem tek personat kompetent. Te njejten gje ua keshilloj edhe gjith juve ketu, kerkoni dijen nga njerzit kompetent dhe jo ne faqe interneti te dyshimta apo faqe siq eshte kjo ketu ku sillen lloj lloj njerez.

Sinqerisht jam tejmase e zhgenjyer ne ju, e keni shenderuar kete teme ne fushebeteje dhe cfar sjellje keni ndaj njeri tjetrit, keta nuk jan pjese e nje edukate te mirefillte! Nuk jeni ne gjendje edhe nje diskutim ta beni pa kaluar ne ofendime personale dhe ironizime.

All-llahu ua shtofte rrespektin e ndersjelle, diturine e hajrit dhe besimin.
    Poashtu e lus te na i fal gabimet dhe leshimet qe bejna.... Amin

Selam alejkum wr wb dhe mbyllni kete teme me se lat nam!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Dritė : 27-09-2009 mė 16:35

i/e regjistruar Maska e Semra 1985
    Anėtarėsuar
    17-01-2009
    Postime
    27

Po e shoh v. xhamia se total jasht teme je, ke harruar pėrse e ke hapur kėtė temė (ndoshta edhe nuk munde me arrit ate qė e ke planifikuar, kader i All-llahut xh.sh. ka qenė kėshtu tė vie fundi i kėsaj teme khair inshaAll-llah), nuk e shoh tė arsyeshme tė pėrgjigjem nė kėtė temė ate qė ke pyetur sė fundi dhe nuk je serioz.

Hap temė tjetėr ke pėrgjigje Full.

Anėtarėsuar
    08-01-2007
    Vendndodhja
    In the land of eagles
    Postime
    7,375
    Citim Postuar mė parė nga Dritė Lexo Postimin
    O Xhamia, po cke ore se vajza ta sqaroj bukur ajetin!

A din vella arabisht?! Nese jo athere cka me fillozofon ketu me mendjemadhesi?!

Shikoni si ka degjeneru kjo teme ku gjith shkruajne dhe "grindemi" rreth ceshtjeve madhore e asnjeri prej nesh s'kemi kompetencat siq do ti kishte dikush i cili eshte thinje me studime shumevjecare teologjike.
    Cka mi hapni keta tema ketu aman, a nuk keni ndonje person kompetent aty ku jetoni e te ja drejtoni keta pyetje e te merrni spjegime te hajrit?!

Nese kete teme metevertete e ke hapur me qellim qe te marresh spjegime te them se nuk e kuptoj si ka mundesi te kerkojsh sqarime ketu?! Kur kerkojsh dituri rreth pyetjeve te nderlikuara, zgjidhe profesorin e hajrit dhe jo "pseudoshkenctaret virtual"! Mos ta permendi shembullin e doktorit perseri. lol

Sa i perket ajetit ne fjale, pas argumentimeve qe te jane dhene ti akoma me kokfortesi kembengul se ti ke te drejte. Aty permendet fjala khumurihine shumesi i fjales khimar qe don te thote mbulese koke ose shami.

Ndersa fjala qe eshte perkthyer si krahahor eshte perdor: xhujubihine qe eshte shumesi i fjales xhejb dhe kjo fjale mund te perkthehet ne gjuhen shqipe si psh XHEPI qofte kjo xhep ku mban gjerat personale ose thjeshte nje xhep, hapje ose e cara e nje rrobe per ta fut koken dhe krahet. Tash per ilustrim ua jap si shembull ta imagjinoni nje veshje pa menge me tre te cara, tek njera e fut koken dhe te dy tjerat krahet. Te tri keta te carat quhen xhejb-e. Pra ajeti do te thote le te mbulojne me mbulesat e kokes vendet e xhejb-eve , qe ne kete rast i bie te mbulojne qafen dhe krahet, sepse keto jane vendet e trupit ku ndodhen xhejbe-t.
    Nga perkthyesit shihet me e pershtatshme qe keta vende te perkthehen me nje fjale te vetme dhe prandaj e perdorin kraharor, dhe pikerisht kjo edhe kerkohet, te hidhet mbuloja mbi kraharorin, dmth te mbulohet qafa dhe krahet. Per ta pasur me te qarte pse ne ajetin nuk permendet mbulimi i kokes duhet te shqyrtojme ate se si jane veshur femrat e asaj kohe. Femrat kan veshur khimar -- mbuloje (shami) e cila ka mbuluar koken por ka qene e hapur dhe e leshuar pas shpine duke e lene te zbuluar qafen dhe krahet.
    Prandaj permendet te leshojne shamite (khumurihine) mbi kraharoret (xhujubihine) duke mos i lene shamite mbrapa ka shpina, po ta mbulojne kraharorin me te. Shpresoj se isha e qarte me spjegimin.

E pikerisht ketu lindin problemet gjate perkthimeve, nje fjale e vetme arabe mund te kete shume kuptime ose kerkon nje spjegim me te gjate dhe perkthyesi mundohet te gjeje ate qe mendon se pershtatet me shume ne kontekst.
    Prandaj thash, per ta bere komentimin e nje ajeti duhet ta dish arabishten mire dhe jo te marresh vetem perkthimet. Une ne shtepi kam disa Kur'ane ne disa gjuhe, kur i krahasoj has dallime ne perkthime, prandaj kur kam dicka te paqarte i kthehem Tefsirit ose pyes dikend qe ka me shume dije.
    Edhe vete arabet studiojne me vite te tera vetem e vetem mos bejne leshime ose gabime ne interpretime te fjaleve te cilet permenden ne Kur'an. E ti ketu qohesh peshe dhe na mban leksione rreth ajeteve Kur'anore!

Rreth obligimit (farsit) te hixhabit kan rene ne unanimitet (ixhmaja) te gjith dijetaret per qindra vjet me rradhe, dhe ixhmai eshte argument i pakundershtueshem ne fe, kush bie ne kundershtim me te shkon ne humbje, aq me teper per gjera te tilla qe dihen qarte nga shumica dermuese e muslimaneve ne bote.
    Ju ketu doni ate ta hidhni poshte duke mohuar nje pjese te fese?!

All-llahu ju udhezofte!

Kete spjegim qe ua shkruajta mua ma ka dhene nje teolog. Une pyetjet e mia dhe paqartesite qe kam nuk i hedh ne nje forum siq eshte ky, po drejtohem tek personat kompetent. Te njejten gje ua keshilloj edhe gjith juve ketu, kerkoni dijen nga njerzit kompetent dhe jo ne faqe interneti te dyshimta apo faqe siq eshte kjo ketu ku sillen lloj lloj njerez.

Sinqerisht jam tejmase e zhgenjyer ne ju, e keni shenderuar kete teme ne fushebeteje dhe cfar sjellje keni ndaj njeri tjetrit, keta nuk jan pjese e nje edukate te mirefillte! Nuk jeni ne gjendje edhe nje diskutim ta beni pa kaluar ne ofendime personale dhe ironizime.

All-llahu ua shtofte rrespektin e ndersjelle, diturine e hajrit dhe besimin.
    Poashtu e lus te na i fal gabimet dhe leshimet qe bejna.... Amin

Selam alejkum wr wb dhe mbyllni kete teme me se lat nam!
    Ti thu qe e din arabishten ....po Sherif Ahmeti a e ka njoft apo ka fol e shkru veq hajt??
    Apo ndoshta duhet nje perkthyes me mjeker te vi e ta perkthej ???

Ti me nje ane e pranon se mbulimi i kokes perfshihet me rastin e tradites qe kan patur arabet para islamit , pra eshte kultur arabe .

Nuk eshte fars qka thojn dijetart , fars eshte qka thot Kur'ani , ndesh pranoni ndesh jo kjo eshte problemi juaj .
    Po e shoh v. xhamia se total jasht teme je, ke harruar pėrse e ke hapur kėtė temė (ndoshta edhe nuk munde me arrit ate qė e ke planifikuar, kader i All-llahut xh.sh. ka qenė kėshtu tė vie fundi i kėsaj teme khair inshaAll-llah), nuk e shoh tė arsyeshme tė pėrgjigjem nė kėtė temė ate qė ke pyetur sė fundi dhe nuk je serioz.

Hap temė tjetėr ke pėrgjigje Full.
    Kush eshte jo serioz ?? E ke shum gabim sepse ne qdo tem pergjigjem ne menyre serioze , por qe nuk ju pelqen debati ateher krejte ne rregulle i them Gimit ta mbyll temen sepse ska argumente dhe i duket muslimanve qe i vret ne sy .

Por Islami eshte fe e te vertetes dhe i hap dyrt per diskutime me arrit te e verteta por ju me zell deshironi mi mbyll keto dyer vetem e vetem me ndejt ne kete gjendje qe jeni .

Me vjen keq por ju jeni shum ult qe rrini statik gjat gjith jetes dhe nuk lodheni per gjera qe kerkojne lodhje truri por pritni prej te tjerve me ardh e ju udheheq jeten.

E paqi veten nqafe .

Faqja 14 prej 14 FillimFillim ... 4121314

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •