Close
Faqja 4 prej 4 FillimFillim ... 234
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 32 prej 32
    i/e regjistruar Maska e diita
    Anëtarësuar
    16-10-2007
    Vendndodhja
    De
    Postime
    283
    @ Drifilon.

Dikujt verte i ka " ecur " fati ne Zvicer, por nuk eshte edhe aq e thjeshte depertimi atje siq po thua ti. Ata cdohere i japin perparsi te vetit e pastaj ty si te huaj.
    Heimat ist Heimat!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    22-03-2003
    Postime
    10,240
    drifilon, mos e baj aq të madhe se nuk është ashtu siç thua. E di shumë mirë rendin e Zvicrës, se kam dhe unë njerëz të familjes atje.

Shumë të rallë janë ato njerëz(Shqiptar) që kanë aritur në nivelët e shoqërise zvicërane, të themi një 5% e numrit të popullsisë shqiptare.

Para 20 apo 15 vitesh ka qenë më mirë se tani(po flasim për aritje ekonomike), pastaj pas disa vitesh që filluan ti emigrojnë fëmijët/familjet e tyre e kishin/kanë shumë më të vështirë.
    Duhet të punojnë nja 3 persona, që të mbajnë mirë një familje p.sh 6 anëtarësh dhe të ndajnë diçka për buxhetin e familjes. Të punojë vetëm prindi dhe të mbaj 5 anëtarë tjerë haroje, Zvicra është një vend që këndej ti jep 3000-4000 mijë franga në muaj, por andej ti mer të gjitha duke paguar vetëm çekët. PUNO-FLEJ gjatë gjithë javës, një ditë të shtunë bëj qejf...

Personave që u ka hec në Zvicër, apo kanë bizneset e tyre të gjithë i ke në Zurich, ndërsa nëpër kantonet/qytet tjera , shumica e familjeve shqiptare dalin fifti-fifti në fund të muajit. Ka dhe ngato familje që menxi presin fundin e muajit, pastaj ato që janë më shumë anëtarë në familje edhe kur vjen koha e pushimeve nuk dinë kush të shkoj i pari, se nuk ua mbrin xhepi.

Ka shumë të rinjë shqiptarë me viza dhe që kanë kryer zanatet por përsëri kur vjen momenti tek puna e kanë shumë të vështirë për tu punësuar, mos themi në disa raste dhe të pamundur. Një numër i madh shqiptarësh rinë pa punë, (në trud si i thonë) që punojnë pak disa muaj, dhe e lënë, pastaj u jep shteti si ndihmë nga 60% të rrogës. Por kur duan i thërasin i çojnë të punojnë.
    Ka shumë firma që mbyllen dhe i nxjerin nga puna këto kohëve të fundit, dhe ato shqiptarë që mbesin në punë apo që i marin jo ua zgjatin orarin, jo rrogat më të ulëta etj... plot gjëra të tilla.

Ne shqiptarët kemi qejf tja lidhim nalt vetit, duhemi të shtyhemi me të huajtë. Zvicërani që është shef i një fabrike apo ku ta di, shkon blen një veturë sa më të përshtatshme me çmimin, ndërsa shqipet shkojnë hynë deri në fyt në kredit për të marë një veturë sa më të shtrenjë që nuk ia mbrin xhepi, dhe nesër i shkojnë (atij shefit të vet, zvicëranit) në punë me atë lloj makine. Po a je në vete njëherë? Nuk i shitët mend një personi që është shefi yt e të mban në punë ehh, budallallike sa të duash.

Nejse, çdo të mirë ty dhe atyre që jetojnë në Zvicër, paçi çdo gjë që u do zemra juve.
    Ndryshuar për herë të fundit nga no name : 15-05-2010 më 21:11
    #VamosArgentina

Faqja 4 prej 4 FillimFillim ... 234

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •