Close
Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 53
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    30-03-2010
    Postime
    520

Itali, kërkon të hapësh një restorant, duhet testi i gjuhës

Autori i Lajmit: Redaksia

Milano - “Test për aftësinë në gjuhën italiane për të gjithë emigrantët që dëshirojnë të hapin një bar apo restorant”. Ky është propozimi më i fundit në vazhdën e propozimeve dhe deklaratave antiemigrantë të “Lega Nord” në Itali. Sipas propozimit të bërë prej një zyrtari të lartë të kësaj partie në zonën e Lombardisë, duhet modifikuar ligji aktual mbi tregtinë. “Të dish italishten është e domosdoshme në një ambient publik, aq më tepër kur u ofron produkte të tjerëve. E gjithë masa duhet ndërmarrë për më tepër për shëndetin e konsumatorëve”, - ka deklaruar Fabrizio Cechetti në një tubim të forcës që përfaqëson. Gjithnjë e më tepër, argumenton këshilltari rajonal, klientët humbasin shumë përbërës në pjatë për shkak se vuajnë nga alergjitë dhe irritime nga ushqime të ndryshme. Kjo sipas tij, mund të shkaktojë një situatë të pakëndshme në restorant që mund të vërë në rrezik dhe shëndetin e një konsumatori. Cechetti përfundon duke theksuar që niveli i italishtes që duhet të ketë një emigrant, nuk duhet ekzagjeruar, por mjafton që ai të marrë certifikatën e nivelit të parë (A1). Shumë kritikë e kanë quajtur provokative një nismë të tillë të “Lega Nord”-it, madje Cechetti kërkoi dhe ndryshimin e nenit 41 të Kushtetutës. “Neni 42 sanksionon që iniciativa ekonomike është private dhe e lirë, por nuk mund të jetë në kundërshtim me nevojën sociale apo kur ajo vë në rrezik sigurinë”, - theksoi më tej Cechetti. Sipas zyrtarit të lartë të kësaj partie, emigrantët mund të ndjekin dhe një kurs profesional ose dhe të komunës, mjafton që ai të ketë kompetencat e lëshimit të një diplome që njihet nga Akademia. Cechetti thotë se për emigrantët kjo nuk do të jetë një problem. “Shpesh ne gjendemi përballë personave ekstrakomunitarë që flasin gjuhën italiane shumë herë më mirë se ne që e kemi gjuhë nëne. Ne do të presim votimin rajonal për të parë dhe rezultatet politike të këtij propozimi”, - përfundoi juristi i Legas.

Pastaj i thone grekut racist lol
    Kthe respektin me respekt... perballo me gjakftohtesi provokimet... dhe dhuroji hipokrizise indiferencen tende ...

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-12-2004
    Postime
    1,681
    Citim Postuar më parë nga kthetrat Lexo Postimin

Milano - “Test për aftësinë në gjuhën italiane për të gjithë emigrantët që dëshirojnë të hapin një bar apo restorant”. Ky është propozimi më i fundit në vazhdën e propozimeve dhe deklaratave antiemigrantë të “Lega Nord” në Itali. Sipas propozimit të bërë prej një zyrtari të lartë të kësaj partie në zonën e Lombardisë, duhet modifikuar ligji aktual mbi tregtinë. “Të dish italishten është e domosdoshme në një ambient publik, aq më tepër kur u ofron produkte të tjerëve. E gjithë masa duhet ndërmarrë për më tepër për shëndetin e konsumatorëve”, - ka deklaruar Fabrizio Cechetti në një tubim të forcës që përfaqëson. Gjithnjë e më tepër, argumenton këshilltari rajonal, klientët humbasin shumë përbërës në pjatë për shkak se vuajnë nga alergjitë dhe irritime nga ushqime të ndryshme. Kjo sipas tij, mund të shkaktojë një situatë të pakëndshme në restorant që mund të vërë në rrezik dhe shëndetin e një konsumatori. Cechetti përfundon duke theksuar që niveli i italishtes që duhet të ketë një emigrant, nuk duhet ekzagjeruar, por mjafton që ai të marrë certifikatën e nivelit të parë (A1). Shumë kritikë e kanë quajtur provokative një nismë të tillë të “Lega Nord”-it, madje Cechetti kërkoi dhe ndryshimin e nenit 41 të Kushtetutës. “Neni 42 sanksionon që iniciativa ekonomike është private dhe e lirë, por nuk mund të jetë në kundërshtim me nevojën sociale apo kur ajo vë në rrezik sigurinë”, - theksoi më tej Cechetti. Sipas zyrtarit të lartë të kësaj partie, emigrantët mund të ndjekin dhe një kurs profesional ose dhe të komunës, mjafton që ai të ketë kompetencat e lëshimit të një diplome që njihet nga Akademia. Cechetti thotë se për emigrantët kjo nuk do të jetë një problem. “Shpesh ne gjendemi përballë personave ekstrakomunitarë që flasin gjuhën italiane shumë herë më mirë se ne që e kemi gjuhë nëne. Ne do të presim votimin rajonal për të parë dhe rezultatet politike të këtij propozimi”, - përfundoi juristi i Legas.

Shum e drejte sepse i kan mbytur kinezet me dyqane , kane bere cina tawn dhe po te hysh ne ato dyqane shitesit shpesh nuk din asnje fjale italisht dhe nuk merresh dot vesh. Gjithashtu edhe kur shkon ndonje kontroll ata nuk kuptojne asgje dhe nuk pergjigjen.
    Ateher i bir qe te mesojme ne dhe kontrolloret kinesçe.

Ska pun racizmi ktu, por ka pengese komunikimi se edhe ai kamarier qe di italisht i thote birres bil , e te thot "sa bila do" etj.....
    Kaloj shpesh ne cina tawun milano duket sikur je kine pasi ata jane organizuar ne menyre te tille qe jo vetem neper dyqane por ne rruge, e kudo flasin vetem kinesçe, kane gazetashitsit plot me gazeta kinese, te gjitha afisht qe vene i vene ne gjuhen e tyre, e cte them tjeter, shko bej nje xhiro vet qe te bindesh pastaj flisni per racizem. Aty jane Italianet te kercenuar dhe ne pakice keshtu qe kan shitur dyqanet dhe shtepite e kan hikur.

Ka dhe nje barcalet qe thot se nje klient thirri kamarierin dhe i tha se ka gjet nje buburrec ne pjat, ai ju pergjigj , mos bertit se ska me duan edhe te tjeret pastaj.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    23-02-2010
    Postime
    713
    shume e drejte.
    I support Papa Joseph Ratzinger.
    Me mire nje armik i zgjuar se nje mik budalla.

MR. BEAN - Laden Maska e the admiral
    Anëtarësuar
    03-06-2009
    Vendndodhja
    European Union
    Postime
    6,876
    pse, a thua ato italiane qe kane hapur restorante italiane ne kine e dine gjuhen vendase???

italianet hapin restorante ne tere boten. kudo. jane populli me emigrant ne bote them une.
    nisen nga italia, per te hapur nje restorant, bie fjala ne bali...
    duhet te presin qe te mesojne indonezianeshen per te hapur restorantin???

marrezia e rradhes e lega nord.
    Ndryshuar për herë të fundit nga the admiral : 10-05-2010 më 19:37
    Vasudhaiva Kutumbakam

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    09-05-2010
    Vendndodhja
    Milano (Itali)
    Postime
    21
    Citim Postuar më parë nga kthetrat Lexo Postimin

Shume mire ...te dish gjuhen e vendit ku jeton eshte shenje integrimi.

Unica Fede Unica Passione Maska e Boy
    Anëtarësuar
    07-01-2010
    Vendndodhja
    Rome
    Postime
    1,079
    Sa propozime bejne keto te Lega Nord...s'eshte per t'i vene veshin fare. Ata jane rraciste edhe me italianet e vet, ata te jugut.
    Perchè er coro che famo tutti quanti insieme
    dice LAZIO sei grande te volemo bene!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    23-02-2010
    Postime
    713
    te luftosh injorancen nuk eshte rracizem.

rroft lega nord.
    rroft rracizmi.

posht pseudo-jo-rracizmi.
    I support Papa Joseph Ratzinger.
    Me mire nje armik i zgjuar se nje mik budalla.

MR. BEAN - Laden Maska e the admiral
    Anëtarësuar
    03-06-2009
    Vendndodhja
    European Union
    Postime
    6,876
    Citim Postuar më parë nga Kinney Lexo Postimin
    te luftosh injorancen nuk eshte rracizem.
    rroft lega nord.
    rroft rracizmi.
    nga kjo qe the del qe: te mos e luftosh injorancen eshte rracizem...
    pra rracizmi mbrone injorancen.
    ti qe je pro rracizmit qenke edhe pro mos luftimit te injorances.

pra ti qenke pro injorances...

ne kete perfundim arrihet duke perdorur llogjiken e thjeshte (duke u bazuar vetem tek ato qe the ti dhe pa shtuar asgje)

JO INJORANCE = JO RRACIZEMINJORANCE = RRACIZEM

kinney pelqen rracizminkinney pelqen injorancen
    Vasudhaiva Kutumbakam

Τρελάρα Maska e Ksanthi
    Anëtarësuar
    22-12-2007
    Vendndodhja
    Στ'αστέρια
    Postime
    2,763
    Si nuk na qenka racizem te kalosh neper teste gjuhe per te hapur nje restorant?
    Pajtohem me menddimin e The admiral.

Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •