Postuar më parë nga
trysil
PROBLEME IDENTITETI...
Botërisht dihet se maqedonasit nuk kanë identitet. Madje edhe emri MAQEDONI është vjedhur nga maqedonasit e vjetër. Pra, këta maqedonasit e sotëm, s' kanë lidhje me Maqedoninë e Filipit. Ngaqë u mungon identiteti, tani ata duan ta njollosin një popull autokton në ato troje, një popull, ndër më të lashtit në Ballkan: popullin shqiptar që prej shekujsh jeton në Maqedoninë e sotme. Mos po harrojnë maqedonasit se territori i Maqedonisë së sotme dhe qytetarët e saj, pra ky komunitet, njihen si maqedonas vetëm pas Luftës së Dytë Botërore, përkatësisht në vitin 1947, njohje kjo që e kishte bërë Tito-ja.
Dhe tani, çuditërisht në do enciklopedi, na quajkan ardhacak, njerëz të maleve etj. etj.
Por historia ndonjëherë i përmirëson gabimet...
Me gjasë, pa as më të voglin dyshim, kësaj radhe historia do ta korrigjojë gabimin e saj të madh, atëherë maqedonasit do ta shohin se kush na qenkan ata, dhe kush, kujt i paska grabitur toka.
Për çudi, në vend që të përmirësohen maqedonasit, në vend që të ndërtojnë demokracinë dhe fqinjësinë e mirë me shqiptarët brenda kësaj hapësira, ata vazhdojnë t'u tregojnë përralla bajate fëmijëve të tyre, që edhe vetë ata, fëmijët, do t' i kuptojnë më vonë sesa bajate ishin përrallat mbi autoktoninë që ua kanë treguar më të vjetrit.
Përrallat e tilla janë të dëmshme për vetë maqedonasit. Si ua shpjegojnë fëmijëve të tyre shovenistët se nuk i njeh Greqia me emrin Maqedoni? Si i mashtrojnë fëmijët e tyre, nëse ata i pyesin deri n ç' shekuj shtrihen rrënjet e identitetit të tyre?
Me përralla të tilla nuk ndërtohet demokracia!
Tregoni përralla, tregoni...
Krijoni Kontakt