Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 16 prej 16
    "Nė fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534
    Citim Postuar mė parė nga lamb-of-god Lexo Postimin
    Faleminderit mik i dashun Toni77_toni pėr pėrgjigjen,

Krishti i ka vendos sakramentet, pėr ta bėrė tė mundshme sa mė lehtėsisht qė popullsia ta merr nė zemėr qė Krishti ti mbroj nga e keqja Shpirtėrore.
    D.m.th Krishti asht baraz me sakramentet.

Rilindja Shpirterore ėshtė graduale me Krishtin sepse, njė indivit duhet ta zhvillon jetėn shpirtėrore me dinamik te madhe gradualisht duke i marr sakramentet: Pagėzimi, Kungimin .... , por, mos harroni se ēdo Sakrament eshte njė Rilindje Shpirterore p.sh.

1.Pagėzimi - (njė femijė kur tė dal nė jetė, ai e trashegon mėkatin e rrjedhshem, Pagzimi e shlyen atė mėkat d.m.th Rilindje Shpirterore);
    2.Kungimi - (Kur femija aftesohet, merr njohori se kush dhe qka ėshtė Krishti atehere ai merr Kungim - Krishtin nė Zemėr dmth Rilindje Shpirterore Krishti ne Zemer.)........ nese deshironi per te gjitha sakramentet mund te ju shkruaj.

Besoj se jam i mirėkuptuar,

Tė pėrcjellė me lutje
    Lamb-OF-God

Faleminderit per te gjitha ato qe mi ke shkruar, por njė kerkesė e kam si vėlla.
    Qellimi i im ėshtė tė shperndaj Krisht e jo diēka tjeter.

Ti e din se unė u perkas edhe lamive tė tjera dhe kam jeten private, familjare dhe shoqerore, as nuk jam prift as gjakon por i krishter-katolik.

Nuk kam qellim tė ofendoj besimin e askujt, as tė uli, as tė rriti menden, por ajo qe unė kuptoj ėshtė se teoria mbi besimin ėshtė diēka tjeter ndersa praktika ėshtė diēka tjeter.

Unė dua ty tė them diēka, mė je drjtuar duke mė thėnė se qka qenka sakramenti, faleminderit dhe ti e ke bėrė nji punė tė bukur, por beso se i kam tė shkruara nė zemren time dhe janė tė pa shlyeshme. Poashtu i kam te shkruara te komuniteti katolik, e bile kryetemė. Por ti nuk paske lexuar diēka shumė tė rendėsishme se; Pa besuar plotėsisht, me zemer dhe pervujtėri, pa ia hapur Krishtit zemer dhe pa i thėnė Zotit; "urdhėro Zot i im Jezus, unė jam i yti sikurse Ti je i imi", pa vdekė krejt per kėtė botė, nuk ėshtė rilindur askush.

Edhe diēka nuk paske lexuar nė jeten e perditshme as nė jeten shpirtėrore; unė njoh shumė njerez, besa ndoshta i njeh edhe ti, te cilet, kan marrur te gjitha sakramentet, bash te gjitha, edhe kungimin e marrin nė Kishė tė dielen, por nuk lajnė gja pa ba o vėlla, deri edhe vrasje kan bė, e lere mė se kurorthyrje, hajni, rrena, shpifje, urrejtje, egoizem, be tė rrejshme, magji, deshmi nė rrenė qe i perseritin per dit! Atėher beson ti se kėta kan marr sakramente? sakramentet po, por Krishtin JO.

Ai qe rilindė nuk ėshtė mė ai por Krishti qe vepron nė tė. Per mendimin tim, ėshtė fyrje per Krishtin nėse thuhet se ėshtė rilindė ai qe nuk e ndryshon jeten tersisht.

respekte dhe bindu se tė dua nė Krishtin.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga toni77_toni : 09-09-2009 mė 11:39
    Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.

"Nė fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534
    Citim Postuar mė parė nga Matrix Lexo Postimin
    Toni me beri pershtypje kjo qe thua se Krishti eshte me i fuqishem se sakramenti.
    Me sa di une, Kishat Orthodhokse dhe Katholike besojne se njeriu e merr Krishtin permes sakramentit ose misterit te Pagezimit dhe me pas ushqehet me Trupin dhe Gjakun e Krishtit permes misterit apo sakramentit te Kungimit.
    Pra, kjo nenkupton qe misteri ose sakramenti eshte ai veprim qe ben qe Jeta e Krishtit te vije tek ne.
    Si mendon ne lidhje me kete?
    Jo Matrix, mė duket se ėshtė nji lloj moskuptimi, ndoshta, kush e di.

Sė pari tė pershendes dhe uroj tė jeni mire.

Fjala dhe pytja ishte; “Rilindja Shpirterore? Graduale apo ne momentin kur vendosim ta besojme Jezusin?!”

Ndersa pergjigja ishte se = 7 sakramentet.

Unė shumė mire e kam thėnė se “kjo nuk do tė thotė se mohoj sakramentet, prite Zot por unė nuk mund ta kufizoj Zotin”, nuk dij nėse e ke lexuar.

E para pse unė them ashtu ėshtė se , unė nuk mund ta kufizoj Zotin dhe tė them se vetem kėshtu dhe ndryshe jo, unė besoj se Ai ka vullnetin e mire per nejriun, Ai ėshtė Dashuri dhe kėtė Dashuri e shpreh nė mėnyra dhe forma tė ndryshme ku njeriu nuk mund ta kuptoj, besoj se rruget e Tij ne nuk mund ti dime, dime vetem sa Ai na zbulon apo zbulohet, aq dhe jo mė shumė. Prandaj jam I kujdesshme. Ajo qe unė me plot bindje dhe besim them se, njeriu rilindė nė at moment kur I beson plotėsisht Jezusit, por qe ai pastaj rritet dhe zhvillohet, ushqehet dhe ripertrihet nė Zotin.

E dyta se pse them ashtu ėshtė se; ėshtė njėfar lloj habie e cila shfaqet shumher te besimtarėt e kishes katolike, tė pakten kėshtu mendoj. Nuk po gjykoj por po flas ato qe I kam pare dhe kuptuar dhe qe jam I sigurtė se ashtu ėshtė. Ndodhė nganjiher qe ne mendojmė se pasi qe kemi marrur sakramentet, jemi rilindė, kemi futuar jeten dhe I ferkojmė duart tė gėzuar. Nuk ėshtė fjala per at person qe ka shkruar sepse unė e njoh dhe ėshtė vertetė I krishter, por qe kjo ka ndodhur dhe ndodhė nė disa njerėz dhe vende ndodhė. Nėse them kam edhe argumenete.

Si psh?

Shembull, Sakaramentin e Kungimit - Eukaristia

Sė pari dua tė shprehi atė qe unė besoj dhe qe Kisha predikon, pastaj do tė vazhdojmė me disa opinione te mia.

Eukaristia ėshtė prania reale e Jezusit, Sakramenti nė tė cilin Krishti i dhurohet mbarė botės, mister i themeluar nė Darkėn e Mbrame tė Krishtit dhe qe sot vijon tė veprojė nė Kishė; Jezusi dhurohet pėr jetėn e mbarė botės.
    Eukaristia ėshtė Zoti Jezus qė dhurohet pėr jetėn e botės. Nė ēdo kohė e nė ēdo vend ai dėshiron ta takojė njeriun pėr t’i dhėnė jetėn e Hyjit. Kjo ėshtė ajo qe Kisha beson dhe unė si pjesė e saj ashtu besoj dhe shpalli kudo.

E tash do tė vazhdojmė:
    Sė pari, nė mua dallon ajo qe ėshtė reale me atė qe ėshtė siperfaqsore. Ajo reale ėshtė vet Krishti, ndersa ajo siperfaqsore ėshtė kur marrim kungimin vetem me trupin tone dhe nė sy tė tjerve, Nė mua dallon ajo qe dhurohet, dhe ai qe ėshtė vet dhurata.

Sakramenti I Kungimit ėshtė dhuratė e Krishtit qe vet Ai na dhurohet, kjo ndodhė edhe pse ne nuk e merituam as nuk e meritojmė pavarsisht veprave tona.

Nganjiher ndodhė dhe habitemi, marrim Sakramentin e kungimit, dime tė themi edhe “AMEN” kur ta marrim, shkojmė dhe ulemi nė vendin tone ku ishim tė ulur mė pare dhe ēdo gjė nė rregull sipas mendes tone!

Nuk dij nėse ėshtė nė rregull apo jo, por kjo nganjiher ashtu ndodhė.

Nuk dij qka tė them nė kėsi rastesh, them nuk dij sepse nese vepruam ashtu ne muarem sakramentin nė emer por mos mbetem pa marr Krishtin. Nuk dij nėse ne muarem diēka, nuk muarem atė se ėshtė Dikush. Nuk dij nėse muarem faqen e zezė duke ia mbushur menden vetit se “jemi tė mire, unė I kam krye te gjitha obligimet e Kishes, edhe rrėfimin, edhe kungimin, e unė jam I krishter, katolik….” Eh, kėsi budallakesh se ndodhė se pikėrisht kėto do tė jenė edhe denim per ne se vepruam pa njohur realitetin KRISHT, pa ia hapur kurr zemer Krishtit dhe pa I thėnė “urdhėro o Zot, jam I Yti”, pa menduar se nuk ėshtė obligim nga Kisha por duhet tė jetė vullnet i yti i perbashket me vullnetin e Atit tone qe t’na jep tė Birin e vet. Pa ditė se Zoti ėshtė Ai dhe pasi tė vjen Ai nė brendėsinė tėnde nuk kan vend rrenat, manipulimet, mendimet e kėqija, mendja e madhe, egoizmi etj, por Paqeja dhe Dashuria, kthimi kah Zoti dhe I afermi. Pa menduar se nuk ėshtė rregull as ligj, por vullnet dhe dashuri I Zotit qe tė dhurohet. Mbi tė gjitha, pa besuar se as nuk ėshtė prifti qe shperndanė nė at moment, as nuk jam unė nė at moment tė shperndarjes sė Krishtit, por ėshtė vet Krishti qe vepron dhe ata dy persona nuk janė asgjė, jan tė vdekur. Vetem nėse veprohet nė kėtė mėnyrė atėher Eukaristia ėshtė prania reale e Jezusit, nėse mendohet apo veprohet ndryshe, kjo ėshtė asgjė.

Dmth, sakramentet, tė gjitha ato 7-tė qe janė, nėse nuk ėshtė Krishti por sakramentet, atėher kot dhe vetem sa jemi duke mashtruar vetveten.

Jeta sakramentare ėshtė e domosdodhme per nit ė krishter, (them per katolik) por duhet tė jenė Krisht e jo diēka tjeter, jo sende dhe gjėra por Krisht, jo tradita dhe ligje por Krisht. Jo obligim por Krisht. Jo sherbim por Krisht. Jo unė qe veproj por Krisht. Jo tė jet I gėzueshem pse ka turmen perpara duke pranuar sakramentin, por Krishtin. Nėse dikush mendon se toni77 ėshtė kunder sakramenteve ėshtė duke gjykuar gabimisht, unė ēmos shumė Sakramentet dhe I besoj ato, Zoti mė ka ndihmuar dhe bekuar me te gjitha Sakramentet, bile edhe atė tė Vajimit edhe pse dikush e ka frikė, por unė kam faleminderuar shumė Zotin qe mė ėshtė dhuruar nė at Sakrament tė vajimit, Zoti ashtu ka dashtė sepse mė ka pergaditė dhe mė ka shetitur ne prani tė veta-sakramentare, por, per mua te gjitha ato ishin Krisht dhe asgjė tjeter. Por ajo qe mua mė udhėheq ėshtė vetdija se kush po vepron, Krishti apo bota, atėher ēdo gjė qe nuk ėshtė Krishti, atom und tė jenė teori tė ėmbla, port ė siguroj se janė nga bota.

Per tė thėnė shkurt, unė dalloj dhuraten dhe DHURUESIN. Per mua ėshtė e rendėsishme Dhuruesi. Nėse nuk dallojmė kėto, vetem sa jemi duke mashtruar vetveten.

toni77
    Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.

i/e regjistruar Maska e ILMGAP
    Anėtarėsuar
    10-04-2009
    Vendndodhja
    In
    Postime
    2,791
    Dashuria ndaj Jezusit, nė momentin dhe pas momentit tė konvertimit nė Katolik vazhdon nuk ėshtė e pėrkohshme, dhe as graduale, me tė njejtėn ritėm vazhdon gjatė gjithė jetės sė tij/saj, ai/ajo qė konvertohet do tė ketė tė njejtin ritėm dashurie adhurimi ndaj "Jezusit".
    Nje pjese njerezish vepron pa menduar,pjesa tjeter mendon,por pa vepruar.

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Faleminderit vella Toni per pergjigjen,

Me sa shoh, ajo qe thua me pak fjale eshte se sakramenti eshte nje mjet me te cilin Krishti vjen te banoje tek besimtari, por me kete mjet mund te abuzohet

Psh thika eshte nje mjet qe mund te perdoret per te prere buken (pozitivisht) ose per te prere duart (negativisht). Problem nuk eshte tek mjeti, por te ai qe e perdor.

Une keshtu e kam kuptuar shkrimin. Me korrigjo nqs e kam kuptuar gabim.
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar mė parė nga Matrix Lexo Postimin
    Faleminderit vella Toni per pergjigjen,

Me sa shoh, ajo qe thua me pak fjale eshte se sakramenti eshte nje mjet me te cilin Krishti vjen te banoje tek besimtari, por me kete mjet mund te abuzohet

Psh thika eshte nje mjet qe mund te perdoret per te prere buken (pozitivisht) ose per te prere duart (negativisht). Problem nuk eshte tek mjeti, por te ai qe e perdor.

Une keshtu e kam kuptuar shkrimin. Me korrigjo nqs e kam kuptuar gabim.
    Per vedi, kam shkue pertej te kuptuemit me mendje! Per vedi, nga ai shkrimi i tonit77 kam marre Krisht, jo gjana (njana prej tyne asht e te kuptuemit), por Krisht.

Te falemnders toni per Krishtin qi ke nda me ne.

εὐαγγέλιον - Ἰησοῦς Χριστ Maska e lamb-of-god
    Anėtarėsuar
    21-05-2009
    Vendndodhja
    Heaven
    Postime
    115
    Citim Postuar mė parė nga toni77_toni Lexo Postimin
    Faleminderit per te gjitha ato qe mi ke shkruar, por njė kerkesė e kam si vėlla.
    Qellimi i im ėshtė tė shperndaj Krisht e jo diēka tjeter.

Ti e din se unė u perkas edhe lamive tė tjera dhe kam jeten private, familjare dhe shoqerore, as nuk jam prift as gjakon por i krishter-katolik.

Nuk kam qellim tė ofendoj besimin e askujt, as tė uli, as tė rriti menden, por ajo qe unė kuptoj ėshtė se teoria mbi besimin ėshtė diēka tjeter ndersa praktika ėshtė diēka tjeter.

Unė dua ty tė them diēka, mė je drjtuar duke mė thėnė se qka qenka sakramenti, faleminderit dhe ti e ke bėrė nji punė tė bukur, por beso se i kam tė shkruara nė zemren time dhe janė tė pa shlyeshme. Poashtu i kam te shkruara te komuniteti katolik, e bile kryetemė. Por ti nuk paske lexuar diēka shumė tė rendėsishme se; Pa besuar plotėsisht, me zemer dhe pervujtėri, pa ia hapur Krishtit zemer dhe pa i thėnė Zotit; "urdhėro Zot i im Jezus, unė jam i yti sikurse Ti je i imi", pa vdekė krejt per kėtė botė, nuk ėshtė rilindur askush.

Edhe diēka nuk paske lexuar nė jeten e perditshme as nė jeten shpirtėrore; unė njoh shumė njerez, besa ndoshta i njeh edhe ti, te cilet, kan marrur te gjitha sakramentet, bash te gjitha, edhe kungimin e marrin nė Kishė tė dielen, por nuk lajnė gja pa ba o vėlla, deri edhe vrasje kan bė, e lere mė se kurorthyrje, hajni, rrena, shpifje, urrejtje, egoizem, be tė rrejshme, magji, deshmi nė rrenė qe i perseritin per dit! Atėher beson ti se kėta kan marr sakramente? sakramentet po, por Krishtin JO.

Ai qe rilindė nuk ėshtė mė ai por Krishti qe vepron nė tė. Per mendimin tim, ėshtė fyrje per Krishtin nėse thuhet se ėshtė rilindė ai qe nuk e ndryshon jeten tersisht.

respekte dhe bindu se tė dua nė Krishtin.
    Flm mik per pergjigje

Me vazhdu nuk ja vlen me sepse prap se prap baza kryesore asht Krishti .

Rrespekt

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •