Close
Faqja 166 prej 1135 FillimFillim ... 66116156164165166167168176216266666 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,651 deri 1,660 prej 11341
    Perjashtuar Maska e Zėu_s
    Anėtarėsuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    Sa per fjalen "Allah" Alko po thote se asht "Meshirues" pra i "Gjithmeshirshmi" e jo Zot. Se Zot nuk ka asnje gjuhe e asnje populli ne bote po m'duket pak ma trup. Pra nuk asht njisoj si Zoti si Allahu.
    Ēdo fjale apo emer e ka nje prejardhje dhe nje kuptim te me hershem, nje burim nga nje apo disa fjale primitive te me hershme, rrjell nga diēkahi (ti e din ma mire se une), si p.sh fjalet Zot dhe Perendi (Pereni) duhet te kene nje domethenje, nje prejardhje nga menyra e te folurit apo gjuha jone e me hershme (nga pellazgjishtja apo yllirishtja, por tregona ti se une nuk e di), ponjashtu edhe fjala Allah duhet te kete patjeter nje kuptim ne ate gjuhe qe ekziston kjo fjale apo ky emer.

Emri Allah ka ekzistuar shum shekuj para Muhamedit a.s. dhe eshte nje shkurtese e fjales apo emrit arab Al Ilah. Al Ilah ka qene perendia e Henes tek fiset semite te gadishullit Arabik paraislamik.

Disa mUsliman (faktikisht antimUslimanet) deshirojne qe emri Allah te mos kete kurrfar kuptimi, por te jete nje emer karakteristik qe prezanton Zotin e mUslimanve (pra eshte Shirk haptas ... Zoti i mUslimanve, Zoti i Krishterve, Zoti i Jahudive, Zoti im, Zoti yt, Zoti i ketije, Zoti i atije ... eshte politeizem i paster) dhe i shmagen ēdo hulumtimi apo analyzimi te kesaj fjale, mirpo gjuha arabe eshte gjuhe semite, sikur hebreishtja dhe aramaishtja, dhe fjala arabe Allah (Al Ilah) eshte e njejta me fjalen hebreje Eloah dhe fjalen aramaishte Alah dhe do te thot i Forti apo i Fuqishmi.

Por pa mare parasysh se prej nga e ka prejardhjen dhe se ēka do te thot fjala Allah, sot kjo fjale eshte termi apo shprehje qe identifikon Zotin ne gjuhen arabe e cila eshte nje gjuhe semite.

Pra

ne gjuhet semite Allah, Ilah, Eloah, Alah i thojne Zotit

ndersa

Shqiptaret ne gjuhen e tyre shqip, ketyre fjalve te huaja Allah, Alah, Ilah, Eloah, God, Dio, Gott, Dieu, Bog, Tanri etj. etj. i thojne ZOT.

Nqs dikush flet shqip me ty per fe dhe nuk thot ZOT por thot nje nga keto fjalet e huaja te lartpermendura, at'here duhet ta dijshe qe ai njeri ose nuk eshte Shqiptar fare, ose eshte nje njeri qe e urren dhe e shane Zotin qe e ka fale si Shqiptar dhe deshiron te ishte diēka tjeter e jo Shqiptar. Pra ai eshte nje "njeri" i paudhe qe e urren vetveten.

tung
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Zėu_s : 30-12-2007 mė 18:21

i/e regjistruar Maska e XX22
    Anėtarėsuar
    22-10-2006
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    388
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    Ik analfabet ik lexo cfare thote Kurani. Cka di ti cka eshte feja.
    Ma trego ti meqe e di.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Interesant. Izraelitet vete nuk bien dakord ne se eshte Elahim apo Eloah, ne se eshte njejes apo shumes. Sifoqofte te dy palet bien darkor qe rrenja e vjeter e pasqaruar etilologjike ka qene El. El-Ilah-Illy(ah)-Ilia-Allah.

Njerezit perdoren emrin e Zotit per tokesoret (pejgamberet) dhe Zoti ne cdo rast thote une jam tjeter, une kam edhe kete epitet qe ju tokesoret nuk e keni.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    ..............................
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 30-12-2007 mė 18:22
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar mė parė nga Styx Lexo Postimin
    Interesant. Izraelitet vete nuk bien dakord ne se eshte Elahim apo Eloah, ne se eshte njejes apo shumes. Sifoqofte te dy palet bien darkor qe rrenja e vjeter e pasqaruar etilologjike ka qene El. El-Ilah-Illy(ah)-Ilia-Allah.

Njerezit perdoren emrin e Zotit per tokesoret (pejgamberet) dhe Zoti ne cdo rast thote une jam tjeter, une kam edhe kete epitet qe ju tokesoret nuk e keni.
    El. El-Ilah-Illy(ah)-Ilia-Eloah-Allah-Alah = Yll. Ylli-Hylli-Hyu-Hyjnia-Hyjnesha-Hyri-Hyrija etj.

Me heret i kemi thene Zotit Hyll (yll)(siē shihet e kan kopjuar popujt semit prej neve), ndersa sot i themi Zot.

apo ?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Zėu_s : 30-12-2007 mė 18:58

i/e regjistruar Maska e Centaurus
    Anėtarėsuar
    10-04-2007
    Postime
    166
    Citim Postuar mė parė nga drity Lexo Postimin
    Une do te isha akoma me i kujdesshem, dhe do te thoja qe Shqiptaret jane 5% Musliman 4% te krishtere 1% atesite dhe 90% tjeter nuk jep asnje bithe miu per fene.
    Mire e ke, sepse tek shumica e shqiptarve ekziston feja vetem ne letra, ne dokumenta ...
    [[[[[[Proudly to be a son of the Eagle]]]]]]

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Zėu_s
    ....apo ?
    Pyetje e shkelqyer. A ishte Yll par ZOT apo e anasjellta.

Kam vene nje postim me pare mbi zberthimin e fjales ZOT (Tre komponenteshe, Trinitet), nderkohe qe Yll/I simboli unik qe qendron pa nevoje te ndonje tjetri ngaterrohet ne vorbullen e kohes dhe te digames.

A ishim monoteiste para se te paganizoheshim?
    Aeneas Dardanus

100 % shqiptar Maska e Milkway
    Anėtarėsuar
    08-01-2007
    Vendndodhja
    In the land of eagles
    Postime
    7,375
    o iliri kush te ndalon te thuash ate qe ke kunder kur'anit . po kur te sjell dikush ate qe eshte e vertet ju e shtremberoni
    dhe per kete nuk e kuptoni , nuk ndaleni me i analizu ato qka shkruan po me fanatizem i mohoni pa i shikuar .
    kalofsh mire

Anėtarėsuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Pyetje e shkelqyer. A ishte Yll para ZOT apo e anasjellta.
    Ndoshta kan ekzistuar keta dy emra paralelisht, nuk e di.

Kam vene nje postim me pare mbi zberthimin e fjales ZOT (Tre komponenteshe, Trinitet), nderkohe qe Yll/I simboli unik qe qendron pa nevoje te ndonje tjetri ngaterrohet ne vorbullen e kohes dhe te digames.
    Ku e ke bere at postim ?

A ishim monoteiste para se te paganizoheshim?
    Padyshim qe ishim monoteist para se te "paganizoheshim", dhe nuk e di a jemi paganizuar ndonjeher a jo.

Perjashtuar Maska e besi84
    Anėtarėsuar
    29-12-2003
    Vendndodhja
    n'toke t'Zotit!!
    Postime
    440
    edit....
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga besi84 : 30-12-2007 mė 19:22

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •