PS: Per me teper, Kliko ketu
Eshte nje teme e paperfunduar (kur te kem kohe nje dite do t'i kthehem.) Mgjth postimi i trete ka lidhje me ceshtjen ne fjale.
E paske lexuar gabimisht, nuk mbaj mend te kem bere nje gaf te tille shekulli i kaluar nuk do te thote mileniumi i kaluar?!!
Per kopene njerezore qe ende nuk e kishte zbuluar shpellen si perberes te infrastruktures me te larte teketij stadi, nje shoqeri e shekullit te kaluar pra e viteve'70 do te ishte, jo vetem race superiore por dicka me shume.
Po te ndodhte qysh ne vitet 70 ndonje perkeqsim i biosferes i pakthyeshem dhe dhe po te shihej se pas pak vitesh jeta ne toke nuk do te kishte asnje gjase qe te vazhdohej, njerezimi do ta kishte bere nje ndermarrje te tille shpetimi qe te hidhej ne nje planet te afert si Toka i cili do te kishte shenja te nje planeti te banueshem pavaresisht rreziqeve. Sado qe teknologjia nuk kishte nivel te mjaftueshem per te garantuar sigurine e suksesit te asaj ndermarrjeje.
Zgjidhja e vetme eshte zgjidhja e vetme.
Noe ishte Utnapishtimi ster-ster-ster-gjyshi i Gilgameshit. Ut, sipas mendimit tim jetonte ne Amerike. Gilgameshi shkoi atje pasi qe e kishte mundur vdekjen ligjore/rituale. Por tani qe kishte shijuar vdekjen e mikut te te tij En i cili ishte pothuaj ne cdo gje i barabarte me te, i hyri frika se do te vdiste edhe vet nga ndonje aksident banal ne nje menyre te pakuptueshme per te. Keshtu ai iku ne nje mision personal dhe per ta kerkuar nje shpetim te tille vajti tek Ut sepse e dinte qe Ut ishte ende gjalle dhe i pavdekshem. Per cudi, rruga e shpie pikerisht kah Kopshti i Edenit. Nga pertej gardhi ate e joshi nje Eve qe te hynte brenda pikerisht duke i ofruar molla, por ky si i mencur (?) qe ishte, e refuzoi per te vazhduar rrugen dhe misionin e vet. Ndonese shume i tronditur per Enkin i tunduar nga mollat e Ev dhe i lodhur e i uritur vazhdoi rrugen me vendosmeri...
Del se Ut (Noah) ishte i pavdekshem, i races hyjnore (?) poashtu, dhe qe nuk kishte perzierje gjaku me njerezoret si Gil.
Tani pse eshte aq ngushtesisht i lidhur seksi me vdekjen merre vesh, per Ringjalljen nuk di gje.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
OK, sido qe te jete quajtur veprimi ne fjale, ai u be shkak ose shkas i perjashtimit te tyre nga EDINI. Apo mos ndodhi e kunderta, ata iken vet per ta shpetuar frytin e tyre.
Lexova pak nga tema jote...
Sipas asaj qe lexova ngela me pershtypje te thelle se ne botekuptimin tend ka je reflektim te nje imponimi te suksesshem te nje fotografie artificiale mashkullore mbi boten gjinore, nje krim thene pak me lehte, qe realisht na servohet si e vertete qe nga femijerija permes institucionit te seciles fe, madje edhe nga ai laik qe kete substrat moral e barti nga feja te paprekur. Nje mur ndalese, nje barikade psikologjike te mendesise e cila thote: bota ka qene patriarkale qe nga zanafilla!
Hilja qe fshehet pas kesaj eshte prerogativi mashkullor i arsyetimit se: prandaj bota nuk mund te jete matriarkale asnjehere...
Pra ne mentalitetin tone eshte ngulitur me dhune pamundesia e alternativave ne menyre te susksesshme. E tmerrshme, sepse kjo heqje e presedanit krijon edhe perjashtim qe ne nisjen rezonit, se dicka qe nuk ka qene kurre - pra as nuk mund te jete!
Prandaj per arsyetimin e te dhenave kunderthenese me botekuptimet patriarkale, ti e gjene te heroizmi i lindur femeror. Por kjo arsye nuk gjene mbeshtetje ne faktin se heroizmi eshte tipar i llojit, e jo i gjinive. Ato "heroina" per te cilat behet fjale ne shumicen e ketyre trashegimive te hereshme realisht jane Matriarket e gjeneratave te fundit te nje epoke jashtezakonisht te gjate te nje rendi te shtresuar te Matriarkatit Boteror!
Pra, femrat ishin te pushtetshme. Aq te pushtetshme qe pushteti i tyre shtrihej edhe mbi jeten e njerezve dhe jo vetem mbi sjelljen e tyre shoqerore. Mirepo kesaj finalisht i dha fund kisha patriarkale qe u pasua nga doktrinat tjera te bazuara ne te.
Pra e verteta ishte krejtesisht ndryshe. Bota ka qene thelbesisht Matriarkale per shekuj.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Gafe ose jo, ja pjese se ciles i jam referuar. Ndersa ne postin tim duhej te lexonte shekulli 19 (gabim i imi tipografiki).
Epiken e Gilgameshit e kam pas lexuar vite me pare dhe e kam nje opinion pak me ndryshe nga ai qe ke parashtruar, por le te qendrsojme brenda kesaj teme.
Ne se nuk di gje per Ringjalljen, si zor se kualifikohesh per ofruar nje opinion te balancuar. Arsyeja eshte se opinioni yt ne kete rast mbeshtetet ne te dhena te cunguara, me sakte, te njeanshme.
Skenari ringjalljes lind disa pyetje fondamentale si pershembull:
Per c'arsye i duhet menaxhereve "hyjnore" te nje projekti shkencor ringjallja e kavieve me gjak te perzier?
Si e shpjegon qe edhe gjak hyjnoret do "ringjallen" dhe japin llogari? Dhe perseri, a ishte Noa me gjak hyjnor apo te perzier? Ne se qe e para, ndryshe pse mori gjithe ate mundim Gilgameshi, si e shpjegon qe Noe vdiq, si cdo qenie e rendomte me gjak te perzier?
Si e pozicionon Poseidonin nga Noe? etj.
Pyetje te tjera (pa lidhje me ringjalljen) jane:
Si e shpjegon zakonin e lashte pellazg kur mbreteresha zgjidhte burra tokesore jo aq te kualifikuar "hyjnerisht" dhe jo e kunderta?
Shpresoj mos dilet me pyetje mbi gjinine e Zotit...
PS. Une nuk mendoj qe Utnapishtim qe Noe ne radhe te pare.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 23-11-2007 mė 08:35
Aeneas Dardanus
Nuk e di per ty por Styxo, une jetoj ne shekullin XXI, mbase edhe koleget tjere nga forumi mund ta konfirmojne kete.
Sipas kalendarit tim "nga fundi i shekullit te kaluar" nenkuptoj periudhen se kape te fundin e te '60-tave e kendej deri ne fund te shekullit qe shkoi. Sado qe nuk doja ta perfshija plotesisht dekaden e fundit kur fluturimet interplanetare ishin te mundura dhe vazhdojne te jene per nivelin tone te teknologjise.
Une mund te jem edhe cung fare, por me gjithe faktin qe mbase s'e paskam hapur une kete teme spekulative, e di qe deri ketu nuk po benim fjale per ringjalljen por per "mbjelljen" dhe "kultivimin" e racave mbase edhe "kryqzimin" e llojeve nderkohe qe nuk kishim hapur qeshtje te ringjalljes ngase tema eshte e orientuar me teper kah zanafilla.
Ut apo Noe sic thame eshte i njejti person dhe ai nuk vdiq asnjehere.
Mes Noas/Utnapishtimit dhe Poseidonit nuk verej asnje ngjashmeri.
Zakoni i lashte nuk ishte vetem pellasg por mbare-boteror gje qe e kam shtjelluar ne pergjegjen ndaj Lioneshes.
cit.:"PS. Une nuk mendoj qe Utnapishtim qe Noe ne radhe te pare."
E drejte e jotja.
Aeneas Dardanus
Ti botekuptimin tim nuk e di Baptist, aq me pak ta njohesh ne brendesi. Ajo teme eshte permbledhje perkthimesh, por pak rendesi ka. Ne fund te fundit eshte pjese e besimit tim fetar. Persa i perket njohurive te mia te antropologjise kulturore, ndoshta s'ka rene rasti te shprehem ne forum, s'mbaj mend tani te sjelle ndonje reference nga postimet e mia. Por se sa/qysh/si shoqeri kane qene matriarkale kam "njefare" dijenie. Plus qe, jam nga nje krahine me tradita te shendosha "matriarkale", por teme antropologjike tjeter kjo.
Fjalen "matriarkale" e ve ne thonjeza. Shoqeria eshte ne ekuiliber kur patriarku dhe matriarkana jane dy "ane", apo dy gjysma qe plotesojne/kompletojne njera tjetren. Por cuditerisht, eshte me veshtire te perqafohet kjo mundesi, se sa mbizoterimi i njeres apo tjetres.
Sic u shpreha me lart, Adami dhe Eva nuk bene mekat, si rrjedhoje, ikja/nxjerrja e tyre nga Edeni eshte i hapur per interpretim. Ti ke tendin, une kam timin.
Sigurisht,
Qellimi eshte qe t'i shkembejme, se po mbajte ti tendin dhe une timin vetem per vete, nuk lind asgje.
Une tregova per faktin se bota ka qene egersisht e sunduar nga rendi matriarkal per mijera vjet. Ka ekzistuar vetem nje periudhe e shkurter e perfaqesimit te plote dhe te barabarte te gjinive ne rendin shoqeror te nje pjese te botes sepse ky balans u anua dhe grate kerkuan gjithe pushtetin per vete sidomos duke u bazuar ne principin meritor, ...
I beson ti keto qe po shruaj me kete rast apo jo? (Te di a te vazhdoj).
Sepse ne rast se nuk i beson do te me duhet te te sjell shembuj konkret dhe argumente te bazuara.
E vetmja Heroine nga personazhet femerore te mitologjise mund te quhet Antigona, sepse ajo eshte e vetmja femer qe beri revolucion ne emer te rendit matriarkal duke permbysur keshtu rendin e brishte te sapo te formuar patriarkal ne Theben Kadmeje.
A je ne dijeni se i vetmi vend ne evropen e inkuizicionit ku nuk jane kallur "shtriga" eshte Arberia ose principatat shqiptare. Mos gabosfa femra e fundit e kallur ne evrope me pretekstin "shtrige" ka ndodhur jo me heret se ne vitet e '50-ta. Cka ta merr mendja, perse nje gje e tille e praktikuar gjithkund perreth, nuk u be kurre pjese e praktikes ne kulturen shqiptare?
Aeneas Dardanus
kush esht ateist mund te japi 1 pergjigje shkencore dhe jo pallavra te bibles
Tjeter shkembimi, e tjeter gjykimi i tipit "botekuptimi yt eshte krim".
Per temen, ne vitet 1480-te kur Malleus Maleficarum e urdhri papal hodhen rrenje te thella ne procesin e inkuizicionit te femrave, Ballkani po merrej me otomanet, dhe qe u uzurpua. Gjithesesi nuk jam ne dijeni qe ne Perandorine Bizantine te kete pasur nje dukuri te tille. Pastaj (ketu hyjme ne sherre te tjera lol) s'di qe arberit te kene marre shume urdhra nga Papa edhe me perpara.
Kemi te bejme me zhvillime te ndryshme historike. Keshtu qe s'mund te behen krahasime. Sigurisht qe me behet qejfi qe femrat shqiptare nuk vuajten nga ajo dukuri.
Krijoni Kontakt