The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford
Nese jo matematike, te pakten nuk gjindemi askund, ku argumentet nuk jane qenesore.
Ti mendon se njerezit do te interpretojne buzeqeshjet tua ashtu sic mendon ti se do te bejne ata. Mund te jete. Une mbetem me mik i formes te shprehurit sa me te pakeqkuptueshem, sepse nga keq- dhe moskuptimet lindin shume gjera te padeshirueshme, perrallat behen besim, figurat perrallore Zotera, e edhe me keq.
Te tregoj une, perse ka rendesi ajo ne te zeza per ty. Sepse ke "sunetuar" mendimet e mia. Ne menyre te dyfishte. E para: Thashe shprehimisht se ti - sipas kuptimit tim, sepse ndryshe mendimi yt do te ishte invalid - e pershkrove rastin ne ate menyre qe rryma, mundesia e perdrorjes se butonit nuk njihet as ne fillet e tyre nga askush, pra as nga shkencetaret. Prandaj nese do te kishte qene situata e tille - sic thashe shprehimisht ne parenteze - atehere ndoshta nuk do te kisha besuar. Por sic poashtu thashe shprehimisht, me mundesi me te madhe do te isha shkuar tek shkencetaret, per te perdorur, per te mos lene anash dijen, ligjet e shkences se tyre me besimin tim. Ndersa kleriket nuk do kisha petur me asnje kusht. Keshtu qe humbesi i sigurt i te se vertetes do kisha qene vetem sikur te kisha pyetur kleriket, njerezit qe besojne dhe kerkojne te besosh.Pėr mua ka rėndėsi shumė tė madhe pjesa me tė zeza. Kjo tregon, si ta pranosh si mos ta pranosh ti nė shkrimet e mėposhtme, se nuk do tė thotė se diēka qė ti nuk mund ta argumentosh, nuk mund ta shohėsh, nuk mund ta prekėsh, nuk ekziston. Fakti qė ti dhe unė kemi njė mendje tė kufizuar, nuk do tė thotė se gjithēka qė shkon tej kapacitetit tė mendjes sonė, nuk ekziston.
Sunetimi i dyte i mendimeve qe mi ben qendron ne piken, ku thua "une dhe ti ...". Une nuk them se une dhe forca ime intelektuale eshte i vetmi kriter per te besuar. Por para meje, para forces time intelektuale eshte shkenca ne teresine e saj. Pasi qe shkenca nuk njeh ligj, i cili nuk bie ndesh me perrallat e Zotit, p.sh. ate te Moisiut (per te mare nje shembull qe i perket te trija religjioneve monoteiste), une nuk besoj ne vertetesine e ngjarjeve te interpretuara nga Bibla dhe Kurani per Moisiun, por i shoh si shperfillese te shkences dhe si te tilla te paakceptueshme per intelektin tim dhe ne fund te refuzueshme per besim. Keshtu qe as ti e as une nuk jemi epiqendra e kuptimit tim per termin mos/besim, por shuma e ligjeve shkencore.
I kisha lene, por e kane ngjitur veten pandashem me Zotin, jane bere si siameze. Po nuk besove Zotin sic e besojne kleriket dhe kleriket para tyre, nuk beson ne Zot fare. Ndaj nuk mund te lesh kleriket si sekuestrues te Zotit anash ne kete teme. Por do mundohem.Lėri klerikėt menjėanė. Nuk mė duhet se ēfarė thonė ata. Nuk po diskutojmė klerikėt dhe fetė nė kėtė temė. Po disktuojmė nėse ekziston mundėsia e ekzistencės sė Zotit apo jo, pavarėsisht se shqisat tona nuk mund ta pėrceptojnė dot. Kjo ėshtė tema. Nėse do tė hapėsh temė pėr klerikėt, bujrum, hape dhe kėtu jam unė ta diskutojmė sa tė duash.
Te thashe mendimin e argumentuar me larte: Termi besim ka kuptime te ndryshme, eshte homonim nese e do te shprehur ne gjuhen e gjuhetareve. Ti nuk mund te zhdukesh dometheniet tjera te tij dhe te lesh vetem ate te perdorimit te tij ne menyren religjioze, spirituale. Ky eshte keqkuptim i madh. Edhe tjeret besojne si ti. Sic duket edhe binjaku im, biseduesi Jarigas. Une fola per kete gje me larte. Ketyre shembujve tu - te thashe - mund te u veje per kunder shprehjen e gjykatesit "Une i besoj deshmitarit". Si eshte perdorur termi "besoj" ne kete rast? Ne menyre spirituale? A thote gjykatesi se i beson dehsmitarit ashtu si i beson Marcusi Zotit? Jo pra. Por thote se i beson deshmitarit ne menyre shkencore. Pra ne kuptimin se une (gjykatesi) e shoh deshmine e deshmitarit si te kuptueshme, te perputhshme me ligjet e shkences dhe te mendimit. Sic te thashe edhe ne postimet tjera: Duhet te zhdukesh kuptimet, perdorimet tjera te termit besim, per te menduar si ti. Ose edhe me keq: Duhet te jeshe limituar nga feja aq shume sa qe ndien shtytje per likuidim te termeve dhe shprehjeve gjuhesors qe te behet besimi yt edhe mik me armikun kryesor te tij: Logjiken dhe shkencen. Nuk mund te te lejme ne nje gjendje te tille. Shihet qarte se se ke nevoje per disa injeksione kafireske.Gjithashtu jam munduar tė argumentoj se thėnia "Besoj se Sali Berisha ėshtė president" ėshtė absurde, nuk ka logjikė, ėshtė qesharake. Por ti, kėmbėngul si mushka se ajo thėnie ėshtė mė se normale. E ke dėgjuar tė thuhet ndonjė herė, e ke lexuar nė ndonjė gazetė, e ke pėrdorur kėtė shprehje nė rrethin tėnd shoqėror? Sigurisht qė jo! Pse? Se thjesht, nuk ka kuptim. Unė them: "Besoj, se Sala, kryeministri i Shqipėrisė, do bėjė kėtė apo atė reformim." Unė them: "Besoj se Edi Rama do ta hedhė qeverinė poshtė shumė shpejt dhe do bėhet kryeministėr". Por kurrė nuk them: "Besoj se Sala ėshtė kryeministėr" apo "besoj se Edi rama nuk ėshtė kryeministėr". Nuk e kuptoj pėrse kėtė gjė nuk ke dashur ta kuptosh qė nė fillim.
Me te drejte.Dhe mė vjen pastaj ajo zonja tjetėr dhe mė thotė, besoj nė gjėrat qė shoh dhe prek. Atėhere unė me tė drejtė buzėqesh, njė buzėqeshje qė flet mė shumė se tė gjtha kėto fjalėt qė po shkruaj unė tani qė do tė thotė se ajo besoka se sala ėshtė kryeministėr.
NESE E PERDOR TERMIN BESIM NE KUPTIMIN E TIJ JOSPIRITUAL, KA PATJETER TE DREJTE.
E tash qe shkrova edhe me te trasha, edhe me te shtypit, s'ka mundesi te mos me "besosh".
Mmmm s'po te them se ndosha me hidherohesh.Si thua ti?![]()
*
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga chino : 02-12-2009 mė 07:25
Hahahaha fakt, ose me se miri: Ne klubin e agnostikeve (besoj deri sa nuk ka prova pozitive per mosekzistencen e Zotit).
Por nuk e sheh Marcusi kete gje keshtu. E sheh tani se sa akrobacione trunore do te beje per te dhene "provat", por te cilat njekohesisht nuk jane "fakte", per te shpjeguar me logjike te palogjikshmen, me racio iracionalen. Per te bazuar besimin e tij ne supozime te sakta.
*
hahahahahahah.....ec ashtu binjak........se s'ka kush te ndalon....![]()
Volsiv kjo qe thua s'eshte argument.
Ka njerez qe besojne e bejne 100 te zeza, ka edhe nga ata qe s,besojne por jane shume te drejte.Problemi qe diskutuam ska te beje fare me besimin ne Zot.
Problemi qe diskutuam eshte si ka mundesi qe jepen fakte te njejta per personazhe te ndryshem.
Krijoni Kontakt