Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 16

Te perndjekurit politike dhe hakmarrja e tyre

Enip

(1/10/02 8:58:14 am)

Te perndjekurit politike dhe "hakmarrja e tyre"

Tek rubrika ĒESHTJA KOMBETARE kam postuar nje shkrim te nje ish te perndjekuri politike Luan Myftiu : Nen terrorin komunist". Shkrimi vertete eshte ca i gjate dhe prandja e kam ndare me pjese,per te qene me i lehte leximi i tij.Por nga ai shkrim disa gjera me ngelen ne mendje:
    - llojet e torturave dhe diskriminimi i shqiptareve nga diktatura.
    - dhuna e ushtruar ne to fare mire mund te barazihet me ate te nazisteve gjate LIIB.
    - fenomeni i spiunimit.
    - manipulimi i drejtesise (nqs pretendohet se ne kohen e enverit kishte drejtesi) ku te denuareve u deklarohej me te madhe se kishin te drejtat e tyre dhe askush nuk duhet t'i prekte gjate hetimit.
    -urrejtja e te denuareve ndaj satrapit dhe komunizmit e veglave te tij.
    - HAKMARRJA E TE DENUAREVE POLITIKE cila eshte dhe a kane te drejet ish te denuarit te kerkojne drejtesi.

Keto jane pikat kryesore rreth te cilave kam menduar,sidomos gjate pjeses se fundit te shkrimit,ku po citoj pak fragmente:

Ne s'ishim vetėm spektator, pėrkundrazi, ne ishim aktorėt e dramės sonė qė duhej ta luanim atė deri nė fund. Ne duhej tė dilnim gjallė pėr hir tė atyre qė na prisnin jashtė duke sakrifikuar. Ne duhej t'i tregonim botės se qemė viktima dhe t'i pėrshkruanim jetėn e pėrtej varrit; ne duhej tė mbijetonim. Por ne duhej tė ruanim e tė shpėtonim nė radhė tė parė nderin tonė dhe dinjitetin tonė. Ne duhej t'u shpinim tė afėrmeve kufomėn tonė tė gjallė dhe njė emėr tė nderuar. Ne duhej ta meritonim njė lot. E keqja s'kish fund dhe dhuna qė mund tė pėrdorej ndaj nesh nuk kishte asniė kufi. Asnjė dorė nuk mund ta ndalte furinė e saj shkatėrruese. Ne ishim pre e saj, objekti me tė cilėn ajo realizonte qėllimet e mbrapshta. Ajo qe vazhdimisht nė pritė dhe godiste befasisht kur ne s'e prisnim. Ajo luante kukaēefas me jetėn tonė dhe sidomos lakmonte nderin tonė. Dhe kjo frikė qe mė e rėndė se varrosja nėn shėmbjet e galerive.

------

Ne e merrnim jetėn si njė detyrė qė duhej shpurė deri nė fund dhe ngrinim pėrsėri kulare shpresash dhe nga rrėnojat e mendimeve tona tė zymta. Ne ishim fatkeqėr stoikė dhe ėndėrrimtarė tė palodhur. Ne ishim banorėt e ferrit komunist qė dėnoheshim po tė tregonim edhe ėndėrat tona. Ne na lejohej t'i merrnim kėto ėndrra nė varrezat pa emėr tė burgut dhe t'i mbulonim ato nė shishet qė ruanin identitetin tonė nė arkivolet e thjeshta prej dėrrase tė pastruar ahu.

------

Jeta pėr ne qe njė "mollė e ndaluar".

------

Dhe ja ku erdhi mė nė fund vala e proēeseve demokratike edhe tek perdia e hekurt qė ndante Shqipėrinė nga bota e qytetėruar. Utopia ēnjerėzore komuniste po mbyllte aktin e saj tė fundit. Gjithė Lindja po shembej. Ēaushesku u tronditi seriozisht sigurinė zotėrinjve shqiptarė. Muri i Berlinit po ua vinte shpresat e fundit nėn rrėnojat e veta. Fantazma e komunizmit po futej e turpėruar nė varrin e Marksit.

------

Era e lirisė qė po frynte nga Lindja dhe shpirti i zjarrtė demokratik i njė populli qė i kish vajtur thika nė kockė, e detyruan partinė e komunistėve, tashmė tė alarmuar, tė zinte pozicione tė reja. Ajo nisi tė gjente forma pėr tė zbutur zemėrimin e njerėzve, e nisur si gjithmonė me sllogane vėllazėrore, patriotike, humanitare. Tė gjithė duhej tė pranonin frytet e demokracisė sė re tė imponuar si dhurata tė shpirtit tė saj novator.

------

Nė Shqipėri kish ndodhur mrekullia : gjithė djajte ne mengjes u bėnė ėngjėj ! Kriminelėt rrėmbyen nga njė degė ulliri dhe, duke fshehur thikat na klithėn ne, viktimave tė tyre – "Tolerancė" ! Dhe jo si tė penduar, jo si mėkatarė, por si baballarė qė u dhimbsej kombi dhe donin tė shmangnin luflėn civile. Ata mbollėn urrejtjen, na diktonin tani dashurinė.Ata qė dje na shpallėn Judė tani kėrkonin tė bėbeshin Krishtėr. Qė zotėrinjtė tė mos shqetėsoheshin nė kėto kohėra tė turbullta, ne duhej tė tradhėtonim tė drejtėn tonė pėr t'i urryer. Tė falnim ata qė s'na falėn as pafajsinė; tė donim ata qė na vranė, tė ēmonim ata qė na tallėn (!). Dhe duhet t 'i falnim medoemos, ne s'donim gjakderdhje, nė tė cilėn do ta pėsonim tė parėt: ne s'donim kthim prapa, ku s'do tė kishim asnjė tė drejtė; ne s'donim tė damkoseshim si forca tė errėta, destruktive. Ne duhej t'i falnim, sepse tani zotėriojtė tanė komunistė do tė dėnjonin tė mendonin edhe pėr ne, skllevėrit e "dėnuar nga historia". Logjika komuniste nuk del dot nga shpėrngejtė e dhunės. Meqėnėse ka nė dorė pushtetin, tė drejtėn qė ti ta falėsh, ta ofron si njė dhuratė. Ne duhej tė kishim vetėm tė drejtėn e
    mirėnjohjes. Dhe kjo qe fyjerje. Mbi shpinat tona ndėrtuan skllavėrinė, mbi to tani kėrkonin tė ndėrtonin urėn qė tė kapėrcenin lumin pa lagur. Ne, tė martirizuarit prej tyre duhej tė ishim edhe shpėtimtarėt e tyre. Neve qė na u imponua roli i viktimės pėr tė trembur njė popull tė uritur, duke falur tani, tė bėheshim apostuj tė tolerancės pėr tė zbutur zemėrimin e kėtij populli tė mashtruar 50 yjet prej tyre. Po pėrse i vlen keqbėrėsit tė papenduar falja prej viktimės sė tij, kur ajo s'e ndihmon kėshtu tė kuptojė ligėsinė e veprės sė tij ? Jo! Falja jonė s'kėrkohej si vlerė morale, por pėr konsum politik. (Duke parė faljen tonė, populli nuk do tė kėrkonte llogari pėr mjerimin qė i kishin shkaktuar) Edhe tek kjo falje, tek kjo tolerancė shtqaqej pėrmbajtja mashtruese e taktikės sė "zbutjes" sė komunistėve ndaj nesh.

Atehere pas gjithe ketyre fjaleve s'ka se si te mos mendosh se si eshte e mundur qe akoma ne Shqiperi krimineli mbetet ne fuqi e ben ēt'i teket me viktimen,si eshte e mundur qe pas gjithe atyre vjeteve tortura,diskriminime,vrasje kriminelet jane ne krye te ekonomise shqiptare dhe akoma diktojne dhe kane marshet ne dore.si eshte e mundur qe lejuam perseri qe ata te tallen me ne,me vuajtjet tona,PSE???
    Pse nuk u denuan kriminelet?
    Pse akoma ne polici,drejtesi ka figura te ish regjimit te Enverit,pse torturuesit e mijra shqiptareve qendrojne akoma ne keto poste a pune?
    A eshte e nevojshme qe ne Shqiperi te kemi nje lloj "Gjyqi Nurembergu"??? ku te denohen kriminelet (nga me te medhenjte si ish-anetarete e Byrose Politike deri dhe tek ai polici i vogel i Spaēit qe godiste me kamzhik dhe me kepuce te drunjta ne brinjet e te denuareve)

Mendoj se Hakmarrja me keto qe kam shkruar nuk duzhet kuptuar ne sensin negativ,por perkundrazi per mua Hakmarrje=Drejtesi dhe kete na e kerkojne
    ata qe sot ndodhen ne varr (thjesht se ishin te guximshem e i thane JO komunizmit ne Shqiperi).

Drejtesi per ata mijra sakate burgjesh qe sot akoma jane pa shtepi,pa pune,pa te ardhme.

Drejtesi per te gjithe ne shqiptaret qe duam Shqiperine.

harmonies

(1/10/02 3:09:22 pm)

Re: Te perndjekurit politike dhe "hakmarrja e tyre"

Enip

A eshte e nevojshme qe ne Shqiperi te kemi nje lloj "Gjyqi Nurembergu"??? ku te denohen kriminelet (nga me te medhenjte si ish-anetarete e Byrose Politike deri dhe tek ai polici i vogel i Spaēit qe godiste me kamzhik dhe me kepuce te drunjta ne brinjet e te denuareve)

Kjo do te qe nje lloj lufte klasash ne anen tjeter. Mendoj se nje trysni e forte ne zbatimin e ligjit dhe denimi i tradhetareve te interesave kombetare ne kohen e tanishme do te qe shume me dobiprures se referimi gjithmone ne te shkuaren per te krijuar erresire ne te tashmen.

Mendoj se Hakmarrja me keto qe kam shkruar nuk duhet kuptuar ne sensin negativ,por perkundrazi per mua Hakmarrje=Drejtesi dhe kete na e kerkojne
    ata qe sot ndodhen ne varr (thjesht se ishin te guximshem e i thane JO komunizmit ne Shqiperi).Drejtesi per ata mijra sakate burgjesh qe sot akoma jane pa shtepi,pa pune,pa te ardhme.

Drejtesia e vertete eshte nje Shqiperi e begatuar, nese te syrgjynosurit luftuan jo per karriget e dikurshme por per kete ideal. Ky eshte shperblimi me i mire per ta (nese gjalle) dhe pasardhesit e tyre.

Drejtesi per te gjithe ne shqiptaret qe duam Shqiperine.

Justice will be served kur une personalisht te mos trajtohem si qen neper aeroportet e botes (pa asnje arsye), dhe kur ta kem per nder te them qe jam Shqiptar.

freedom end

(1/10/02 10:48:29 pm)

Ti qe na fton te harrojme 50 vite krimesh ke ndonje njeri te vrare ne familje nga bandat e kuqe z.harmonies?

Look at the past to understand the present and improve the future..ti kete e di.

(1/11/02 3:20:45 am)

Bo ca na ka gjet ! lufte klasash thote.

Ore shqiptare jeni te cmendur perfundimisht.

Si more qeka lufte klasash kur kerkohet te denohen turturuesit e vrasesit?

Ore shqiptar te varish prej kembesh ate qe ka pi gjak njeriu( e jo ne kuptimin simbolik por real) eshte thjesht drejtesi.

Shnet Anton!

(1/11/02 3:35:13 am)

Harmonies,

nga kjo qe ke shlruar :>> Kjo do te qe nje lloj lufte klasash ne anen tjeter. Mendoj se nje trysni e forte ne zbatimin e ligjit dhe denimi i tradhetareve te interesave kombetare ne kohen e tanishme do te qe shume me dobiprures se referimi gjithmone ne te shkuaren per te krijuar erresire ne te tashmen.

dakord jam qe te denohen tradhetaret e kombit,por e shkuara nuk harrohet,perndryshe do te perseritet.Dhe ata "te se shkuares" ishin kriminele dhe kriminelet duhet te dalin para drejtesise,per te dhene llogari per krimet qe
    kane bere (kur do qofte koa e tyre).

Mos harro se akoma sot e kesaj dite Mosadi apo ku di une,kerkojne dhe jane ne gjurmim te ish-nazisteve,ish krimineleve qe sot ndodhen kush e di se ku neper bote dhe te maskuar nen emra dhe identitete te tjera.
    Pra nga LIIB. kane kaluar mese 50 vjet dhe akoma ne Izrael behen gjyqe per nazistet.

Pra them se para drejtesise duhet te dalin te gjithe ata kriminele qe kane kryer krime ndaj te pafajshmeve shqiptare,kjo duhet bere patjeter mendoj une dhe jo te maskohemi pas gjasme "nevojes per qetesi ne Shqiperi" se na duhet stabiliteti tani dhe jo gjyqe apo denime.

Drejtesia eshte drejtesi dhe duhet zbatuar ne cdo kohe.

Ah dhe dicka,Papa i Romes kerkoi mbas shume shekujsh falje per krimet e fese ndaj njerezimit,kurse keta kriminelet shqiptare as nuk u shkon ne mendje nje gje e tille,falje,kete koncept komunistet nuk e njohin dhe kurre s'kane per te kerkuar mimimumi falje per ato qe kane bere.
    (1/11/02 9:56:44 am)

Anton

Bo ca na ka gjet !

Asgje nuk te gjen nga shprehja e mendimeve Anton, qofshin ato te ngjashme me te tuajat ose perafersisht te ngjashme me te tuajat.

lufte klasash thote. Ore shqiptare jeni te cmendur perfundimisht. Si more qeka lufte klasash kur kerkohet te denohen turturuesit e vrasesit?

Po si mendon ti, te presesh kemben ku ke nje te care? Mos u polarizo kaq shpejt bre Anton, se pastaj luajne te tjeret me ty.

Ore shqiptar te varish prej kembesh ate qe ka pi gjak njeriu( e jo ne kuptimin simbolik por real) eshte thjesht drejtesi.

Cdo gje ne kohen e vet apo jo. Se si i thone: drejtesia vonon por nuk harron. Pastaj nuk me pelqen qe shpreh perbuzje per fjalen Shqiptar (sikurse e perdor) une kam vene nje handle aty dhe nuk eshte qe ta vret veshin besoj.
    (1/11/02 10:24:51 am)

Enip

Ti qe na fton te harrojme 50 vite krimesh ke ndonje njeri te vrare ne familje nga bandat e kuqe z.harmonies?

Jo, fatmiresisht nuk kam Enip. Po kjo nuk eshte premisa nga ku klasifikohesh si atdhetar besoj. Pastaj une nuk ftova njeri te harroje,perkundrazi. Mgjate shperthimi i pakontrolluar i energjive krijon vecse kaos. Ti nuk je per kaos-in besoj.

Look at the past to understand the present and improve the future..ti kete e di.

Kjo eshte mjaft llogjike, po ti e kupton njerez te ndryshem mendje te ndryshme. Cka i bashkon eshte interesi. Kjo nuk duhet harruar apo jo?

dakord jam qe te denohen tradhetaret e kombit,por e shkuara nukharrohet,perndryshe do te perseritet.Dhe ata "te se shkuares" ishin kriminele dhe kriminelet duhet te dalin para drejtesise,per te dhene llogari per krimet qe kane bere (kur do qofte koa e tyre).

Ne asnje vend une nuk thashe qe te harrojme te shkuaren. Sidomos vjedhjen dhe shtremberimin e vazhdueshem (50 vjet jane pak) te historise shqiptare. Po nje e keqe persistente nuk e thyen dot me nje outburst, si psh i Antonit, po me nje te perballim persistent.

Mos harro se akoma sot e kesaj dite Mosadi apo ku di une,kerkojne dhe jane ne gjurmim te ish-nazisteve,ish krimineleve qe sot ndodhen kush e di se ku neper bote dhe te maskuar nen emra dhe identitete te tjera. Pra nga LIIB. kane kaluar mese 50 vjet dhe akoma ne Izrael behen gjyqe per
    nazistet.

Good point, shtet i forte, ekonomi e forte.

Pra them se para drejtesise duhet te dalin te gjithe ata kriminele qe kane kryer krime ndaj te pafajshmeve shqiptare,kjo duhet bere patjeter mendoj une dhe jo te maskohemi pas gjasme "nevojes per qetesi ne Shqiperi" se na duhet stabiliteti tani dhe jo gjyqe apo denime.

Une nuk permenda qetesi, se nuk ka qetesi me hajdutin brenda ne shtepi, porse nje gjuhe me te shtruar me te vertete qe do ta cmoja.

Drejtesia eshte drejtesi dhe duhet zbatuar ne cdo kohe.

Psh si "Ne emer te popullit"? Atehere me thuaj cili eshte mesimi qe ke nxjerre ti nga te shikuarit at the past?

Ah dhe dicka,Papa i Romes kerkoi mbas shume shekujsh falje per krimet e fese ndaj njerezimit,kurse keta kriminelet shqiptare as nuk u shkon ne mendje nje gje e tille,falje,kete koncept komunistet nuk e njohin dhe kurre s'kane per te kerkuar mimimumi falje per ato qe kane bere.

As edhe nuk ka nevoje qe ata te kerkojne falje. Sepse nuk eshte prifti ai qe te fal mekatet. Porse tu tregosh nje Shqiperi te begate per te themi 10 vjet, si do te mburren me "sukseset" e 60 vjeteve? Mos ia hiqni kenaqesine shqiptareve qe t'i shikoje me perbuzje mjeshtrit komuniste.
    (1/11/02 11:07:16 am)

Me gjith mend ca na ka gjet

E cfare se na ka gjet se.

Une kerkoj drejtesi i ti me thua jo se eshte lufte klasash.
    Me vjen keq per kohen time e te enipit qe po harxhojme me ty.

Anton!

PS "Po si mendon ti, te presesh kemben ku ke nje te care? Mos u polarizo kaq shpejt bre Anton, se pastaj luajne te tjeret me ty."
    Te falenderoj per keshillen!
    Shqiptaret jane si enveri nga politika marrin vesh nga matematika nga psikologjia nga astronomia nga bujqesia etj, etj...
    __________________________________________________ harmonies
    Anetar i ri
    (1/11/02 11:52:55 am)

Re: Me gjith mend ca na ka gjet

Anton

Te falenderoj per keshillen!

Je i mirepritur!

Shqiptaret jane si enveri nga politika marrin vesh nga matematika nga psikologjia nga astronomia nga bujqesia etj, etj...

Une nuk mund te flas per te tere Shqiptaret sepse perfaqesoj vetem veten time dhe, tani, njohuri te pergjithshme kam per keto qe ti rreshtove me siper, por Profesionist nuk jam ne asnjeren dhe as qe e shpreha nje gje te tille. Pastaj, ti kur thua shqiptaret, ku e fut veten tende, nese me lejon qe te te pyes?
    (1/11/02 12:00:53 pm)

Re: Me gjith mend ca na ka gjet

Menjehere sapo u hapen burgjet dhe te burgosurit politike u liruan, u pa nje tendence, apo nje rryme disi e cuditshme. Ne vend qe te kerkohej qe te vihej ne vend padrejtesia qe i ishte bere ketyre, u perfol shume fakti qe keta nuk duhej te kerkonin hakmarrje.
    Pra u perdor fjala "hakmarrje"dhe jo ajo "drejtesi". Ketu qendroi i gjithe gabimi, ku rane vete brenda edhe te persekutuarit politike.
    Une nuk kam qene nje i tille, por veshtire se atehere mund ta pranoja nje llogjike te tille, kur mundohesha ta vija veten time ne vendin e atyre te mjereve.

"Une hakmarrjen nuk e njoh / eshte Zoti qe te ndeshkon", kendonte Francesk Radi.

Edhe tani nuk mund ta pranoj nje llogjike te tille. Nese une do te isha i persekutuar me pa te drejte, duhej me doemos te kerkoja gjykimin e persekutoreve te mi. Denimi i tyre ne rradhe te pare do te thote Drejtesi dhe ne rradhe te dyte, do te bente qe mos te ndodhin me ne te ardhmen te tilla fenomene.

Por u pa qarte, qe mos zbatimi i Drejtesise ne 92-in, i beri komunistet qe te mos kishin frike ne 97-en kur ndezen Shqiperine.

Ne rast se PD rimerr pushtetin dhe revolucionaret e 97-es nuk do te vihen perpara Drejtesise, atehere me siguri do te kemi ndonje vit tjeter, ndofta 2010, ku ne rastin me te pare te favorshem, shqipfolesit komuniste do te rrembejne armet per te perbysur pushtetin me dhune.
    Mos ju duket cudi, por eshte ne ideologjine e tyre marrja e pushtetit me dhune dhe revolucion te armatosur.
    (1/12/02 12:57:07 am)

Te perndjekurit politike dhe "hakmarrja e tyre"

Harmonies

Pyetjen nese ke njeri te vrare ne familje nag komunistat ta kam bere une jo enipi.
    Meqe mu pergjigje se jo mendoj se nuk ke te drejte morale te flasesh.Ti nuk ke se si ti falesh ata nese ty ste kane bere asgje?
    Te na thone te pakten ku i kemi varret e baballareve se as ato nuk i dime.

vlora67
    Diskutant i rregjistruar
    (1/12/02 1:45:22 am)

Drejtesia e rreme

Dua t'ju kujtoj dicka.

Secili individ mund te fale ke te doje. Kjo eshte nje e drejte legjitime e njerezve. Eshte qeveria dhe sistemi ligjor i nje vendi ato qe nuk duhet te falin kurre. Perndryshe kurre nuk do te kete besim tek ligji e drejtesia.

ReEDd sygjeron se shkaktuesit e 97s duhet te vihet perpara gjyqit. Une do te thosha te fillohej nga 1945. Ne kete menyre Nexhmija e Ramizi nuk do te kishin mundesi te mbanin me leksione per "ditet e bukura" te komunizmit.

Per mendimin tim gabimi kryesor qe beri PD-ja eshte se nuk kerkoi te vinte ne vend drejtesine. Per kete arsye shumica e krahut te djathte u larguan dhe vazhdojne te jene te larguar.

Endrra ime eshte te formojme nje kooperative bujqesore ku te riedukojme gjithe komunistet e kelyshet e tyre. Te ngreme trekembeshat per ata qe pine gjak shqiptari. Per ata qe vrane te pafajshmit e tmerruan cilimite. Per ata qe zhduken mijra intelektuale per te sunduar ne injorance. Per ata qe e katandisen Shqiperine ne gjendjen qe eshte sot.

Cdo gje tjeter eshte DREJTESI E RREME.
    (1/12/02 5:39:34 am)

Vlora67, une kam thene pikerisht ate qe ke thene edhe ti.

Kam shkruar: Por u pa qarte, qe mos zbatimi i Drejtesise ne 92-in, i beri komunistet qe te mos kishin frike ne 97-en kur ndezen Shqiperine.

Pra ne 92-in nuk u denuan ata qe duke filluar nga tradhtia qe i bene Mukjes dhe me vone hapen vetem varre shqiptaresh.
    Dhe derisa te rrine te padenuar, shqiptaret jane te destinuar te vuajn

Torollaku

(1/13/02 3:56:26 am)

Teme interesante.Dhe per njerez me nerva te forta.E kam fjalen per ata qe jane persekutuar nga diktatura dhe tani kerkojne...drejtesi.
    Tim vellai ia vune prinderit e mi emrin Edmond,te frymezyar nga vepra e famshme "Konti i Monte Kristos" me shprese se ai do te merrte hakun e tyre dhe te do te vinte drejtesine ne vend, ashtu si heroi i famshem i librit.Por kjo ngeli vetem nje enderr e parealizueshme, sepse im vella ketu ku eshte as qe do tia di se ku bie Shqiperia.Jeton jeten e vete, pa harxhuar as kohen , as energjine e tij me hakmarrjen aq te deshiruar te prindreve te tij.Ndofta ka te drejte...
    Drejtesia eshte nje term qe ekziston vetem i shkruar ne nje cope leter, por kurre nuk eshte real.Cfare drejtesie mund te ekzistoje ndaj plehrave qe morren ne qafe nje komb te tere?
    Nenen time e internuan per here te pare kur ajo ishte 6 vjec.Heren e trete dhe te fundit e internuan kur ishte 18 vjec, sepse nuk pranoi te mohonte babane e saj!!!Cfare denimi mund te ekzistoje per shtaze te tilla qe arrijne deri aty sa te vene femijet para nje dileme te tille?Vdekja?Per ata vdekja eshte shpetim.Ofruan nje jete te tere vuajtjesh familjeve te tera dhe si shpagim do te kene nje vuajtje 2 minuteshe para skuadres se pushkatimit apo para litarit.Por perseri femijet e tyre nuk do te vuajne ashtu sic vuajtem ne.Burgu?Do punojne perseri "kafshet"-ashtu sic na quanin keta zoterinj,qe keta shtaze me fytyre njeriu te kene kovaleshence per 10 -15 vjet, sepse keshtu jane burgjet e sotme shqiptare ne krahasim me burgjet e komunisteve.Sinqerisht nuk mund te imagjinoj asnje menyre qe ata qe moren ne qafe nje popull te tere, qe bene genocid ndaj nje pjese te kombit shqiptar te kene te njejtin fund me viktimat e tyre.Ndryshe nuk kemi si flasim per drejtesi.
    Kur vjen puna per denimin e tyre, me hipokrizi kujtohen se nuk duhet derdhur me gjak shqiptari.Thua se gjithe ai gjak qe u derdh per 50 vjet rrjesht nuk ishte gjak shqiptari, por uje cezme.Filozofojne per hakmarrjen,duke harruar se ata u hakmorren 10 fish pa asnje arsye ndaj mijera e mijera veteve,urryen dhe vazhdojne te urrejne viktimat e tyre.A mund te kete denim qe permban mendja njerezore per keta kriminele?Se kush jane e treguan veten ne 1997 kur masakruan te gjithe ish-te persekutuarit qe punonin ne SHIK.Pse?Sepse benin detyren.Harruan qe ne 1992 thonin:"Ne benim detyren", qe ti shpetonin drejtesise se viktimave te tyre!
    Personalisht nuk dua te harxhoj me jeten time, kohen time,energjine dhe nervat dhe te merrem me ata plehra.Kam 11 vjet qe kam ikur nga Shqiperia
    dhe jam betuar te mos shkel me ne ate vend.Nuk e di se si do te veproja, ne rast se do te ndodhesha atje.Do merrja nje AK-47 dhe do masakroja te gjithe ata dhe familjet e tyre, duke u shnderruar dhe une nje kriminel si ata apo do te kthehesha dhe une nje burracak si te gjithe te ish - te persekuatuarit, te cileve megjithese iu kane shkaterruar jeten tani kane perpara syve xhelatet e tyre te lire dhe ne pushtet.Ndofta denimi me i madh per ta eshte te vegjetojne(se mos kujtoni se jetojne, jo!)ne ate vend qe e katandisen si mos me keq.
    Toro.

(1/13/02 8:22:55 pm)

ReEd,

komenti juaj ishte nga me te saktet dhe pikerisht per kete une e permenda. Ndoshta nuk jam shprehuar qarte ne qofte se kam krijuar pershtypjen se nuk jam dakord me mendimin tuaj.

Toro,

shumica nga ne qe shkruajme ne kete forum jemi te persekutuar ne nje menyre apo ne nje tjeter nga komunizmi. Mua me vjen keq per familjen tuaj, familja ime ka kaluar gjera te ngjashme.

Megjithate, fitorja me e madhe e komunizmit do te jete ne qofte se ne (djemte e bijat e atyre qe vuajten) do te humbasim mergimit. Komunistet ne Shqiperi kane fituar disa beteja, por nuk kane fituar luften.

Edhe une kam 11 vjet qe kam ikuar nga Shqiperia. Shkoj pothuajse 2 here ne vit. Thjesht qe ata t'a marrin vesh se jam gjalle.

Jeta na ka lodhur te gjitheve, por une nuk do t'u jap kurre kenaqesine atyre bishave te shohin lot e deshperim tek mua.
    Ne te kundert ata vertet do te kishin fituar.

Vlora

Harmonies te kerkosh venien e drejtesise ne vend nuk eshte shperthimi i pakontrolluar i energjive=kaos,po une nuk jamper kaos ne Shqiperi,por per drejtesi dhe me drejtesi kuptoj daljen para gjyqit te atyre qe per afro 50 vjet u tallen,vrane & prene me duart e tyre.
    Kerkoj drejtesi ne emer te atyre qe nuk ndodhen me mes nesh,kerkoj drejtesi per ata qe pas 1990 dolen nga burgjet e Enverit,por qe nuk jane me ata qe kane qene dhe akoma kujtojne me ankth dhe naten kane makthe ne gjum.
    Kerkoj qe ai 50 vjet komunizem te denohet,te publikohen libra etj per te nxjerre ne pah fytyren e vertete te regjimit komunist,dhe jo te tallemi me femijet e nxenesit,studentet shqiptare duke u rekomanduar akoma si literatura leximi librat e kuq te Enverit apo te sakoatohet akoma me shume historia e Shqiperise.
    Mund te me thuasha si mund ta thyesh nje te keqe???,pasi une menyre tjeter pervecse denimit te krimineleve nuk shikoj.
    Ne asnje vend nuk kam permendur qe drejtesia duhet bere ne "emer te popullit" (ketu nenkuptoj dhenien e drejtesise dhe thenien e gjyqtarit ne gjyq),por ne emer te drjetesise se pari,pasi krimineli duhet denuar ne menyre qe te kemi drejtesi per ata qe u vrane,syrgjynosen neper kampe internimi.
    Harmonies e solla shembullin e Papes se Romes,jo per te te thene se duhet te kerkojne falje prifterinjte,por per te kerkuar se pari falje ata qe sot na shesin mend duke dhene intervista neper kanale televizive apo gazetave,duhet te kerkojne falje ata baballaret e ketyre qe kemi sot ne krye ne Shqiperi.Por e di fare mire qe kjo qe po kerkoj une eshte dicka qe atyre "morrave te kuq" as nuk u shkon ndermend e jo me te perpiqen ta realizojne.

Toro,
    nga ato qe lexova nga shkrimi yt,m'u kujtua nje pjese nga historia e familjes sime,por dhe nga histori te tjera te degjuara,por e di fare mire qe ne zemren tende eshte thyer dicka qe te ka bere te vendosesh te mos kthehesh me ne Shqiperi,por Toro nuk mendon se opikerisht ky vendimi yt per te mos shkelur me ne ate toke,i ben komunistet dhe kriminelet e kuq shqiptare te krenohen duke u mburrur qe "ja dhe ne demokraci po triumfojme ne dhe ata "kafshet" i kemi perzene ne nje menyre a tjeter nga vendi dhe sot cdo gje ne Shqiperi eshte ne duart tona"
    Une mendoj se pikerisht per te mos ndodhur kjo gje ne duhet te kthehemi nje dite ne vendin ku kemi lindur e te japim te pamunduren per te patur nje Shqiperi pa komuniste.

Kam njohur nje njeri qe ishte burgosur per shume vite dhe gjate torturave e kishin demtuar perfundimisht si mashkull. Pas ndryshimit te sistemit isha me te ne Hotel Tirana duke pire kafe. ne hollin e hotelit ai papritmas dalloi ish-torturuesin e tij dhe iu afrua duke e pyetur nese e mbante mend. Egersira qe e kishte torturuar e njohu dhe u zverdh ne fytyre(ai kishte qene kryetar i deges se brendshme per shume vite ne qytetin ku une banoja). I njohuri im i tha tekstualisht "Mos ki frike se nuk kam revole si ty dhe nuk behem xhelat si ty dhe e la me nder si te dh.... ne mes te hollit. Pastaj ne dolem. Une nuk i thashe asgje, vetem me vete mendova se me e pakta qe mund ti bente ne ate moment ishte ta peshtynte ne fytyre

ata qe pane ferrin ne burgjet shqipatere u treguan aq fisnike sa une nuk kam degjuar per asnje vrasje xhelatesh te sigurimit per hakmarrje. kam degjuar se ne ish-Gjermanine Lindore menjehere pas shembjes se murit dhe bashkimit me pjesen tjeter te Gjermanise pati raste kur u gjeten kufoma funksionaresh partie te hedhur neper kanale (dhe te mendosh Gjermanine ne krahasim me ne)

Gjithashtu ne Hungari ne 1956 te paret u vrane njerezit e policise sekrete dhe u terhoqen zvarre rrugeve

Ndersa te ne ka ngelur ende plaga e madhe e hapur. Askush nuk doli te kerkoje publikisht falje,askush nga kasapet kryesore nuk shfaqi as shenjen me te vogel te pendeses. me e keqja se pas 97 jane ricikluar dhe rikthyer atje ku ishin. Ne kurriz i patem per 50 vjet, ne kurriz i kemi prape vecse ne forma me te sterholluara.

Ne Shqiperi qarkullonte nje thenie e cila eshte pak banale po mendoj se i shkon tamam asaj qe ndodhi ne Shqiperi.

Komunistet ne fillim u tmerruan aq shume sa i hoqen te mbathurat dhe prisnin qe tua benim. Kur e pane qe nuk e kishim ndermend ate pune i veshen prape. Pastaj me kohe u trimeruam dhe i hoqen prape kesaj radhe per te na e mballosur sic edhe na e bene ne 1997.

Anton1as

Jam i deshperuar ne kulm.

O "Toro" te falenderoj per sinqeritetin.

Kisha vetem nje pyetje:

Pranoj qe nuk do te shkelish me ne ate vend, por a je i gatshem qe te ndihmosh ata deshirojne te bejne dicka?

Shnet Anton!

anton1as@yahoo.de

Tirana

Nuk ish detyre e te perndjekurve politike te hakmerreshin.Nuk nevojitej hakmarrje pasi ata te perndjekur(te cilet ne pergjithesi ishin fisnikeria e Shqiperise)nuk mund te binin ne te njejtin nivel me llumin qe i persekutoi duke u hakmarre.

Lypsej qe qeverija te hapte dosjet e te ndeshkonte legalisht kriminelet.Po te ish bere nje gje e tille,nuk do te kish patur 1997!!

Anton1as

Ajo qe ke shkruar "toro" me ka vene shume ne mendime.

Une sic duket jam me i pavuajturi nga ju dhe keshtu qe me takon qe mendimin tim ta jap i fundit.

Do te kisha deshire qe mendimin tim te ta thoja sy me sy o "toro",por ku i dihet shpresoj qe te takohemi ndonje here.

Me duket se e ke tepruar kur i karakterizon ashtu ata qe kane mbetur ne Shqiperi, jane me fisnike sesa ne qe kemi ikur.
    Sikur te marresh automatikun e te qerosh ata qe te kane torturuar nenen nuk je kriminel por hero dhe kete mos e harro.

Gjithsesi dhe une jam kunder hakmarrjes personale sepse ajo sjell drejtesi por jo te ardhme.

Por ama drejtesi nuk duhet ta presim prej kurkujt pervec se prej perpjekjeve tona.
    Jemi ne qe duhet te tregojme krimet qe jane bere kunder nesh.
    E verteta duhet te dale ne drite.
    Psh ai qe kishte torturuar ate mikun tend o reflektim kush ishte ?

Per nje gje jam i sigurte.

Turtura me e madhe per komunistat do te ishte nje organizate e persosur e jona.

Mendo per nje cast sikur te gjithe ne te ishim te organizuar te njifnim -njeri tjetrin te ndihmonim njeri-tjetrin.

Une per vete nuk di shume psh per ate Leke Qokun pervec se artikujt qe kam lexuar ne revista.
    A nuk do te ishte fisnike dhe nje torture per komunistat sikur ne nje here ne vit te shkonim 10 000 vete tek familja e tij per ngushllim?

A nuk do te ishte torture per komunistat sikur te kishim nje fondacion tonin dhe te pakten financiarisht tia hiqnim hallet familjes se tij?

Po sikur te ndihmonim ate familjen e atij kryetarit te shikut te Vlores ( sa turp dhe emrin ia harrova) qe e vrane ne greqi me thike?

A nuk eshte turp per ne qe ai ishte i detyruar te shkonte emigrant ne greqine e urryer e nuk kishte asnje mundesi qe ta ndihmohej te shkonte ne nje vend te sigurt!!!!!!

Tirana ti mendon se ishte detyre e qeverise, cfare gabimi, cila qeveri ajo e sali berishes dhe gramoz pashkos?
    Nuk mund ta bente Berisha ate gje sepse me ate marreveshje ia dhane pushtetin , per kete nuk e quaj fajtor sepse kushdo qe te ishte ishte i detyruar te bente kompromis mbas rezultatit te 1991.

Per drejtesi nuk eshte vone kurre.

POR DRETESIA ESHTE SI LIRIA NUK TA DHURON KUSH

Ju pershendes dhe shpresoj qe te bashkohemi nje dite

Anton Ashta!

"Pėr kėtė tė vėrtetė, po sjell njė fakt mjaft interesant.

Nė vitin 1991, isha mysafir nė shtėpinė e njė miku tim nė Tiranė, ku pritej pėr darkė njė mysafir i largėt i cili vinte nga SH.B.A, shqiptaro-amerikani kosovar (.........)i dėrguar prej vėllait tė tė zotit tė shtėpisė, i "arratisur" nga Shqipėria, rreth tridhjetė vjet tė
    shkuara (nė tė vėrtetė ai ishte dėrguar aty prej Sigurimit tė Shtetit dhe prej asaj kohe ai banonte nė Ēikago).

Nuk kaloi shumė dhe mysafiri i largėt erdhi shėndoshė e mirė. Tė gjithė sa ishimaty e pritėm vėllazėrisht me nderime tė mėdha. Nė fund tė bisedave qė u bėnė atė mbrėmje aty, muhabeti u pėrmblodh midis mysafirit tė largėt dhe mua.

Midis shumė gjėrave, unė e pyeta mikun, mos vallė keni patur rastin tė njihni nė Ēikago, nė farė Rushit Plaku, por nuk i tregova se unė isha vėllai i tij. "Miku", pa mė pyetur se ēfarė e kam Rushitin, mė tha me njė nervozizėm tė papėrmbajtur. "e njoh mirė, po besa ai ėshtė fort burrė i poshtėr". Pse ēfarė bėnte e pyeta unė pėrsėri, duke e nuhatur se si ishte puna. Ai tha:"Rushit Plaku ka pasė qėnė armiku mė
    i madh i bac Enverit nė Amerikė. Ai vinte edhe kėtu nė shqipėri pėr tė pėrmbysur me armė qeverinė e bacės..

I zoti i shtėpisė, mikėpritėsi ynė, mė shikonte mua tepėr i shqetėsuar se mos prishja muhabet me tė. Po unė e qetėsova atė, duke i shkelur syrin dhe buzėqeshur lehtė.

Po Nimet dhe Xhevdet Malon mos i ke njohur, vazhdova unė dhe ēfarė njėrėzish ishin? Miku, si dhe pėr Rushitin tha: "edhe ata i kam njohur, por edhe ata burra tė poshtėr paskishin qenė. Ata ishin bėrė shumė tė pasur nė Amerikė, por kanė vdekur qė tė dy dhe varret i kanė afėr njėri-tjetrit. Sipas amanetit qė kanė lenė, miqtė e tyre nė Amerikė, u kanė ngritur midis dy varreve njė shqiponjė tė madhe krahėhapur, sa njė trup njeriu tė lartė. Shqiponja njė kėmbė e ka mbėshtetur mbi njėrin varr dhe tjetėrn nė varrin tjetėr. Ata kanė lėnė dhe njė amanet tjetėr qė kur tė ēlirohet Shqipėria, kockat e tyre tua sjellin tė prehen nė Shqipėri dhe nėqoftėse Shqipėria nuk ēlirohet shpejt, kockat tua ēojnė t'i rivarosin nė tokėn shqiptare tė Kosovės.

E dėgjova dhe e shikoja me vėmendje tė madhe e neveri deri nė fund, atė fytyrė agjenti tė poshtėr kur mė fliste me aq pėrbuzje dhe urrejtje pėr amanetet e tyre me atė frymė tė lartė atdhedashurie tė rrallė qė kishin lėnė dy djemtė e tezes sime, me tė cilėt ėshtė pėr t'u krenuar. Fatmirėsisht, erdhi dita qė kockat e tyre prehen tani nė tokėn e shėnjtė tė nėnės Shqipėri.

Si mbaroi agjenti i sigurimit sė foluri dhe unė do tė largohesha, i thashė, mik i tė falemnderit pėrsa mė tregove dhe ma mbushe mėndjen top se ata ishin vėrtet njėrėz tė poshtėr, pse ishin patriotė tė mirė dhe jo agjentė tė Enver Hoxhės, po armiq tė tij.

Agjenti fanatik i sigurimit nė SH.B.A injorant me brirė, u prek nga fjalėt e mia tė fundit, por nuk bėri zė fare. Kur unė do tė ikja, i shtriva dorėn, ashtu bėri edhe ai, duke mė dhėnė vetėm majat e gishtave.

Ja dhe njė rast tjetėr.

Nė vitin 1994 dhe 1995 kur isha nė SH.B.A, takova shumė shqiptarė tė arratisur, disa prej tė cilėve i kisha pasė njohur qė nė Shqipėri.
    Midis tyre takova edhe shumė shok e miq tė vėllait tim Rushitit, si dhe vėllanė e "arratisur" tė mikut tė Tiranės, i cili dhe mė ftoi njė natė
    pėr darkė. Nė atė darkė, unė pata rastin tė bisedoj me tė gjerė e gjatė.

Ai nuk hezitoi tė mė pohonte se ishte dėrguar prej Sigurimit tė Shtetit nė SH.B.A. Unė e pyeta atė nėse e kishte bėrė misionin pėr tė cilin e kishin dėrguar! Po, tha ai. Po pse e bėrė i thash unė, kur ti e dije se kėtu nuk ishe i kėrcėnuar, po tė mos e kryeje detyrėn pėr tė cilėn ishe dėrguar? E di si ėshtė puna mė tha "unė e kreva atė mision, sepse kur erdha kėtu nė Amerikė, nuk ishte si sot, atėhere ora e punės sė punėtorit paguhej disa cent tė dollarit dhe dita e punės nuk shkonte mė shumė se 2-3 dollarė, kurse ne tė dėrguarit e Sigurimit,
    merrnim pesė dollarė pėr orė, dyzet dollarė nė ditė, tė cilat na paguheshin nė dorė njė herė nė muaj. Ēdo muaj vinte nga Tirana njė person i ngarkuar pėr atė punė, emrin e tė cilit ai ma tregoi, por unė nuk e mbaj mėnd veēse mė kujtohej qė i pėrkiste besimit katolik, nė rast se emri i tij nuk ishte pseudonim. Siē mė tregonte ky agjent i Sigurimit nė Amerikė, me personin qė vinte nga Tirana, rrjeti i agjentėve nė SH.B.A takohej nė ndonjė lokal, ose hotel shqiptari aty. Ai u jepte rrogėn, si dhe udhėzime dhe porosi tė qendrės nė Tiranė dhe merrte prej tyre, nuskat siē u shpreh ai.

Po, ēfarė kėrkonte nga ju agjentėt kėtu. Sigurimi i Shtetit? Me siguri, vazhdova unė, sekrete tė armėve bėrthamore, tė raketave, bazat e flotės detare dhe tė aviacionit ushtarak. AI qeshi me tė madhe dhe mė tha: "Ēdo njeri qė dėrgohej kėtu si agjent, instruktohej dhe porositej mirė ēdo tė bėnte aty ku do tė caktohej tė shkonte. Nė radhė tė parė, ne kishim pėr detyrė tė njiheshim me sa mė shumė shqiptarė tė arratisur, por edhe tė diasporės. Tė mėsonim prej tyre me ēfarė pune merreshin ata dhe shqiptarėt e tjerė, shok dhe miq tė tyre. Ēėshtja kryesore ishte, tė mėsonim a kishte organizata armiqėsore tė shqiptarėve tė arratisur, kush bėnte pjesė nė to dhe ēfarė bėnin ato konkretisht. Kush shquhej pėr propogandė anti-pushtet nė Shqipėri. Kush nga tė arratisurit merrej me punė diversioniste. Nga niseshin, kur dhe pėr ku.

Na kishin porositur, tė lidhnim miqėsi me ēdo shqiptar qė do tė takoheshim, t'i bėnim pėr vete dhe tė mundoheshim t'i bindnim se qeveria nė Shqipėri, nuk i konsideron njėsoj tė gjithė tė arratisurit. Kush sillet mirė kėtu edhe mund tė riatdhesohet dhe jo vetėm qė nuk i bėjnė gjė, por i japin edhe punė dhe familjen ia trajtojnė ndryshe nga tė tjerėve.

Po ju a i garantoni ata pėr ato q u thonit se po tė riatdhesoheshin do tė trajtoheshin mirė, e pyeta unė ? Po, po tha ai dhe shtoi: 'ne me fjalė ua bėnim shesh me lule, ndonjė naivi, por sidomos kosovarėve dhe shqiptarėve tė Maqedonisė, tė cilėt ēmėndeshin pėr Enverin, mjaft qė t'u tregoje ndonjė pėrrallė se bac Enveri bėn namin kundėr Titos dhe serbit. Tani, mė fol sinqerisht i thash, po atė Rushitin tim, a e ke raportuar ndonjė herė? "Rushitin, rahmet pastė" tha ai, nuk e takova asnjėherė. Ai shoqėrinė e tij e kishte me ata tė Shqipėrisė sė veriut dhe atij nuk i afrohej dot kushdo. Ai siē tregonin, tė merrte erė me hundė kush ishe dhe ēfarė qėllimi kishe, e pastaj tė rregullonte vet si dinte ai. Ai ishte armik i vendosur deri nė vdekje ndaj rregjimit komunist dhe unė kam shkruar pėr tė.

Po ju agjentėt, a kishit njohje e lidhje midis jush, e pyeta. Jo, jo-tha ai "po kishte raste qė ishim njohur, por nuk tregonim sepse po tė merrte qendra vesh, kushedi se ku tė transferonin.

Pas njė pushimi tė shkurtėr, "miku" agjent mė tha; "Unė me atė rrogė qė merrja nė Tiranė dhe punėn qė bėja nė njė restorant si guzhinier u bėra i pasur". Ai kishte njė vilė ku banonte vet, ishte jashtėzakonisht e bukur dhe me njė kopėsht pėrrallor, njė qen me peshė 100 kg i cili bėnte njė jetė tė lumtur, qė do t'ia kishte zili ēdo shqiptar sot.

Unė vazhdoj tė punoj edhe sot si guzhinier tha"dhe njėkohėsisht investoj nė ndėrtim. Blej troje dhe bėj vila pėr t'i shitur" dhe ndėrkohė mė shfaqi njė film vidiokasete, ku kishte regjistruar ndėrtimin e dy vilave nė proces. Ndėrtimi i njėrės prej tyre kostonte pesėqindmijė dollarė dhe shiteshin me fitim tė madh. Pasuria e jote i thash unė, ėshtė venė me gjakun e shqiptarėve, tė cilėt pėr 50 vjet, janė rraskapitur nė punė dhe nuk kanė mbushur dot kurrė barkun me bukė.

"Jo or jo" tha ai, duke qeshur. Unė km marrė vetėm hakun tim. Babai ynė i pėrbashkėt Enver Hoxha, tė ardhurat e ēifligut tė vet Shqipėri, ua ka ndarė me dorė nė zemėr popullit tė tij, sipas punės dhe meritės. Pėr shėmbull, kooperativistit i jepte 20-30 lekė pėr ditė pune, aq sa ai i kishte mjaft, se po t'i jepte mė shumė, tėrbohej dhe nuk dilte ēdo ditė nė punė. Enveri, gomarit i jepte njė dorė kashtė, kurse atit tagji. Punėtorit i jepte pak mė shumė se fshatarit, sa tė mbante shpirtin gjallė sepse ai s'kishte tjetėr gjė pėrveē krahėve.

Atyre qė i mbanin nė kėmbė pushtetin, u jepte edhe diēka mė shumė sepse i kishte besnikėt e vet qė i ruanin pushtetin, u jepte edhe mė shumė, qė tė ishin gjithmonė vigjilente. Kurse mua qė mė dėrgoi me detyrė dhjetėmijė kilometra larg, qė tė mos e tradhėtoj, mė dha hakun tim. Ndėrsa ty dhe shokėve tė tu, armiq tė betuar, ua bėri vendin nė shtėpinė pa qera dhe u jepte njė kothere buke thatė qė tė
    vdisnin aty pak nga pak, pėr tė trembur me ju tė tjerėt qė tė rrinin urtė.

Ai, me tė veten, llogaritė i kishte bėrė shumė mirė dhe punėt i kishte pasė gjithmonė nė terezi, prandaj fliste ashtu kaluar. Po edhe keq nuk foli. Ishte, tamam ashtu siē e shpjegoi ai, gjėndjen tragjikomike tė popullit shqiptar. Unė nuk u heq asnjė presje, atyre ēfarė mė the ti deri tani, i thashė bashkėfolėsit tim. Populli shqiptar ashtu e ka merituar. Edhe pse me barkun bosh, duart i ka gjithė kallo, jo nga puna, por nga duartrokitjet pėr udhėheqėsin e tij tė lavdishėm qė i pati premtuar parajsėn dhe rubinetat me qumėsht por qė nė fakt i ushqeu me bar."

Kjo eshte nje pjese i nje shkrimi me autor
    Kavajė, mė 04.10.2001 Mushir Ali Plaku

Shnet Anton!

Rycki2001
    Moderator
    (1/16/02 9:09:27 am)

Re: I lumte komunistave

Te lumte edhe ty Anton per shkrimin e mesiperm. Ky shpreh tragjedine tone. Paradoksi eshte po aty. Te persekutuarit ishin dhe jane te tille. Ne qe jemi
    jashte gezojme qe u kemi shpetuar komunisteve por humbem atdheun. por nuk e di nese e dini qe ketej nga jemi ne ka ende komuniste qe vazhdojne te frekuentojne boten e jashteme veē me nje qellim (Jo te spiunojne antikomunistet, jo...) Te prishin parate qe fitojne (Vjedhin) ne Tirane.
    Para ca kohesh nje miku im vjen dhe me drejtohet i revoltuar : Ne rrojme kot, ne punojme kot. Dhe me tregoi se si kishte takuar nje shqipatar qe i ishte mburrur me ate mburrjen tipike shqiptare : Une kame punuar ne dogane. Une kam emigruar tashme ketu por une nuk rri kurr me nje vend, udhetoj, beje ē'te dua se me del hesapi....

E pra miku im pati fatin te njeohi nje nga "ata". Por ata jane shume, shume.Dhe kane vjedhur aq shume sa nuk dine ku ti ēojne. Ne Shqiperi nuk kane ē'bejne me ato pare...
    Ndersa ne... edhe ne kemi plot...na kane ngelur fjalet.Te pakten ato te mos na i marrin...
    Rycki.
    (1/17/02 3:31:59 am)

komunisteve i lumte derisa nuk eshte zbatuar drejtesia kundrejt tyre.
    (1/17/02 4:25:20 am)

Enip Drejtesia eshte me te vertete nje koncept abstrakt ,por ne kete rast eshte dicka konkrete e cila nuk dhurohet, por perkundrazi duhet shume
    mund e sakrifica per tia arritur.

Prandaj kete pyetje duhet tia bejme ne vetes:

Je te gatshem te sakrifikojme per te arritur DREJTESINE SIC ISHIM TE GATSHEMTE SAKRIFIKOJME PER TE ARRITUR LIRINE?

Shnet Anton!

Enip
    Moderator
    (1/17/02 6:03:36 am)

ne ckuptim e ke kete shprhje Anton,mund te shpjegohesh pak me qarte.

tirana
    Ekonomist
    (1/17/02 7:00:20 am)

E ka fjalen qe lirine shqiptaret e fituan me sakrifica ndoshta e njesoj duhet vepruar dhe per te fituar drejtesine.(liria dhe drejtesia nuk jane e njejta gje.)

Ndersa une mendoj qe lirine shqiptari nuk e fitoi vete(ne 1990 flas)por ia dhuroi momenti dhe zhvillimet nderkombetare(Gorbaēovi,muri i Berlinit,Causescu etj).E njejta gje mendoj qe do te ndodhe dhe me drejtesine.....
    (1/17/02 9:03:10 am)

dakord,por dhe mllefi,uria,varferia,ishin faktore qer bene shqiptaret te kujtoheshin se qene ne roberi-tiraneri,dhe prandaj u ngriten ne revolte dhe rezuan bustin e Enverit ne Tirane.Por fatkeqesisht une akoma nuk shoh shenja te lirise derisa shumica e shqiptareve e kane mbyllur "sqepin" dhe nuk degjohen me ankesa si ne kohen e Sales.
    Me ngjan se cdo gje po vlon nga brenda dhe po pres momentin kur shperthimi do te dali ne siperfaqe.

tirana
    Ekonomist
    (1/17/02 9:45:43 am)

Nuk ankohen pasi u mesuan per 60 vjet parazite.Ne sistemin e berishes u konfrontuan me punen dhe lodhjen.E si pasoje,kur sistemi i Berishes u zevendesua nga ai enverist,rigjeten vetvehten,rigjeten parazitizmin dhe sarhosherine karakteristike 60 vjeēare,letargjine.....

anton1as
    i Djathte
    (1/17/02 10:49:40 am)

Ashtu eshte qe lirine shqiptaret nuk e fituan vete ,por te mos harrojme se po te mos ishin cuar shqiptaret te pakten studentat e gjithato revolta zor se dhe ata 5 vjet do ti kishim hequr komunistat prej pushtetit.

Po liria dhe drejtesia nuk jane e njejta gje, por drejtesine mos prisni se do ta sjelli ndonje here shteti shqiptar, por vetem shteti shqiptar kur perfaqesuesit e tij te jemi ne e jo ilir meta apo ilir gjoni kjo eshte e para.

E dyta eshte per te pasur drejtesi duhet te pakten te njihen krimet me fakte dhe prova.

Dhe per kete ne duhet te kishin ngritur me kohe strukturat per te mbledhur keto.
    Nga dueht te kishte nje grup qe vetem me kete te merrej qe nga 1990 ,por ce do ne presim se drejtesine do te na e japi shteti.

Keshtu te vuajturit dhe deshmitaret vdesin, ne ikim, shteti shqiptar i mbetet mafiozeve komuniste qe tani ata jane bere milioner ne dollar dhe ne
    enderrojme se nje dite do te kete drejtesi.

Dhe per te arritur kete: mbledhjen e deshmime dhe provave duehn marre parasysh dhe sakrifica duke ditur se kush jane komunistat, shembuj kemi plot, per kete duhet qe te kishim nje organizate te fuqishme tonen.

Shnet Anton!

vlora67
    Diskutant i rregjistruar
    (1/17/02 12:28:31 pm)

Ju bej ftese

Me duket se ne keto forumet tona ka plot njerez te djathte e te persekutuar
    nga komunizmi. Deshira ime eshte te formojme nje group ku t'a njohim njeri tjetrin. Te jete nje group i mbyllur per publikun e jashtem (komunistet e ish-sigurimsat) ku jo vetem te diskutojme temat tona por edhe t'a perdorim si network per te ndihmuar njeri tjetrin.

Une kam biseduar pak me Antonin per kete. Kush ka deshire te jete pjestar i nje grupi te tille le te me dergoje adresen elektronike mua ose Antonit.

Tani per tani do te jete thjesht nje group shokesh qe jane dashamires te njeri tjetrit dhe i lidhin bindjet e djathta dhe urrejtja per komunizmin.

Me vone ndoshta mund te bejme dicka me shume.

Juaji, Vlora

anton1as
    i Djathte
    (1/18/02 6:14:34 am)

Re: Ju bej ftese

Eshtė thėnė se nė burgun e Tiranės asokohe kane qenė dhe disa kosovarė tė cilėt mė pas u ekstraduan pėr nė Jugosllavi. Si qėndron e vėrteta rreth kėsaj? " Po,kjo gjė ėshtė mė se e vėrtetė. Mbaj mėnd se asokohe nė burgun e Tiranės ishin tė arrestuar dhe disa persona tė cilėt gjatė kohės sė pushtimit kishin shėrbyer nė poste tė larta nė administratėn vendore tė Kosovės.

Njė mbrėmje drejtori i burgut erdhi dhe me zė tė lartė lexoi njė listė emrash tė cilėt i porositi qė tė bėheshin gati, pasi tė nesėrmen do tė udhėtonin pėr nė Jugosllavi.Me sa mė kujtohet nė atė listė emrash mbaj mėnd se ishin Bedri Pejani ish kryetari i Lidhjes sė Dytė tė Prizėrenit, Profesor Selman Riza, Qazim Bllaca, Muharrem Mitrovica dhe ushtarakėt e lartė Qazim Komani, Fuat Dibra Xhaferri), Sitki Shkupi, Xhelal Preveza e disa tė tjerė qė nuk mė kujtohen. Tė nesėrmen e asaj nate ndodhi njė ngjarje tepėr e dhimbėshme. Ndėrsa kamioni me rimorikio qė do ti transportonte ata pėr nė Jugosllavi kishte ardhur, urdhėri pėr ti nxjerrė ata nė oborr po vononte. Mbas pak nė oborrin e burgut u duk njė ambulancė dhe nga pjesa e burgut Nr 2, dolėn katėr veta tė cilėt mbanin njė trup njeriu tė mbėshtjellė me njė batanije dhe e ngarkuan atė nė ambulancė. Ndėrsa tė tjerėt tė lidhur me pranga dy e nga dy i hypėn nė kamionin me rimorikio dhe i nisėn pėr nė Jugosllavi, nga ku siē kam mėsuar mė vonė shumė prej tyre nuk u kthyen mė tė gjallė. Tė nesėrmen e daljes tonė nė ajrim, mėsuam se ngjarjen qė kishte ndodhur nė burg. Njėri nga ata qė ishte caktuar pėr tė shkuar nė Jugosllavi, quhej Riza Ferri dhe ishte nipi i patriotit tė madh kosovar Jakup Ferrit. Rizai kishte helmuar veten dhe ishte ai qė e nxorrėn me batanie pėr nė ambulancė. Dua tė tregoj dialogun e Rizait nė ēastet e fundit tė jetės me Komandantin e Brigadės sė Mbrojtjes sė Popullit majorin Zija Kambo. Kur e
    lajmėruan nė telefon major Kambon, ai erdhi dhe e gjeti Rizanė akoma tė gjallė. Rizai qė ishte helmuar duke pirė njė grusht tė madh ilaēesh, ju drejtua atij duke i thėnė: A mor tė poshtėr, pse nuk na vrisni ju, por na dėrgoni qė tė na vrasi Tito".

Pjese nga nje interviste me Xhemal Alimehmetin.
    (1/18/02 6:20:02 am)

Vazhdimi

Nga tė burgosurit qė ishin shtetas tė huaj, kė ke
    pasur rastin tė njohėsh?
    " Siē thashė dhe mė lart nė atė burg asokohe kishte shumė shtetas tė huaj dhe me disa prej tyre ne shiheshim shpesh sepse atėhere dyert e brendėshme tė burgut nuk mbylleshin dhe ne komunikonim sa herė me ta. Nga kėta mbaj mėnd tre
    vajza gjermane tė cilat i sollėn nė burg aty nga fundi i dhjetorit tė vitit 1944. Siē thashė dhe mė lart ato quheshin Elsa, Amri dhe Erna dhe ishin kapur rob nga partizėnt teksa udhėtonin me njė autokollonė gjermane nė rrugėn Kukės-Prizėren Njėra prej tyre ishte sekretarja e Gjeneralit Fizztung kryekomandantit tė forcave gjermane nė
    Shqipėri. Ndėrsa dy tė tjerat kishin punuar mė duket nė shoqėrinė gjermane tė nxjerrjes sė naftės nė Kuēovė. Neishim nė kontakt tė pėrditshėm me to, sepse dhoma e graveishte ngjitur me dhomėn tonė. Historinė e tyre e mėsuan tė gjithė tė burgosurit sepse kishte lidhje me masakrėn e ekzekutimit tė 104 shqiptarėve qė ishin tė internuar nė kampin e Prishtinės. Mbasi ato u kapėn rob, shtabi gjerman
    nėpėrmjet pėrkthyesit tė tyre kapitenit Petraq
    Pekmezi,ndėrhyri pranė shtabit partizan qė asokohe ishte i vendosur nė fshatin Priskė tė Tiranės, qė ti lironin duke i shkėmbyer me disa robėr qė ishin nė kampin e Prishtinės.
    Marėveshja u bė dhe gjermanėt sipas kėrkesės sė
    shtabit tėEnver Hoxhės i liruan dhjetė tė internuar qė ishin komunistė jugosllavė, por Enveri kėrkoi qė tė liroheshin tė gjithė shqiptarėt qė ishin atje. Pas kėsaj gjermanėt tė
    indinjuar pėr prishjen e marveshjes, pushkatuan 104 shqiptarėt e kampit tė Prishtinės. Ato tre vajza qėndruan nė burgjet e kampet e internimit nė Shqipėri, deri nga viti 1956 kur u bė e mundur riatdhesimi i tyre mbas marveshjes Hrushov-Adenhauer. Kėtė ngjarje ma ka treguar hollėsisht profesori im i muzikės Luigj Filaj i cili kishte punuar si pėrkthyes pranė gjermanėve bashkė me kapiten PetraqPekmezin tė cilin me urdhėr tė Enver Hoxhės, tre ditė para ēlirimit tė Tiranės njė grup partizanėsh shkuan dhe e ekzekutuan nė oborrin e shtėpisė tij aty nė bregun e Lanės".

Kė keni njohur tjetėr aty nė burg nga eksponentėt
    kryesorė tė politikės shqiptare tė kohės sė Zogut dhe tė pushtimit?
    "Aty nė burg siē thashė dhe mė lart ishin njė numėr i madh prej tyre. Dua tė kujtoj Ibrahim Biēakun, djalin e patriotit tė madh Aqif Pashė Elbasanit qė kishte kryesuar Kongresin e Lushnjes, i cili kishte qenė Kryeministėr nė kohėn e pushtimit gjerman. Ibrahimi ishte i vetmi kryeministėr nga ata qė u quajtėn kuisling, nė tė gjithė Europėn Lindore qė nuk u pushkatua. Kjo gjė erdhi pasi nė gjygjin e tij i doli si dėshmitar Myslym Peza, qė nė atė kohė ishte zv / kryeministėr dhe figura kryesore pas Enver Hoxhės. Myslymi deklaroi nė gjygjė se gjatė kohės sė luftės kur Ibrahim Biēaku ishte kryeministėr, i kishte dėrguaratij nė Pezė dy kamionė me armatime, ushqime dhe veshmbathje, pėr partizanėt e Pezės. Po kėshtu aty nė burg kam pasur rastin tė njoh nga afėr dhe Bahri Omarin kunatin e Enver Hoxhės dhe shokun e tij tė ngushtė KolTromarėn tė cilėt qė nga viti 1920-tė, ishin bėrė tė njohur si personalitete dhe njerėz me reputacion tė madh nė jetėn politike shqiptare. Mbaj mėnd se aty nga shkurti i vitit 1945, Bahriut i erdhi nė takim gruaja e tij qė ishte e motra e Enver Hoxhės, sė bashku me Nexhmijen qė sapo ishte martuar me Enverin. Tek dhoma e takimeve, gruaja e Bariut e
    prezantoi burrin e saj me Nexhmijen duke i thėnė se ajo ishte nusja e Enverit dhe nga ēantat qė kishte me vete, nxorri disa peshqeshe tė vogla tė cilat ēifti i porsamartuar jua kishte bėrė peshqeshe sipas zakoneve gjirokastrite. Bahriu nuk deshi qė t` i merrte fare ato, por ju lut shoku i tij Kolė Tromara duke i thėnė se nuk ishte mirė qė tua kthente mbrapsht ato. Po kėshtu nė atėburg kam njohur dhe Osman Gazepin, njė oficer i vjetėr karriere qė nga koha e Turqisėi cili pėr shumė kohė kishte shėrbyer si adjutant i Mbretit Zog me gradėn e Kolonelit.
    Mbaj mėnd aty nga gushti i vitit 1945, kur nė radio po lexohej njė artikull pėrkujtimor pėr dy vjetorin e Luftės sė Barmashit kundėr forcave gjermane, Osmani mu lut t`ja lexoja artikullin sepse vetė nuk lexonte dot. Mbasi ja mbarova artikullin ai mė tha: Sa gėnjejnė. Mė pas ai mė
    shpjegoi se nė Luftėn e Barmashit, nė javėn e parė tė gushtit 1943, nuk kishin luftuar vetėm partizanėt, tė cilėt e braktisėn frontin, por aty kishin bėrė njė luftė tė madhe forcat e Ballit Kombėtar. Kjo gjė kishte ndodhur pas njė mbledhje nė Vithkuq tė Korēės ku kishin marrė pjesė eksponentėt e Ballit Kombėtar, Kolė Tromara, avokat Xhevdet Kapshtica dhe Faslli Frashėri. Pėr kėtė gjė kishte dijeni dhe kryetari i Misionit anglez majori Maklin i cili kishte ndjekur nga afėr luftimet e forcave tė Ballit Kombėtar qė komandoheshin nga Maliq Dushari, Safet Butka, Qemal Burimi dhe komandanti i operacionit kapitenit me akademi Jani Dilo, i biri i patriotit Ilia Dilo Sheperi".
    Po nga klerikėt a keni pasur nė atė burg?
    Nga klerikėt nė atė kohė ka pasur shumė nė atė burg, por unė do tė kujtoj disa prej tyre. I pari klerik qė u pėrplas nė burgun politik tė Tiranės, ishte Hafiz Sherif Langu i cili kishte qenė Kryetar i Komunitetit Myslyman nė Shqipėri, detyrė tė cilėn e kishte ushtruar dhe gjatė okupacionit. Ai rridhte nga njė familje e nderuar dibrane dhe kishte qenė pėr njė kohė tė gjatė Myfti nė Shkup ku kishte marrė pjesė nė shumė kuvende shqiptarėsh i njohur si antisllav, gjė e cila kishte ēuar dhe nė arrestimin e tij.
    Ai vuante shumė dhe mbas bėri pesė vjetė burg aty, e liruan pak para se tė vdiste. Nuk do tė mė harrohet kurrė njė natė e ftohtė dimri, kur u dėgjua hapja e derės kryesore tė burgut. Mbas pak pamė se nė korridor kishin hedhur dy qenije tė gjalla tė mbuluar me njė batanije. Njeri nga ata
    ishte i veshur me kostum Kombėtar dhe nė kokė mbante njė fesė tonuz, kurse tjetrin e kishin futur nė njė thes dhe vetėm koka i dukej jashtė. I pari ishte Sulēe beg Bushati, njė burrė i vjetėr afėr tė 90-ve, tė cilin e njohėn nipėrit e tij qė ishin tė burgosur aty, Shefkiu, Shyqėriu dhe Myfiti, kurse tjetri ishte shkrimtari dhe prifti
    katolik Dom Lazėr Shantoja. Nga torturat barbare qė ju kishin bėrė atyre, i kishin kthyer nė kufoma tė gjalla. Herė mbas here Dom Lazėr Shantoja me njė zė qė tė ngjallte keqardhje, ju lutej rojeve tė burgut duke ju thėnė: A mani bre burra, pėr hir tė zotit mė pushkatoni. Nga klerikėt e tjerė kam
    njohurdhe Padėr Mėshkallėn. Kujtoj se njė ditė ai po shėtiste nė ajrim me dy djem tė rinj. Nga penxherja e katit tė dytė ata i pa kapiten Muēo,
    oficer i Ministrisė sė Punėve tė Brendėshme qė shėrbente dhe si hetues nė burg. Mbasi mbaroi ajrosja, kapiten Muēo sė bashku me dy policė tė tjerė qė mbanin nga njė kėrbaē nė dorė erdhi, brenda nė qelinė e dy tė rinjėve qė ishin shoqėruar me Padėr Mėshkallėn. Ai ju kėrkoi atyre se ēfarė ju kishte thėnė prifti dhe urdhėroi qė ti rrihnin me kėrbaē. Pas pak thirri dhe Padėr Mėshkallėn duke i kėrkuar dhe atij se ēfarė po ju thoshte tė rinjėve nė oborr.Mbas pėrgjigjies sė tij, kapiten Muēua urdhėroi dy policėt qė ta rrihnin dhe Padren e shkretė. Ndėrsa ata e godisnin atė,Mėshkalla i thoshte kapiten Muēos: Si do tė mė kuptosh ti mor zotni qė ke 13 muaj qė mė torturon, unė do tė vdisja i lumtur si Jezu Krishti, po tė mė kryqėzoje si atė.
    Asokohe nė atė burg, klerikėt nuk torturoheshin dhe vriteshin vetėm fizikisht, por ata poshtėroheshin dhe moralisht., Mbaj mėnd se aty nga viti 1947, sollėn tė arrestuar dhe dy klerikėt e mirėnjohur qė shėrbenin nė Tiranė, Kryepeshkopin Irene Banushi dhe patriotin e poetin Ibrahim Hafiz Dalliu. Kapiten Muēua qė thashė mė lart, donte tė argėtohej me ta dhe ēallmėn e Hafiz Dalliut ja vuri nė kokė Kryepeshkopit Banushi dhe pastaj mblodhi tė burgosurit duke i pyetur se a` i shkonte ajo. Nuk e harroj pėrgjigjien e Banushit
    qė tha: Nuk e di mor zoti kapiten, a e meritoj unė qė tė vė nė kokėn time ēallmėn e kėtij patrioti tė madh. Pas kėsaj, tėrbimi i kapitenit ishte i madh dhe mjafton tė them se Hafizit ja theu tė gjithė dhėmbėt".

Gjatė asaj periudhe qė ju keni qenė nė atė burg, a
    ėshtė pushkatuar ndonjė i burgosur?
    " Po, vetėm gjatė vitit 1945 ishte e pamundur qė ēdo ditė tė mos pushkatoheshin pesė a gjashtė burra nė ditė dhe shpesh herė edhe gra. Kėshtu nė qershorin e atij viti janė pushkatuar nė njė ditė 13 veta. Ata i lidhėn dy e nga dy nė korridor dhe i trembėdhjeti prej tyre ishte njė djalė i ri qė nuk i kishte mbushur akoma tė 20-at, i cili quhej
    Mustafa Vrapi. Qėlloi qė atė ditė Mustafait i kishte ardhur nėna dhe e priste pėr takim tek porta e jashtėme. Ajo e pa djalin e saj tė vetėm teksa skuadra e pushkatimit po e ēonte nė Bregun e Lumit pėr ta ekzekutuar. Ajo u vu mbrapa makinės dhe qante e bėrtiste, por rojet e burgut e zbrapsėn me forcė. Tė gjitha kėto skena, ne tė burgosurit e tjerė i shikonim nga frengjitė e burgut. Nė atė grup qė po i ēonin pėr ti pushkatuar ishin Major Murat Basha, Sure Ajazi,
    Hajredin Zogolli, Osman Taraku, Mersin Hasa, Xhelal Peza, Besim Pazari, Ibrahim Bodinaku, Avdulla Kusi etj. Mbasi i vunė nė rresht dy e nga dy sikur tė ishin ushtarė, ata i nisėn pėr ti pushkatuar nė Breg tė Lumit. Atė ēast ndodhi ajo qė unė nuk do ta harroj kurrė. Ata tė trembėdhjetė
    u mblodhėn kokė mė kokė dhe filluan tė kėndonin nė kor Himnin e Flamurit dhe zėrat e tyre u dėgjuan deri sa humbėn nga sytė tanė, nė drejtim tė vėndit tė ekzekutimit, i cili nuk ishte mė larg se 20 minuta qė aty dhe krismat e armėve dėgjoheshin fare qartė nga ne nė burg".

i/e regjistruar Maska e vlora
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Postime
    40
    Sokol,

pse s'mundohesh t'u japesh pergjigje vete atyre pyetjeve? Atehere do t'a kuptosh se nga cili kendveshtrim e sheh edhe ti kete ceshtje.

Vlora

I Djathtė
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Deutschland
    Postime
    713

Per uraganin e ... e tjere

Keto qe kane bere komunistat nukk besoj se eshte ne gjendje ti beje ndonje shqiptar tjeter:

"Ēfarė dini rreth vdekjes sė Koēo Kotės?
    "Nė burgun e tmershėm tė Burrelit, qė nga koha qė ishin ne e deri nė fundin e viteve 80-tė, kanė vdekur me dhjetra tė dėnuar. Por rasti i Koēo Kotės dhe tre shokėve tė tij, Vrionit, Bellkamenit e Goljes, them se ėshtė i veēantė pėr nga mėnyrat shtazarake dhe ēnjerzore qė u pėrdorėn pėr vdekjen e tyre. Duhet tė ketė qenė muaji korrik i vitit 1947, kur unė ndodhesha i dėnuar nė birucėn Nr. 17. Nė atė kohė Koēo Kotėn dhe Qemal Vrionin, i hoqėn nga biruca Nr. 6 dhe i sollėn nė njė birucė tjetėr, e cila ndodhej pėrballė birucės Nr. 17 ku ndodhesha unė. Nė fillim ne tė burgosurit nuk e kuptuam se pse i ēuan aty Koēon e Vrionin dhe kujtuam se mos ata i morėn pėr t'i pyetur rreth ngjarjeve tė sė kaluarės sė tyre. Por brenda javės u kuptua se nuk ishte ajo arsyeja qė i futėn nė atė birucė. Si duket regjimi komunist nuk ishte kėnaqur me dėnimet qė u kishte dhėnė nė ato gjyqet e famėshme ".

Pse, ēfarė ndodhi me ta?
    "Ata filluan t'i torturonin nė mėnyrėn mė shtazarake qė natėn e parė dhe pėr afro dhjetė ditė rresht, nga qelia e tyre dėgjoheshin ulurima rrėnqethėse. Pas dhjetė ditėsh, ata bėrtisnin gjithė kohėn duke kėrkuar bukė dhe thirrjet e tyre, bukė, bukė, dėgjoheshin pėr netė tė tėra. Pas kėsaj thirrjet e tyre ishin pėr ujė. Nga sa morėm vesh, atyre filluan t'u bėnin torturėn e urisė dhe pasi i linin ditė tė tėra pa bukė, u jepnin bukė me kripė dhe nuk u jepnin fare ujė. Kjo ishte njė torturė tjetėr, njėlloj si ajo e urisė. Nga ulurimat e Koēos dhe Qemalit, ne tė burgosurit e tjerė rrėnqetheshim dhe diskutonim me njėri tjetrin duke nxjerrė konkluzionin se ata donin t'i mundonin para vdekjes. Ndėrsa i gjithė burgu ishte alarmuar nga gjėndja e tyre, oficerėt dhe Komandanti i Burgut (V.R.) qeshnin dhe talleshin me ulurimat e tyre. Nga torturat e rrahjes, urisė dhe etjes, atyre iu bė abses nė disa pjesė tė trupit (iu ēa mishi vėnde vėnde) dhe ata filluan tė qelben. Pas kėsaj policėt jo vetėm qė nuk ua mjekonin plagėt, por ua lėndonin ato me shufrat e armėve dhe atėherė ulurimat e tyre arrinin nė kupė tė qiellit"

Sa kohė zgjati kjo lloj torture?
    "Koēo Kota me Qemal Vrionin vuajtėn njė njė muaj dhe mė pas ulurimat e tyre nuk u dėgjuan mė. Nga kjo gjė ne kuptuam se ata tė dy ishin shuar. Pasi i morėn natėn dhe i mbuluan me dhe tek qershiza, (nė anėn lindore tė burgut) muarėn Bellkamenin e Goljen dhe i futėn nė qelinė e tyre, duke iu bėrė tė njėjtat tortura. Pasi filluan tė dėgjoheshin edhe ulurimat e Atifit dhe Bellkamenit, tė gjithė ne tė burgosurit e tjerė pothuaj u shokuam, duke menduar se kush do e kishte rradhėn pas tyre. Ndėrkohė nė ajrosje diskutonim me njėri-tjetrin dhe ne mė tė rinjtė dėgjonim Kudret Kokoshin i cili ishte njohės i shkėlqyer i "Komedisė Hyjnore" tė Dantes dhe e dinte pėrmėndėsh atė. Kudreti na tregonte se Dantja e kishte shpėnė Kardinal Ruxheron nė njė rrathėt e tmershėm tė ferrit, duke e dėnuar me uri tė pėrjetėshme, qė ishte dhe dėnimi mė i madh pėr tradhėtinė e lartė qė kishte bėrė ai. Ruxhero ishte i dėnuar aty sė bashku me dy nipat qė vdiqėn para tij se ishin mė tė rinj dhe nuk duronin dot. Pas vdekjes sė tyre, Ruxhero u gjet duke u lėpirė kafkat, pasi uria e kishte mposhtur. Kėtė gjė Kudret Kokoshi na e tregonte ne tė rinjėve, si pėr t'i shfajsuar miqtė e tij Kotėn, Vrionin, Bellkamenin dhe Goljen tė cilėt ulurinin nga tortura e urisė"."

Kam qef te takoj ndonje qe thote se ish-te torturuarit jane njesoj si komunistat.

Anton!
    Por sot, Shqypni, pa m'thuej si je?

Ekonomist
    Anėtarėsuar
    17-04-2002
    Postime
    144

re

Megjithse jam kunder dhunes,mendoj qe ndershkimi duhej te kish ndodhur.Sikur te ishin ndershkuar fajtoret,sot Shqiperia nuk do te ishte ne kete gjendje.Ne Rumani u vrane rreth 100.000 vete..
    SHQIPNIA E SHQIPTARVE.................

Shqipetare e krenare Maska e Eda H
    Anėtarėsuar
    22-04-2002
    Vendndodhja
    Fizikisht ne Massachussetts, me shpirt e zemer e mendje ne Shqiperi. A-MER-IK. kjo eshte amerika e perkthyer ne shqip
    Postime
    477

Thumbs up

pershendetje.
    te persekutuarit, jan akoma te persekutuar edhe sot e kesaj dite can. ata jan ata qe ishin, lan qeliun, e na u dhan shumices ca na ato kotecet e pula qe na kishte dertuar "nena parti" per te jetuar. e sot e kesaj dite, pa pune, me penxione me te vogela, se edhe ish partizanet na marin 25-mije me shume si veteran, prap te pervigjiluar na dolen komunistat se na kan luftuar fashizmin e gjermanin ha ha ha kan aru me mar edhe ca mijera te tjera se kan luftuar beleret e agallaret, te:b :n . hakmarje kush te hakmeret keci i plagosur te marr hak te kupeja e cakalleve , uqerve, e dhelprave dinake, qe e ndredhin si pas kohes. :b duket lakemuese fjala hakmarje por e pa mundeshme e pa aritesheme. ajo hakmarje( ecila eshte drejtesi qe mund te beje dikush kur nuk ka shtet, ligje e regull, e kur kto te gjitha nuk zbatohen, nga keto rrejdh e lind pasoja hakmarjes, drejtesi e ven nga vete personi(ose viktima)) duhej filluar qe me Saliun po ai e mori hakun se ju numeroi kafete ish te kuqeve, e llokumet qe kishin ngren me leket e popullit, e haroje te permente, qe ju kishin pire gjakun, ati populli, ha ha ha cfare koncidese, i doli nga mendaj "ish sekretarit te partis te spitalit". kesaj i thone cohu o i vdekur nga vari. ate komunistat s'kan len gje per te persekuturar ata kan ligjin ata kan te gjitha ne vetem marim frym, e faleminderit qe na leni, o ujqer. megjithate nuk eshte mire, se ne jemi shume pak e jemi shqipetare, po te fillojem ti komunist e ti ballist e ti demokrat nuk kemi gje ne vije. megjithese gjaku lahet me gjake, po atje jan shumica.
    me shume respekt
    eda
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Eda H : 01-05-2002 mė 21:57

i/e regjistruar Maska e vlora
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Postime
    40
    Eda H,

e lexova disa here mesazhin tuaj dhe nuk e kuptoj se perse e keni fjalen. Ju lutem here tjeter shkruani me qarte.

Sinqerisht, Vlora

Shqipetare e krenare Maska e Eda H
    Anėtarėsuar
    22-04-2002
    Vendndodhja
    Fizikisht ne Massachussetts, me shpirt e zemer e mendje ne Shqiperi. A-MER-IK. kjo eshte amerika e perkthyer ne shqip
    Postime
    477

Smile

[COLOR=firebrick]pershendetje. pergjigja eshte per pyetjen, qe ka bere inderuari Redi. asgje me pak e asgje me shume. pergjijga ime ishte si me larte e me poshte:
    pershendetje.
    te persekutuarit, jan akoma te persekutuar edhe sot e kesaj dite can. ata jan ata qe ishin, lan qeliun, e na u dhan shumices ca na ato kotecet e pula qe na kishte dertuar "nena parti" per te jetuar. e sot e kesaj dite, pa pune, me penxione me te vogela, se edhe ish partizanet na marin 25-mije me shume si veteran, prap te pervigjiluar na dolen komunistat se na kan luftuar fashizmin e gjermanin ha ha ha kan aru me mar edhe ca mijera te tjera se kan luftuar beleret e agallaret, te:b :n . hakmarje kush te hakmeret keci i plagosur te marr hak te kupeja e cakalleve , uqerve, e dhelprave dinake, qe e ndredhin si pas kohes. :b duket lakemuese fjala hakmarje por e pa mundeshme e pa aritesheme. ajo hakmarje( ecila eshte drejtesi qe mund te beje dikush kur nuk ka shtet, ligje e regull, e kur kto te gjitha nuk zbatohen, nga keto rrejdh e lind pasoja hakmarjes, drejtesi e ven nga vete personi(ose viktima)) duhej filluar qe me Saliun po ai e mori hakun se ju numeroi kafete ish te kuqeve, e llokumet qe kishin ngren me leket e popullit, e haroje te permente, qe ju kishin pire gjakun, ati populli, ha ha ha cfare koncidese, i doli nga mendaj "ish sekretarit te partis te spitalit". kesaj i thone cohu o i vdekur nga vari. ate komunistat s'kan len gje per te persekuturar ata kan ligjin ata kan te gjitha ne vetem marim frym, e faleminderit qe na leni, o ujqer. megjithate nuk eshte mire, se ne jemi shume pak e jemi shqipetare, po te fillojem ti komunist e ti ballist e ti demokrat nuk kemi gje ne vije. megjithese gjaku lahet me gjake, po atje jan shumica.
    me shume respekt
    eda

:a :a
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Eda H : 01-05-2002 mė 22:01

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-09-2002
    Vendndodhja
    tirane
    Postime
    28
    Shumica e shkrimeve mbajn era myk...
    Keshtu si tentohet ofendohen dhe vet te perndjekurit politik!
    Dhe ti me nicname Vlora ...nderohe o burr..a grua ,cfar je se i bete Vlonjatet gogol.
    Meni

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Drafti pėr Unitet
    Nga Modesti nė forumin Bashkėpatriotėt e mi nė botė
    Pėrgjigje: 39
    Postimi i Fundit: 04-08-2010, 16:10
  2. Shinasi Rama: Ju rrėfej kujtimet e mia mbi lėvizjen e dhjetorit '90
    Nga Xhuxh Xhumaku nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 36
    Postimi i Fundit: 13-12-2009, 22:54
  3. Kush ka pergjegjesi per tragjedine e Gostivarit?
    Nga pacifist nė forumin Bashkėpatriotėt e mi nė botė
    Pėrgjigje: 60
    Postimi i Fundit: 13-01-2009, 12:18
  4. Kuvendi qė na la trashėgim ADN-nė e Dushkut
    Nga Kosovari_78_Ca nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 22-05-2005, 01:24

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •