Enip
(1/10/02 8:58:14 am)
Te perndjekurit politike dhe "hakmarrja e tyre"
Tek rubrika ĒESHTJA KOMBETARE kam postuar nje shkrim te nje ish te perndjekuri politike Luan Myftiu : Nen terrorin komunist". Shkrimi vertete eshte ca i gjate dhe prandja e kam ndare me pjese,per te qene me i lehte leximi i tij.Por nga ai shkrim disa gjera me ngelen ne mendje:
- llojet e torturave dhe diskriminimi i shqiptareve nga diktatura.
- dhuna e ushtruar ne to fare mire mund te barazihet me ate te nazisteve gjate LIIB.
- fenomeni i spiunimit.
- manipulimi i drejtesise (nqs pretendohet se ne kohen e enverit kishte drejtesi) ku te denuareve u deklarohej me te madhe se kishin te drejtat e tyre dhe askush nuk duhet t'i prekte gjate hetimit.
-urrejtja e te denuareve ndaj satrapit dhe komunizmit e veglave te tij.
- HAKMARRJA E TE DENUAREVE POLITIKE cila eshte dhe a kane te drejet ish te denuarit te kerkojne drejtesi.
Keto jane pikat kryesore rreth te cilave kam menduar,sidomos gjate pjeses se fundit te shkrimit,ku po citoj pak fragmente:
Ne s'ishim vetėm spektator, pėrkundrazi, ne ishim aktorėt e dramės sonė qė duhej ta luanim atė deri nė fund. Ne duhej tė dilnim gjallė pėr hir tė atyre qė na prisnin jashtė duke sakrifikuar. Ne duhej t'i tregonim botės se qemė viktima dhe t'i pėrshkruanim jetėn e pėrtej varrit; ne duhej tė mbijetonim. Por ne duhej tė ruanim e tė shpėtonim nė radhė tė parė nderin tonė dhe dinjitetin tonė. Ne duhej t'u shpinim tė afėrmeve kufomėn tonė tė gjallė dhe njė emėr tė nderuar. Ne duhej ta meritonim njė lot. E keqja s'kish fund dhe dhuna qė mund tė pėrdorej ndaj nesh nuk kishte asniė kufi. Asnjė dorė nuk mund ta ndalte furinė e saj shkatėrruese. Ne ishim pre e saj, objekti me tė cilėn ajo realizonte qėllimet e mbrapshta. Ajo qe vazhdimisht nė pritė dhe godiste befasisht kur ne s'e prisnim. Ajo luante kukaēefas me jetėn tonė dhe sidomos lakmonte nderin tonė. Dhe kjo frikė qe mė e rėndė se varrosja nėn shėmbjet e galerive.
------
Ne e merrnim jetėn si njė detyrė qė duhej shpurė deri nė fund dhe ngrinim pėrsėri kulare shpresash dhe nga rrėnojat e mendimeve tona tė zymta. Ne ishim fatkeqėr stoikė dhe ėndėrrimtarė tė palodhur. Ne ishim banorėt e ferrit komunist qė dėnoheshim po tė tregonim edhe ėndėrat tona. Ne na lejohej t'i merrnim kėto ėndrra nė varrezat pa emėr tė burgut dhe t'i mbulonim ato nė shishet qė ruanin identitetin tonė nė arkivolet e thjeshta prej dėrrase tė pastruar ahu.
------
Jeta pėr ne qe njė "mollė e ndaluar".
------
Dhe ja ku erdhi mė nė fund vala e proēeseve demokratike edhe tek perdia e hekurt qė ndante Shqipėrinė nga bota e qytetėruar. Utopia ēnjerėzore komuniste po mbyllte aktin e saj tė fundit. Gjithė Lindja po shembej. Ēaushesku u tronditi seriozisht sigurinė zotėrinjve shqiptarė. Muri i Berlinit po ua vinte shpresat e fundit nėn rrėnojat e veta. Fantazma e komunizmit po futej e turpėruar nė varrin e Marksit.
------
Era e lirisė qė po frynte nga Lindja dhe shpirti i zjarrtė demokratik i njė populli qė i kish vajtur thika nė kockė, e detyruan partinė e komunistėve, tashmė tė alarmuar, tė zinte pozicione tė reja. Ajo nisi tė gjente forma pėr tė zbutur zemėrimin e njerėzve, e nisur si gjithmonė me sllogane vėllazėrore, patriotike, humanitare. Tė gjithė duhej tė pranonin frytet e demokracisė sė re tė imponuar si dhurata tė shpirtit tė saj novator.
------
Nė Shqipėri kish ndodhur mrekullia : gjithė djajte ne mengjes u bėnė ėngjėj ! Kriminelėt rrėmbyen nga njė degė ulliri dhe, duke fshehur thikat na klithėn ne, viktimave tė tyre "Tolerancė" ! Dhe jo si tė penduar, jo si mėkatarė, por si baballarė qė u dhimbsej kombi dhe donin tė shmangnin luflėn civile. Ata mbollėn urrejtjen, na diktonin tani dashurinė.Ata qė dje na shpallėn Judė tani kėrkonin tė bėbeshin Krishtėr. Qė zotėrinjtė tė mos shqetėsoheshin nė kėto kohėra tė turbullta, ne duhej tė tradhėtonim tė drejtėn tonė pėr t'i urryer. Tė falnim ata qė s'na falėn as pafajsinė; tė donim ata qė na vranė, tė ēmonim ata qė na tallėn (!). Dhe duhet t 'i falnim medoemos, ne s'donim gjakderdhje, nė tė cilėn do ta pėsonim tė parėt: ne s'donim kthim prapa, ku s'do tė kishim asnjė tė drejtė; ne s'donim tė damkoseshim si forca tė errėta, destruktive. Ne duhej t'i falnim, sepse tani zotėriojtė tanė komunistė do tė dėnjonin tė mendonin edhe pėr ne, skllevėrit e "dėnuar nga historia". Logjika komuniste nuk del dot nga shpėrngejtė e dhunės. Meqėnėse ka nė dorė pushtetin, tė drejtėn qė ti ta falėsh, ta ofron si njė dhuratė. Ne duhej tė kishim vetėm tė drejtėn e
mirėnjohjes. Dhe kjo qe fyjerje. Mbi shpinat tona ndėrtuan skllavėrinė, mbi to tani kėrkonin tė ndėrtonin urėn qė tė kapėrcenin lumin pa lagur. Ne, tė martirizuarit prej tyre duhej tė ishim edhe shpėtimtarėt e tyre. Neve qė na u imponua roli i viktimės pėr tė trembur njė popull tė uritur, duke falur tani, tė bėheshim apostuj tė tolerancės pėr tė zbutur zemėrimin e kėtij populli tė mashtruar 50 yjet prej tyre. Po pėrse i vlen keqbėrėsit tė papenduar falja prej viktimės sė tij, kur ajo s'e ndihmon kėshtu tė kuptojė ligėsinė e veprės sė tij ? Jo! Falja jonė s'kėrkohej si vlerė morale, por pėr konsum politik. (Duke parė faljen tonė, populli nuk do tė kėrkonte llogari pėr mjerimin qė i kishin shkaktuar) Edhe tek kjo falje, tek kjo tolerancė shtqaqej pėrmbajtja mashtruese e taktikės sė "zbutjes" sė komunistėve ndaj nesh.
Atehere pas gjithe ketyre fjaleve s'ka se si te mos mendosh se si eshte e mundur qe akoma ne Shqiperi krimineli mbetet ne fuqi e ben ēt'i teket me viktimen,si eshte e mundur qe pas gjithe atyre vjeteve tortura,diskriminime,vrasje kriminelet jane ne krye te ekonomise shqiptare dhe akoma diktojne dhe kane marshet ne dore.si eshte e mundur qe lejuam perseri qe ata te tallen me ne,me vuajtjet tona,PSE???
Pse nuk u denuan kriminelet?
Pse akoma ne polici,drejtesi ka figura te ish regjimit te Enverit,pse torturuesit e mijra shqiptareve qendrojne akoma ne keto poste a pune?
A eshte e nevojshme qe ne Shqiperi te kemi nje lloj "Gjyqi Nurembergu"??? ku te denohen kriminelet (nga me te medhenjte si ish-anetarete e Byrose Politike deri dhe tek ai polici i vogel i Spaēit qe godiste me kamzhik dhe me kepuce te drunjta ne brinjet e te denuareve)
Mendoj se Hakmarrja me keto qe kam shkruar nuk duzhet kuptuar ne sensin negativ,por perkundrazi per mua Hakmarrje=Drejtesi dhe kete na e kerkojne
ata qe sot ndodhen ne varr (thjesht se ishin te guximshem e i thane JO komunizmit ne Shqiperi).
Drejtesi per ata mijra sakate burgjesh qe sot akoma jane pa shtepi,pa pune,pa te ardhme.
Drejtesi per te gjithe ne shqiptaret qe duam Shqiperine.
(1/10/02 3:09:22 pm)
Re: Te perndjekurit politike dhe "hakmarrja e tyre"
Enip
A eshte e nevojshme qe ne Shqiperi te kemi nje lloj "Gjyqi Nurembergu"??? ku te denohen kriminelet (nga me te medhenjte si ish-anetarete e Byrose Politike deri dhe tek ai polici i vogel i Spaēit qe godiste me kamzhik dhe me kepuce te drunjta ne brinjet e te denuareve)
Kjo do te qe nje lloj lufte klasash ne anen tjeter. Mendoj se nje trysni e forte ne zbatimin e ligjit dhe denimi i tradhetareve te interesave kombetare ne kohen e tanishme do te qe shume me dobiprures se referimi gjithmone ne te shkuaren per te krijuar erresire ne te tashmen.
Mendoj se Hakmarrja me keto qe kam shkruar nuk duhet kuptuar ne sensin negativ,por perkundrazi per mua Hakmarrje=Drejtesi dhe kete na e kerkojne
ata qe sot ndodhen ne varr (thjesht se ishin te guximshem e i thane JO komunizmit ne Shqiperi).Drejtesi per ata mijra sakate burgjesh qe sot akoma jane pa shtepi,pa pune,pa te ardhme.
Drejtesia e vertete eshte nje Shqiperi e begatuar, nese te syrgjynosurit luftuan jo per karriget e dikurshme por per kete ideal. Ky eshte shperblimi me i mire per ta (nese gjalle) dhe pasardhesit e tyre.
Drejtesi per te gjithe ne shqiptaret qe duam Shqiperine.
Justice will be served kur une personalisht te mos trajtohem si qen neper aeroportet e botes (pa asnje arsye), dhe kur ta kem per nder te them qe jam Shqiptar.
(1/10/02 10:48:29 pm)
Ti qe na fton te harrojme 50 vite krimesh ke ndonje njeri te vrare ne familje nga bandat e kuqe z.harmonies?
Look at the past to understand the present and improve the future..ti kete e di.
(1/11/02 3:20:45 am)
Bo ca na ka gjet ! lufte klasash thote.
Ore shqiptare jeni te cmendur perfundimisht.
Si more qeka lufte klasash kur kerkohet te denohen turturuesit e vrasesit?
Ore shqiptar te varish prej kembesh ate qe ka pi gjak njeriu( e jo ne kuptimin simbolik por real) eshte thjesht drejtesi.
Shnet Anton!
(1/11/02 3:35:13 am)
Harmonies,
nga kjo qe ke shlruar :>> Kjo do te qe nje lloj lufte klasash ne anen tjeter. Mendoj se nje trysni e forte ne zbatimin e ligjit dhe denimi i tradhetareve te interesave kombetare ne kohen e tanishme do te qe shume me dobiprures se referimi gjithmone ne te shkuaren per te krijuar erresire ne te tashmen.
dakord jam qe te denohen tradhetaret e kombit,por e shkuara nuk harrohet,perndryshe do te perseritet.Dhe ata "te se shkuares" ishin kriminele dhe kriminelet duhet te dalin para drejtesise,per te dhene llogari per krimet qe
kane bere (kur do qofte koa e tyre).
Mos harro se akoma sot e kesaj dite Mosadi apo ku di une,kerkojne dhe jane ne gjurmim te ish-nazisteve,ish krimineleve qe sot ndodhen kush e di se ku neper bote dhe te maskuar nen emra dhe identitete te tjera.
Pra nga LIIB. kane kaluar mese 50 vjet dhe akoma ne Izrael behen gjyqe per nazistet.
Pra them se para drejtesise duhet te dalin te gjithe ata kriminele qe kane kryer krime ndaj te pafajshmeve shqiptare,kjo duhet bere patjeter mendoj une dhe jo te maskohemi pas gjasme "nevojes per qetesi ne Shqiperi" se na duhet stabiliteti tani dhe jo gjyqe apo denime.
Drejtesia eshte drejtesi dhe duhet zbatuar ne cdo kohe.
Ah dhe dicka,Papa i Romes kerkoi mbas shume shekujsh falje per krimet e fese ndaj njerezimit,kurse keta kriminelet shqiptare as nuk u shkon ne mendje nje gje e tille,falje,kete koncept komunistet nuk e njohin dhe kurre s'kane per te kerkuar mimimumi falje per ato qe kane bere.
(1/11/02 9:56:44 am)
Anton
Bo ca na ka gjet !
Asgje nuk te gjen nga shprehja e mendimeve Anton, qofshin ato te ngjashme me te tuajat ose perafersisht te ngjashme me te tuajat.
lufte klasash thote. Ore shqiptare jeni te cmendur perfundimisht. Si more qeka lufte klasash kur kerkohet te denohen turturuesit e vrasesit?
Po si mendon ti, te presesh kemben ku ke nje te care? Mos u polarizo kaq shpejt bre Anton, se pastaj luajne te tjeret me ty.
Ore shqiptar te varish prej kembesh ate qe ka pi gjak njeriu( e jo ne kuptimin simbolik por real) eshte thjesht drejtesi.
Cdo gje ne kohen e vet apo jo. Se si i thone: drejtesia vonon por nuk harron. Pastaj nuk me pelqen qe shpreh perbuzje per fjalen Shqiptar (sikurse e perdor) une kam vene nje handle aty dhe nuk eshte qe ta vret veshin besoj.
(1/11/02 10:24:51 am)
Enip
Ti qe na fton te harrojme 50 vite krimesh ke ndonje njeri te vrare ne familje nga bandat e kuqe z.harmonies?
Jo, fatmiresisht nuk kam Enip. Po kjo nuk eshte premisa nga ku klasifikohesh si atdhetar besoj. Pastaj une nuk ftova njeri te harroje,perkundrazi. Mgjate shperthimi i pakontrolluar i energjive krijon vecse kaos. Ti nuk je per kaos-in besoj.
Look at the past to understand the present and improve the future..ti kete e di.
Kjo eshte mjaft llogjike, po ti e kupton njerez te ndryshem mendje te ndryshme. Cka i bashkon eshte interesi. Kjo nuk duhet harruar apo jo?
dakord jam qe te denohen tradhetaret e kombit,por e shkuara nukharrohet,perndryshe do te perseritet.Dhe ata "te se shkuares" ishin kriminele dhe kriminelet duhet te dalin para drejtesise,per te dhene llogari per krimet qe kane bere (kur do qofte koa e tyre).
Ne asnje vend une nuk thashe qe te harrojme te shkuaren. Sidomos vjedhjen dhe shtremberimin e vazhdueshem (50 vjet jane pak) te historise shqiptare. Po nje e keqe persistente nuk e thyen dot me nje outburst, si psh i Antonit, po me nje te perballim persistent.
Mos harro se akoma sot e kesaj dite Mosadi apo ku di une,kerkojne dhe jane ne gjurmim te ish-nazisteve,ish krimineleve qe sot ndodhen kush e di se ku neper bote dhe te maskuar nen emra dhe identitete te tjera. Pra nga LIIB. kane kaluar mese 50 vjet dhe akoma ne Izrael behen gjyqe per
nazistet.
Good point, shtet i forte, ekonomi e forte.
Pra them se para drejtesise duhet te dalin te gjithe ata kriminele qe kane kryer krime ndaj te pafajshmeve shqiptare,kjo duhet bere patjeter mendoj une dhe jo te maskohemi pas gjasme "nevojes per qetesi ne Shqiperi" se na duhet stabiliteti tani dhe jo gjyqe apo denime.
Une nuk permenda qetesi, se nuk ka qetesi me hajdutin brenda ne shtepi, porse nje gjuhe me te shtruar me te vertete qe do ta cmoja.
Drejtesia eshte drejtesi dhe duhet zbatuar ne cdo kohe.
Psh si "Ne emer te popullit"? Atehere me thuaj cili eshte mesimi qe ke nxjerre ti nga te shikuarit at the past?
Ah dhe dicka,Papa i Romes kerkoi mbas shume shekujsh falje per krimet e fese ndaj njerezimit,kurse keta kriminelet shqiptare as nuk u shkon ne mendje nje gje e tille,falje,kete koncept komunistet nuk e njohin dhe kurre s'kane per te kerkuar mimimumi falje per ato qe kane bere.
As edhe nuk ka nevoje qe ata te kerkojne falje. Sepse nuk eshte prifti ai qe te fal mekatet. Porse tu tregosh nje Shqiperi te begate per te themi 10 vjet, si do te mburren me "sukseset" e 60 vjeteve? Mos ia hiqni kenaqesine shqiptareve qe t'i shikoje me perbuzje mjeshtrit komuniste.
(1/11/02 11:07:16 am)
Me gjith mend ca na ka gjet
E cfare se na ka gjet se.
Une kerkoj drejtesi i ti me thua jo se eshte lufte klasash.
Me vjen keq per kohen time e te enipit qe po harxhojme me ty.
Anton!
PS "Po si mendon ti, te presesh kemben ku ke nje te care? Mos u polarizo kaq shpejt bre Anton, se pastaj luajne te tjeret me ty."
Te falenderoj per keshillen!
Shqiptaret jane si enveri nga politika marrin vesh nga matematika nga psikologjia nga astronomia nga bujqesia etj, etj...
__________________________________________________ harmonies
Anetar i ri
(1/11/02 11:52:55 am)
Re: Me gjith mend ca na ka gjet
Anton
Te falenderoj per keshillen!
Je i mirepritur!
Shqiptaret jane si enveri nga politika marrin vesh nga matematika nga psikologjia nga astronomia nga bujqesia etj, etj...
Une nuk mund te flas per te tere Shqiptaret sepse perfaqesoj vetem veten time dhe, tani, njohuri te pergjithshme kam per keto qe ti rreshtove me siper, por Profesionist nuk jam ne asnjeren dhe as qe e shpreha nje gje te tille. Pastaj, ti kur thua shqiptaret, ku e fut veten tende, nese me lejon qe te te pyes?
(1/11/02 12:00:53 pm)
Re: Me gjith mend ca na ka gjet
Menjehere sapo u hapen burgjet dhe te burgosurit politike u liruan, u pa nje tendence, apo nje rryme disi e cuditshme. Ne vend qe te kerkohej qe te vihej ne vend padrejtesia qe i ishte bere ketyre, u perfol shume fakti qe keta nuk duhej te kerkonin hakmarrje.
Pra u perdor fjala "hakmarrje"dhe jo ajo "drejtesi". Ketu qendroi i gjithe gabimi, ku rane vete brenda edhe te persekutuarit politike.
Une nuk kam qene nje i tille, por veshtire se atehere mund ta pranoja nje llogjike te tille, kur mundohesha ta vija veten time ne vendin e atyre te mjereve.
"Une hakmarrjen nuk e njoh / eshte Zoti qe te ndeshkon", kendonte Francesk Radi.
Edhe tani nuk mund ta pranoj nje llogjike te tille. Nese une do te isha i persekutuar me pa te drejte, duhej me doemos te kerkoja gjykimin e persekutoreve te mi. Denimi i tyre ne rradhe te pare do te thote Drejtesi dhe ne rradhe te dyte, do te bente qe mos te ndodhin me ne te ardhmen te tilla fenomene.
Por u pa qarte, qe mos zbatimi i Drejtesise ne 92-in, i beri komunistet qe te mos kishin frike ne 97-en kur ndezen Shqiperine.
Ne rast se PD rimerr pushtetin dhe revolucionaret e 97-es nuk do te vihen perpara Drejtesise, atehere me siguri do te kemi ndonje vit tjeter, ndofta 2010, ku ne rastin me te pare te favorshem, shqipfolesit komuniste do te rrembejne armet per te perbysur pushtetin me dhune.
Mos ju duket cudi, por eshte ne ideologjine e tyre marrja e pushtetit me dhune dhe revolucion te armatosur.
(1/12/02 12:57:07 am)
Te perndjekurit politike dhe "hakmarrja e tyre"
Harmonies
Pyetjen nese ke njeri te vrare ne familje nag komunistat ta kam bere une jo enipi.
Meqe mu pergjigje se jo mendoj se nuk ke te drejte morale te flasesh.Ti nuk ke se si ti falesh ata nese ty ste kane bere asgje?
Te na thone te pakten ku i kemi varret e baballareve se as ato nuk i dime.
(1/12/02 1:45:22 am)
Drejtesia e rreme
Dua t'ju kujtoj dicka.
Secili individ mund te fale ke te doje. Kjo eshte nje e drejte legjitime e njerezve. Eshte qeveria dhe sistemi ligjor i nje vendi ato qe nuk duhet te falin kurre. Perndryshe kurre nuk do te kete besim tek ligji e drejtesia.
ReEDd sygjeron se shkaktuesit e 97s duhet te vihet perpara gjyqit. Une do te thosha te fillohej nga 1945. Ne kete menyre Nexhmija e Ramizi nuk do te kishin mundesi te mbanin me leksione per "ditet e bukura" te komunizmit.
Per mendimin tim gabimi kryesor qe beri PD-ja eshte se nuk kerkoi te vinte ne vend drejtesine. Per kete arsye shumica e krahut te djathte u larguan dhe vazhdojne te jene te larguar.
Endrra ime eshte te formojme nje kooperative bujqesore ku te riedukojme gjithe komunistet e kelyshet e tyre. Te ngreme trekembeshat per ata qe pine gjak shqiptari. Per ata qe vrane te pafajshmit e tmerruan cilimite. Per ata qe zhduken mijra intelektuale per te sunduar ne injorance. Per ata qe e katandisen Shqiperine ne gjendjen qe eshte sot.
Cdo gje tjeter eshte DREJTESI E RREME.
(1/12/02 5:39:34 am)
Vlora67, une kam thene pikerisht ate qe ke thene edhe ti.
Kam shkruar: Por u pa qarte, qe mos zbatimi i Drejtesise ne 92-in, i beri komunistet qe te mos kishin frike ne 97-en kur ndezen Shqiperine.
Pra ne 92-in nuk u denuan ata qe duke filluar nga tradhtia qe i bene Mukjes dhe me vone hapen vetem varre shqiptaresh.
Dhe derisa te rrine te padenuar, shqiptaret jane te destinuar te vuajn