Close
Faqja 82 prej 1135 FillimFillim ... 32728081828384921321825821082 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 811 deri 820 prej 11341
    i/e regjistruar Maska e Borix
    Anėtarėsuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316
    darwin,

mendoj se problemet tuaja bien ne fushen e absolutizmit te mendimit, fushe e cila i ngjet mendimtareve fetare, jo atyre shkencore (kritike, e kam fjalen). Une nuk kam nevoje per miratimin e askujt, as ne kete forum as ne jete reale, sepse mendimi im eshte teresisht i prere. Nisur nga kjo, po nxjer ne pah disa pika te artikullit te KVS, meqenese mendoja se do te ishit aq mendjehapur per t'i cilesuar vete si pika te dobta.

Se pari, lexo me vemendje dy pohimet disnjuktive te argumentit (te shkeputur nga artikulli i paraqitur nga KVS):

Shihet, se sipas kėtij pėrkufizimi tė "Fjalorit GJSSH", ateistit nuk i kėrkohet qė thjesht tė mbrojė tė drejtėn e fetarit pėr tė patur e shprehur mendimin a botėkuptimin, apo pėr tė ushtruar nė privat, apo, me tolerim (brenda kufinjve qė ateisti individualisht vendos tė tolerojė dhe jo aq sa i kėrkohet) dhe nė publik, tė veprimtarive qė kanė tė bėjnė me botėkuptimin tij, por faktikisht i kėrkohet qė t'i qėndrojė gatitu dhe ta admirojė e ta nderojė fenė, apo fetarin, apo funksionarin e fesė dhe instituionet e tyre!
    Ky lloj argumentimi pervecse eshte i gabuar (sepse bie pre e falsitetit te te menduarit bardhe e zi), nxit nje teze e cila presupozon se do te vertetoje perse nuk ka kuptim respekti ndaj fese, dhe per pasoje toleranca fetare (ky eshte konceptimi qe me lind mua nga teza, por a zhvillohet ky ne vazhdim?).

Se dyti, hidhi nje sy tjeter te vemendshem argumentit te meposhtem:

Me sa kuptohet, fetarėt me anė tė urdhrit "Respekto fenė!" ose nuk dinė kuptimin e fjalės "respektoj", ose janė duke kėrkuar diēka jashtė sferės sė tyre tė vendimit, pasi askush nuk ka tė drejtė tė detyrojė dikėnd tjetėr pėr tė respektuar njė tė dytė, apo tė tretė! Kjo shkel tė drejta themelore tė jetės nė shoqėri!
    Edhe ne kete rast, falsiteti i te menduarit bardhe e zi, i cili vjen nga nje falsitet logjik non causa pro causa, nxit lexuesin kritik te mos ta pranoje ate si evidence ne favor te tezes se parashtruar. Per me teper, ne kete seksion te paragrafit une prisja te lexoja evidenca se perse fetaret nuk e kuptojne konceptin 'respekt' dhe 'respket ndaj fese'. Ne te kundert, kjo qendron nje pike apo fund i hapur.

Ende pres te ndeshem me nje linje arsyetimi se perse ne, ateistet, dhe njerezit ne pergjithesi nuk duhet te kene nje respekt te merituar (fjalen qe une po shtoj per te ulur kritiken time) ndaj fetareve:

Pse, pėrtej kėsaj tolerance, duhet gjithashtu tė tė nderoj ty apo veprimtarinė tėnde, kur jo nė pak raste gjegjėsisht feja nuk ngjall as respekt?! Fshihet pra kėtu njė ndjenjė tjetėr pas kėsaj kėrkese pėr respekt.
    Ne kete pike, lindin rishmez disa pyetje: "Per cilen veprimtari behet fjale, vetem per ritualin, apo edhe per rutinen e jeteses?" dhe "Cilat jane ato jo pak raste kur feja nuk ngjall respekt? Mos behet fjale per persekutimin historik te njerezve? Nese po, perse nuk shpaloset si evidence ne favor te tezes, dhe perse mbahet si e implikuar?". Te tilla pyetje, darwin, meritojne nje pergjigje eksplicite, sepse teza behet me e forte dhe linja e arsyetimit me bindese atehere kur autori me paraqet mua nje suport te forte.

Per me teper...

Fetari apo cilido qė e jep atė urdhėr nuk do qė ti tė kritikosh diēka, nuk do qė ti tė shprehėsh mendimin tėnd rreth diēkaje ndaj tė cilės ti i ke tė gjitha tė drejtat ta thuash fjalė e mendime.
    Teksa une njoh shume shembuj ne favor te ketij konkluzioni (i cili nuk eshte rrjedhe logjike e linjes se pritshme te arsyetimit te artikullit nisur nga teza e ketij artikulli), autori nuk paraqet asnje evidence ne forme shembulli. Tek e fundit, lidhja logjike bie ne kete pike, teksa autori argumenton ne baze te ndjenjave dhe opinioneve subjektive (eksperte?), por qe edhe kjo konsiderohet nje falsitet logjik. Sidoqofte, une vazhdoj te pres te lexoj argumente te forta dhe logjike ne favor te tezes se lartpermendur; ende nuk po has te tilla.

Duke lene menjane pikat e parashtruara ne paragrafet ne vijim, me lejo te dal tek paragrafi i meposhtem:

Pėr mė keq e tėrė kjo kėrkohet nė njė farė mėnyre sikur ia kemi kujt pėr borxh t'i respektojmė ēdo gjė qė mendon! Si p.sh. 2+2=7! E pse? Vetėm pse ai e beson atė?! Je i lirė tė besosh e tė mendosh se 2+2=7 tėrė ditėn e ditės, dhe natėn dhe gjithė jetėn dhe madje dhe ta thuash ku tė duash kėtė, por nuk ka pse unė respektoj vetė besimin tėnd se 2+2=7, sepse veē tė tjerash ėshtė dhe irracional!
    Ky eshte argumentimi me i gabuar qe kam hasur ne jeten time, nisur nga fakti se eshte nje falsitet logjik i specializuar "i dordolecit", ose "straw man" (te cilin kam vene re se e njeh mire). Pra, autori i ketij artikulli nderton nje kokashte duke e veshur me roba qe i ngjajne vecorive te fetareve, dhe duke e goditur me pas ate. Ne fakt, ai po godet vetveten, sepse vecorite e dordolecit jane te ngritura nga vete autori. Jane vecori te nje fetari? Po? Te cilit fetar, atehere? Pse nuk jepen evidenca? Te tilla argumentime, apo kundershembuj, meritojne koshin, sepse nuk jane aspak te vlefshme. Mbase ky ishte dhe paragrafi qe me beri te postoja shkrimin tim te pare ne kete teme.

Ja dhe paragrafi konkludues:

Respekt ndaj fesė? Jo, faleminderit!
    Ky eshte perfundimi, jam dakord, por linja e arsyetimit e autorit ne fjale nuk sjell aspak logjikisht tek ky konkluzion, sic argumentova me lart.

---

Une jam ateist, evolucionist, me quaj si te duash. Sido qe te me quash, une nuk jam ketu per te marre miratimin e ndonjerit. Une jam ketu per te marre mbeshtetjen e ndonjerit dhe per te luajtur rolin e politikanit, po aq sa c'je ti ketu per te miratuar cdo shkrim e artikull qe paraqet KVS dhe po aq sa c'je ti dakord me argumentimet false te tipit te paraqitura ne artikullin e mesiperm, e po aq sa c'je ti ketu per te pranuar cdo lloj linje arsyetimi, per sa kohe qe del kunder fese. Kjo, darwin, nuk eshte aspak kritike, vecori e cila nuk eshte pjese e karakteristikave te shkrimeve te tua, me aq sa kam vene re. Prandaj, nese ke ndonje arsyetim me te forte dhe me bindes se sofizma, je i mirepritur ta ndash me te tjeret. Por, lufta e fjaleve (e cila eshte edhe loje), si dhe pranimi i burimeve nga mendesite e cuditshme shqiptare (si autori i artikullit te paraqitur ne kete teme) leri jashte sferes sone, sepse behen teper qesharake ne sy te te gjitheve, aq me shume kur mundohesh t'i mbrosh me bllofe.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Borix : 23-07-2007 mė 02:39
    "The rule is perfect: in all matters of opinion our adversaries are insane." (M. Twain)

Anėtarėsuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316
    Duke lene menjane mendimet e mia rreth artikulli te KVS, do doja te beja edhe nje pretendim tjeter.

Artikujt qe shkruhen nga ateistet shqiptare, ne pergjithesi, nuk jane te nje kalibri shkencor, por politik (ne kuptimin filozofik te fjales). Prandaj, nese ju kerkoni artikuj te shendoshe, atehere ju keshilloj te merrni mundimin te perktheni shkencetaret me te medhenj te koherave te sotme e te shkuara. Te pakten ky eshte kendveshtrimi im.

Nqs tė shėrben miratimi i ndokujt, mendoj se mund tė mbetesh evolucionist, pa u damkosur (politikisht?) si ateist.
    Heh...

Gjithashtu, medoj se replikat ne kete teme jane po aq te vlefshme sa arsyetimi i artikullit te paraqitur me lart...
    "The rule is perfect: in all matters of opinion our adversaries are insane." (M. Twain)

Perjashtuar Maska e Dragut
    Anėtarėsuar
    14-06-2006
    Vendndodhja
    Pėrtej Gramozit, gati pėr luftė
    Postime
    535
    Citim Postuar mė parė nga Borix
    ju keshilloj .................... te perktheni shkencetaret me te medhenj te koherave te sotme e te shkuara.
    ?

Shkenctarėt, kush????

Anėtarėsuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316
    Grotesk,

E kuptoj shqetesimin tend (ironik?). Nese nuk mund te marresh pjese ne nje diskutim, kontekstin e te cilit ke veshtiresi ta kuptosh, atehere eshte me e shendoshe te qendrosh larg atij diskutimi, apo jo?

Sa per menyren akademike te te shkruarit, ekzistojne shume metoda, te cilat pervehtesohen gjate jetes akademike dhe profesionale (sigurisht, varet nga profesioni).

Jam dakord kur thua se "artikulli ishte mjaft i qarte per 'ne'", por nuk bie dakord kur ben dallimin 'nuk jemi te gjithe inteligjenta'. Tek e para, edhe ti me shtyn te mendoj sa i zhveshur eshte ai artikull nga pikepamja e arsyetimit. Tek e dyta, kerkohen disa kritere paraprake per te kuptuar thelle arsyetimin dhe kontekstin e argumenteve te paraqitura ne artikull.

Sigurisht, gjithe cka thashe me siper eshte pa ofendim.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-06-2007
    Vendndodhja
    Ne bote
    Postime
    192
    Borix, shume here te kam lexuar, dhe kuptoj qellimin tend. Por jane ca gjera qe vertete as shkenca, po as principi in dubio pro reo, po as ku ta dij se cfare nuk mund te me bejne te mendoj ndryshe. Jane njerez qe duan, patjeter, dhe kane nevoje te besojne. Pamarreparasysh se sa shkenctare e degradojne teorine time. Ka ndoshta te beje me fundamentin qe njeriu ka ndertuar gjate jeteses...Po le te vije edhe Einsteini ketu, perseri ka njerez qe nuk humbin besimin.

Anėtarėsuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316
    Me sa shoh, e keni keqkuptuar tere piken time. Me specifikisht, c'ka kam thene nuk jane kundrejt KVS, por artikullit qe ka sjelle KVS (pra, besoj me nje autor tjeter).

Citim Postuar mė parė nga xfiles
    ndersa ata jo vetem ndihen te lire te na ofendojne duke na quajtur si injorante dhe te ulet, por ndihen aq superior sa te na diktojne ēfare duhet e ēfare nuk duhet shkruajtur.
    Kunderpergjigjia ndaj ofendimeve nuk eshte heqja e respektit per fetaret duke e pergjithesuar ate, por hedhja e arysetimeve ne favor te argumentit se perse nuk je injorant. Mbi te gjitha, mos e ngushtoni sferen e diskutimit me fetaret e ketij forumi, se personalisht ia kam pare logjiken shumices.

Citim Postuar mė parė nga xfiles
    respekti fitohet e nuk dhurohet, dhe fetaret ne kete drejtim nuk respetojne ne asnje pike jobesimtaret, jo se nuk e dine se ē'eshte respekti, por sepse ndihen te privilegjuar nga forca hyjnore per te na quajtur si te duan, por nga ana tjeter ne jobesimtaret duhet te rrime heshtur perpara besimtareve te ndritur.
    Ky eshte pergjithesim i gabuar. Nese ti merr per baze fetaret ose pseudo-fetaret e ketij forumi per te nxjerre ate pergjithesim, une marr fetare te vertete, njerez te lexuar e me intelekt (ka plot). Nuk e kam per forumin shqiptar, e as artikulli i KVS nuk specifikon gje. Prandaj, nuk e kuptoj pse kapeni me fetaret e forumit.

Tani gjithe ajo analize qe ti i bere shkrimit te KVS, un nuk e kuptova mire sepse fundja mesazhi i KVS ishte i qarte dhe i thjeshte , nuk kishte nevoje per komente.
    E thjeshta eshte gjithnje e thjeshte per t'u kuptuar. Por ai artikull nuk eshte i thjeshte, eshte i zhveshur. Fakti qe aty shkruhen gjera qe ty e mua, si ateiste, na pelqejne, nuk do te thote se nuk jane te gabuara, apo jo. Ne shkrimin tim te mesiperm thjesht kam thene perse artikulli i paraqitur nga KVS nuk eshte me i bukuri, me i godituri, me argumentativi, me i logjikshmi per te nxjerre perfundimin "Respekt ndaj fese? Jo, faleminderit".

Nuk e kuptoj pse beni kaq zhurme...

Anėtarėsuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316
    Citim Postuar mė parė nga gurracake
    Borix, shume here te kam lexuar, dhe kuptoj qellimin tend. Por jane ca gjera qe vertete as shkenca, po as principi in dubio pro reo, po as ku ta dij se cfare nuk mund te me bejne te mendoj ndryshe. Jane njerez qe duan, patjeter, dhe kane nevoje te besojne. Pamarreparasysh se sa shkenctare e degradojne teorine time. Ka ndoshta te beje me fundamentin qe njeriu ka ndertuar gjate jeteses...Po le te vije edhe Einsteini ketu, perseri ka njerez qe nuk humbin besimin.
    Jam dakord me kete qe thua. Persa kohe qe dikush nuk mund te arsyetoje, por mundet vetem te pohoje, atehere kjo eshte e papranueshme. Sigurisht, me ato qe shkruaj as nuk kam per qellim t'i mbush mendjen njeriu, e as nuk qelloj ne ndryshimin e mendimeve personale. Qellimi im eshte nje i vetem: te ngre nivelin e diskutimit nga nje nivel shpeshhere i ulet, ne nje nivel ku perdoret arsyeja, pavaresisht se Borix eshte ateist e se gurracakja eshte antagoniste ose jo...

Tani, nisur nga ajo ca deshirojne disa diskutante ketu, fillon nje debat i kote sic po devijon aktualisht. Pse? Sepse njerezit kane nje natyre te bukur, qe terhiqen nga pohimi me madheshtor dhe me i pelqyeshem, pavaresisht logjikes dhe kontesktit. Logjika, apo ndjenjat?

Anėtarėsuar
    14-06-2006
    Vendndodhja
    Postime
    535
    "Nje ateist ėshtė i nenqmuar dhe i perbuzur nga ndaj krijesave dhe ndaj vetė Krijuesit"

"pabesimatari edhe pse nuk beson ,por edhe te tjeret jan pabesimtar ndaj tij"
    Kėtė e ka thon mendja mė e zjgut e forumit. Fisnikut Sjudent (ose studente se nuk i dihet)

Atėherė. Sipas kėndvėshtrimit tėnd, fisniku mbėshtetet nė argumenta tė fortė pėr tė arritur tek ky pėrkufizim qė i bėn ateistėve. Nė fakt ai nuk ėshtė mendimi personal i fisnikut por i tė gjithė besimtarėve, tė krishterė apo myslymanė.

Borix, tani merru pak me kėt fisnikun! Por nėse ke vėnė re qė tė merresh me kėta besimtarė fanatikė ėshtė njėsoj sikur tė merresh me murin, si ka mundėsi qė lart thua "Nese doni te ndriconi fetaret, keni plot artikuj te tjere te shkruara nga mendje te ndritura", unė vetė kuptoj qė je ti qė i shpall luftė besimtarėve.

Deri tani ti nuk ke dhėn alternativėn shkencore pėr mos respektimin e fesė, ti vetėm ke "korigjuar" (thonjėzat sepse nuk jam nė gjėndje tė them vėrtet sa e ke korigjuar) KVS. Nėse ti jep alternativėn tėnde unė jam shumė nė gjėndje tė bėj njė dallim midis shkrimeve.

P.S Por tė lutem meru me atė Fisniken_Sjtudente (seksi pėrderi sa ėshtė i fshehur mund tė vihet nė diskutim) se osht goc e mirė e besimtare e devotshme, ėshtė e martu me njėrin prej zagarėve tė Usamės.

Anėtarėsuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316
    Nemesis,

Une e provova te merrem me anetare specifike, por kur kuptova qe diskutimi me ta degradonte, atehere hoqa dore. E vetmja menyre per te komunikuar me ta eshte nepermjet perdorimit te sarkazmes, ironise, qyfyreve. Ne kete menyre, diskutimi shkon drejt ofendimeve. Prandaj, po e perseris, une nuk i shpall lufte ndonje besimtari, por them se duhet ngritur niveli i diskutimeve.

Deri tani ti nuk ke dhėn alternativėn shkencore pėr mos respektimin e fesė, ti vetėm ke "korigjuar" (thonjėzat sepse nuk jam nė gjėndje tė them vėrtet sa e ke korigjuar) KVS. Nėse ti jep alternativėn tėnde unė jam shumė nė gjėndje tė bėj njė dallim midis shkrimeve.
    Sakte, kam "korrigjuar" (me thonjeza) nje artikull ne kete teme. Gabim, nuk kam korrigjuar KVS. Alternativa ime? Ketu nuk jemi ne nje mejdan kur une hedh topin dhe ti shkrep gjylen. Nuk eshte Borix vs. KVS, por mendimi im eshte te paraqiten artikuj vertet me vlere. Per shembull, nese merret nje person si S.J. Gould apo E. Mayr dhe i perkthehet ne shqip nje nga artikujt e tij, atehere do te kuptosh sa me vlera mund te jete ai artikull, sepse shkruhet nga nje shkencetar i specializuar i fushes. Te flasesh ne ajer mua me duket njelloj si fjalimi i nje politikani qe i kane hyre gjembat. Te flasesh me fakte, me nje linje logjike arsyetimi, eshte nje arme shume e fuqishme. Ketu kam dashur te dale teksa kam bere ate "korrigjimin" (prape ne thonjeza).

Per mua beni c'te doni , me intereson aq shume sa c'ju intereson juve mendimi im...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Borix : 23-07-2007 mė 09:17

Anėtarėsuar
    14-06-2006
    Vendndodhja
    Postime
    535
    Citim Postuar mė parė nga Borix

Per mua beni c'te doni , me intereson aq shume sa c'ju intereson juve mendimi im...
    Pėrkundrazi unė kėtu shikoj vėrtet njė diskutim, e jo si ato ku shahemi e prehemi me me ata fanatikėt e terroristėt.

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •