Mesazh nga Tereshenjtëria e Tij, Patriarku Ekumenik Bartolomeu, në ditën e Mbrojtjes se Mjedisit (01.09.2009).
Prot. Nr. 862
+ B A R THO LO M E U
Kemi ardhur përsëri në ndryshimin e vitit të Kishës dhe ne reflektojmë edhe një herë më shumë për gjendjen e krijimit të Zotit.Ne mendojmë për të kaluarën dhe pendohemi për gjithçka që kemi bërë ose nuk e kemi bërë për kujdesin tokës.Ne shikojmë të ardhmen dhe lutemi që urtësia të na udhëzojë në të gjitha ato që ne mendojmë dhe bëjmë.
Këta dymbëdhjetë muajt e fundit kanë qenë një kohë e pasigurisë së madhe për mbarë botën. Sistemet financiare, të cilave kaq shumë njerëz u kanë besuar për të sjellë ato gjëra të mira të jetës,kanë sjellë frikë,pasiguri dhe varfëri.Ekonomia jonë e globalizuar i ka bërë njerëzit madje edhe më të varfër.
Kriza aktuale ofron një mundësi për ne që të merremi me problemet më ndryshe,sepse pasojat që kane krijuar këto probleme nuk mund të japin zgjidhjen e tyre më të mirë.Ne duhet të sjellim dashuri në të gjitha marrëdhëniet tona, dashuri që frymëzon guximin dhe dhembshurinë. Përparimi i njeriut nuk është vetëm akumulimi i pasurisë dhe konsumi i shkujdesur i burimeve tokësore. Mënyra si eshte trajtuar kriza aktuale ka zbuluar vlerat e disave,të cilët janë duke krijuar fatin e shoqërisë sonë, e atyre që mund të gjejnë shuma të mëdha të parave për të mbështetur sistemin financiar që i ka tradhtuar ata, por nuk janë të gatshëm të ndihmojnë për të korrigjuar gabimet me të uriturit e botës, ose për sigurimin e ujit të pijshëm, të cilët janë gjithashtu viktima të atyre "vlerave". Në fytyrën e çdo fëmijë të uritur është shkruar një pyetje për ne, dhe ne nuk duhet ta refuzojmë tpërgjigjen. Pse ka ndodhur kjo? A është një problem i paaftësisë së njeriut?
Ne e kemi vendosur tregun në qendër të interesave tona dhe së fundi të jetës sonë, duke harruar se zgjidhja e problemeve bazike do të ndikojë në jetën e brezave të ardhshëm, duke kufizuar numrin e zgjedhjeve, se ndoshta do të ishte më mirë të orientoheshin drejt humanizmit dhe krijimit. Ekonomia jonë njerëzore na ka bërë konsumatorë dhe po tregon se është dështim. Ekonomia hyjnore, na ka bërë me imazhin e Krijuesit të dashur dhe na thërret për dashuri dhe kujdes për të gjitha krijesat.Imazhi që kemi krijuar për veten është reflektuar në mënyrën se si ne trajtojmë krijimin.Nëse ne besojmë se ne nuk jemi më shumë se konsumatorë, atëherë ne do të kërkojnë përmbushjen, por në qoftë se ne besojmë se jemi bërë në imazhin e Perëndisë, ne do të veprojmë me kujdes dhe mëshirë, dhe kështu do të kuptojmë se ne jemi krijuar për të jetuar.
Le të lutemi për bekimin e Perëndisë mbi Kombet e Bashkuara që Konferenca e Ndryshimeve Klimatike në Kopenhagen në muajin dhjetor,të sjellë mundësinë që vendet e zhvilluara industrialisht mund të bashkëpunojë me vendet në zhvillim në reduktimin e misioneve të dëmshme ndotëse. Ato duhet të menaxhojnë fondet me mençuri nevojshme për masat e duhura. Të gjithë mund të punojnë së bashku për të siguruar që fëmijët tanë të gëzojnë të mirat e tokës që do të lëmë pas për ta. Duhet të ketë drejtësi dhe dashuri në të gjitha aspektet e veprimtarisë ekonomike.Fitimi nuk mund dhe nuk duhet të jetë motivi i vetëm i veprimeve tona.
Le të ripërtërijmë përkushtimin tonë për të punuar së bashku dhe të kemi ndryshime.Ne lutemi që të mbrohet krijimi, për të ndryshuar mënyrën se si ne mendojmë dhe kështu në mënyrë drastike për të ndryshuar mënyrën se si jetojmë.
1 shtator 2009
Vëllai yt i dashur më Krishtin dhe lutës i zjarrtë përpara Perëndisë,
+ Bartholomeu i Konstandinopojës
Perktheu dhe pershtati: Isidor Koti
Krijoni Kontakt