Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 4
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    14-09-2005
    Postime
    40

Mesazh nga Tereshenjtëria e Tij, Patriarku Ekumenik Bartolomeu, në ditën e Mbrojtjes

Mesazh nga Tereshenjtëria e Tij, Patriarku Ekumenik Bartolomeu, në ditën e Mbrojtjes se Mjedisit (01.09.2009).

Prot. Nr. 862

+ B A R THO LO M E U

Kemi ardhur përsëri në ndryshimin e vitit të Kishës dhe ne reflektojmë edhe një herë më shumë për gjendjen e krijimit të Zotit.Ne mendojmë për të kaluarën dhe pendohemi për gjithçka që kemi bërë ose nuk e kemi bërë për kujdesin tokës.Ne shikojmë të ardhmen dhe lutemi që urtësia të na udhëzojë në të gjitha ato që ne mendojmë dhe bëjmë.

Këta dymbëdhjetë muajt e fundit kanë qenë një kohë e pasigurisë së madhe për mbarë botën. Sistemet financiare, të cilave kaq shumë njerëz u kanë besuar për të sjellë ato gjëra të mira të jetës,kanë sjellë frikë,pasiguri dhe varfëri.Ekonomia jonë e globalizuar i ka bërë njerëzit madje edhe më të varfër.

Kriza aktuale ofron një mundësi për ne që të merremi me problemet më ndryshe,sepse pasojat që kane krijuar këto probleme nuk mund të japin zgjidhjen e tyre më të mirë.Ne duhet të sjellim dashuri në të gjitha marrëdhëniet tona, dashuri që frymëzon guximin dhe dhembshurinë. Përparimi i njeriut nuk është vetëm akumulimi i pasurisë dhe konsumi i shkujdesur i burimeve tokësore. Mënyra si eshte trajtuar kriza aktuale ka zbuluar vlerat e disave,të cilët janë duke krijuar fatin e shoqërisë sonë, e atyre që mund të gjejnë shuma të mëdha të parave për të mbështetur sistemin financiar që i ka tradhtuar ata, por nuk janë të gatshëm të ndihmojnë për të korrigjuar gabimet me të uriturit e botës, ose për sigurimin e ujit të pijshëm, të cilët janë gjithashtu viktima të atyre "vlerave". Në fytyrën e çdo fëmijë të uritur është shkruar një pyetje për ne, dhe ne nuk duhet ta refuzojmë tpërgjigjen. Pse ka ndodhur kjo? A është një problem i paaftësisë së njeriut?

Ne e kemi vendosur tregun në qendër të interesave tona dhe së fundi të jetës sonë, duke harruar se zgjidhja e problemeve bazike do të ndikojë në jetën e brezave të ardhshëm, duke kufizuar numrin e zgjedhjeve, se ndoshta do të ishte më mirë të orientoheshin drejt humanizmit dhe krijimit. Ekonomia jonë njerëzore na ka bërë konsumatorë dhe po tregon se është dështim. Ekonomia hyjnore, na ka bërë me imazhin e Krijuesit të dashur dhe na thërret për dashuri dhe kujdes për të gjitha krijesat.Imazhi që kemi krijuar për veten është reflektuar në mënyrën se si ne trajtojmë krijimin.Nëse ne besojmë se ne nuk jemi më shumë se konsumatorë, atëherë ne do të kërkojnë përmbushjen, por në qoftë se ne besojmë se jemi bërë në imazhin e Perëndisë, ne do të veprojmë me kujdes dhe mëshirë, dhe kështu do të kuptojmë se ne jemi krijuar për të jetuar.

Le të lutemi për bekimin e Perëndisë mbi Kombet e Bashkuara që Konferenca e Ndryshimeve Klimatike në Kopenhagen në muajin dhjetor,të sjellë mundësinë që vendet e zhvilluara industrialisht mund të bashkëpunojë me vendet në zhvillim në reduktimin e misioneve të dëmshme ndotëse. Ato duhet të menaxhojnë fondet me mençuri nevojshme për masat e duhura. Të gjithë mund të punojnë së bashku për të siguruar që fëmijët tanë të gëzojnë të mirat e tokës që do të lëmë pas për ta. Duhet të ketë drejtësi dhe dashuri në të gjitha aspektet e veprimtarisë ekonomike.Fitimi nuk mund dhe nuk duhet të jetë motivi i vetëm i veprimeve tona.

Le të ripërtërijmë përkushtimin tonë për të punuar së bashku dhe të kemi ndryshime.Ne lutemi që të mbrohet krijimi, për të ndryshuar mënyrën se si ne mendojmë dhe kështu në mënyrë drastike për të ndryshuar mënyrën se si jetojmë.

1 shtator 2009
    Vëllai yt i dashur më Krishtin dhe lutës i zjarrtë përpara Perëndisë,
    + Bartholomeu i Konstandinopojës

Perktheu dhe pershtati: Isidor Koti

Orthodhoks Maska e ilia spiro
    Anëtarësuar
    02-02-2009
    Postime
    3,588
    Postimet në Bllog
    1
    Ne e kemi vendosur tregun në qendër të interesave tona dhe së fundi të jetës sonë, duke harruar se zgjidhja e problemeve bazike do të ndikojë në jetën e brezave të ardhshëm, duke kufizuar numrin e zgjedhjeve, se ndoshta do të ishte më mirë të orientoheshin drejt humanizmit dhe krijimit.
    Pikerisht ky, tregu i kuptuar si qellim ne vetvete dhe "i shenjte", po sjell peshtjellimin ne ekonomine boterore. Dhe aq me teper kur sistemi "ekonomi tregu" na serviret si e vetmja menyre per zhvillimin e shoqerise. Kriza ekonomike po e hedh poshte kete "hyjnizim". Dhe se paku duhet te hiqet nga kushtetuta fjala "ekonomi tregu", d.m.th. fitimi maksimal, pa marre parasysh se miliona ne bote vdesin nga uria dhe semundjet dhe sistemi ekologjik shkaterrohet vazhdimisht.
    Duaje te afermin tend si veten

alpha dominant Maska e D@mian
    Anëtarësuar
    20-09-2005
    Vendndodhja
    Boston, MA
    Postime
    1,170
    Citim Postuar më parë nga isidor Lexo Postimin
    Mesazh nga Tereshenjtëria e Tij,

Shume i qelluar perkthimi i Panagiotatos ne Tereshenjteri! A perdoret ne zhargonin e perditshem te KOASH?
    FLUCTUAT NEC MERGITUR

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-08-2009
    Postime
    12
    Po kjo letra a ka shkuar andej nga greku, qe te ndergjegjesohen me shume ata per mbrojtjen e mjedisit, e mos te djegin mijra hektare pyje per ti shnderruar ne troje ndertimi.
    Sa i fry era zjarmit anej ka greku o lali !!!

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •