Laringomalacia eshte nje ndertim me i dobesuar ne konstitucion te kercave laringeale,rrespektivisht epiglotit dhe aritenoidit (e ke ne foto lokalizimin e tyre,me thjesht eshte ndertimi i dobesuar i kercave te cilat jan pergjegjese per te mbajtur fillimin e rruges se frymarrjes te hapur ne momentin kur thithet ajri..
Shpesh se bashku me kete anomali eshte edhe atonija e muskujve te laringut..
Problemet paraqiten ne momentin e frymarrjes,ku laringsi ne vend qe te rri si ne form hinke ne momentin kur thithet ajri ,ajo perciell rymimin e ajrit me kercen e vet te dobesuar,keshtu qe zvoglon hapsiren e frymarrjes.
Simptomet:
Frrymarrje e perciellur me fishkellim,zvoglohet gjat fjetjes dhe pushimit.
Cijanoza(nje ngjyrim i mbyllet i buzve,nganjehere me pak e theksuar
Diagnoza:
anamneza
laringoscopija direkte
trakeoscopija
Sherimi:
Largohet vetvetiu pas moshes 2-5 vj (sepse pason pjekja e kerces me moshen)
Ushqim shum vitaminoz
Vit D per forcimin e kerceve laringeale
Calcium
Ź nderuara teta edhe nje pyetje per Laryngomalacin
-Faliminderit per pergjigjjen e meparshme, une jetoj ne Zvicerr dhe e kam djalin e semur me ket diagnoz dhe eshte veq dy muaj, e kisha ne kontrolla per fishkellima po pediatri me tha qe eshte normal nuk eshte i ftohur, pastaj djali im nuk mundte te pin mir dhe nuk shtonte mir e dergova ne spital dhe pas shum kontrollave e gjeten diagnozen dhe poziten ne cilen mun me pi me mir vetem kur eshte shtrir, mirpo mjeket me than qe vetvetiu heket deir sa femija te behet me i fort mbi tre muaj a ka mundsi qe heket dhe fishkllima dhe dhe a ka lidur femuija keshtu apo ka fituar pasta sepse dy javet e para te jetes nuk fishkllonte dhe pinte mir, pres pergjigje nga ti faliminderit shum per ndihm.
femija nuk kishte fishkellim ne fillim sepse edhe aktiviteti i tij ka qene shum i vogel,dhe nevoja e shtuar e frymarrjes ka qene me e reduktuar,tham se ne gjum eshte me pak e theksuar.
Tani me kohe dmth duke u rritur ,depozitimi i calciumit dhe vitamines D depozitohet ne keto kerca laringeale dhe kjo mundeson fortesimin e ketyre kercave pra permisimin e problemit te femiut.
Gjithmon nese kemi te bejm me kete diagnoz te femiut,dmth nese diagnoza eshte laringomalacia
Krijoni Kontakt