Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 28
    V per Vendeta Maska e ORIONI
    Anėtarėsuar
    10-12-2003
    Vendndodhja
    Shkup-Prishtine-Ulqin-Tirane-Cameri
    Postime
    919

Prifti kristian agjeron Ramazanin!

Prifti iu bashkohet muslimanėvė nė agjėrim

http://www.thenewstribune.com/news/n...ry/858841.html

Prifti protestant Ben Ries nga Belingami po e agjėron muajin e shenjtė tė Ramazanit.
    E enjte, 27 Gusht 2009 23:45

Kjo ėshtė njė angazhim jo edhe aq i lehtė, sepse gjatė Ramazanit duhet larguar nga pirja dhe ngrėnia gjatė ditės pėr njė muaj rresht.

Ėshtė gjithashtu e pazakontė sepse Ries ėshtė prift i kishės protestante nė Sterling Drive.

Ries i pėrmbahet fesė sė tij, por thotė se agjėrimi, lutjet dhe meditimi gjatė Ramazanit mund ta ndihmojnė atė tė bėhet i krishterė mė i mirė, e po ashtu prift, burrė, dhe anėtarė mė i mirė i botės sė llojllojshme qė shpesh po ndahet nė vija fetare.

Ries tani 30 vjeēar ėshtė bėrė prift i kishės sė Belingamit para dy viteve. Nė tė kaluarėn ai ka agjėruar nganjėherė nga njė ditė por asgjė serioze si tani njė muaj tė plotė.

Ramazani ėshtė muaji nė tė cilin muslimanėt besojnė se ka zbritur Kur'ani, dhe qė i ėshtė shpallur profetit Muhamed.

Ries ka filluar me leximin e Kur'anit dhe po mban njė ditar nė lidhje me pėrvojat dhe mendimet e tij. Ai zgjohet nė mėngjes herėt nė ora 4 nė agim pėr tu lutur dhe ndoshta edhe pėr tė ngrėnė.

"Nuk jam person qė ha mėngjes, andaj ka qenė pak vėshtirė pėr mua." tha ai.

Uria gjatė ditės nuk ėshtė edhe aq e keqe sa ėshtė etja, tha ai, por pėr dallim nga njerėzit qė jetojnė nė uri, ai e din se ka pėr tė ngrėnė kur tė perėndon dielli.

"Agjėrimi i Ramazanit e rrit ndėrgjegjėsimin pėr tėrė urinė qė ekziston nė botė," tha Ries.

Erga omnes Maska e fisniku-student
    Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Para ca javesh, nje vajz nga Durrsi me perkatesi fetare Ortodokse, me tha qe "Naten e Kadrit"(Nata e Kadrit eshte dita me e dalluar e Muajit te Ramazanit) e agjeroj rregullisht.
    "Idea ėshtė Kėshilltari mė i mirė i Veprės"

"Nė fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534
    Citim Postuar mė parė nga fisniku-student Lexo Postimin
    Para ca javesh, nje vajz nga Durrsi me perkatesi fetare Ortodokse, me tha qe "Naten e Kadrit"(Nata e Kadrit eshte dita me e dalluar e Muajit te Ramazanit) e agjeroj rregullisht.
    Pershendetje fisniku!

Me respekt tė shkruaj dhe sa kam mundur te kuptoj ne shkrimet tua, je person se mund te dabatojmė, te shkembejme mendime edhe pse kuptohet dallojmė, por dallimet janė tė natyreshme, ajo qe kerkohet nga njerėzit, ta duam njeri tjetrin megjithė dallime qe kemi.

Unė, pasi qe jam njė person qe jam rritur nė njė vend me shqiptar te dy perkatėsive, musliman dhe katolik, e njoh deri diku traditen islame nder shqiptar. Dikur kam lexuar edhe nga Kurani dhe literatura te tjera islame. Mirpor, ajo qe dua te them pasi qe jemi ne kete temė ėshtė se, ekzistojnė dy lloj agjerimesh.

e para; ėshtė agjerim sa per sy dhe faqe, sepse kam obligim, marre, - te tjeret agjerojnė, rreklam dhe pollavra dhe asgjė tjeter pos ankesave dhe zhurmave, mendoj se eshte e pa vlerė.

e dyta; agjeroj sepse dua ta pastroj ndergjgjen time, dua te pendohna para Zotit, dua te mundoj vetveten dhe tė thyej ne vetveten time veset e kėqija, gjate agjerimit e bėje thymjen e njerzores qe t'i jap mundesi shpirtit te fuqizohet dhe tė korigjoj gabimet e trupi dhe mendes time, nuk dua ta dij askush pos Zotit, jo per arsye te tradites apo obligimeve, por per arsye tė ndergjegjes time, agjerimi t'me sherben per njė njeri mete persosur dhe pas agjerimit tė kuptoj edhe vet se kam ndryshuar etj. Tė mendoj edhe per ata qe nuk kan, jo vetem te mendoj por te jap per ata qe nuk kan, te mendoj per te semuarit, per ata qe jan ne burg, per ata qe jane te harruar etj, por gjithsesi jo per arsye te tradites por vetem e vetem ni sherbim i imi ndaj Zotit dhe njeriut dhe qe te jam mė i ndergjegjshem nė te ardhmen, gjithsesi zemren nė Zotin.

Edhe krishterimi flas per katolik, kan agjerime, njėra mė e dalluara ėshtė 40 dit, kohė kjo para pashkėve, quhen "kohė e kreshmeve" apo ne gjuhen tradicionale "kohė e lidhur" qe do te thotė gjatė asajė kohe, te krishterėt katolik, nuk bėjnė as fejesa as martesa, agjerojnė nė forma te ndryshme, kush me shumė kush me pak. Koha e lutje dhe adhurimeve ndaj Zotit trefishohen ne Kisha, familja mbar ka kushtohet e bashkuar ne lutje etj. Por qe edhe te na ndodhė qe janė po kėto dy lloj agjerimesh sikurse i thash mė lartė.

Rasti asaj vajzes apo i atij prifti sikurse edhe eshte hapur kjo temė, nuk e dij, por unė dua te tregoj disa nga rastet e mia personale.

PSH. Mė ka ndodhur dhe isha me mikun tim shqiptar i cili ishte duke mbajt kohen e ramazanit, beso se unė gjatė kohes se isha me tė, as nuk kam ndezur cigare dhe nuk kam perdorur ushqim, ai nuk diti menjėher por dikur e kuptoj, me bėri presion qe bile cigare te ndezi, por unė i thash se qka ki ore mik, edhe unė dua te inoj. Me zemer dhe shpirtė gjatė asaj kohe ia kam kushtuar lutjet Zotit qe ta ndihmoj kėtė njeri pasi qe kishte vertetė shumė probleme. Kur erdhi koha e iftarit, shkuam bashk dhe bėmė iftar. U kėnaqem o fisnik, ushqim i mirė dhe i pergaditur per iftar, merre me mend, pas ushqimit ia gerhatem qaja.

Mė ka ndodhur , bile tash para disa ditėve dhe sa porostia tė ushqehna ne njė reasturan dhe mė thirri ni shok, me pyti se ku jam dhe erdhi, kur ai erdhi, unė e ndalova ushqimin edhe pse ai shumė me kundershtoj. Po dua te them se njeriu kur eshte fjala te njeriu dhe Zoti, pavarsisht se ciles perkatėsi ėshtė, mendoj se duhet tė ket secili kujdes dhe njė respekt te veqant.

tjetra, unė thuaja se qe 15 vite qe kam punėtor te punėsuar te unė, gjithmonė nė jetė i kam liruar dhe isha i kujdesshme gjatė kohes te ramazanit, ua kam plotėsuar kerkesat e tyre.

Por, kjo nuk ka nenkuptuar te unė, as nuk duhet kuptuar as te tjetri se edhe unė besoj islamit apo riteve tė tyre sepse i kam ato tė miat sipas Krishtit dhe Kishes time, por, nėse dikush, kushdo qoftė ai dhe pavarsisht se cilit besim i perket, nėse mohon dikush vetvetit diēka me mende dhe zemer te Zoti qe edhe na ka krijuar, kam respekt ndaj atij personi.

Gjenesa, apo pendesa ėshtė e domosdodhme, kemi nevojė tė korigjohemi, tė vetdijsohemi per gjendjen tonė shpirtėrore, kerkohet tė pastrohemi dhe bile mirė ta pastrojmė shpirtin dhe brendėsinė tonė, na duhet njė lloj sakrifice dhe mohimi per ti mundur veset, mendimet dhe veprat e keqia qe kemi dhe jetojmė me to. Kerkohet te jemi tė kushtuar nė lutje para Zotit, tė jemi mė tė dashur per njėri tjetrin. Tė mendojmė se nga kemi ardhur, kush jemi dhe ku do tė shkojmė. Per tė ditur dhe kuptuar kėto, kerkohet agjerim, pendim dhe lufte me vetveten, por mbi te gjitha; ta gjejmė rrugen, pa rrugė humbemi, pa ditur tė drejtohemi nė rrugė mbetemi nė udhkryq. Rrugė ka shumė, e bile shumė, por rruga e vertetė per te Zoti nėse na mungon, atėher mos pyt ore vėlla fisniku, mjer e medet nėse nuk kemi rrugen dhe drejtimin.

Gjenesa, pendesa, nuk na duhet per te treguar te tjerve pos Zotit dhe vetvetit, nuk na duhet sa per tradita, nuk na duhet sa per sy dhe faqe, nuk na duhet sa per obligim, nuk na duhet sa per rreh lavd se unė jam i drejt, nuk na duhet duke qajtur dhe vajtuar, nuk na duhet nese ankohemi, nuk na duhet nėse e shtyjmė me Zor, nuk na duhet nese nuk e permirsojmė jeten, nuk na duhet nese diten agjerojmė dhe naten shkojmė ne punė te ndyta, nuk na duhet nese pas kohes se argjerimit nuk kemi ndryshuar asgje ne vetveten tone.

E kjo e dyta shumher ndodhė! Te lutemi qe ajo e para te jetė mė e ndikuar ne jetet tona.

Gjithė te mirat dhe uroj ndikim te Zotit te gjallė gjate kesaj kohe te ramazanit, per ty dhe te gjithe ata qe praktikojne.

toni77
    Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.

Follow the Light Maska e presHeva-Lee
    Anėtarėsuar
    24-11-2008
    Vendndodhja
    toka e shqiponjave
    Postime
    1,019
    Citim Postuar mė parė nga toni77_toni Lexo Postimin
    Pershendetje fisniku!

Me respekt tė shkruaj dhe sa kam mundur te kuptoj ne shkrimet tua, je person se mund te dabatojmė, te shkembejme mendime edhe pse kuptohet dallojmė, por dallimet janė tė natyreshme, ajo qe kerkohet nga njerėzit, ta duam njeri tjetrin megjithė dallime qe kemi.

Unė, pasi qe jam njė person qe jam rritur nė njė vend me shqiptar te dy perkatėsive, musliman dhe katolik, e njoh deri diku traditen islame nder shqiptar. Dikur kam lexuar edhe nga Kurani dhe literatura te tjera islame. Mirpor, ajo qe dua te them pasi qe jemi ne kete temė ėshtė se, ekzistojnė dy lloj agjerimesh.

e para; ėshtė agjerim sa per sy dhe faqe, sepse kam obligim, marre, - te tjeret agjerojnė, rreklam dhe pollavra dhe asgjė tjeter pos ankesave dhe zhurmave, mendoj se eshte e pa vlerė.

e dyta; agjeroj sepse dua ta pastroj ndergjgjen time, dua te pendohna para Zotit, dua te mundoj vetveten dhe tė thyej ne vetveten time veset e kėqija, gjate agjerimit e bėje thymjen e njerzores qe t'i jap mundesi shpirtit te fuqizohet dhe tė korigjoj gabimet e trupi dhe mendes time, nuk dua ta dij askush pos Zotit, jo per arsye te tradites apo obligimeve, por per arsye tė ndergjegjes time, agjerimi t'me sherben per njė njeri mete persosur dhe pas agjerimit tė kuptoj edhe vet se kam ndryshuar etj. Tė mendoj edhe per ata qe nuk kan, jo vetem te mendoj por te jap per ata qe nuk kan, te mendoj per te semuarit, per ata qe jan ne burg, per ata qe jane te harruar etj, por gjithsesi jo per arsye te tradites por vetem e vetem ni sherbim i imi ndaj Zotit dhe njeriut dhe qe te jam mė i ndergjegjshem nė te ardhmen, gjithsesi zemren nė Zotin.

Edhe krishterimi flas per katolik, kan agjerime, njėra mė e dalluara ėshtė 40 dit, kohė kjo para pashkėve, quhen "kohė e kreshmeve" apo ne gjuhen tradicionale "kohė e lidhur" qe do te thotė gjatė asajė kohe, te krishterėt katolik, nuk bėjnė as fejesa as martesa, agjerojnė nė forma te ndryshme, kush me shumė kush me pak. Koha e lutje dhe adhurimeve ndaj Zotit trefishohen ne Kisha, familja mbar ka kushtohet e bashkuar ne lutje etj. Por qe edhe te na ndodhė qe janė po kėto dy lloj agjerimesh sikurse i thash mė lartė.

Rasti asaj vajzes apo i atij prifti sikurse edhe eshte hapur kjo temė, nuk e dij, por unė dua te tregoj disa nga rastet e mia personale.

PSH. Mė ka ndodhur dhe isha me mikun tim shqiptar i cili ishte duke mbajt kohen e ramazanit, beso se unė gjatė kohes se isha me tė, as nuk kam ndezur cigare dhe nuk kam perdorur ushqim, ai nuk diti menjėher por dikur e kuptoj, me bėri presion qe bile cigare te ndezi, por unė i thash se qka ki ore mik, edhe unė dua te inoj. Me zemer dhe shpirtė gjatė asaj kohe ia kam kushtuar lutjet Zotit qe ta ndihmoj kėtė njeri pasi qe kishte vertetė shumė probleme. Kur erdhi koha e iftarit, shkuam bashk dhe bėmė iftar. U kėnaqem o fisnik, ushqim i mirė dhe i pergaditur per iftar, merre me mend, pas ushqimit ia gerhatem qaja.

Mė ka ndodhur , bile tash para disa ditėve dhe sa porostia tė ushqehna ne njė reasturan dhe mė thirri ni shok, me pyti se ku jam dhe erdhi, kur ai erdhi, unė e ndalova ushqimin edhe pse ai shumė me kundershtoj. Po dua te them se njeriu kur eshte fjala te njeriu dhe Zoti, pavarsisht se ciles perkatėsi ėshtė, mendoj se duhet tė ket secili kujdes dhe njė respekt te veqant.

tjetra, unė thuaja se qe 15 vite qe kam punėtor te punėsuar te unė, gjithmonė nė jetė i kam liruar dhe isha i kujdesshme gjatė kohes te ramazanit, ua kam plotėsuar kerkesat e tyre.

Por, kjo nuk ka nenkuptuar te unė, as nuk duhet kuptuar as te tjetri se edhe unė besoj islamit apo riteve tė tyre sepse i kam ato tė miat sipas Krishtit dhe Kishes time, por, nėse dikush, kushdo qoftė ai dhe pavarsisht se cilit besim i perket, nėse mohon dikush vetvetit diēka me mende dhe zemer te Zoti qe edhe na ka krijuar, kam respekt ndaj atij personi.

Gjenesa, apo pendesa ėshtė e domosdodhme, kemi nevojė tė korigjohemi, tė vetdijsohemi per gjendjen tonė shpirtėrore, kerkohet tė pastrohemi dhe bile mirė ta pastrojmė shpirtin dhe brendėsinė tonė, na duhet njė lloj sakrifice dhe mohimi per ti mundur veset, mendimet dhe veprat e keqia qe kemi dhe jetojmė me to. Kerkohet te jemi tė kushtuar nė lutje para Zotit, tė jemi mė tė dashur per njėri tjetrin. Tė mendojmė se nga kemi ardhur, kush jemi dhe ku do tė shkojmė. Per tė ditur dhe kuptuar kėto, kerkohet agjerim, pendim dhe lufte me vetveten, por mbi te gjitha; ta gjejmė rrugen, pa rrugė humbemi, pa ditur tė drejtohemi nė rrugė mbetemi nė udhkryq. Rrugė ka shumė, e bile shumė, por rruga e vertetė per te Zoti nėse na mungon, atėher mos pyt ore vėlla fisniku, mjer e medet nėse nuk kemi rrugen dhe drejtimin.

Gjenesa, pendesa, nuk na duhet per te treguar te tjerve pos Zotit dhe vetvetit, nuk na duhet sa per tradita, nuk na duhet sa per sy dhe faqe, nuk na duhet sa per obligim, nuk na duhet sa per rreh lavd se unė jam i drejt, nuk na duhet duke qajtur dhe vajtuar, nuk na duhet nese ankohemi, nuk na duhet nėse e shtyjmė me Zor, nuk na duhet nese nuk e permirsojmė jeten, nuk na duhet nese diten agjerojmė dhe naten shkojmė ne punė te ndyta, nuk na duhet nese pas kohes se argjerimit nuk kemi ndryshuar asgje ne vetveten tone.

E kjo e dyta shumher ndodhė! Te lutemi qe ajo e para te jetė mė e ndikuar ne jetet tona.

Gjithė te mirat dhe uroj ndikim te Zotit te gjallė gjate kesaj kohe te ramazanit, per ty dhe te gjithe ata qe praktikojne.

toni77
    toni77 qeto fjal qka i ki fol i fol weq ni shqiptar i mir
    kshtu duhet tkemi rrespekt per njoni tjetrin jo ta urrjem .

me rrespekt presHeva-Lee
    Krenohem qi jom Shqyptar e Musliman

i/e regjistruar Maska e valdetshala
    Anėtarėsuar
    15-03-2008
    Vendndodhja
    Pejė-Republika e Kosovės
    Postime
    2,363
    Pershendetje fisniku!

toni77
    RESPEKT PER JU I NDERUAR!
    Me respekt,

Valdet Shala

i/e regjistruar Maska e ILMGAP
    Anėtarėsuar
    10-04-2009
    Vendndodhja
    In
    Postime
    2,791
    Ndėrsa unė jam ai faqeziu, hipokriti e injoranti qė nuk do e pėrgėzoj Toni77 :

Kjo ėshtė figura e juaj! Kjo ėshtė feka e juaj! Kjo ėshtė fryma e juaj! Mirpor mos tė harrojnė ata mjekrroshat-qelbėsirė se ata janė tė "coft" - tė ngorrdhur nė Kosovė dhe tė mbetur mbi dhe. Nuk kan vend kėtu por tia mathin andej nga kan ardhur. Shqiptarėt janė tė lirė tė zgjedhin besimin e tyre ku ata besojnė dhe mendojnė se do ta gjejnė veten mė mirė. Kėtė liri ua ka dhėnė Zoti dhe kjo liri ka kushtuar edhe gjak tė shqiptarėve pa dallime e jo talibanėve.

Mjekrranat tė shkojnė nė shkretėtirė atje ku ushqehen me kėpurdha se per besė as qe i bėjmė pes pare bile. S'janė kerkushi per besė.

Gjon Keken dhe Gjonat tjerė qe kan vendosur tė perqafojnė krishterimin, veq mundet dikush anonim t'u kercnohet nė interenet por jemi me vetdije se kėta s'ja h........... askujt.
    Kėta njerėz apo kėto familje nuk janė pagėzuar ilegalisht por publikisht dhe bile tė percjellur me kamera dhe foto aperata. Tė gjithė jetojnė nė mes tė Prishtines dhe mund ti takojmė per ēdo dit, gjithsesi edhe nė meshen e shenjt.

T'i qe ke percjellur kėtė kercnim te zhuganave taliban nė saita tė ndryshem, veq sa ke treguar imazh te keq per islamin por kjo frymė qe ti posedon, nuk ėshtė nė islamin shqiptar por e "islamit" arab qe janė njerėzit metė prapambetur nė botė dhe shkak per tė urrejtur islamin.

Kjo qe thuhet nuk na frigon, eja nė Kishė dhe mund tė mėsojsh edhe ti mbi tė verteten, tolerancen, dashurinė dhe humanitetin dhe tė hudhet nė berllog kėto sėmundje, kėto infektime - viruse tė qelbėsirave talibane sepse ėshtė e rrezikshme per shoqerinė ksovare.

P.S. Kjo nuk i ėshtė drejtuar "gerrard73" por atyre qe kan shkruar.
    Nje pjese njerezish vepron pa menduar,pjesa tjeter mendon,por pa vepruar.

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar mė parė nga ILMGAP Lexo Postimin
    ILMGAP, a ua shpjegon dot vellezerve te tu, se perse ti e ndjeka veten te fyer prej ketij shkrimi???A ben pjase edhe ti ne falangen vahabiste luftemjbellese nder shqiptare????
    Une jam katolik, por kurre nuk kam perbuzur ritet fetare te feve te tjera dhe Toni foli me zemer ne dore per raportin qe ai(por edhe shumica e katolikeve) kane me fete e tjera.
    Ti ne kete rast a nuk po ben ate per te cilen akuzon gjithmone te krishteret????
    Apo edhe ti mendon se Gjon Keka duhet te vdese???

i/e regjistruar Maska e ILMGAP
    Anėtarėsuar
    10-04-2009
    Vendndodhja
    In
    Postime
    2,791
    Citim Postuar mė parė nga jarigas Lexo Postimin
    ILMGAP, a ua shpjegon dot vellezerve te tu, se perse ti e ndjeka veten te fyer prej ketij shkrimi???A ben pjase edhe ti ne falangen vahabiste luftemjbellese nder shqiptare????
    Une jam katolik, por kurre nuk kam perbuzur ritet fetare te feve te tjera dhe Toni foli me zemer ne dore per raportin qe ai(por edhe shumica e katolikeve) kane me fete e tjera.
    Ti ne kete rast a nuk po ben ate per te cilen akuzon gjithmone te krishteret????
    Apo edhe ti mendon se Gjon Keka duhet te vdese???
    Unė nuk e ndejva veten tė fyer, por thjesht e morra me mend se si do tė ishin fjalėt e tė tjervė mbas postimit tim ... !!!

Sepse tė gjithė e pėrgėzuan Toni77 pėr shkrimin por unė jo ...!!!
    Nje pjese njerezish vepron pa menduar,pjesa tjeter mendon,por pa vepruar.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    05-06-2009
    Postime
    782
    A thua vall, a i pranohėt agjėrimi priftit pasi qe ai mohon me te rendesishem e besimit, Njėsin e Zotit te'ala ?

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    22-12-2008
    Postime
    661
    Citim Postuar mė parė nga ILMGAP Lexo Postimin

un po mjaftohem me keto fjalet tuja,sepse po fola edhe un per ate qe shkruan ky rrenacaku,do me bejne ban.

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •