Close
Faqja 28 prej 38 FillimFillim ... 182627282930 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 271 deri 280 prej 375
    i/e regjistruar Maska e Anesti_55
    Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Citim Postuar mė parė nga e panjohura Lexo Postimin
    I nderuar!Kur te kesh kohe lexoje postimin numer 111 ne kete link qe po ju dergoj te shkruar nga e nderuara Foleja,pastaj mund te kerkosh shkembim teritoresh,ja vlen apo jo!Ja linku:
    http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=79572&page=6
    Faleminderit per informacionin.Ntatyrisht qe une kam pase dijeni per pasurite natyrore te Kosoves por nuk e dija qe keto ishin kaq te perqendruara ne Mitrovice.Megjthate, fakti qe nuk kam pare ndonje kosovar te pasuruar si rezultt i ketyre pasurive, me ben te dyshojeper rentabilitetin e kesaj industrie.Dhe ne shqiperi u propogandua nga ish sistemi komunist per metalurgjikun , si nje clirim i dyte t vendit, gjithashtu per pasurite natyrore , si kromi e hekur nikeli, per naften e gazin, por liberalizimi i ekonomise se trgut i nxorri jashte interesit te gjitha keto dhe shume ndermarrje e uzina te medha qe rihnin uje ne sahan.Nga nana tjeter, jeta e punojnesve ne keto miniera dhe industri te perpunimit rrezikohet ne maksimum, prej siliciumit, oksidit te plumbit etj.Une e ve ne dyshim rentabilitetin dhe per faktin se deri me sot ne nje ekonomi te lire te tregut, nuk ka dale kerkush ti bleje apo ti fuse ne perdorim.Aq me teper qe skemi as dhe perpjekje te nje administrimi nga nderkombetaret te ketyre ndermarjeve.

Pjesa me interesnte ishte shkrimi yt, ne pasigurine e zhvillimit te jetes ne ate komune.Si eshte e mundur qe njeriu te jete kaq negativ, i c'do ngjyre qofte.Lufta nis dhe mbaron e ne fund sejcili gjen shkaqet dhe vlerson gabimet. Lufta eshte nje moment cmendurie populore, shpesh nga ndikimet politike, por perse jo dhe per grumbullim te konfliktve te vjetra qe gjene momentin te shperthejne e ne kete rast faji nuk mbetetet ne njeren ane.Ti shperhesh se ben pjese ne grupimin e popullsise tolerante, e kjo me ben te besoj se per ty, eshte nje aryetim i pas luftes, ku ju e vendosni me te drejte vehten ne rolin e viktimes.Por une njoh nje mori kosovaresh ketu dhe do te jem hipokrit nese ato do ti fusja ne nje grupim te njerezve tolerante.Ndonese ato jetuan ketu ne nje vend te lire, ato kurre nuk arriten nivelet mesatare te shoqerise.Ndoshta kjo pjese mund te ishte perfaqesuese e pjeses me negative te populit kosovar, pasi shume prej tyre vinin ketu si shkak te nje historie te dyshimte.Te lutem te mos me keqkuptosh, pasi une i njoh kosovaret vetem me ato qe kam bashkejetuar ne shqiperi, por kurre nuk kam qene ne Kosove.Ps.njerez si Chino(gjakovar)Toni, etj, por dhe nje nivel intelktual si yti me ve ne pozite te veshtire per ate cka kam shprehur me larte, por nje gje eshte e vertete, kam shprehur ate ca ka ndjere nga kontakti me to ne menyren me te sinqerte.E ky eshte dhe nje opinjon mbare shqipetare ketu.Interneti pervec te tjerash eshte nje mundesi te shprehuri pa doreza, pra te shprehesh nje mendim lirshem duke ju afruar sa me shume se vertetes.
    Po te analizosh shkrimete mija ne mardhenie me Kosoven , une jam ne oponence me antare te forumit per qendrimin tim anti islam, duke e mbeshtur ne kendveshtrimin tim.Jo ne kete forum pasi ketu nuk ka islmike ekstremiste, por ne nje forum tjeter, urrejtja e tyre arrinte deri aty sa me kercenonin me vekje dhe per me teper dhe disa perj tyre femra.Pra ne analogji une jam per to ne ceshtjen e religionit, ne te njetin pozicion me nje serb, pasi natyrisht qe serbet e urrejne islamin.E pra nese kercenohem une si shqipetar me jeten, atehere nje serb eshte njemije here me teper.Pra nga ky shembull nuk mund te them se ju beni pjese ne grupimin e popujve tolerante.E te tilla urrejtje sjellin kur gjen kushte te pershtateshme luften.Dhe nje here , pranoj se shkrimi im nuk mund te jete isakte pasi mundet qe njerez si ato islamike qe me kane kercenuar mua e te tjere si familja Mehaj etj, jo vetem mund te mos jene shumice por per me teper nje numer i pa konsiderueshem i kosovareve atje.Mire u ndigjofshim.

Prap e fshehur pas Teje Maska e e panjohura
    Anėtarėsuar
    24-02-2007
    Vendndodhja
    Aty mė gjen, nėn hijen tėnde qė mė le amanet!Nėse tė duket qė kam humb,mė kerko atje ku fryn uragani i kohės,atje do mė gjeshė,duke tė kėrkua Ty!
    Postime
    7,750
    Citim Postuar mė parė nga Anesti_55 Lexo Postimin
    Faleminderit per informacionin.Ntatyrisht qe une kam pase dijeni per pasurite natyrore te Kosoves por nuk e dija qe keto ishin kaq te perqendruara ne Mitrovice.Megjthate, fakti qe nuk kam pare ndonje kosovar te pasuruar si rezultt i ketyre pasurive, me ben te dyshojeper rentabilitetin e kesaj industrie.Dhe ne shqiperi u propogandua nga ish sistemi komunist per metalurgjikun , si nje clirim i dyte t vendit, gjithashtu per pasurite natyrore , si kromi e hekur nikeli, per naften e gazin, por liberalizimi i ekonomise se trgut i nxorri jashte interesit te gjitha keto dhe shume ndermarrje e uzina te medha qe rihnin uje ne sahan.Nga nana tjeter, jeta e punojnesve ne keto miniera dhe industri te perpunimit rrezikohet ne maksimum, prej siliciumit, oksidit te plumbit etj.Une e ve ne dyshim rentabilitetin dhe per faktin se deri me sot ne nje ekonomi te lire te tregut, nuk ka dale kerkush ti bleje apo ti fuse ne perdorim.Aq me teper qe skemi as dhe perpjekje te nje administrimi nga nderkombetaret te ketyre ndermarjeve.

Pjesa me interesnte ishte shkrimi yt, ne pasigurine e zhvillimit te jetes ne ate komune.Si eshte e mundur qe njeriu te jete kaq negativ, i c'do ngjyre qofte.Lufta nis dhe mbaron e ne fund sejcili gjen shkaqet dhe vlerson gabimet. Lufta eshte nje moment cmendurie populore, shpesh nga ndikimet politike, por perse jo dhe per grumbullim te konfliktve te vjetra qe gjene momentin te shperthejne e ne kete rast faji nuk mbetetet ne njeren ane.Ti shperhesh se ben pjese ne grupimin e popullsise tolerante, e kjo me ben te besoj se per ty, eshte nje aryetim i pas luftes, ku ju e vendosni me te drejte vehten ne rolin e viktimes.Por une njoh nje mori kosovaresh ketu dhe do te jem hipokrit nese ato do ti fusja ne nje grupim te njerezve tolerante.Ndonese ato jetuan ketu ne nje vend te lire, ato kurre nuk arriten nivelet mesatare te shoqerise.Ndoshta kjo pjese mund te ishte perfaqesuese e pjeses me negative te populit kosovar, pasi shume prej tyre vinin ketu si shkak te nje historie te dyshimte.Te lutem te mos me keqkuptosh, pasi une i njoh kosovaret vetem me ato qe kam bashkejetuar ne shqiperi, por kurre nuk kam qene ne Kosove.Ps.njerez si Chino(gjakovar)Toni, etj, por dhe nje nivel intelktual si yti me ve ne pozite te veshtire per ate cka kam shprehur me larte, por nje gje eshte e vertete, kam shprehur ate ca ka ndjere nga kontakti me to ne menyren me te sinqerte.E ky eshte dhe nje opinjon mbare shqipetare ketu.Interneti pervec te tjerash eshte nje mundesi te shprehuri pa doreza, pra te shprehesh nje mendim lirshem duke ju afruar sa me shume se vertetes.
    Po te analizosh shkrimete mija ne mardhenie me Kosoven , une jam ne oponence me antare te forumit per qendrimin tim anti islam, duke e mbeshtur ne kendveshtrimin tim.Jo ne kete forum pasi ketu nuk ka islmike ekstremiste, por ne nje forum tjeter, urrejtja e tyre arrinte deri aty sa me kercenonin me vekje dhe per me teper dhe disa perj tyre femra.Pra ne analogji une jam per to ne ceshtjen e religionit, ne te njetin pozicion me nje serb, pasi natyrisht qe serbet e urrejne islamin.E pra nese kercenohem une si shqipetar me jeten, atehere nje serb eshte njemije here me teper.Pra nga ky shembull nuk mund te them se ju beni pjese ne grupimin e popujve tolerante.E te tilla urrejtje sjellin kur gjen kushte te pershtateshme luften.Dhe nje here , pranoj se shkrimi im nuk mund te jete isakte pasi mundet qe njerez si ato islamike qe me kane kercenuar mua e te tjere si familja Mehaj etj, jo vetem mund te mos jene shumice por per me teper nje numer i pa konsiderueshem i kosovareve atje.Mire u ndigjofshim.
    Se pari kerkoj falje nga hapsi i temes,pasi kjo tani veq mori kahje krejtesisht te kundert,pastaj dua shkurt te Ju pergjigjem vetem ne ca gjera!
    !1.Ne si Mitrovicas jemi viktima edhe te paraluftes edhe te pas-luftes,u nxorr ari nga kjo nentoke e shum xehe tjera por ato fare nuk u shfrytezuan per kete qytet.2.Une ne asnje koment timin nuk ofendova asnje fe,per kete mund te them qe jame tolerante,e mbroj fen time,por jo duke ofendua fe te tjera.E drejta e cdo individi eshte qe te besoj ne ate ku e gjene veten.
    Ps.Kto komente rrodhen nga ajo qe shkruat Ju ,,kembim teritoresh'',nuk kam une asgje kunder asej qe ju ipni mendime,por dashta vetem te ju them:A ja vlen te flitet keshtu???Mire mbetsh i nderuar!
    Rėndesia e njė personi nuk vlerėsohet nga hapėsira qė zė, por nga boshlleku qė le kur nuk ėshtė mė.

Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Se pari kerkoj falje nga hapsi i temes,pasi kjo tani veq mori kahje krejtesisht te kundert,pastaj dua shkurt te Ju pergjigjem vetem ne ca gjera!
    !1.Ne si Mitrovicas jemi viktima edhe te paraluftes edhe te pas-luftes,u nxorr ari nga kjo nentoke e shum xehe tjera por ato fare nuk u shfrytezuan per kete qytet.2.Une ne asnje koment timin nuk ofendova asnje fe,per kete mund te them qe jame tolerante,e mbroj fen time,por jo duke ofendua fe te tjera.E drejta e cdo individi eshte qe te besoj ne ate ku e gjene veten.
    Ps.Kto komente rrodhen nga ajo qe shkruat Ju ,,kembim teritoresh'',nuk kam une asgje kunder asej qe ju ipni mendime,por dashta vetem te ju them:A ja vlen te flitet keshtu???Mire mbetsh i nderuar!
    Pershendetje.Sot sapo takova nje shok qe sapo ishte kthyer nga Kosova dhe e pyeta ate per Mitrovicen.I thashe se duhet te jete nje qytet i mire pasi njerzit atje kane pase pune vazhdimisht si rrezultat i zhvillit industrial._Mitrovica ?! Cfar thua.Atje ishte e tmershme , nje varferi e tejskajshme, me lokale si kjoska llamarine, nje varferi qe lexohej kudo, ne ambjente dhe ne fytyra njerzish.Por sikur te mos mungonte kjo, ishte e peshtire te shihje fytyrat plot urrejtje te serbeve ,kur na shihnin targat e makines tone, qe per me teper ishte dhe shume lluksoze.Por me tha dhenje fakt se serbet atje ishin midis dy zjarreve.Ato nuk mund te largoheshin pasi i priste dhuna serbe, ndersa ne kosve ndjehen si nje minorance e pa sigurte.Pra dhe ato jane midis dy zjarreve.

Persa i perket replikes se mesiperme une nuk te kam kerkue te shprehesh per besimet fetare pasi nuk eshte kjo tema.Une doja te provoj perpara teje ,nepermjet nje shembulli konkret ,ku dhe per nje diskutim te lire e te thjeshte me kosovare, toleranca shume shpejt i len vendin dhunes.Ju ne nje diskutim tuain ,poziciononit kosovaret si nje popull tolerante.Natyrisht qe jeni te dhunuar, sot e me pare, por "toleranca" eshte nje kostum qe nuk i shkon jo kosovareve, por as dhe ne shiqpetareve, ndonese kemi jetuar ne liri 100 vjet perpara jush. Prandaj dhe une kerkova nga ju ne vecanti,pasi e kuptova qe i perket nje cilesie tjeter.Pra si e deshiron te ardhmen ne komunitetin e saj "E pa njohura"?Si mund te hidhen hapat drejt stabilitetit te gjendjes, si duhet te jene institucionet, duke i lene ne dore te me te aftit e (fakt qe tregon deshire per bashkejetese)apo me raporte etnike ku konfliktet mund te jene pa fund. Si duhet te marre jete industria, duke e fute ate ne proces privatizimi, apo me administrim te nderkometareve?Po si mund te funksionojne spitalet, shtepite e lindjes me nje urrejtje ekstreme?Po si do te funksionoje drejtesia, apo policia?Shembulli i shqiperise ku i njejti popull u nda ne dysh per shkak te urrejtjes klasore te injektuar nga sistemi apo diktatori, eshte sinjifikativ.Ne s'na ngau kush e per te mos thene se na kane ndihmuar, por kaluam nje jete plote veshtiresi.Pra nuk eshte etniciteti shkak i prishjesh se cilesise se jetes por jane mardheniet ,menyra se si i nderton ato.Mire u ndigjofshim.
    Te siguroj se qellimi im nuk eshte te fyej popullin e kosoves , por per ti thene gjerat sic une i shikoj.Nese ndjeheshe fyer apo thjesht e cenuar nga mneyra se si une replikoj te kerkoj te falur dhe terhiqem

i/e regjistruar Maska e Daja-GONI
    Anėtarėsuar
    21-03-2006
    Postime
    1,546
    E nderuar !

Te kisha preferuar qe me kete njeri mos te replikosh . Ky dhe disa te tjere , jan antishqiptar . Nuk e di , i paguan dikush apo e bejne vullnetarisht , por se kan nje detyre kjo shifet thuaja ne te gjitha postimet e tyre . Andaj mos humb kohe dhe nerva me te . Ky dhe disa te tjere deshirojne konflikt , cofte edhe ne virtual ne mes shqiptareve te Shqiperise dhe shqiptareve tjere .

Nga shkrimi i tije kuptohet shume qarte se " shoku " i tije kurre nuk ka qene ne Mitrovice . Shoku i tije ne fakt as qe egziston . Eshte thjeshte nje tentative e tije per te treguar se sa mire e njef ky situaten ne Mitrovice . ne fakt te gjitha i spjegon aq siperfaqsisht , por edhe aq mbrapsht , sa qe ne te Mitrovices vetem mund te qeshim me te . " Dyqane si kioska llamarine " Ky tipi nuk e ka haberin se Mitrovica edhe para 30 vjetesh kishte dyqane te tipit europian , e te tilla i ka edhe sot . E pra edhe nje fakt se ky shkrim nuk eshte asgje tjeter veqse nje shkarravine dashakeqe . Dy gjera jan te sigurta ne postimin e tije .

1. Se ky nuk ka shok qe keto dite eshte kthyer nga Mitrovica

2. Se ky nuk e njef por as qe i intereson situata ne Mitrovice.

Detyra e tije , sikur edhe ne shume postime te tjera eshte vetem perqarja .

Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Citim Postuar mė parė nga Daja-GONI Lexo Postimin
    E nderuar !

Detyra e tije , sikur edhe ne shume postime te tjera eshte vetem perqarja .
    Pa dyshim qe me japin nje roge temire, pasi po u ngaterrova me ty shpeton europa apo shkau????Mos ja fut kot o daj gjoni!Une s'kam absolutisht qellimin e keq.Ty te shqeteson e verteta.S'eshte fai im, kerkoje tek vetja.

1.
    Se ky nuk ka shok qe keto dite eshte kthyer nga Mitrovica
    Nje njeri me mend, nga shkrimet e mija duhet te kuptoje se te pakten ky njeri nuk genjen, pra shprehet ashtu sic e mendon ai ne menyren me te sinqerte.Ne shkrimet e mija une jam vete pjese e shkrimit, pasi dhe une jam pjelle e ketij realiteti, por qe ne ndryshim me ty kam vetem deshiren pe ta ndryshuar.Pra skam asnje armiqesi me kerken dhe me ato qe me fyejne.

2. Se ky nuk e njef por as qe i intereson situata ne Mitrovice.
    Jam shprehur nje here qe s'kam qene kurre ne Kosove.Por ceshtja e Mitrovices apo "Shen Mitrit" eshte me pikantja.Me sjellje te mire apo te keqe, me pagese e pa pagese une shtroj pyetjen: Per ju, si zgjidhet konflikti atje?ky eshte problemi jo anesti_55.Nese s'din se c'far kerkon ,mos u merr me kritika.Mire u ndigjofshim Daje gjoni

Prap e fshehur pas Teje Maska e e panjohura
    Anėtarėsuar
    24-02-2007
    Vendndodhja
    Aty mė gjen, nėn hijen tėnde qė mė le amanet!Nėse tė duket qė kam humb,mė kerko atje ku fryn uragani i kohės,atje do mė gjeshė,duke tė kėrkua Ty!
    Postime
    7,750
    Anesti_55!
    Fakt qe ato kiosqe nga llamarina jane,por jo ne jug,por ne veri,e shoku juaj qenka nga veriu!Ne jug(pjesa Shqiptare)kiosqet jan larguar po thuaj se te gjitha!Jemi ne varferi,por jo ne at gjendje sa te bejm shkembim teritoresh!Qyteti i Mitrovices ,me saktesisht Trepca ishte nje gjigant i nderuar,jo nje mini-minjere por qe u mjel dhe u vjel nga te tjeret!Regjimi ishte i atill dhe vlente thenja:,,Trepca punon,Beogradin e nderton"Pse serbet zgjodhen Mitrovicen ta bejn si enklave te tyre,e jo Merdaren psh.?Sepse Mitrovica eshte Kosova i nderuar!E gjithe nentoka e Mitrovices eshte nje thesar!
    Rėndesia e njė personi nuk vlerėsohet nga hapėsira qė zė, por nga boshlleku qė le kur nuk ėshtė mė.

Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Anesti_55!
    Fakt qe ato kiosqe nga llamarina jane,por jo ne jug,por ne veri,e shoku juaj qenka nga veriu!Ne jug(pjesa Shqiptare)kiosqet jan larguar po thuaj se te gjitha!Jemi ne varferi,por jo ne at gjendje sa te bejm shkembim teritoresh!Qyteti i Mitrovices ,me saktesisht Trepca ishte nje gjigant i nderuar,jo nje mini-minjere por qe u mjel dhe u vjel nga te tjeret!Regjimi ishte i atill dhe vlente thenja:,,Trepca punon,Beogradin e nderton"Pse serbet zgjodhen Mitrovicen ta bejn si enklave te tyre,e jo Merdaren psh.?Sepse Mitrovica eshte Kosova i nderuar!E gjithe nentoka e Mitrovices eshte nje thesar!
    Pershendetje.Po pertoj te rishikoj se ckam shkruar por absolutisht qe e kam pase fjalen per veriun , pasi aty eshte dhe problemi.Shoku im eshte nje punonjes i Bashkise Durres pra shipetare.
    U riktheva dhe nje here.Kjo qe kam shkruar presupozon veriun.

Cfar thua.Atje ishte e tmershme , nje varferi e tejskajshme, me lokale si kjoska llamarine, nje varferi qe lexohej kudo, ne ambjente dhe ne fytyra njerzish.Por sikur te mos mungonte kjo, ishte e peshtire te shihje fytyrat plot urrejtje te serbeve ,kur na shihnin targat e makines tone,
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Anesti_55 : 09-09-2009 mė 09:02

EULEX-i mbronė veturat e jo njerėzit
    Thursday, 03 September 2009
    Pas mbledhjes sė ambasadorėve tė BE-sė tė cilėve iu drejtua Pieter Feith, zėdhėnėsja e Javier Solanės, Cristina Gallach, nė njė intervistė dhėnė BBC-sė nė shqip tha se nė atė mbledhje i ėshtė dhėnė mbėshtetja e plotė e 27 vendeve anėtare pėr punėn e bėrė nga Pieter Feith. Nė po kėtė intervistė Cristina Gallach thekson qysh nė fillim se nga 27 vendet e BE-sė u dėnua aksioni ynė protestues kundėr EULEX-it, por askund ajo nuk pėrmend hedhjen e granatės nė veri dhe shtėnien me armė zjarri nga strukturat paralele atje nė drejtim tė shqiptarėve.

Nė njė prononcim tjetėr, Cristina Gallach, i pėrmend tė dyja, por ja se si e bėn kėtė: diplomatėt e BE-sė “kanė dėnuar vandalizmin e automjeteve tė EULEX-it si dhe kanė shprehur keqardhje pėr zhvillimet e fundit nė veri tė Kosovės”. Dėmtimi i veturave dėnohet ndėrkohė qė rrezikimi i jetėrave tė njerėzve ėshtė pėr t’u ardhur keq!

Problemi i parė (pėr nga dukja e jo rėndėsia) me kėto ėshtė thirrja pėr dėnim. Nga zyra e saj nė Bruksel, gjithnjė pėr ta mbrojtur EULEX-in nė Kosovė, Gallach insiston nė dėnimin e aktivistėve tė Lėvizjes. Pra pėr njė moment i harron tė gjithė ato fjali tė bukura tė thurrura deri tash nga zyrtarėt e EULEX-it dhe paraardhėsit e tyre se pronėsia e pushtetit do tė jetė nė duart e vendorėve, se pavarėsia dhe paanshmėria e gjykatave ėshtė parim qė nuk bėn tė shkilet.

Dhe i dyti ėshtė pėrmbajtja. Ajo tregon se, pėr EULEX-in nė Kosovė (themi EULEX-in edhe kur flasim pėr deklaratėn e Gallach marrė parasysh qė ajo ėshtė zėdhėnėse e zyres qė e ka pjellur EULEX-in, zyres sė Javier Solanės, dhe natyrisht se kjo zyre bėn ēmos ta mbrojė atė), mė e rėndėsishme se ēfarė ka ndodhur ėshtė kush e ka shkaktuar. Dhe pėr mė tepėr ndaj kujt. Nėse Lėvizja VETĖVENDOSJE! ka dėmtuar veturat e EULEX-it, atėherė kjo ėshtė pėr t’u dėnuar. Nėse strukturat paralele tė Serbisė kanė armė zjarri kundėr shqiptarėve qė punonin nė rindėrtimin e shtėpive tė tyre, atėherė pėr kėtė atyre u vie keq. Por nuk e dėnojnė e as qė kėrkojnė qė kjo tė dėnohet.

Edhe mė me rėndėsi se tė sipėrmendurat, ėshtė se pėr ēka dhe kundėr cilit synim ka ndodhur ajo qė ka ndodhur. Se Lėvizja VETĖVENDOSJE! ua kishte praptuar veturat EULEX-it pėr ta kundėrshtuar kėshtu praninė e tij nė Kosovė, pushtetin e tij ekzekutiv, dhe padrejtėsinė formale (tė mandatit) dhe atė reale (tė veprimit) qė ngėrthen EULEX-i. Kundėrshtimi i EULEX-i ėshtė i papranueshėm pėr EULEX-in (jo vetėm si mision real por edhe si kėndvėshtrim kolonial), meqenėse ky kundėrshtim ia minon atij qenien dhe funksionimin. Pra, ka tė bėjė drejtpėrsėdrejti me tė. Ndėrkohė qė strukturat paralele kundėrshtimin e kanė drejtuar kah shqiptarėt dhe shtėpitė e tyre. Problematizimi i tillė i shkon pėr shtati EULEX-it pasi qė shkon konform synimit tė tij tė menaxhimit tė krizės (situata nė Kroin e Vitakut si krizė qė kėrkon menaxhim nga EULEX-i), rrjedhimisht konform kėndvėshtrimit kolonial qė EULEX-i ka pėr vendin tonė (”situata shpėrthen pa praninė tonė”). Madje dhuna e strukturave paralele ndaj shqiptarėve ia zgjatė jetėn EULEX-it nė sytė e EULEX-it dhe shefave tė tij. Prandaj tolerimi i kėsaj dhune dhe mosdėnimi i saj i konvenojnė EULEX-it. Ani ēka qė nga ajo e pėsojnė njerėzit. Kryesore pėr EULEX-in janė veturat.

Lėvizja VETĖVENDOSJE!
    BASHKIM KOSOVE ME SHQIPERINE DHE JO PAZARLLEQE ME SERBINE E GREQINE

Feithi qė pėrkėdhel Beogradin dhe dėnon shqiptarėt
    Wednesday, 02 September 2009
    Pieter Feith, kryendėrkombėtari nė Kosovė (i cili njėkohėsisht paraqet pėrqendrim tė tė gjitha tė kėqijave qė na vijnė nga misionet ndėrkombėtare) i ėshtė drejtuar dje ambasadorėve tė vendeve anėtare tė BE-sė si dhe parlamentarėve evropian. Nė tė dy rastet ai ka folur si pėrfaqėsues i BE-sė nė Kosovė, dhe ėshtė pėrqendruar nė punėn e tij tė deritashme me fokus tė ve[antė nė ngjarjet e javėve tė fundit nė politikėn dhe territorin e Kosovės.

Por, ēka mund tė vėrehet nga raporti i Pieter Feithit. Askund fjalėt ‘zhvillim ekonomik’ e ‘drejtėsi’. Vetėm fjalėn ’stabilitet’ e pėrmend ai. PSBE-sė nuk i intereson se si jetojnė qytetarėt e Kosovės por vetėm se si tė mos shqetėsohen qytetarėt evropianė nga kontrabanda e krimi i organizuar qė mund tė kalojė nėpėr Kosovė. Siē e dimė EULEX-i nuk e ndalon kontrabandėn qė hyn nė Kosovė nga Serbia. EULEX-i ėshtė kundėr kontrabandės varėsisht nga kahja e kontrabandės.

Pieter Feith e pėrmend fjalėn ‘shqiptar’ dy herė kurse fjalėn ‘serb’ e pėrmend 13 herė. Po ashtu, i neglizhon pakicat e tjera nė Kosovė duke i diskriminuar ato nė raport me serbėt.

Feith thotė qė “Kosova dhe jeta e pėrditshme e popullit tė saj – me pak pėrjashtime – kanė mbetur tė papėrfshira nga tensionet ndėretnike dhe dhuna.” Dhe mandej vazhdon duke thėnė qė “sfidat me tė cilat ballafaqohet EULEX-i nė fushėn e sundimit tė ligjit janė komplekse sidomos nė zonat me shumicė serbe nė veri tė lumit Ibėr.” Pra, dhuna ndaj shqiptarėve qė prej njė viti e gjysmė para shpalljes sė pavarėsisė sė pari nuk ka qenė ndonjė gjė e madhe, sipas tij, e pastaj as qė e pėrmend fare. Dhuna e strukturave tė Serbisė cilėsohet si ‘sfidė’ (sic.).

Feith nuk e pėrmend askund rolin e Serbisė nė shkaktimin e asaj qė ai e quan tension ‘ndėr-etnik’, duke e vendosur fajin kėshtu nė shqiptarėt dhe serbėt e Kosovės, tė cilėt nuk paskan arritur ‘pajtimin’. Ai e zhvesh tėrėsisht Serbinė nga tėrė pėrgjegjėsia duke mos drejtuar gishtin kah roli kryesor i Serbisė nė ndarjen e qytetit tė Mitrovicės.

Raporti i Feithit ėshtė fund e krye proserb. Ai e ka hallin vetėm se si tė rriten privilegjet pėr serbėt ndėrkohė qė nuk pėrmend askund strukturat paralele tė Serbisė qė dirigjojnė me serbėt si pėrmes kėrcėnimeve po ashtu edhe pėrmes financimeve: “Pėrfaqėsimi mė i gjerė i serbėve tė Kosovės nė nivelin komunal do tė lejonte komunitetin e dytė pėr nga madhėsia, i cili jeton nė Kosovė, tė ketė mė shumė pėrgjegjėsi pėr menaxhimin e punėve tė tij.” Pėrfaqėsimi mė i gjerė i serbėve nė nivelin komunal ėshtė drejtpėrdrejt i lidhur me procesin e decentralizimit. Ky proces ėshtė i kodifikuar nė Planin e Ahtisaarit dhe pastaj nė Kushtetutėn e Kosovės, Mirėpo Pieter Feith nė cilėsinė e Pėrfaqėsuesit tė BE-sė nuk i pranon asnjėrėn. Por flet pėr decentralizimin. Kjo nėnkupton se Feith po e nxjerr decentralizimin jashtė Pakos, pėr ta zbatuar tė tillė ēfarė ėshtė. Pikėrisht ashtu siē ka kėrkuar Serbia.

Pieter Feith thekson qė ai mbetet “i preokupuar me polarizimin e thellė mes liderėve politikė nė Kosovė, si dhe pėr perceptimin e publikut lidhur me deklaratat qė janė kritike ndaj pranive ndėrkombėtare nė Kosovė, pėrfshirė ato tė BE-sė. Se kjo lehtėsisht ēon nė vandalizėm dhe dhunė nė njė atmosferė tė ngarkuar dhe tė paqėndrueshme, e kemi parė para disa ditėsh.” Pra, dėshiron ta ndalė kritikėn. Sipas Feithit deklaratat po e shkaktojnė dhunėn, e jo Protokolli qė pritet tė nėnshkruhet me Serbinė. Fjala ‘i preokupuar’ nėnkupton se nuk ėshtė duke u kuptuar qartė pse diēka ka ndodhur dhe fjala ‘vandal’ po ashtu nėnkupton dhunė tė pakuptimtė, d.m.th. pa qėllim – e gjithė kjo e shmang faktin se aksioni i VETĖVENDOSJE!-s ka bartur porosi tė qartė, dhe ka arsye tė qartė dhe tė mirėnjohur pse rezistenca ndaj misioneve ndėrkombėtare po has nė pėrkrahje.

Nė pėrgjithėsi, Feith flet vetėm pėr pėrmirėsime. Jo pėr suksese. Pushteti arbitrar si puna e Feithit nuk do qė tė ketė plan tė pėrcaktuar qartė nė mėnyrė qė mandej tė matet pėrmbushja e tij. Plani e ka referencėn konkrete nė tė ardhmen. Pėrmirėsimi e ka referencėn nė tė kaluarėn. Ėshtė mė mirė, pra mirė ėshtė, sipas Feithit.

Lėvizja VETĖVENDOSJE!

Analiza dinake e Stratfor-it
    Monday, 31 August 2009
    Agjencia amerikane e inteligjencės Stratfor tash sė fundi nxori njė analizė pėr kundėrshtimin qė po i bėhet EULEX-it nė Kosovė. Sė pari, nė hartėn e Kosovės qė shoqėronte tekstin, kufiri me Serbinė ishte me vija tė ndėrprera (sikurse nė kohėn e KSAK-sė), pėr dallim prej kufirit me Shqipėrinė, Malin e Zi e Maqedoninė, qė shėnohej me kufij ndėrkombėtarė. Kurse, nė anėn tjetėr, Prizreni qe vendosur nė hapėsirėn “etnike boshnjake”. Serbėt Stratfor-i i quan serbė kurse shqiptarėt ‘shqiptarė etnikė’, thuajse serbėt janė komb e shqiptarėt ende si njė lloj fisi. (Etnia ėshtė gjithsesi kategori qė aludon te paramodernizmi.) Pėrveē kėsaj, nė hartėn e dytė tė Stratfor-it tė gjitha qytetet janė tė shkruara vetėm nė njė gjuhė – nė atė serbe. Pra qė nė fillim vihet nė pikėpyetje objektiviteti i njė analize, burimi kryesor i informatave tė tė cilit mbetet kanalet serbe.

Analiza e Stratforit pėrshkuhet nga filli i njė kundėrpozicionimi fundamental mes Kosovės dhe “Perėndimit”. Nė Kosovė, pėrfshirė kėtu edhe Lėvizjen VETĖVENDOSJE!, nuk bėhet fjalė pėr “anti-EU sentiment”, ashtu siē shkruan Stratfor-i. Lėvizja jonė para njė jave nuk ka protestuar kundėr Komisionit Evropian qė i ka zyret edhe nė Prishtinė, por kundėr EULEX-it. Ne duam qė Kosova ta ketė tė drejtėn pėr t’u inkuadruar nė BE, por jo tė sundohemi nga regjime policore qė vijnė nga BE-ja. Ashtu siē nuk ishim dhe nuk jemi kundėr OKB-sė, por kemi qenė dhe jemi kundėr UNMIK-ut si mision qė sundon mbi ne, e qė na e pamundėsonte hyrjen nė OKB. Njėjtė sot EULEX-i ėshtė nė Kosovė, e Kosova nuk ėshtė nė BE.

Nuk e dimė se ēfarė Hashim Thaēi i ka thėnė Pieter Feithit e Yves de Kermabonit nė takimin qė kanė pasur ditė mė parė me dyer tė mbyllura. Shpresojmė qė Hashim Thaēi ta ketė pėrvetėsuar qėndrimin tonė. E, nėse ėshtė kėshtu, atėherė kjo analizė e Stratfor-it paraqet trysni mbi qeverinė e Kosovės qė tė distancohet nga koncepti i VETĖVENDOSJE!-s pėr largimin e EULEX-it. Mirėpo, ne jemi shumė kundėr deklaratės qė Thaēi e Sejdiu e thanė pas takimit duke identifikuar si problem temėn e Protokollit e jo Protokollin. Nuk mund tė jetė mospėrmendja mė e Protokollit zėvendėsim pėr veprimet kundėr tij. Pėrkundrazi.

Pėr mė tepėr, analiza e Stratfor-it, duke identifikuar institucionet aktuale politike me popullin e Kosovės dhe Kosovėn nė pėrgjithėsi, krijon pėrshtypjen e rrejshme se udhėheqėsit politikė tė Kosovės janė kundėr EULEX-it dhe, nė kėtė mėnyrė e zhduk pakėnaqėsinė e thellė tė popullit ndaj reagimit hipokrit dhe vetėm verbal qė po ia bėn qeveria EULEX-it. Qeveria nuk po e kundėrshton EULEX-in dhe Protokollin e tij – ajo vetėm po i thotė atij ti vazhdo me tėnden, ne do t’i mbyllim sytė dhe veshėt. Ky nuk ėshtė kundėrshtim. Ky ėshtė nėnshtrim. Kėtė sjellje udhėheqėsit politikė e kanė pėr popullin, jo pėr EULEX-in. Kundėrshtimi i vėrtetė po vjen dhe po pėrkrahet nga populli shumicė i papėrfaqėsuar nga politika servile. Pėrderisa Stratfor-i po sheh pakt absolut mes popullit dhe qeverisė, e vėrteta ėshtė pikėrisht te njė pakt tjetėr, tė cilin Stratfor-i nuk po e sheh: pakti Qeveri-EULEX. Janė kėta udhėheqės qė e kanė ftuar EULEX-in si padron tė tyre, me kompetenca tė pakufijshme ndaj tyre. Kurse ky mision ka hyrė nė pakt me Serbinė kur nė dhjetor 2008 u pranuan tri kushtet e Serbisė nga EULEX-i: a) veprimi brenda Rezoutės 1244; b) moszbatimi i Planit tė Ahtisaarit (nėpėr territoret serbe) (lexo: zbatimi i Planit 6 Pikėsh); si dhe c) neutraliteti ndaj statusit (pra, mosnjohja e pavarėsisė sė Kosovės).

Stratfor thekson qė EULEX-i ka pėr qėllim t’i forcojė forcat policore tė Kosovės, ta ruajė paqen midis shqiptarėve dhe serbėve dhe, si pikė kryesore, ta pengojė shndėrrimin e Kosovės nė njė parajsė tė kontrabandės. Secila mė qesharake se tjetra. EULEX-i po e mban nė pozitė tė subordinuar, dhe prandaj tė dobėt, policinė e Kosovės. Si mund tė forcohesh duke u subordinuar nėn njė instancė arbitrare me fuqi ekzekutive?! Kur njėsia speciale e policisė sė Kosovės u nis pėr te Kroi i Vitakut tė premten e kaluar pėr ta mbrojtur rindėrtimin e njė shtėpie atje nga sulmet e serbėve, ajo u bllokua nga EULEX-i te ura e Suhodollit. Ja pra se si e ruan paqen ndėrmjet serbėve dhe shqiptarėve EULEX-i dhe si e forcon ai policinė e Kosovės. Kulmi sigurisht se ėshtė te kjo ēėshtja e kontrabandės. EULEX-i lejon 300 maune me mall nga Serbia tė hyjnė nė Kosovė nė pikat doganore 1 dhe 31 nė veri tė Kosovės pėr ēdo ditė pa u doganuar fare. EULEX-i jo qė nuk e ndal kontrabandėn, por ai e siguron atė, e mbikėqyr atė. Ndėrkohė qė EULEX-i (si pjesė e UNMIK-ut qė ėshtė bėrė) me veprimet e tij po i mbronė (sado qė nė mėnyrė indirekte) kontrabanduesit dhe kriminelėt mė tė mėdhenjė qė i ka Kosova aktualisht tė organizuar nė strukturat paralele tė Serbisė. Moslejimi i policisė sė Kosovės qė tė ballafaqohet me kėtė krim tė organizuar dhe mbyllja e syve pėr qėllime politike qė EULEX-i bėn karshi kėtyre strukturave e shndėrron EULEX-in jo vetėm nė sigurues tė kontrabandės por edhe nė promovues tė saj (sado qė nė mėnyrė indirekte).

Pėr demonstratėn e 10 shkurtit 2007, Stratfor e pėrdor shprehjen ‘riot’, e cila nuk ėshtė pėrdorur as nė aktakuzėn kundėr Albin Kurtit. Stratfor thotė se u vranė dy demonstrues atėbotė pa pėrmendur kush i vrau e si i vrau.

VETĖVENDOSJE! pėrsėrit qė pėrderisa EULEX-i bazohet nė Rezolutėn 1244, ka fuqi ekzekutive, pėrderisa pjesėtarėt e tij kanė imunitet nga ligji, pėrderisa nuk i jep llogari institucioneve tė Kosovės, pėrderisa nuk ka afat tė qėndrimit nė Kosovė dhe pėrderisa nuk e njeh pavarėsinė e Kosovės, EULEX-i ėshtė i padrejtė, jodemokratik dhe i dėmshėm. Ne i bėjmė apel BE-sė qė tė na sjellė mjekė, profesorė dhe ekspertė tė ekonomisė nė Kosovė qė tė na ndihmojė tė zhvillohemi e jo policė, prokurorė e gjykatės si gardianė tė ruajtjes sė stabilitetit.

Lėvizja VETĖVENDOSJE!

Faqja 28 prej 38 FillimFillim ... 182627282930 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •