FIER- Njė familje e pėrbėrė nga pesė fėmijė jetim nė komunėn e Levanit bėn thirrje pėr ndihmė. jetesa pėr ta ėshtė e vėshtirė ku varfėria pėr tė mbajtur frymėn gjallė u ka shtuar dhimbjen. Pesė fėmijėt ku mė i madhi ėshtė vetėm 13 vjeē, ndėrsa mė i vogli 5 vjeē jetojnė vetėm me tė atin pas vdekjes sė nėnės.
Ata janė nė qiell tė hapur dhe jetojnė vetėm me njė pension vetėm prej 75 mijė lekėsh tė vjetra qė merr babai i tyre si i sėmurė mendor. Historia e tyre ėshtė tepėr e dhimbshme dhe ka nisur qė kur nėna e tyre ėshtė vetėvrarė m e armė zjarri vite mė parė pėr shkak tė kushteve tė vėshtira tė jetesės nė qytetin e Tropojės.
Ndėrsa babai i tyre aktualisht ėshtė i shtruar nė spitalin Psikiatrik pas ngjarjes tragjike tė sė shoqes. Fėmijėt vazhdojnė tė vuajnė dramėn familjare dhe shumė herė kanė kėrkuar nga organet shtetėrore qė tė pėrfitojnė pensionin e jetimėve pasi mjerimi ju ėshtė ulur kėmbėkryq. Fėmijėt janė strehuar momentalisht nė njė shtėpi nga njė banor i Levanit mes kushteve tė kėqija dhe mungesės sė vėmendjes nga institucionet.
Prenda Geci rrėfen historinė e kaluarit tė vuajtjeve tė kėtyre fėmijėve. Si kujdestare e 5 fėmijėve dhe njerka e tyre nė mungesė tė kujdesjes sė shtetit ajo bėn thirrje.
Jam martuar me Adem Gecin pėr humanizėm pėr tė rritur kėta fėmijė, pasi kanė qenė nė moshė shumė tė mitur kur nėna e tyre 24 vjeēare ka kryer vetėvrasje. Njė banor i Levanit na ka dhėnė kėtė shtėpi pėr humanizėm sa tė gjejmė njė streh. Nuk kam marrė asnjė pension pėr kujdestari dhe asnjė ndihmė nga shteti- u shpreh njerka e jetimėve Prenda Geci.
Ndėrsa fėmija i verbėr 5 vjeēar apelon me ēiltėrsinė e tij pėr ndihmė, duke treguar statusin e jetimit.
Unė e kam kėtu statusin e jetimit, pasi jam dhe jetim dhe i verbėr, ndaj i bėj thirrje shtetit tė vendosi dorėn nė zemėr pėr ne 5 jetimėt e familjes Geci. Unė shikoj vetėm 10 pėr qind, a mund tė bėhet ndonjė gjė pėr mua pasi rrezikoj tė humbas shikimin- apeloi 5 vjeēari Geci.
Fėmijėt shkojnė shumė mirė me mėsime, ata kanė zbritur nė Levan nga Tropoja dhe nė kėtė fillim viti mėsimor nuk kanė tė ardhura madje as pėr tė blerė librat shkollorė, ndaj kėrkojnė ndihmė nė pėr shkak tė kushteve tejet tė vėshtira ku ata jetojnė.
(a.r/news24/balkanweb)
Krijoni Kontakt