Close
Faqja 10 prej 12 FillimFillim ... 89101112 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 112
    i/e regjistruar Maska e shalja1
    Anėtarėsuar
    18-05-2009
    Postime
    427
    Intelegjenca trashegohet perafersishte 75% . duke mare parasyshe edhe bashkerenditjen e gjeneve nga nena dhe babai.

Ngelem unė! Maska e DI_ANA
    Anėtarėsuar
    30-12-2006
    Vendndodhja
    France.
    Postime
    5,874
    Ju lutem te respektoni permbajtjen e temes dhe te mos kaloni ne debate politike qe nuk kane lidhje fare me shkrimin ne fjale!

Faleminderit
    "Carpe Diem"

i/e regjistruar Maska e Anesti_55
    Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Citim Postuar mė parė nga Elonaa Lexo Postimin
    Postuar mė parė nga Gabriel_AFA
    Kjo teme eshte ne te vertete me e rendesishme sec mund te duket sepse eshte paraprijese e fenomenit me te shemtuar njerezor qe eshte racizmi...Ceshtja eshte se racizmi pretendon se njeriu ne teresi me inteligjncen e vet eshte pjelle e trashegimise dmth kam familjen intelktuale edhe une jam intelektual sepse e kam ne gjak,kurse anti-racistet pretendojne se njeriu eshte pjelle e eksperiences,dmth e jetes se tij,jeton me hajdute behet hajdut,jeton me intelktuale behet intelektual...Shkenca ka treguar se te dytet kane te drejte dhe se njeriu eshte pjelle e eksperiences se tij dhe jo e ADN se tij dhe per vertetimin e kesaj teze ka shume raste qe ja vlen te permenden,me i famshi dhe romantiku eshte rasti i "Moglit",nje foshnje qe humbet dhe rritet nga kafshet dhe me kalimin e viteve sillet si kafshe dhe jo si njeri,ne vend qe te flase uleret,ecen kembadoraz dhe vepron ne menyren qe i eshte mesuar nga kafshet.Ky eshte nje rast qe hedh poshte tezen "Raciste" qe njeriu eshte pjelle e trashegimise "ADN",sepse po te ishte keshtu atehere ai do sillej si njeri sepse e ka babain dhe nenen njeri dhe jo ujk,por ne te vertete ai sillet si qenia qe kishte me afer,raste te tilla ka shume te tjera qe kane ndodhur ne bote...

************************************************** ************************************************** **********

kjo histori s'ka lidhje me inteligjencen, po me aftesite e pershtatjes se njeriut.Inteligjenti lind !!!.Asnje s'ka force te krijoj nje inteligjent!!.Edhe neper shkolla dalloheshin budallenjte, mesonin permendesh!JU vuani te na mbushni mendjen qe nqs se marim nje femije dhe ta lem mbi libra gjithe diten do na behet shkencetar??!!!!.I thjeshtesuat shume gjerat.Mendohuni pak me shume!Une kam par i goce japoneze qe ne kl te 5 fillore kishte mbaruar matematiken e shkolles se larte.Shteti duke par rezultatet e saj i kishte ven mesues privat!Ksaj ca i thoni ??!!!.Qe goca ne kater vjet dinte shkelqyer matematiken qe normalet e mesojne per 16 vjet???
    dmth kam familjen intelktuale edhe une jam intelektual sepse e kam ne gjak
    Ne kete rast mund qe prinderit jane bere intelektuale ne saje te mejdisit dhe jo te ndonje trashegimie biologjike.Pra nga nga lidhja e tyre del nje genotip me aftesi te zakoneshme.Por kemi dhe nje tjeter rast qe degjeneron problemin.Rasti i shqiperise eshte konkret per intelektuale falso thjeshte nga biografia, ose duke paguar provimet, duke perdore miqesine, apo dhunen si ne rastin e studenteve te Vlores qe duan te vazhdojne universitetin me mesatare nen 6-te.Kemi juriste si Azem Gashi qe ka blere nje dipllome dhe u be deputet i PS.Me falni se mos fyej njeri, pasi rasti eshte dhe politike.Nuk perjashjo dhe rastet kur dy prinderit jane intelektuale te vertete por nga lidhja e tyre mund te dale nje genotip i degjeneruar ne ndikimin e faktore te tjere pa fund.

Une kam par i goce japoneze qe ne kl te 5 fillore kishte mbaruar matematiken e shkolles se larte.
    Ky eshte rasti kur nga dy prinder del nje genotip i shendoshe , mbi normalen.
    Ka qene dhe nje indiane qe sme kujtohet per momentin emri , pa shkolle fare, por qe veprimet matematikore me shpejt se kompiuteri.
    Ketu kemi rastin e kusherires time nga Tirana.Une nuk e kam njohur ate dhe me te thene te drejten nuk di se kujt prej kusherinjeve te mi atje eshte konkretisht, por di qe ne fisin tim ka intelektuale te vertete, nje prej te cileve P. Gjergo nje nga perkthyesit me te mire te frengjishtes si Molierin, apo tragjedi ne vargje e cila do nje profesionalizem te larte.Ne kohen e diktatures poezite e tija e te tjera punime te pa botuara kurre ne ate kohe, ai i shkruajti ne letra amballazhi makaronash. Sot eshte nderuar si "Qytetare nderi" pas vdekjes.Ka qene ne France me Enverin. por i shpetoi atij pasi sigurimsit e ngateruan me babain tim.
    Eda Gjergo č nata a Tirana, in Albania. La sua passione per le stelle, nata quando era bambina, l'ha portata a incontrare Margherita Hack, della quale č diventata una promettente allieva.

http://www.macrolibrarsi.it/autori/_eda_gjergo.php

i/e regjistruar Maska e bamatat
    Anėtarėsuar
    07-01-2010
    Vendndodhja
    Ne malet e Laberise atje ku Dielli dhe Shqiponja rrine bashke
    Postime
    1,070
    Sipas mendimit tim kjo puna e inteligjences eshte dicka me shume se kaq e thjeshte !

E para : Inteligjenca si aftesi e trurit per perceptuar dhe recorduar informacionin , per ta perpunuar ate dhe per te krijuar , si dhe aftesite analitike dhe deduktive , jane te trashegueshme . Kjo sepse lidhen me teresine e reaksioneve biokimike te caktuara qe zhvillohen mbi bazen e ADN-se (geni) .

E dyta : Ketu vijme tek informacioni i cili eshte pjese e te dhenave nga jeta (studim +eksperience ) e cila ka te beje me perfeksionin e inteligjences dhe eficiencen e saj ne dobi te vetes dhe te shoqerise . Kjo gje krijohet gjate jetes . Ne bote ka shume gene inteligjente qe "digjen" sepse nuk ju jepet mundesia , sic ka shume te tjere qe megjithese nuk jane gen behen "dyer te medha" ose "familje te shquara" ose "shqyera", lexojeni si te doni !
    Zakonisht jeta materiale favorizon keta te fundit te cilet behen sklleverit me luksoz te atyre "te shquarve reale" (pra qe jeta i ka favorizuar por qe kane edhe genin dhe qe jane ne maje te piramides se drejtimit) por qe jane nje pakice qe numerohen me gishtat e dores . Madje mund te mos jene fare pjese e nje kombi nderkohe qe drejtojne "mediokrit udheheqes" te atij kombi .

Po e mbyll me dy vargje te improvizuara

"Edhe lulja ime
    do te celte dhe mbante ere,
    sikur te kish mbire ne toke
    dhe jo ne m.ut mender"

Tungjatjeta

Erga omnes Maska e fisniku-student
    Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Citim Postuar mė parė nga Marya Lexo Postimin
    Kam vene re se ne te shumten e rasteve nga familje intelektualesh dalin me shume femije qe behen intelektuale , ndersa nga familje jo intelektualesh dalin femije te thjeshte dhe pa ambicione ne jete.
    Ku edhe shprehja qe ashkia nuk vete me larg se pema.
    A jeni dakort me kete shprehje?
    Intelegjenca sipas mendimit tim, burimin e ka 50% me 50%, d.m.th 50% te intelegjences mund ta kete si trashegim apo te lindur, ndersa 50% te pjeses tjeter mund ta arrij gjat jetes.

Si metodike e suskeshme per ti percaktuar femijet ne jete se ne cilen fushe apo lami te studjoj ne te ardhmen, eshte te zbulohet kapaciteti i memorjes se femijeve. Nese nje femije karakterizohet si person qe mban mend shume, ateher preferohet qe ky femije te merret me shkenca natyrore dhe jo ato sheqerore.

Faktori prinder

Zakonisht ato familje qe jan intelektuale, prodhojn edhe femije intelegjent. Kjo eshte me se e arsyeshme te shpjegohet, per faktin se keta prinder i dinė recetat e intelegjences te cilat ua propozojn/imponojn gjat gjithe kohes femijeve te tyre. Thjesht gjithmon i qendrojn mbi krye dhe ua imponojn mesimin, leximin dhe poashtu ua ndalojn ato lloj veprime femijeve te tyre qe ndikojn negativisht ne intelegjencen e femijeve te tyre ( siq jan shoqerimi me persona injorant apo rrugaq etj..)

Nje shembull:

Une e di nje rast, ku nje femije e kishte Babain stomatolog, ky femije ishte i shkelqyer, mirpo nje dite e kishte marr nje notė te dobet ne shkoll, dhe babai i ketij femije e kishte mbyll ne shtepi per 4 dite me radh, si denim qe ta rikuperoj at gabim dhe te mesoj qe pastaj ta permisoj ate notė, dhe nuk e la te dal jasht derisa mesoi dhe e permisoj ate notė.

Ky fakt, e mbeshtet at qe them se Prinderit jan ata qe i bejne femijet e tyre intelegjent me perpjekjet e tyre te vazhdueshme, qe tua imponojn nje sistem pedagogjik te atille qe ua mundeson qe te kyqen ne nje bote intelektuale.

E kunderta eshte me Prinderit Injorant dhe te pashkolluar

Zakonisht keta lloj prinder perveq qe e trashegojn injorancen e tyre ne gjenet e femijeve te tyre, por perkujdesen qe edhe ate pjese tjeter te intelegjences qe presin ta arrijn gjat jetes, te ua zbehin dhe vrasin ate synim, dhe ne fund rezultati eshte nje femije kokbosh i cili nuk di te ti lidh dy fjal sepse kete sistem te deshtuar, ua imponuan prinderit e tyre.

Nje shembull:

E njof nje djal, ai per nga disa karakteristikave qe kishte, premtonte qe mund te arrij shume ne te ardhmen, mirpo prinderit e tyre ishin injorant dhe as qe iu interesonte per te, thjesht ky djal qe i mungonte krahu prinderor, zakonishte iu bashkohej grupeve te shoqeris qe nuk e keshillonin per mire, mirpo zakonisht bredhte rrugeve dhe merrej me gjera negative, dhe tash kete djal kur e takova nje dite, kishte mbetur me ate shkall te intelegjences qe kishte pasur si femije , d.m.th nuk kishte perparuar asgje, vetem se ishte thelluar ne injoranc dhe ishte bere nje debill.

Nga ky shembull, mund te nxjerrim nje mesim qe nuk mjafton qe vetem te lindesh intelegjent ,mirpo duhet edhe te te qendroj perkrah dikush afert, siq jan prinderit dhe te te udherrefejn drejt nje jete te sukseshme dhe intelektuale.

Me pelqen qe ti shpjegoj gjerat permes shembujve, keshtu qe me duhet ta permend edhe nje shembull

Me kujtohet nje djalosh, i cili nuk kishte ndonje sukses aq te levdueshem apo edhe intelegjenc te madhe ne shkoll, mirpo mbahej ashtu sepse nuk kishte ndonjen nxitje prinderore qe te perparonte me shume, mirpo me kalimin e kohes, iu rrok librave dhe shkoi ne studime dhe besomni ky djalosh, sot ka nje liber te botuar, dhe prej atij djali qe nuk shifej intelegjent sot te hipnotizon ne diskutime.

Keshtu qe per fund mund te themi se eshte fakt qe intelegjenca mund te jete e lindur apo e trashegueshme, mirpo po nuk e ndjeke ne jete diturin, ajo intelegjence do te stagnoj dhe do filloj te humb me kalimin e kohes.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga fisniku-student : 17-01-2010 mė 07:03
    "Idea ėshtė Kėshilltari mė i mirė i Veprės"

i/e regjistruar Maska e noel*
    Anėtarėsuar
    10-09-2009
    Postime
    120
    A trashėgohet inteligjenca apo fitohet ?!
    Inteligjenca trashegohet, por nese nuk kultivohet mbetet gjysmake...

Ubi solitudinem faciunt, pacem apellant

Sensual
    Anėtarėsuar
    17-02-2009
    Postime
    4,304
    inteligjenca .. varet si e perdor dhe per cfare e perdor ..lol

Ragnald
    Anėtarėsuar
    18-06-2006
    Vendndodhja
    london
    Postime
    4,442
    mos u nxitoni kur thoni qe inteligjenca trashegohet 50% . eshte e gabuar.

gjenetika thote nga 30 deri ne 35% trashegohet , kurse tjetra fitohet.

Nuk ka 50/50 asnjehere se e bete teper te balancuar kete univers .

i vete pastaj qe gauss dhe newton te mos ishin aq te zgjute sa qene .

i/e regjistruar Maska e Elonaa
    Anėtarėsuar
    17-09-2005
    Postime
    1,661
    Ju me duket se tek inteligjentet po fusni te gjithe ata qe kan mar nga nje cope diplome.!!Diplomat ne te shumten e rasteve mos te them99%i kan mare me pune.Inteligjente une quaj ato kater pese yje qe shkelqejne ,jo turmat qe mesojne permendesh dhe pas i viti s'mbajne mend asgje pffffffffffffff
    Njerzit nuk i japin asgjeje rendesi me te madhe se asaj qe eshte qesharake.(Gete)

i/e regjistruar Maska e shalja1
    Anėtarėsuar
    18-05-2009
    Postime
    427
    Nese baza- qeliza eshte unikate dhe me te gjitha specifikat e saje, ne bashkdyzim me nje qeliz tjeter krijohet nje embrion tjeter edhe ai unikate. atehre trashigimija mune te shkoj te personaliteti 70-80% kurse te inteletkti 70-75 %. TESTI I PSKOLOGJISE E VERTETON NJE GJE TE TILL E TANI ME ADN perputhet 99,9 %

Faqja 10 prej 12 FillimFillim ... 89101112 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •