Shkruan:
Arsim Gjinoci
MOS I IMITONI TË TJERËT - BËHUNI AI/AJO QË JENI
Poeti i madh shqiptar Azem Shkreli në një vjershë të shkurtër thotë: “Nëse do të takoheshim me veten sy më sy, a do të ishim përqafuar apo do të ishim pështy“. Kjo poezi shumë mirë na e bënë me dije se, nëse dëshirojmë të jemi vetja e jonë kudo dhe me gjithkënd që jemi, ai apo ajo që vërtet jemi, së pari duhet të takohemi me veten sy më sy, të ballafaqohemi dhe t’i qërojmë hesapet me veten.
Ka shumë njerëz që frikohen ta shfaqin veten e tyre në publikë dhe më lehtë e kanë të jetojnë nën maskën e dikujt tjetër. Arsyet mund të jenë nga më të ndryshmet, ndonjë gabim në të kaluarën, i juaji apo i dikujt nga familja e juaj, tendenca për ta imituar dikë tjetër ngase dëshironi të bëheni si ai apo ajo, dhe shumë arsye tjera.
Oscar Wilde, poet dhe shkrimtar irlandez, thotë: “Bëhu vetvetja; ngase gjithë të tjerët tashmë janë të zënë“. Të jeni vetvetja do të thotë ta festoni veten, si individë, të mësoheni ta shprehni veten, ti jepni jetës diçka çfarëdo qoftë të vlefshme nga vetja, të jeni të lumtur me atë çka jeni. Për disa, të jesh vetja do të thotë të mësosh ta duash veten, për tjerët të mos e fsheh se kush je.
Këto ditë në një show televiziv britanik, një grua 47 vjeç me emrin Suzan Bojl, më së miri dëshmoi se sa vlen të jesh vetvetja. Ajo i la pa tekst, i bëri të pranoj paneli vlerësues se ishin cinik dhe me ketë edhe gjithë publiku. Në dukje, një grua amvise, fshatare, me pamje jo edhe aq tërheqëse, flokë natyrale pa ndonjë kujdes të veçantë, tregoi më së miri, vetëm për 1 minutë e tetë sekonda se sa jemi gjithë ne cinik dhe të padrejtë në gjykimet tona ndaj vetes dhe të tjerëve.
Një proverb tjetër thotë “Mos e gjykoni përmbajtjen e librit bazuar në kopertinën e tij“.
Në librin “Si ta zhvillojmë vet besimin dhe të ndikojmë te njerëzit me fjalime publike“ Dale Carnegie thotë: “Kurrë më parë s'ka ekzistuar njeri i tillë, dhe kurrë s'ka me ekzistuar më“; kështu duhet të mendoj për vete secili njeri. Secili njeri është një jetë e re, individualitet i ri. Duhet që në vete të kërkoj xixën e individualitetit përmes së cilit dallohet nga gjithë të tjerët dhe të përpiqet që sa më fuqishëm ta flakëroj. Shoqëria dhe rrethi përpiqen ta fikin pa vetëdije, duke u përpjekur që të gjithëve të na vendosin në kallëp të njëjtë, por unë ju them: mos lejoni që ajo të shuhet; ajo është e drejtë e vetme e juaja për veçanti.
Në botë nuk ekziston asnjë qenie e ngjashme me ju. Me milionë njerëz i kanë nga dy sy, gojën dhe hundën, por askush nuk është i ngjashëm me ju, askush nuk i ka karakteristikat plotësisht të njëjta, sjelljen e njëjtë dhe strukturën e njëjtë shpirtërore. Një numër i pakët i njerëzve do të shprehen ashtu si dhe ju kur të flitni natyrshëm. Me fjalë të tjera, ju e keni individualitetin tuaj, dhe për gojëtar kjo është karakteristikë më se e rëndësishme. Ruajeni! Çmoni atë! Përsosni! Ajo është xixa që fjalimit tuaj do t'i jep forcë dhe bindshmëri. “Ajo është e drejta juaj e vetme e vërtetë për të qenë të veçantë“. Mos lejoni të vendoset në kallëp dhe me këtë ta humbni individualitetin tuaj.
Krijoni Kontakt