Nuk tha njeri qe une i gjykova Geget vetem prej Saliut mo plak, se s'jam aq mendje ngushte ne mendime une jo. Lexo postimet e mia mesiper dhe do shikosh se si kam dal ne ate konkluzion. Un thjesht ate e mora si shembull per t'ju ngacmuar nje cik me teper.Ai vertet eshte bere dy here kryeminister kete s'po ja mohon kush, por po flas per nivelin intelektual dhe aftesite oratorike te tij. Gafat e tij neper konferenca shtypi, apo pjesemarrje ne varrime, apo ku di une jane te pafunda. Po ku harrohet ajo e atehershmja ku i nderuari kryeminister kishte shkuar per ngushellim te nje familje andej nga veriu ( a jugu?), i shpreh ngushellimet familjes djalit duke ju thene,'' Jam shume i gezue qe marr pjese ne varrimin e djalit tuj''. E sa e sa te tjera. Lere pastaj mos te flasim per 'lepirjen' qe ju bene Amerikaneve.
Eshte shume e neveritshme jo per gje, sinqerisht.
Without deviation from the norm, progress is not possible
Normal qe edhe ata ate pune do benin, po ata te pakten kane pak me shume stil ne lepirje, nuk do binin aq shume ne sy lol.
Ishte patrioti jot heneu ai qe tha dicka te tille, une thjesht i dhashe te drejte.![]()
Pse jam Tosk nuk do te thote se perfaqesoj tere jugun dhe anet negative te saj.![]()
Po pra, ne 20 te njohur te dalin 17 tipa te tille, sido qe te jete do ta krijosh nje ide pak a shume se me ke ke te besh.
Tani mos t'ju vij hidhur fare ju. Une keshtu i shof gjerat plak, dhe s'me intereson nese ty apo ndonje tjetri i pelqen apo jo. Levdata kot nuk jap une vlla.Normal nuk them se s'ka dhe njerez verior te mire dhe me morale te shendosha, dicka e tille e thene nga une do te ishte absurditet.
Po jo more Homer, nuk eshte puna qe ky/kjo eshte zhgenjyer nga ndonje geg, tjeter kund i djeg ketije/kesaj, por lere te shfryhet, se s'ja vare askush ketije/kesaj.
Me ate ne fund ke te drejte, se nuk eshte edhe aq mendje ngushte, shih sa mire din te perqaje duke e luajtur rrolin e nje tosku viktime.
Ps.: Lere mos u mer me te, se ky/kjo knaqet kur ti flet dikush.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Zėu_s : 19-08-2009 mė 17:56
Kjo ėshtė pėr Testimin dhe Zeusin se nuk dua as t'i citoj mė:
§.58. Tagri I burrit mbi gruen.
Burri ka tager:
a) me kshillue e me qortue gruen;
b) b) me rrahė e me lidhė gruen e vet, kłr tė mbrrījė me i a perbuzė fjalen e urdhnit.
Baba edhč nė mos pasėt djelm, nuk mundet me u lānė bijave as tokė, as plāng, as shpi
§. 31. Tagri vajzės.
Vajza, edhe nė mos pasėt prindt, ajo s’ka tager me mendue per Martes tė vet, tagri asht nė dorė tė vllazenve a tė kusherijve.
Vajza s‘ka tager:
a) me zgjedhė fatin e vet; do tė shkojė per ate, per tė cilin t’a fejojn;
b) m’u perzie nė shkuesi as nė fejesė;
c) as nė kėpucė as nė petka.
Grueja a’nė detyrė:
a) me i a ruejtė nderen burrit;
b) me i rrogue pa zhibla;
c) me i ndejė nen sundim;
d) m’u pergjegjė detyrve tė kunorės;
e) me rritė e me mkambė fmin me nderė;
f) me i ndejė gadi me tė veshmen e tė mathmen (kah e qepmja);
g) mos me iu perzie nė fejes tė tė bijve e tė tė bijave.
§. 42. Tagri i djalit per me lshue vajzen e zanun.
Njatė herė kur t’i teket djalit, asht i lirė me lshue vajzen e xanun, porse sheji e gjithsa pare tė ket la per vajzė i hupin; arsyeja asht: “kush e lshon vajzen nder unazė, kanuja a ban gjobė hem shejin hem paret sa tė ket la per te.” Para se ta lshojė vajzen djali, do tė bajė me dije shkuesin e ky me dy shokė tė katundit tė djalit do tė shkojė te prindja e vajzės, e nder sy tė dy shokve tė katundit tė vajzės, u kallxon, se djali, qi e pat xanė vajzen e tyne, a’tue hjekė dorė, e janė lirė me ė martue njeti.
§. 43. Vajza nen unazė nuk ka tager me lshue djalin.
Vajza e xanun nuk mundet me e lshue djalin edhe nė mos e pasėt per sy.
Po s’ndegjoi vajza me shkue m’at fat, qi e ka xanė, e edhe prindja i perkrahen sė bis, kjo s’mund tė martohet ma per tė gjallėt e dhandrrit me tjeterkend.
Prindja e vajzės janė detyrė me i a kthye shpis sė dhandrrit mje nė ma tė mbramin dysh, qi kan la per at vajzė.
Sheji e dhetė grosht e kanus, qi i janė ēue vajzės kur u xu, do tė jesin n’arkė tė sajė deri diten e dekės sė dhandrrit; e tė dije si vajza, si djali, si prindja se aj dhandrrit; e tė dije si vajza, si djali, si prindja se aj shej s’i len me luejtė.
Kah kanuja, vajza jet e lidhun, e veē me leje tė dhandrrit qi e pat xanė e per nė hjekėt dorė ky, se s’mund tė martohet, e s’a’kanun qi tė shkojė tjeterkush me e lypė, si tė dijė se gjindet e pengueme.
Edhe po e muer tjeter grue dhandrri vajza e xanun prej tij jet e lidhun se e lidhun.
Me dekė tė dhandrrit, kanuja e liron vajzen, e, po desht, mundet tė martohet per arsye qi “me dekė tė dhandrrit, sheji xehet i hupun”.
Po s’nigioi vajza me shkue m’at fat, qi e pat xanė, edhe me perdhuni do t’ia apin atij, qi e ka xanė me “Fishek mė shinė”; e per n’i raftė per sy vajza tue hikun, ky e vret me fishek tė prindės sė saj, e gjaku i vajzės shkon hupės, per arsye qi me fishek tė tyne e vrau.
Ēmimi, qi nepej per varza a gra, tash 50 vjetė e andej, perbahej prej 50, 100, 200 mije 400 groshėsh.
Ēmimi i kanus sė vonė perbahet prej 1500 groshve, aq sa ban gjaku i grues.
Grueja shqyptare farė trashigimit s’ka te prindja, as mė plang, as nė shpi, - kanuja e xen gruen si nji tepricė nė shpi.
Prindja s’mendon per pajė as per kurrnji send per vajzė tė vet; qi e xen do t’i a baje kujdesin.
Prindja e djalit, qi e xun vajzen do tė mendojn per gjith shka duhet per martesė tė saj.
Gruja s’bjen nė gjak“ – „Grueja lshon mė gjak prinden“
Burri e blen mundin e tė jetuemt e grues, por jo jeten e saj.
Me rrahė burri gruen, nuk bie nė faj kah kanuja, e as prindja s’mund t’a kerkojn tė rrahmen.
Me mbytė grueja burrin, e m’u ēue i kunati me vra tė kunaten, pse i a vrau tė vllan, kjo s’asht e perligjme mė kanun. – Gjaku i grues s’bahet krahas me gjak tė burrit; pra, tepricen e gjakut tė burrit do t’a perligjin prindja e grues.
Sikurse janė nė detyrė prindja me dhanė arsye per ēdo punė tė ligė qi tė bajė nė derė tė burrit a kuejdo bija e tyne, ashtu ēmimin e gjakut tė saj.
„Grueja asht shakull per me bajt“.
Me grani tė dorėrasit slą pūnė shpija e tė vramit, sepsé "Grueja e Prifti nuk biejn nė gjak".
§.929. Po duelen me marre grue e vajzė a cucė, e po pshtuen pą u vrą hiken nė dhé tė largėt, ata i leēitė Flamuri per jetė.
§.930. Po u hetue aj, qi i koriti edhč i vūn rrethin si kėtij si edhč tė marruemeve, fisi, katundi e Flamuri i grin tė dy, tuj jau bā gjakun giobė.
§.931. Grueja e vźjė a cucė, qi delshīn me marre, do tė digjeshin per sė gjalli nė grumbull tė plehit. Ase i vejshin ndermjet dy turrave drush tė ndezuna e a i bajshin me kallxue simahorin, a i leishin tė shkrihen per mnderė ndermjet dy zjarmesh. Me kźnė mbrrijshin me i a xjerrė fjalen sč cilli e koriti, atbotė i vejshin rrethin edhč simahorit, edhč i grijshin bashkė.
Po vrau kush gruen me shtat xānė. kanūja e ep qi tė ēilet e po, pat djalė, dorėrasi, posė giakut tė grues, do tė lajė 6 qese per giak tė djalit; po pat cucė, do tė lajė 3 qese per fmi e 3 qese per t'āmen.
Zija per tė dekun tė shpis (per burrnim, por jo per gra.) do tė mbahet nji vjetė.
1255. Nė drekė do tė gatuej bukė grueja e vźjė.
1256. Grueja me burrė nuk młnd tė gatuej nė drekė, as me qitė ujė duervet, as me qitė raki e as bukė me thye.
§.1257. Po ju desht grues me burrė tė gjall me gatue nė drekė, nė darsem nuk młnd tė gatuej.
§.1258. Grueja e vźjė nuk młnd tė gat¬uej nė darsem, as nuk młnd tė qesė ujė duervet, as raki, as me thye bukė, as me veshė e me iu afrue nuses.
Kjo ėshtė pjesa pėr ēka unė shpreha mendimin tim rreth tė metave tė Kanunit, dhe normalisht qė nuk e mohova dhe as e mohoj se ai ėshtė vlerė si ne pėr komb, dhe ėshtė bėrė fjalė pėr shekullin e pesmbėdhjetė,
nuk e kuptoj mėnyrėn tuaj tė tė shprehurit,
fjala ishte pėr atė pse femrat nuk kanė marrė pjesė nė ato kuvendime,
lexoni, nėse i keni lexuar-rilexoni, qė tė kujtoheni se Kanuni i diskriminon femrat nė ēdo aspekt, pėr atė kohė ka qenė normale, ēkeni qė ndizeni nė kėtėt mėnyrė?
Po normalisht, ju e ndiqni Kanunin dhe shkoni nė bazė tė rregullave tė tij,
se keni problem tė ofendoni ne bisedat tuaja sidomos kur bėhet fjalė pėr femrat.
Nuk dua tė vazhdoj me ofendime dhe tė bie nė nivelin tuaj...
Kanuni flet vetė.
Krijoni Kontakt