Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 29
    Letersia Maska e feneri
    Anėtarėsuar
    05-12-2007
    Vendndodhja
    Nė Kėrēovė
    Postime
    359

Rrahim SADIKU : Shpirt dhe mendje e cekur

Njė flori qė s’vlen as sa njė pesėcentėsh

Floriu angazhohet, si “myhyb” i qarqeve antishqiptare serbe dhe fut hundėt kudo, duke etiketuar, denoncuar e kėrcėnuar. Ai, me tė ardhur Millosheviqi nė pushtet, angazhohet me mish e me shpirt pėr shkatėrrimin e autonomisė sė Kosovės. Dėshmi pėr kėtė janė shkrimet e shumta tė tij, ku kėrkon me ngulm dėnim politik e shtetėror tė shqiptarėve, edhe si individė e edhe si popull. Kėtė e thotė hapur nė artikujt qė ka botuar nė “Duga”, “NON”, “Nin” e nė disa tė tjera.
    Arbėri tė qofsha fal, tė kam nėnė e mė ke djalė !

Letersia Maska e feneri
    Anėtarėsuar
    05-12-2007
    Vendndodhja
    Nė Kėrēovė
    Postime
    359
    Rrahim SADIKU : VESHTRIM

Shpirt dhe mendje e cekėt

Nė kėtė “reagim” tė tij, qė si duket, kėsaj here e ka shkruar pa ndihmėn e ndokujt, Floriu del i mjerė intelektualisht, i cekėt shpirtėrisht dhe pa as mė tė voglėn kulturė shkrimi. Ai nuk di tė formulojė mendime, nuk di tė nxjerrė edhe njė fakt tė vetėm pėr tė reaguar. Shpif pėr kinse punėn time nė njė gazetė ushtarake, tė cilėn gjė nuk kam mundur ta bėjė atėherė, sepse nuk e kam njohur, sa pėr tė shkruar, gjuhėn serbokroate. Ai e shpif punėn e thirrjes telefonike nga ana ime e marrėzi tė tjera kėsisoji. As kam pasur e as kam nevojė ta thėrras me telefon Flori Bruqin. Shkrimin e kam botuar nė gazetė dhe kam thėnė tėrė atė ēka kam menduar se duhet thėnė.

Me pėrgjegjėsi morale e intelektuale. Kurse, Floriu ka bėrė edhe tė pamundurėn pėr tė fi lluar me mua bisedė telefonike, pėr tė mė paditur mandej, se e kam fyer. Kur nuk kam zhvilluar dialog me tė, pas sė paku njėzet cingėrimave tė vazhdueshme, ai ka fi lluar tė mė dėrgojė SMS mesazhe; duke mė kėrcėnuar me vrasje; duke mė thėnė se do tė ma likuidojė familjen; duke pėrdorė njė fjalor tė padenjė edhe pėr rrugaēėt mė tė ulėt. Ai nė “reagimin” e tij nuk ka treguar se pėr kėtė ėshtė marrė nė pyetje nė policinė e Ferizajt, mė 18.9.2008 dhe kundėr tij ėshtė ngritur padia penale, nr. 2007 –CF – 134, me vendimin e Prokurorisė sė Ferizajt.

Letersia Maska e feneri
    Anėtarėsuar
    05-12-2007
    Vendndodhja
    Nė Kėrēovė
    Postime
    359
    Angazhimi i mercenarėve tė dijes

Kur kam shkruar pėr portretin amoral tė Flori Bruqit, kam bėrė shpalosjen e njė tipi, prej njė serie tė personazheve reale, tė ashtuquajtura “patriotike e intelektuale”, qė janė shpeshtuar nė fushėn e dijes e tė krijimit te ne, duke krijuar, pėr veten e pėr tė tjerėt, madhėshti tė rreme. Them kėtė sepse nuk po janė tė paktė ata qė, duke paguar mirė, angazhojnė njerėz tė mendjes e tė lapsit pėr tė shkruar, krijuar e hulumtuar pėr ata. Flori Bruqin e kam zgjedhur nga ai mes pėr faktin se, nga ajo seri, ėshtė mė i paskrupullti, mė i zėshmi dhe mė shkatėrruesi i atmosferės sonė edhe ashtu tė zymtė kulturore, politike dhe ekonomike. E kam zgjedhur Floriun, sepse ai pėrzihet dhe qullos gjithė ditėn e gjithė natėn nė kėto tri fusha. Nė tri fusha pėr tė cilat nuk di asgjė si ekspert e pėr tė cilat ka angazhuar mercenarė tė shumtė tė dijes, qė ta furnizojnė me shkrime origjinale e me vjedhje nga interneti.

Pa pikė trupi, mandej, tė gjitha ato Floriu i plason pėrmes internetit dhe pastaj i boton edhe si libra, duke vėnė veten si autor. Kėtė praktikė, tė afi rmimit pa punė e pa dituri, Flori Bruqi e ka fi lluar para luftės, me botimin e “veprave letrare”, shkrimin e tė cilave ia kanė bėrė emra tė njohur tė letrave shqipe nė Kosovė, disa prej tė cilėve tashmė nuk janė nė mesin tonė. Floriu mė vonė ėshtė kujdesur qė ata t’i zėvendėsojė edhe me krijues nga Shqipėria.

Letersia Maska e feneri
    Anėtarėsuar
    05-12-2007
    Vendndodhja
    Nė Kėrēovė
    Postime
    359
    Oreksi pėr famė tė rrejshme

Pas lufte rrethi i interesimit dhe oreksi i tij pėr famė tė rrejshme ėshtė shtuar. Gama e tij e autorėsisė sė rrejshme ėshtė zgjeruar shumė. Atė tash e ke tė njohur edhe nė fushėn e: historisė, publicistikės, kritikės, psikologjisė, farmakologjisė, mjekėsisė, kriminalistikės, spiunazhit etj. Ka krijuar kėshtu njė “institucion” veprimi antikulturor, rrėnues tė intelektualėve dhe denoncues, ku del nė dukje marrėzia mė e injorantėve dhe e menēurakėve, tė lidhur bashkė e tė bėrė betonarme. Flori Bruqi nuk e di ēka do tė thotė lodhje krijuese, kėrkim shkencor, shkrim i veprės origjinale. Sepse asnjėherė nuk ėshtė lodhur pėr do dhe i duken si llokume, vetėm zgjat dorėn e merr. Ai kujton se arritjet nė fushėn e krijimit e tė shkencės bėhen duke e blerė punėn studimore dhe krijuese tė tė tjerėve. Kujton se falsifi kimi dhe uzurpimi i shkrimeve dhe studimeve tė autorėve tė ndryshėm e bėnė edhe atė autor dhe tė njohur. Ai kujton se mund tė jetė botėrisht autor i shkrimit pėr dėshmorin Rexhep Bislimi, duke mos e ditur se ai shkrim ėshtė shkruar dhe lexuar nga Xhabir Morina, nė akademinė solemne, me rastin e pėrvjetorit tė vdekjes sė kėtij heroi ferizajas; ėshtė cituar nga shtypi dhe ėshtė i xhiruar nė videokasetė.

Nuk e di se si ka pasur fytyrė e si ka pasur guxim pėr ta nėnshkruar kėtė shkrim e pėr ta hedhur nė internet (ndoshta edhe nė ndonjė libėr) Flori Bruqi. Me tė vėrtetė “guxim shqiptar”! Ai kujton se mund tė quhet autor libri njė njeri qė brenda kopertinave ka grumbulluar shkrime nga antika, nga mesjeta, nga e sotmja, e plot gjėra tė tjera, tė pėrziera si gjėrat nė thesin e lypėsit, kur e dimė se secila prej atyre punimeve, qė janė aty, kėrkon specializim, njohje tė thellė dhe punė tė madhe e tė veēantė. Kush ėshtė, pra, Flori Bruqi? Tė gjitha kėto qė kemi thėnė deri tash, e shtyjnė lexuesin tė pyes: Kush ėshtė ky Flori Bruqi?! A ėshtė “fl ori”, si shtihet, apo ndryshk i kamufl uar?! A ėshtė bashkėpunėtor nga mė tė zellshmit qė pati UDB-ja nė Kosovė, apo patriot qė punon e vuan pėr Kosovėn? Ėshtė autori i njėzet e pesė veprave (!) apo analfabet i krijimit artistik dhe i shkencės? Floriu ka qenė gjithnjė, e si po e shoh nga sjelljet e tij ndaj shumė intelektualėve qė nuk i shėrbejnė atij, edhe ka mbetur ndryshe i kamufl uar.

Sa ishte ushtar nė Pivkė tė Sllovenisė, punoi mjek nė garnizonin ushtarak, me diplomė mjekėsie nga Universiteti i Lubjanės. Kur e hetuan qė e ka falsifi kuar diplomėn, e dėnuan me burgim tė gjatė, nga i cili del shpejt, i liruar nga “mjekėt ushtarakė”, thėnė mė mirė nga KOS-i (shėrbimi i fshehtė i ushtrisė jugosllave), si i ēmendur! Kjo ndodh mė 1980. Pas ngjarjeve tė vitit 1981, Floriu del bashkėpunėtor i pothuaj tė gjitha gazetave antishqiptare serbe dhe shkruan me qindra artikuj kundėr popullit tė vet. Mė 1983 Floriu na del student i kriminalistikės nė Beograd dhe punėtor i sigurimit shtetėror jugosllav, gjė tė cilėn e konfi rmon vet, me nėnshkrim, nė njė kėrcėnim qė atė vit ua dėrgon organeve shqiptare tė pushtetit nė Deēan.

Deri mė 1987, Floriu angazhohet, si “myhyb” i qarqeve antishqiptare serbe dhe fut hundėt kudo, duke etiketuar, denoncuar e kėrcėnuar. Ai, me tė ardhur Millosheviqi nė pushtet, angazhohet me mish e me shpirt pėr shkatėrrimin e autonomisė sė Kosovės. Dėshmi pėr kėtė janė shkrimet e shumta tė tij, ku kėrkon me ngulm dėnim politik e shtetėror tė shqiptarėve, edhe si individė e edhe si popull. Kėtė e thotė hapur nė artikujt qė ka botuar nė “Duga”, “NON”, “Nin” e nė disa tė tjera.

Pra, pėr pesė vite me radhė Flori Bruqi kėrkon publikisht, nė shkrimet qė i ka nėnshkruar me emėr e me mbiemėr kundėr shqiptarėve.

Letersia Maska e feneri
    Anėtarėsuar
    05-12-2007
    Vendndodhja
    Nė Kėrēovė
    Postime
    359
    Gjithnjė si veshka nė dhjam

Pas heqjes sė Autonomisė sė Kosovės, Floriu bėhet autoritet dhe vranė e kthjellė, shpesh edhe humbet pa gjurmė. Ai e di se ku ka qenė, ēfarė shėrbimesh ka kryer, pėr kėnd dhe pėr ēka. Deri nė fi llim tė viteve tė nėntėdhjeta Floriu ėshtė plotėsisht nė rolin e vet:
    bashkėpunėtor i hapur i serbėve, falsifi kues, mashtrues dhe pėrfi tues i madh i parave. Qė nga ato vite ai na del herė defektolog, herė profesor i kulturės fi zike, herė farmakolog, me ēka arrin tė krijojė njė rreth bashkėpunėtorėsh, tė cilėt e ushqejnė me sado pak njohuri, nga kėto fusha. Gjatė viteve tė nėntėdhjeta, pėr shumicėn e shqiptarėve vetėm tė zymta, Floriu nis e bėhet emėr nė letrat shqipe, duke botuar prozė e poezi, tė cilėn ia shkruajnė tė tjerėt dhe ai i paguan. Nė rast se i duhen, mund t’ia pėrmend me rend tė gjithė ata qė kanė shkruar pjesė-pjesė librat e tij!

Me mbarimin e luftės, Floriu ėshtė si veshka nė dhjam. Ka krijuar pasuri, ėshtė bėrė shkrimtar, ka ēdo gjė mė shumė se sa ka ėndėrruar ndonjėherė. Por nuk ka qetėsi. Ka frikė se e kaluara antishqiptare do t’i hakmerret. Prandaj i duhet tė bėhet patriot dhe atė, tash pas mbarimit tė luftės, edhe luftėtar pėr liri e tė drejta tė shqiptarėve!!! Floriu “lufton” pėr tė drejtat e shqiptarėve tash, nė liri, kur pushtuesi nuk ėshtė mė kėtu?! Sfi duesi dhe degraduesi Floriu ka guxim e shkruan pėr “tradhtarėt” e popullit shqiptar. Dhe si “autor”, aty, fut vetėm emra tė atyre qė nuk i pėlqejnė, qė i urren dhe qė i duket se duhet tė njollosen! Me fshehjen e vetes dhe me fushatėn pėr degradimin e tė tjerėve, Bruqi ka guxim qė ta kėrcėnojė secilin, qė nuk e njeh Floriun pėr autoritet, duke pėrdorė pa kursim etiketimet: “udbash”, “tradhtar”, “bashkėpunėtor i Serbisė“ e tė ngjashme.

Floriu ka guxim e sillet si mik i atyre qė i ka ndjekur, veprėn e tė cilėve, me tė gjitha mjetet e mundėsitė qė kishte, e ka njollosur. Dhe, me paratė qė u tund para hundėve, gjithnjė, e me ngėrdheshje para tyre, i sfi don, i pėrul dhe beson se edhe ua vret idealin e tyre. Njė provokim intelektual Kompilimin e tij me titull “Guximi shqiptar” vetėm e kam pėrmendur. Sepse si libėr i kėtillė, si botim, ėshtė vetėm njė marrėzi e njė provokim intelektual, sidomos pėr tė gjithė ata qė i ka shtyrė ta lavdėrojnė e quajnė vepėr tė madhe atė vjedhje tė hapur. Floriu nuk ėshtė person me tė cilėn kam dashur apo dua tė merrem, sepse ēdo gjė te ai kundėrmon: prishje, vjedhje, denoncim, shėrbim dreqit tė zi. Duke reaguar kundėr meje, Floriu ka cituar Fatmir Terziun, Nehat S. Hoxhėn, Abdullah Konushevcin, akademik prof. dr. Namik M. Shehun. Pėr ato qė Floriu i prezanton si shkrime tė tė lartpėrmendurve, nuk kam koment. Le tė mbetet nė ndėrgjegjen e tyre ajo se ēka do tė mendojnė, ēka do tė thonė e si do tė veprojnė tash e tutje, nė raport me Flori Bruqin.

(Infopress, E premte, 25 janar 2008, f. 9)

Letersia Maska e feneri
    Anėtarėsuar
    05-12-2007
    Vendndodhja
    Nė Kėrēovė
    Postime
    359
    Ferit RAMADANI :

ARGATĖT E PRIVILEGJUAR SHQIPTARĖ TĖ DIOQEZĖS SĖ TELEFĖVE !

Shkrimi i poetit, patriotit, luftėtarit , Rrahim Sadiku, mė ka nxitur tė dal dhe tė denoncoj jo vetėm njė mellas qė vepron nė Kosovė, por si soji i tij , ka gjithkah nė pėrmasėn shqiptare ku kthetrat e robėrisė sė sllavėve ngritėn perandorinė pėr njė shekull! Tė tillė dallkaukė qė deri dje mbushnin faqet e gazetave , revistave, nė Kosovė dhe nė Maqedoni ka akoma ! Ata e kanė pėrmutur pamjen e tyre prej servili qyshkur bėheshin shehira tė sistemit kriminal federalist, dhe bėnin pėrkushtime pėr kriminelin Tito!

Nė kėtė kohė, kur janė ndėrlikuar rrethanat, ata shfrytėzojnė gjithė boshllėkun e njė rregullimi, i cili do tė flasė pėr kritere tė drejta tė vlerėsimit ! Por, dihen tė gjithė ata qė duan tė shtihen se janė tė sojit tė liberalėve, apo demokratėt qė u stėrvitėn nė poligonet e UDB-es. Kot shpurdhin !

Edhe linja e kėtij shkėlqimi tė mellasit, qė kėrkon shkėlqimin, sipas praktikės dhe teorisė sė boshtit tė pėrshtatshmėrisė ortodoksiste, ka marrė njė hov denoncues, pa dashur tė pranojė realitetin, e pastaj , sipas ditarit tė “ sukseseve” qė e patėn nė tė kaluarėn dhe e parapėlqejnė edhe pėr nė tė ardhmen, na ka mundėsuar ne shqiptarėve tė flasim pėr listėn pėrfundimtare tė njė bilanci tragjik i cili, gjithmonė nė faturėn e llogarisė sonė ka marrė tatimin e vlerės sė shtuar tė lirisė, gjakut dhe jetėn e shqiptarėve, edhe atė, vazhdimisht nėpėr shumė dekada e ka kėmbyer si dhuratė ngushėllimi, pėr ta siguruar njėherė e pėrgjithmonė lumturinė e klasės shtypėse tė sojit ortodoks sllav, dhe argatėt e privilegjuar shqiptarė tė dioqezės sė telefėve!

Pėr gjithė kėtė veprim tė kriminalizuar sistemor , prej tė cilit, mbrohen, gjithė rruzulli tokėsor, veēmas pėrmasa mė e madhe e civilizimit dhe e orientimit demokratik evroamerikan, qė ėshtė mobilizuar gjithmonė si tė mbrohet e tė dalė imune nga ai virus kanceroz, shqiptarėt e kanė tė pamundur ! Kjo flet pėr realitetin e ndėrthurrjeve koloniste ku gjejnė mbėshtjen Bruqat ! Ata qė gatuajn pogaqen e vėllazėrim bashkimit me sėrboderrat , barabarėsinė dhe lirinė, e cila, vetėm trumbetohet! Nė realitet ishte dhe ėshtė, murtajė ogurzezė e robėrisė, dhe antivlerė njerėzore, prej nga bėhej pėrēarja, jobarazia, dhe dhuna qė veproi me ēdo metodė, kundėr mirėqenies shqiptare!

E pozicionuar kėshtu ajo, pėrgjithmonė u pėrpoq dhe pėrpiqet qė shqiptarėve t’ua falė katandinė, me njė fjalė , t’i zhbėjė nga territori i vet, nga e drejta natyrore dhe legjitime e, gjithsesi pėrpiqet t’i paaftėsojė edhe nga kreacioni i prodhimit, i konsumit, i administratės, i politikės, i kulturės...!

Nė vend tė profileve si Rrahim Sadiku, krijues, patriot dhe luftėtarė, tė dalin ganecėt si Bruēat, Buēat, Kucat, ...!

i/e regjistruar Maska e Llapi
    Anėtarėsuar
    08-08-2002
    Postime
    10,979
    Polemikė

Shkruan: Rrahim SADIKU - “Infopress”

NJĖ FLORI QĖ S’VLENĖ AS SA NJĖ PESĖCENTĖSH
    Flori Bruqi: “Amoraliteti i njė shkrimtari”, “Infopress”, f. 9, 22.1.2008

SHPIRT DHE MENDJE E CEKĖT

Nė kėtė “reagim” tė tij, qė si duket, kėsaj here e ka shkruar pa ndihmėn e ndokujt, Floriu del i mjerė intelektualisht, i cekėt shpirtėrisht dhe pa as mė tė voglėn kulturė shkrimi. Ai nuk di tė formulojė mendime, nuk di tė nxjerrė edhe njė fakt tė vetėm pėr tė reaguar. Shpif pėr kinse punėn time nė njė gazetė ushtarake, tė cilėn gjė nuk kam mundur ta bėjė atėherė, sepse nuk e kam njohur, sa pėr tė shkruar, gjuhėn serbokroate. Ai e shpif punėn e thirrjes telefonike nga ana ime e marrėzi tė tjera kėsisoji. As kam pasur e as kam nevojė ta thėrras me telefon Flori Bruqin. Shkrimin e kam botuar nė gazetė dhe kam thėnė tėrė atė ēka kam menduar se duhet thėnė. Me pėrgjegjėsi morale e intelektuale. Kurse Floriu ka bėrė edhe tė pamundurėn pėr tė filluar me mua bisedė telefonike, pėr tė mė paditur mandej, se e kam fyer. Kur nuk kam zhvilluar dialog me tė, pas sė paku njėzet cingėrrimave tė vazhdueshme, ai ka filluar tė mė dėrgojė SMS mesazhe; duke mė kėrcėnuar me vrasje; duke mė thėnė se do tė ma likuidojė familjen; duke pėrdorė njė fjalor tė padenjė edhe pėr rrugaēėt mė tė ulėt. Ai nė “reagimin” e tij nuk ka treguar se pėr kėtė ėshtė marrė nė pyetje nė policinė e Ferizajt, mė 18.01.2008 dhe kundėr tij ėshtė ngritur padia penale, nr.2007 –CF – 134, me vendimin e Prokurorisė sė Ferizajt.

ANGAZHIMI I MERCENARĖVE TĖ DIJES

Kur kam shkruar pėr portretin amoral tė Flori Bruqit, kam bėrė shpalosjen e njė tipi, prej njė serie tė personazheve reale, tė ashtuquajtuara “patriotike e intelektuale”, qė janė shpeshtuar nė fushėn e dijes e tė krijimit te ne, duke krijuar, pėr veten e pėr tė tjerėt, madhėshti tė rreme. Them kėtė sepse nuk po janė tė paktė ata qė, duke paguar mirė, angazhojnė njerėz tė mendjes e tė lapsit pėr tė shkruar, krijuar e hulumtuar pėr ata. Flori Bruqin e kam zgjedhur nga ai mes pėr faktin se, nga ajo seri, ėshtė mė i paskrupullti, mė i zėshmi dhe mė shkatėrruesi i atmosferės sonė edhe ashtu tė zymtė kulturore, politike dhe ekonomike. E kam zgjedhur Floriun sepse ai pėrzihet dhe qullos gjithė ditėn e gjithė natėn nė kėto tri fusha. Nė tri fusha pėr tė cilat nuk di asgjė si ekspert e pėr tė cilat ka angazhuar mercenarė tė shumtė tė dijes, qė ta furnizojnė me shkrime origjinale e me vjedhje nga interneti. Pa pikė trupi, mandej, tė gjitha ato Floriu i plason pėrmes internetit dhe pasatj i boton edhe si libra, duke vėnė veten si autor. Kėtė praktikė, tė afirmimit pa punė e pa dituri, Flori Bruqi e ka filluar para luftės, me botimin e “veprave letrare”, shkrimin e tė cilave ia kanė bėrė emra tė njohur tė letrave shqipe nė Kosovė, disa prej tė cilėve tashmė nuk janė nė mesin tonė. Floriu mė vonė ėshtė kujdesur qė ata t’i zėvendėsojė edhe me krijues nga Shqipėria.

OREKSI PĖR FAMĖ TĖ RREJSHME

Pas lufte rrethi i interesimit dhe oreksi i tij pėr famė tė rrejshme ėshtė shtuar. Gama e tij e autorėsisė sė rrejshme ėshtė zgjeruar shumė. Atė tash e ke tė njohur edhe nė fushėn e: historisė, publicistikės, kritikės, psikologjisė, farmakologjisė, mjekėsisė, kriminalistikeės, spiunazhit etj. Ka krijuar kėshtu njė “institucion” veprimi antikulturor, rrėnues tė intelektualėve dhe denoncues, ku del nė dukje marrėzia mė e injorantėve dhe e menēurakėve, tė lidhur bashk e tė bėrė betonarme.
    Flori Bruqi nuk e di ēka do tė thotė lodhje krijuese, kėrkim shkencor, shkrim i veprės origjinale. Sepse asnjėherė nuk ėshtė lodhur pėr do dhe i duken si llokume, vetėm zgjat dorėn e merr. Ai kujton se arritjet nė fushėn e krijimit e tė shkencės bėhen duke e blerė punėn studimore dhe krijuese tė tė tjerėve. Kujton se falsifikimi dhe uzurpimi i shkrimeve dhe studimeve tė autorėve tė ndryshėm e bėnė edhe atė autor dhe tė njohur.
    Ai kujton se mund tė jetė botėrisht autor i shkrimit pėr dėshmorin Rexhep Bislimi, duke mos e ditur se ai shkrim ėshtė shkruar dhe lexuar nga Xhabir Morina, nė akademinė solemne, me rastin e pėrvjetorit tė vdekjes sė kėtij heroi ferizajas; ėshtė cituar nga shtypi dhe ėshtė i xhiruar nė videokasetė. Nuk e di se si ka pasur fytyrė e si ka pasur guxim pėr ta nėnshkruar kėtė shkim e pėr ta hedhur nė internet (ndoshta edhe nė ndonjė libėr) Flori Bruqi. Me tė vėrtetė “guxim shqiptar”!
    Ai kujton se mund tė quhet autor libri njė njeri qė brenda kopertinave ka grumbulluar shkrime nga antika, nga mesjeta, nga e sotmja, e plot gjėra tė tjera, tė pėrziera si gjėrat nė thesin e lypėsit, kur e dijmė se secila prej atyre punimeve, qė janė aty, kėrkon specializim, njohje tė thellė dhe punė tė madhe e tė veēantė.

KUSH ĖSHTĖ, PRA, FLORI BRUQI?

Tė gjitha kėto qė kemi thėnė deri tash, e shtyjnė lexuesin tė pyes: kush ėshtė ky Flori Bruqi?! A ėshtė “flori”, si shtihet, apo ndryshk i kamufluar?! A ėshtė bashkėpunėtor nga mė tė zellshmit qė pati UDB-ja nė Kosovė, apo patriot qė punon e vuan pėr Kosovėn? Ёshtė autori i njėzet e pesė veprave (!) apo analfabet i krijimit artistik dhe i shkencės? Floriu ka qenė gjithnjė,e si po e shoh nga sjelljet e tij ndaj shumė intelektualėve qė nuk i shėrbejnė atij, edhe ka mbetur ndryshe i kamufluar. Sa ishte ushtar nė Pivkė tė Sllovenisė, punoi mjek nė garnizonin ushtarak, me diplomė mjekėsie nga Universiteti i Lubjanės. Kur e hetuan qė e ka falsifikuar diplomėn, e dėnuan me burgim tė gjatė, nga i cili del shpejt, i liruar nga “mjekėt ushtarak”, thėnė mė mirė nga KOS-i (shėrbimi i fshehtė i ushtrisė jugosllave), si i ēmendur! Kjo ndodh mė 1980. Pas ngjarjeve tė vitit 1981, Floriu del bashkėpunėtor i pothuaj tė gjitha gazetave antishqiptare serbe dhe shkruan me qindra artikuj kundėr popullit tė vet. Mė 1983 Floriu na del student i kriminalistikės nė Beograd dhe punėtor i sigurimit shtetėror jugosllav, gjė tė cilėn e konfirmon vet, me nėnshkrim, nė njė kėrcėnim qė atė vit ua dėrgon organeve shqiptare tė pushtetit nė Deēan. Deri mė 1987, Floriu angazhohet, si “myhyb” i qarqeve antishqiptare serbe dhe fut hundėt kudo, duke etiketuar, denoncuar e kėrcėnuar. Ai, me tė ardhur Millosheviqi nė pushtet, angazhohet me mish e me shpirt pėr shkatėrrimin e autonomisė sė Kosovės. Dėshmi pėr kėtė janė shkrimet e shumta tė tij, ku kėrkon me ngulm dėnim politik e shtetėror tė shqiptarėve, edhe si individė e edhe si popull. Kėtė e thot hapur nė artikujt qė ka botuar nė “Duga”, “NON”, “Nin” e nė disa tė tjera. Pra, pėr pesė vite me radhė Flori Bruqi kėrkon publikisht, nė shkrimet qė i ka nėnshkruar me emėr e me mbiemėr kundėr shqiptarėve.

GJITHNJĖ SI VESHKA NĖ DHJAM

Pas heqjes sė autonomisė sė Kosovės, Floriu bėhet autoritet dhe vranė e kthjellė, shpesh edhe humbet pa gjurmė. Ai e di se ku ka qenė, ēfarė shėrbimesh ka kryer, pėr kėnd dhe pėr ēka.
    Deri nė fillim tė viteve tė nėntėdhjeta Floriu ėshtė plotėsisht nė rolin e vet: bashkėpunėtor i hapur i serbėve, falsifikues, mashtrues dhe pėrfitues i madh i parave. Qė nga ato vite ai na del herė defektolog, herė profesor i kulturės fizike, herė farmakolog, me ēka arrin tė krijojė njė rreth bashkėpunėtorėsh, tė cilėt e ushqejnė me sado pak njohuri, nga kėto fusha.
    Gjatė viteve tė nėntėdhjeta, pėr shumicėn e shqiptarėve vetėm tė zymta, Floriu nis e bėhet emėr nė letrat shqipe, duke botuar prozė e poezi, tė cilėn ia shkruajnė tė tjerėt dhe ai i paguan. Nė rast se i duhen, mund t’ia pėrmend me rend tė gjithė ata qė kanė shkruar pjesė-pjesė librat e tij!
    Me mbarimin e luftės, Floriu ėshtė si veshka nė dhjam. Ka krijuar pasuri, ėshtė bėrė shkrimtar, ka ēdo gjė mė shumė se sa ka ėndrruar ndonjėherė. Por nuk ka qetėsi. Ka frikė se e kaluara antishqiptare do t’i hakmerret. Prandaj i duhet tė bėhet patriot dhe atė, tash pas mbarimit tė luftės, edhe luftėtar pėr liri e tė drejta tė shqiptarėve!!! Floriu “lufton” pėr tė drejtat e shqiptarėve tash, nė liri, kur pushtuesi nuk ėshtė mė kėtu?!

SFIDUESI DHE DEGRADUESI

Floriu ka guxim e shkruan pėr “tradhtarėt” e popullit shqiptar. Dhe si “autor”, aty, fut vetėm emra tė atyre qė nuk i pėlqejnė, qė i urren dhe qė i duket se duhet tė njollosen! Me fshehjen e vetes dhe me fushatėn pėr degradimin e tė tjerėve, Bruqi ka guxim qė ta kėrncėnojė secilin, qė nuk e njeh Floriun pėr autoritet, duke pėrdorė pa kursim etiketimet: “udbash”, “tradhėtar”, “bashkėpunėtor i Serbisė“ e tė ngjashme.
    Floriu ka guxim e sillet si mik i atyre qė i ka ndjekur, veprėn e tė cilėve, me tė gjitha mjetet e mundėsitė qė kishte, e ka njollosur. Dhe, me paratė qė u tund para hundėve, gjithnjė, e me ngėrdheshje para tyre, i sfidon, i pėrul dhe beson se edhe ua vret idealin e tyre.

NJĖ PROVOKIM INTELEKTUAL

Kompilimin e tij me titull “Guximi shqiptar” vetėm e kam pėrmendur. Sepse si libėr i kėtillė, si botim, ėshtė vetėm njė marrėzi e njė provokim intelektual, sidomos pėr tė gjithė ata qė i ka shtyrė ta lavdėrojnė e quajnė vepėr tė madhe atė vjedhje tė hapur.
    Floriu nuk ėshtė person me tė cilėn kam dashur apo dua tė merrem, sepse ēdo gjė te ai kundėrmon: prishje, vjedhje, denoncim, shėrbim dreqit tė zi. Duke reaguar kundėr meje, Floriu ka cituar Fatmir Terziun, Nehat S. Hoxhėn, Abdullah Konushevcin, akademik prof. dr. Namik M. Shehun. Pėr ato qė Floriu i prezanton si shkrime tė tė lartpėrmendurėve, nuk kam koment. Le tė mbetet nė ndėrgjegjen e tyre ajo se ēka do tė mendojnė, ēka do tė thonė e si do tė veprojnė tash e tutje, nė raport me Flori Bruqin dhe me tė vėrtetėn.
    Do t“i luftoj spiunet dhe tradhtaret e kombit deri ne vdekje.

i/e regjistruar Maska e Llapi
    Anėtarėsuar
    08-08-2002
    Postime
    10,979

Do t“i luftoj spiunet dhe tradhtaret e kombit deri ne vdekje.

Letersia Maska e feneri
    Anėtarėsuar
    05-12-2007
    Vendndodhja
    Nė Kėrēovė
    Postime
    359
    Baki Ymeri :

DHELPRA E BALLKANIT

Ēuditemi se si Serbia nuk ka qenė nė gjendje deri tani tė kuptojė se sot njė shtet duhet tė jetė sė pari i civilizuar, i ndritur si njė diell, qė tė mund ta tėrheqė botėn e errėsirės nė dritė, nė mėnyrė tė lirė, por jo t’i tėrheqė me forcė nė errėsirė disa popuj shumė mė tė ndritur!

(Artikull i botuar nė Bukuresht, nė tė pėrjavshmen Shqiptari (Albanesul), nr.25/1889)

Shkrimi i dedikohet Skiles sė Kosovės FLLoro Bruqo VIQ - DERRIQ

t'i ndėrpresė veprimet qė ia mėsoj padronja qė i shėrbeu, dhe nė stilin e Sėrbosllavisė me kėrcėnime ,u vardiset shqiptarėve, qė i falėn ēdo gjė KOSOVĖS , ndėrsa TENEQE BRUQI, pėrpiqet t'ia grabisė pamėshirshėm, duke ia nėpėrkėmbur edhe lirinė e qenėsisė, ME METODAT Qė I PėRDOR !

Letersia Maska e feneri
    Anėtarėsuar
    05-12-2007
    Vendndodhja
    Nė Kėrēovė
    Postime
    359
    BAKI YMEERI : DHELPRA E BALLKANIT

Kemi thėnė se kremtimi mbi ngjarjen e Kosovės fsheh nė vetvete njė bėrthamė tė rrezikshme kundėr integritetit tė Turqisė dhe Austro-Hungarisė. Ky kremtim ishte me kėtė rast njė pjatė me dy faqe karshi Europės. Duke e parė se Fuqitė e mėdha nuk kanė dyshim ndaj kėtij kremtimi, Serbia u grabit tė pėrgėnjeshtrojė lajmin e tė sigurojė fuqitė pėr pastėrtinė e qėllimeve tė saj…Kėto sigurime, ndėrkaq, ishin dinake, ngase Serbia nuk e mbajti fjalėn siē ishte fjala, por i doli dyftyrėsia menjėherė nė shesh.

Kremtimi u mbajt nė Krushevė. Kėtu u vendos tė ngritet njė monument pėr ta pėrkujtuar evenimentin e Kosovės tani e 500 vjet mė parė. Pėr inaugurimin e fondamentit qe ftuar edhe Mbreti. Nė mes tė qytetit, nė vendin e monumentit, u ngrit rastėsisht njė portė triumfale, mbi tė cilėn shkruhej qėllimi i kremtimit.

Ēka mendoni se u shėnua mbi kėtė hark tė triumfit?

Ja se ēka: “Vetėm bashkimi do ta shpėtojė Serbinė”.

Ky mbishkrim, i analizuar veēmas, nuk ėshtė veēse njė farsė e pafajshme, por i vėnė nė lidhje me atė qė pason, ėshtė tejet kompromitues. Dhe ē’mendoni se pason? Diē qė e skandalizon tėrė botėn: janė tė shėnuara tė gjitha viset me tė cilat ka shije pėr t’u ntrashur Serbia, domethėnė mikja dinake e Turqisė dhe Austrohungarisė. Ja se ēka shkruan:

“Serbia-Bosnja-Serbia e Vjetėr-Hercegovina-Maqedonia-Zeta-Banata-Sirmia-Kroacia-Baēka-Dalmacia-Sllavonia.”

Don tė thotė se Serbia don ta gėlltisė tėrė rajonin mesdhetar tė Austro-Hungarisė dhe tėrė Gadishullin Ballkanik, ngase Epiri dhe Trakia qė kishin mbetur tė pashėnuara nė portė, vijnė vetvetiu, porsi miza pėrdhese mbi kapelėn e priftit. Serbia nė kėtė mėnyrė don t’ua mbyllė me pėrsosshmėri Ballkanit dhe Karpateve portėn e civilizimit perėndimor dhe ti lerė tė shuhen nė errėsirėn e lindjes. Do tė donim qė tė pėrgjigjet Serbia: si mund tė pajtohet dinakėria e kėtij mbishkrimi me sinqeritetin e premtuar Europės nėpėrmjet qarkullores diplomatike tė 8 qershorit tė kėtij viti, pėrmes sė cilės i siguron fuqitė e mėdha mbi pastėrtinė e qėllimeve tė kėtij manifestimi kombėtar Serb?...

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Cili libėr ju ka mbetur nė mendje?
    Nga MtrX nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 25
    Postimi i Fundit: 12-01-2009, 19:44
  2. Vangjel Koēa
    Nga Albo nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 25-02-2007, 01:56
  3. Ah, mė ka mbėrthyer vjeshta...
    Nga Xhexho nė forumin Letėrsia shqiptare
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 04-10-2006, 04:47
  4. Petro Marko, shkrimtari me shpirt prej revolucionari:
    Nga Kryeplaku nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 15-11-2004, 12:30
  5. Relikte udhėtimesh shpirtėrore
    Nga InFinita nė forumin Letėrsia shqiptare
    Pėrgjigje: 16
    Postimi i Fundit: 11-09-2003, 07:56

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •