Ja ku u martuam!
AZIZ NESIN
Aq u ngazėlleva qė ma pranove propozimin sa... Ke pėr tė parė, duart e mia do tė bėjnė tė pamundurėn qė tė tė kėnaqin. As mos e vėr nė dyshim! Nė udhėtime kemi pėr ta kaluar muajin e mjaltit! Jo njė, po tre muaj. Nga viset qė do tė vizitojmė, miqve do tu dėrgojmė kartoline. Ēdo gjė do tė rrjedhė ashtu siē dėshiron ti. Vetėm hap gojėn. Nė fillim do ti biem kryq e tėrthor Evropės: Romė, Venecie, Milano, Nisė, Paris, Berlin...
Por dėgjo, e dashur, diē dua tė tė them. A nuk tė duket se tre muaj endjesh
janė ca si shumė? Ti e di se, me ato tė holla, mund tė zinim njė shtėpi me qira. Hė, si thua?
-...
- Domethėnė qenke nė njė mendje me mua... Ēna duhet tė dalim jashtė vendit?... Muajin e mjaltit mund ta kalojmė kėtu... Se ku ta gjejmė valutėn? Mė parė do tė lundrojmė nė Detin e Zi, pastaj nė Mesdhe... Apo sėshtė bukur tė bredhėsh me vapor?
-...
- Ti je engjėll, e shtrenjta ime. Madje, e dija qė do tė ma pranoje kėtė propozim. Tani a tė tė them edhe nja dy fjalė? Nė atė periudhė nuk udhėtohet lehtė. Le anijet qė do tė jenė dėng me njerėz, por edhe deti do tė tėrbohet nga dallgėt. E mira e tė mirave: hajde kėtu nė Bursė tė rrimė ndonjė javė. Se kam drejt? Kėtej edhe bukur ėshtė, edhe lirė na del...Ah, ti e ke zemrėn flori e shkuar floririt!
- ...
- E dashur, ēthua sikur tė rehatohemi ca net nėpėr hotele?... Atje do tė tė blej edhe njė varėse tė shtrenjtė. Nuk tu dukka me vend mendimi im? Vėrtet? Epo, ti e ke nė dorė. Zaten, ti je vajza mė e menēur nė botė...
- ...
- Prit, se mu kujtua edhe diēka tjetėr. Meqė hoqe dorė nga varėsja, me ato tė holla do ta bėjmė dasmėn tonė. Ah sa mirė do tia kalojmė!
- ...
- Pra, tė pėlqeu mendimi im... Ti je femra mė e zgjuar qė njeh globi. A tė tė ēuēuris nė veshin e bukur edhe dyzė fjalė? Me tė hollat qė kam, do tė tė blej fustanin mė tė hijshėm tė nusėrisė. Njė herė martohet njeriu. Apo, mė mirė, nė vend tė fustanit tė blejmė dy-tri gjėra pėr shtėpinė e ardhshme?
- ...
- Plot me tru e paske kokėn. Mirė thua: tė heqim dorė fare nga shpenzimet e dasmės... Marrim njė apartament me qira dhe njė fustan tė thjeshtė pėr ty.
- ...
- Dėgjomė edhe njė minutė... Tani apartamentet janė tejet tė shtrenjtė... Kėshtu pra, le ta ngremė folenė nė ndonjė banesė pėrdhese nė periferi. Po, po, edhe vetėm njė dhomė sikur tė jetė... Se, tani pėr tani, sjemi kallaballėk. Si?... Dashke tė bėjmė celebrimin? Natyrisht, shpirt i vogėl. Atė ditė do tė ftojmė edhe miq e shokė. Pa dale, dale pak... Ēna hyn nė qese celebrimi? E ēėshtė ai, nė fund tė fundit: njė copė letėr. As qė duhet tė ēajmė kokė pėr tė. Me ato tė holla qė kėrkon avokati, unė ta sjell fustanin nė dorė. E ēfustan se! Pa le qė do tė ta qep tek njė mjeshtėr i klasit tė parė! Sa mė shpejt!...
- ...
- E dashur, siē e sheh, vera po afron. Tani smbahen dot veshjet e trasha. Pa hidh njė sy nė kėto beze... Sa tė bukura! Ngjyra-ngjyra... Lule-lule... Ja, nga kjo do tė marrim plot katėr metra... Behar ėshtė... Dielli tė pėrvėlon si saē... Fustani duhet pa mėngė, pa jakė... Sa mė i shkurtėr... Njė metėr beze del e tepron...
- ...
- Ah, ti qenke vajza mė e virtytshme qė ka bota... Njė mendje paskemi. E kur dy zemra rrahin njėsh, edhe rruga shesh me lule tu shtruaka! Shtėpi nuk marrim, se skemi me se. Apo se kam mirė? Edhe bezja nuk ėshtė e domosdoshme. Barku sikur po tė ankohet. Prit se do tė tė ble njė sanduiē. Edhe njė ēamēakėz qė tė eglendisesh. Tani eja tė tė puth.
Pllaq, plluq, fap, fup. Oooh!
... Ja, edhe kjo mbaroi, e dashur: u martuam! Sqenka ndonjė punė kushedi se sa e rėndė. Ah, thashė unė: ti qenke vajza mė e mirė nė botė... Ndryshe, si do tė martoheshe me mua? Nuk mė beson? Pėr kokėn tėnde, u martuam!
Pėrktheu: Ardian Kyēyku
STANDART.
Krijoni Kontakt