Ne perkujtim te 11 vjetorit te masakres me te madhe ne Kosove.
Rrefejne ata qe e pane dhe i mbijetuan.
Martin Kole Pnishi fshati Ramoc
Me 22 prill 1999 pese polic te MUP-it u vrane ne Meje rreth ores 17,00.Njeri nga te vraret ishte edhe Millutin Prashqeviqi,shef i ekipit kriminal te MUP-it ne Gjakove.Pese policet ishin ne nje veture dhe kur arriten pertej livadhit te Shyt Hasanajt u sulmuan dhe u vrane.Une isha ne shtepine time dhe u degjova te shtenat.Me pastaj nga bashkfshataret mora vesh se ishin vrare 5 polic.Pas incidentit shume fqinj erdhen ne shtepine time qe te gjejne strehim.Policia serbe ishin ne rrugen e Mejes dhe vazhdimisht gjuanin shtepine time me snajper.E qelluan dritaren e Gjeloshit,vellait tim,qe eshte prane shtepise sime.Perpak Gjeloshi shpetoi nga keto te shtena.Me kete rast une isha tek Gjeloshi bashke edhe me 40 fshatare tjere lokal dhe disa te ardhur nga Morina.Ato dite serbet i debonin shqiptaret nga shtepite e tyre ne fshatrat fqinje.Shume sish kishte ne shtepine e vellaut tim.
Tanket e UJ-se ishin te vendosura mbi kodren e Cabratit,kishin zene pozicionin aty qe 8 muaj.Rajoni ishte teresisht i okupuar nga forcat serbe.Diku rreth dates 31 korrik te vitit 1998 kur i kam numruar rreth 175 tanke dhe mjete tjera qe shkonin ne drejtim te kufirit me Shqiperine dhe fshatrave tjera te rajonit.Tri dite me voine serbet sulmuan fshatrat Nec,Smolice dhe Dobrosh.
Nga data 23 prill 1999 u larguam nga shtepia dhe u strehuam ne fshatin e afert Jahoc.Me 27 prill 1999 diku rreth ores 6 te mengjesit u ktheva bashke me gruan time ne shtepine time per ti ushqyer shtazet.Ne at moment erdhi djali im Marku.E pyeta pse erdhi.Me tha qe kishte ardhur te me ndihmonte per ti ushqyer shtazet.Diku rreth ores 7 degjova te shtena nga te gjitha anet qe as nuk dija se nga vinin.Si duket serbet kishin zene pozicionet gjate nates.U ngjita larte ne katin e dyte te shtepise dhe nga aty pashe me mijera ushtare dhe forca te policise qe e kishin rrethuar rajonin.
RReth ores 7 e 30 pashe Kole Duzhmanin me biqiklete,nje banor nga fshati Korenice.Serbet i`a kishin drejtuar mitralozet.E ndalen para deres sime dhe e pyeten se kush ishte pronari i shtepise.Kole Duzhmani i`u pergjigj se eshte shtepia e Martin Pnishit.Ata e pyeten Kolen edhe per shtepine e vellaut tim.Dola jashte dhe e hapa deren e oborrit.Ishin dy oficere te MUP-it dhe dy paramilitar rus.Policet me pyeten se kush ishte brenda ne shtepi,iu pergjigja se familja ime ishte brenda.Me urdheruan ta marr familjes sepse me thane se do ta digjnim shtepine.Vrapova shpejt drejt shtepise sime ,gruaja ishte tek koridori i hyrjes.E mora gruan dhe e vendosa ne nje karroce.
Dy nga policet kishin grada ne kraheror,ndersa dy paramilitaret rus flisnin rusisht dhe kishin te veshura pantollona bojhiri dhe mbanin thika te medha.
Njeri nga ata me tha te hidhesha ne bunar,ne oborr.Refuzova ta beja kete.Ushtari me shqelmoi ne anen e djathte te trupit.U rrezova pertoke dhe ai me shqelmonte perseri.Biri im ishte nje meter larg meje.
Kole Duzhmani ishte ne mes te shkalleve aty dhe po shikonte.
Ruset i kerkuan djalit tim leternjohtimin,mirepo pasiqe ruset nuk dinin te lexonin shqip ia kthyen.Ne nderkohe dikush i thirri ruset ne radio lidhje dhe u tha ne serbisht nese ishte aty Gjelosh Kola.Ushtari rus i`u pergjigj se ai ishte aty.Ne te vertete Gjeloshi nuk ishte aty mirepo ruset e ngaterruan emrin e Gjelosh Duzhmanit me ate te Gjelosh Koles.
Pasiqe ushtari rus u pergjigj,personi ne anen tjeter te radios urdheroi" Unisti ga"qe do te thote"Zhduke".
Ne ate moment dy ushtaret rus dhe dy policet me lane mua ashtu te shtrire ne toke dhe e kapen Kole Duzhmanin dhe e derguan para deres se oborrit te vellaut tim.Ne nderkohe une shkova ne katin e dyte te shtepise sime dhe pashe qe kunata ime Grisha e hapi deren e oboriit.Ushtaret dhe policet e goditen me kondak te pushkes.Grisha kishte djalin e saj 12 vjeq ne dore,Kristen.Ushtaret ia vune ne fyt thiken djalt 12 vjeqar.Grisha e kapi djalin shpejt ,ushtaret prape e goditen Grishen.Ajo e mori djalin shpejt dhe u nis ne drejtim te rruges kryesore ku u bashkua me kolonen e refugjateve tjere qe tashme ishin atje.
Po qendroja prane dritares kur degjova bresheri armesh qe vinin nga oborri i vellaut tim.E dija se e vrane Kole Duzhmanin.Ne te vertete pas 19 ditesh kam shkuar ne shtepi dhe e kam gjetur kufomen e Koles te shtrire ne kuzhine.Kishte 17 plumba kudo neper trup.Isha ne shtepine time dhe nuk guxoja te dilja.Ishte ora diku rreth 9 e 30 minuta kur pashe nje kolone te madhe njerezish qe vinte nga fshati Guske dhe Kamenice.Pashe poashtu njerez qe vinin nga Juniku ne drejtim te Mejes.
Serbet kishin ngritur nje postbllok ku kryqezoheshin rruga per Mej-Orize dhe rruga kryesore Gjakove-Junik.Shtepia ime gjendet diku rreth 300 metra nga ky vend dhe une mund te shihja qarte ate qe ndodhte.Kishte forca te medha ,me autoblinda,ushtare dhe njesite paramilitare ne postbllok.E pashe se civilet detyroheshin ti hidhnin ne toke leternjoftimet e tyre.Degjoja gra dhe femije duke klithur.Burrat detyroheshin te zbrisnin nga traktoret dhe veturat.Detyroheshin te shtriheshin me fytyre pertoke dhe duar prapa kokes.Disa meshkuj u derguan ne shkolle qe gjendet ne hyrje te fshatit she i ngujuan aty.
Rreth ore 10 e 30 te gjitha forcat ,policia,ushtaret dhe paramilitaret u grumbulluan aty afer shkolles.Kur i pashe keshtu i thashe djalit tim te ikte drejt Jahocit.E mora gruan ,e terhoqa zvarre ashtu dhe shkuam ne shtepine e kumbares tim ne Jahoc.
Gjersa isha ne shtepi pashe 5 polic qe ecnin nga shkolla ne drejtim te Ures se Traves ne Jahoc,100 metra nga shtepia ime.Policia po i shtyenin 7 djem te ri te ecnin para tyre, qe keta djem nuk arrinin moshen as 25 vjeqare.Policia u ndale te kendi i ures nga ana e Mejes.I rreshtuan te rinjte,njeri polic shkoi ne mes te ures gjersa te tjeret qendronin ne anen e kundert duke i ruajtur te rinjte.
Polici qe ishte ne mes te rruges i vrau te shtate djemte e rinj me mitraloz.Te shtate viktimat rane pertoke pashpirt.Kjo ndodhi ne oren 11,45.Mendoja se njeri nga keta viktima mund te ishte njeri nga djemte e mi.Ne oren 12 shkova per te pare te vendi i ngjarjes.I ktheva viktimat per ti pare ne mos ndonjeri nga ta mund te ishte ndonje nga bijte e mi ose djali i vellaut tim.Pashe se te afermit e mi nuk ishin ne mesin e viktimave.Nuk e njoha asnje nga viktimat.
Vrasja ndodhi me 27 prill ndersa kufomat e ketyre djemve jane marre te dielen e ardhshme ,pra me 2 maj.Pashe disa rome kur i moren kufomat dhe i ngarkuan ne nje traktor.Nderkohe pashe nje tjeter kamion qe shkonte ne Meje per te marre kufomat tjera.Kamioni vinte nga Gjakova,ishte rreth ores 8.Dy ore me vone kamioni u kthye nga Meja dhe u takua me traktorin.Bashke te dy automjetet u nisen ne drejtim te varrezave publike te Gjakoves.
Ne qershor,ne diten kur forcat e Natos c`liruan Kosoven shkova te vendi i krimit ,tek livadhi aty i Shyt Hasanajt.Aty pashe gjurme buldozeri dhe shenja qe ishin djegur kufomat.Gjurmet e kufomave te djegura ishin shume te qarta dhe keshtu mund te vleresoja se rreth 74 veta ishin djegur aty.
Njerin nga romet qe i priu ekipit qe i mori shtate kufomat aty te ura.Ai i mblodhi kufomat bashke me 3 djemte e tij.Ky bashke me romet tjere qe ishin te perfsire ne keto krime jane larguar bashke me forcat serbe per ne Mal te Zi.Ndersa une qendrova ne Jahoc deri ne fund te luftes.
Krijoni Kontakt