Close
Faqja 0 prej 12 FillimFillim 1210 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 117
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2003
    Postime
    2,796

Incidente racizmi në jetën tuaj të përditëshme

Nje numer i madh i antarve te forumit shqiptar ndodhen ne kurbet ose dikur ne jeten e tyre kan jetuar ne nje shtet tjeter. Te gjith dim ca eshte rracizmi dhe disa kemi qene viktima te tij.

Po e hap kete teme per disa arsye:
    1. kam ikur nga nje shtet ku rracizmi ndaj shqiptarve eshte i egzagjeruar dhe kam vajtur ne nje shtet ku targen e makines para e kam te kuqe me shqiponj te zeze...

2. Nje insident para ca kohesh ne pune me beri te doja te merrja nje burr me grushta ne mes te dyqanit sepse u soll shume keq me nje meksikan.

Qe thoni ju shteti nga i cili ika eshte Greqia dhe shteti ku vajta jan shtetet e bashkuara. Jo se amerikanet jan me te mire se greket, por ne amerike vendin qe kan shqiptaret ne greqi e kan meksikanet. Pra meksikanet jan shumica dermuese e emigrantve dhe ata jan qe vijn ktu ilegalisht dhe punojn per nje cope buke (stereotipi ky se ka dhe meksikan qe ngasin cadillac escalade dhe kan shpin me pishin...pakica kta).
    Personalisht ndihem superiore qe nuk jam amerikane. Shumica e profesorve ne shkolle me duan se mendojn se te gjith studentet Europian jan inteligjent dhe din harten e botes ne maje te gishtave...na mbajn si me openminded dhe eshte nje plus per ne qe kemi udhetuar neper bote.
    Pastaj shumica e Amerikanve nuk e din ku ndodhet shqipria...sa thua "next to Italy" buzeqeshin deri te veshet dhe thon sa shume duan te ven ne Europe. Ca te tjere me me shkolle din ku eshte shqipria dhe din sa e rendesishme eshte historia dhe traditat tona.

Spo e zgjas shume...me pak fjale un personalisht si filanja nga fieri kam eksperienca te mira ne kte vend ku po jetoj.

Problemi eshte se si thash me para mexikanet e amerikes jan shqiptaret e greqise. Perbuzen shume dhe pse shumica e tyre kan ardhur ktu per nje jete me te mire dhe jan puntor.

Para disa muajsh kisha nje pune ku rrija pas nje tavoline duke u folur njerezve qe kalonin dhe u jepja info/mbushja mendjen te hapnin credit card me kompanine ton. Nje meksikan erdhi pyeti per ca behej fjal dhe donte me shume informacione dhe un po i shpjegoja. Vjen nje amerikan mbrapa tij dhe ja ben me urrejtje ne ze "shiko te maresh green card ti nje here pastaj kerko informacione per credid card!" u nevrikosa aq shume sa po uroja mos te isha ne pune. i thash qe eshte me mire te jesh nje mexikan pa kart jeshile sesa nje amerikan pa njohuri qe nuk ka udhetuar me larg se kryeqyteti shtetit ku jeton. Ne fund i thash te dilte nga dyqani se do therrisja policin. Mos te kishte ikur do ta kisha bere ceshtje shume te madhe. Mexikani shkret nxori portofolin me von dhe me tregovi qe kishte dokumentat

Jo se me intereson mexikani se as e njifja as me njifte, por ne ate moment mendova per te gjitha veshtiresirat qe mund te ken kaluar prinderit e mi dhe gjith shqiptaret e tjere ne greqi dhe ne shtete te tjera ku shqiptaret perbuzen.

Prenku i Dalmatëve
    Anëtarësuar
    12-12-2008
    Vendndodhja
    Në dritën fosforike që lëshojnë varrezat gjatë natës
    Postime
    1,008
    Më urrejnë veç pse mbaj sfastikën në gjoks, e më thonë se jam racist, a nuk janë racistë ata që më urrejnë veç pse mbaj një simbol në gjoks?

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    08-08-2003
    Vendndodhja
    Shangri-La
    Postime
    6,261
    Citim Postuar më parë nga FierAkja143 Lexo Postimin
    Nje numer i madh i antarve te forumit shqiptar ndodhen ne kurbet ose dikur ne jeten e tyre kan jetuar ne nje shtet tjeter. Te gjith dim ca eshte rracizmi dhe disa kemi qene viktima te tij.

Po e hap kete teme per disa arsye:
    1. kam ikur nga nje shtet ku rracizmi ndaj shqiptarve eshte i egzagjeruar dhe kam vajtur ne nje shtet ku targen e makines para e kam te kuqe me shqiponj te zeze...

2. Nje insident para ca kohesh ne pune me beri te doja te merrja nje burr me grushta ne mes te dyqanit sepse u soll shume keq me nje meksikan.

Qe thoni ju shteti nga i cili ika eshte Greqia dhe shteti ku vajta jan shtetet e bashkuara. Jo se amerikanet jan me te mire se greket, por ne amerike vendin qe kan shqiptaret ne greqi e kan meksikanet. Pra meksikanet jan shumica dermuese e emigrantve dhe ata jan qe vijn ktu ilegalisht dhe punojn per nje cope buke (stereotipi ky se ka dhe meksikan qe ngasin cadillac escalade dhe kan shpin me pishin...pakica kta).
    Personalisht ndihem superiore qe nuk jam amerikane. Shumica e profesorve ne shkolle me duan se mendojn se te gjith studentet Europian jan inteligjent dhe din harten e botes ne maje te gishtave...na mbajn si me openminded dhe eshte nje plus per ne qe kemi udhetuar neper bote.
    Pastaj shumica e Amerikanve nuk e din ku ndodhet shqipria...sa thua "next to Italy" buzeqeshin deri te veshet dhe thon sa shume duan te ven ne Europe. Ca te tjere me me shkolle din ku eshte shqipria dhe din sa e rendesishme eshte historia dhe traditat tona.

Spo e zgjas shume...me pak fjale un personalisht si filanja nga fieri kam eksperienca te mira ne kte vend ku po jetoj.

Problemi eshte se si thash me para mexikanet e amerikes jan shqiptaret e greqise. Perbuzen shume dhe pse shumica e tyre kan ardhur ktu per nje jete me te mire dhe jan puntor.

Para disa muajsh kisha nje pune ku rrija pas nje tavoline duke u folur njerezve qe kalonin dhe u jepja info/mbushja mendjen te hapnin credit card me kompanine ton. Nje meksikan erdhi pyeti per ca behej fjal dhe donte me shume informacione dhe un po i shpjegoja. Vjen nje amerikan mbrapa tij dhe ja ben me urrejtje ne ze "shiko te maresh green card ti nje here pastaj kerko informacione per credid card!" u nevrikosa aq shume sa po uroja mos te isha ne pune. i thash qe eshte me mire te jesh nje mexikan pa kart jeshile sesa nje amerikan pa njohuri qe nuk ka udhetuar me larg se kryeqyteti shtetit ku jeton. Ne fund i thash te dilte nga dyqani se do therrisja policin. Mos te kishte ikur do ta kisha bere ceshtje shume te madhe. Mexikani shkret nxori portofolin me von dhe me tregovi qe kishte dokumentat

Jo se me intereson mexikani se as e njifja as me njifte, por ne ate moment mendova per te gjitha veshtiresirat qe mund te ken kaluar prinderit e mi dhe gjith shqiptaret e tjere ne greqi dhe ne shtete te tjera ku shqiptaret perbuzen.
    mire ja bere komshie, ke te drejt ketu meksikanet dhe zezaket e perjetojn rracizmin me shume....hmm situatat qe me vijn ndermend jan shume pake...ne greqi nuk e kam ven re racizmin se isha dhe e vogel, plus kishim gjiton qe ishin shume te mire dhe gjithemone silleshin shkelqyer me mua dhe motrat, gjithemone na dhuronin kuklla apo lodra...nje familje tjeter na lejonim te shkonim tek shtepia e tyre te loznim, dhe nje plak grek qe kishte zemer flori gjithemone na thoshte qe ne kohen e tij "nje shqiptar i kishte dhen buke per te ngrene" ..nuk e mbaj mend mire historin, por e therrsnim Papu se e konsideronim si gjyshin tone, ishte shume shpirt mire

Pastaj ne amerik, i vetmi rracizem qe vura re ishte ne klas ku dy amerikan po talleshin me shqiptaret duke then"ata rrin gjithemone bashk, bertasin shume, jan kaq fanatik" po flisnin per nje vajze shqiptare, dhe kjo goca amerikane po thoshte qe se duronte dote sepse i qepej dhe nena e saj e puthte kur ajo shkonte ne shtepin e saj, dhe i vinte zorre etje etje...nuk i thash gje pasi me duke budallek ti drejtohesha duke i then "boll folet keq per shqiptaret" pasi mesiguri nuk e dinin qe isha shqiptare...por prita per momentin e duhur...kur ajo vajza shqiptare u shfaq ne klas i fola shqip per kastile qe ajo vajza amerikane te kuptonte qe un isha shqiptare"...e pash qe u be flak e kuqe nga frika se mos i thoja dicka asaj per cfare degjova, por nuk i thash asgje...me vone ajo amerikania me pyeti nese do shkoja ne "prom/mbrembja e matures" dhe i thash jo...kjo dyshoj se ishte nga prinderit fanatik dhe me pyeti "pse nuk te lejn prinderit?"...i thash troc dhe shkurt "jo sdua vete...si shume shqiptare te tjere"...mbylli gojen dhe nuk tha gje
    I don't care how poor a man is; if he has family, he's rich.

i/e regjistruar Maska e La_Fenice
    Anëtarësuar
    27-05-2009
    Postime
    143
    mua me vjen per te qeshur kur me marrin per italiane dhe fillojne e shajne te huajt.njehere ne stacion nje grua po me shante te huajt dhe ne fund me tha:shqiptaret jane me te keqinjte!Kam qeshur me te madhe!Une nuk jua var shume se injorante hesapi.

________
    Anëtarësuar
    08-11-2003
    Postime
    1,516
    Kur pata shkuar si fillim ne Itali, ishte nje periudhe ku shqiptaret kishin vendosur autoritetin e tyre ne te gjitha fushat e krimit qe ndodhnin rrugeve te atij qyteti.
    Edhe vete marokenet e tunisinet kur kercenonin te huajt e tjere, apo italjanet ne telefon, thonin qe jemi shqiptare.
    Shqiptaret konsideroheshin, ne fakt ishin kontigjent problematik. Dhe aty ketu mund te nuhasje mospelqim per pranine e shqiptareve. Shkrime neper mure, neper tabela, stacione autobusesh etj.
    Por fyerje te drejtperdrejta nuk me ka rastisur te shikoj, sepse vete italianet ishin koshient qe fyerjet verbale ndaj shqiptareve te kushtonin jeten brenda pak minutave. Dhe per kete ishin dhene mjaft prova,,,,
    Il cuore matto che ti segue ancora
    E giorno e notte pensa solo a te

Prenku i Dalmatëve
    Anëtarësuar
    12-12-2008
    Vendndodhja
    Në dritën fosforike që lëshojnë varrezat gjatë natës
    Postime
    1,008
    Desha të bëj një vërejtje që s'e paskam bërë me kohë.

Ku ka racizëm ndaj shqiptarëve??? Ku e dëgjuat këtë???

Si mundet një racë e ulët, të sillet me racizëm kundrejt meje që jam racë e lartë.

Ata çakej mund të na vrasin ndoshta, se janë si çakej, mund të na masakrojnë, të na djeghin shtëpitë, por nuk e kanë nderin që të sillen me racizëm kundrejt neve.

Që ata të sillen me racizëm kundrejt neve lipset një kusht: që ata të jenë racë më e lartë se na.

Racë më të lartë se ne nuk ka, prandaj, mos u ankoni për racizëm kundrejt shqiptarëve.

i/e regjistruar Maska e Endless
    Anëtarësuar
    17-08-2007
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    5,119
    Citim Postuar më parë nga Testim Lexo Postimin
    Desha të bëj një vërejtje që s'e paskam bërë me kohë.

Ku ka racizëm ndaj shqiptarëve??? Ku e dëgjuat këtë???

Si mundet një racë e ulët, të sillet me racizëm kundrejt meje që jam racë e lartë.

Ata çakej mund të na vrasin ndoshta, se janë si çakej, mund të na masakrojnë, të na djeghin shtëpitë, por nuk e kanë nderin që të sillen me racizëm kundrejt neve.

Që ata të sillen me racizëm kundrejt neve lipset një kusht: që ata të jenë racë më e lartë se na.

Racë më të lartë se ne nuk ka, prandaj, mos u ankoni për racizëm kundrejt shqiptarëve.

Opo ti rrofsh per llafet e bukura dhe i nderuar qofsh, po realiteti eshte krejt ndryshe plak. Ec e jeto njehere ne Greqi dhe te shofesh ne ka racizem kundra nesh atje apo jo. Rracisti ne pergjithesi eshte injorant, dhe nuk do t'ja dij kush eshte race e larte apo me e ulet, po fillon dhe te can ****** duke u krenuar per racen e tij dhe duke ulur nje race tjeter.

Une personalisht kam pas shume probleme kur kam qene ne Greqi vetem per faktin se kam qene shqiptar, dhe jo per tu mburrur po ja u kam treguar vendin atyre cunave te mamit qe mendonin se po te vishnin nje rob polici, do beheshin te forte si me magji. Ju kam treguar qe pse jam shqiptar kam dhe une dinjitetin dhe krenarine time, sa njehere njeri nga ata erdhi per te me marr me te mira dhe me tha ca mund te bente ai per mua qe mos ta mbaja inat. hehe
    Without deviation from the norm, progress is not possible

I love god
    Anëtarësuar
    23-02-2007
    Postime
    8,043
    Citim Postuar më parë nga Endless Lexo Postimin
    Opo ti rrofsh per llafet e bukura dhe i nderuar qofsh, po realiteti eshte krejt ndryshe plak. Ec e jeto njehere ne Greqi dhe te shofesh ne ka racizem kundra nesh atje apo jo. Rracisti ne pergjithesi eshte injorant, dhe nuk do t'ja dij kush eshte race e larte apo me e ulet, po fillon dhe te can ****** duke u krenuar per racen e tij dhe duke ulur nje race tjeter.

Une personalisht kam pas shume probleme kur kam qene ne Greqi vetem per faktin se kam qene shqiptar, dhe jo per tu mburrur po ja u kam treguar vendin atyre cunave te mamit qe mendonin se po te vishnin nje rob polici, do beheshin te forte si me magji. Ju kam treguar qe pse jam shqiptar kam dhe une dinjitetin dhe krenarine time, sa njehere njeri nga ata erdhi per te me marr me te mira dhe me tha ca mund te bente ai per mua qe mos ta mbaja inat. hehe
    ke shume te drejt mer plak.eshte i vetmi vend Greqija" qe nuk du me i kalu pushimet.

ps.ketu ne gjermani nuk kam pas ndonjehere probleme.

i/e regjistruar Maska e Endless
    Anëtarësuar
    17-08-2007
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    5,119
    Citim Postuar më parë nga drague Lexo Postimin
    ke shume te drejt mer plak.eshte i vetmi vend Greqija" qe nuk du me i kalu pushimet.

ps.ketu ne gjermani nuk kam pas ndonjehere probleme.
    Per pushime ja vlen atje se ke gjithe ata ishuj te bukur me jete te cmendur nate, ku nuk do t'ja dij njeri se nga je, po thjesht sa te madh e ke. Po per te jetuar nuk ja vlen. Normal kam pas dhe shume momente te bukura atje, sic kam pas dhe te keqija goxha. Po nuk qendrone ceshtja aty, po te fakti qe ti s'ke per te ndjere kur ngrohtesi nga ata, dhe do ndihesh gjithmone i perbuzur dhe inferior. Keshtu qe dikush qe ka ndermend te levizi jashte shtetit per te gjet nje jete me te mire, dhe ka nje opsion te dyte pervec Greqise, do te keshilloja ate te dytin sinqerisht. Gjithsesi : **** Greece!
    Without deviation from the norm, progress is not possible

I love god
    Anëtarësuar
    23-02-2007
    Postime
    8,043
    ne nuk jemi engjuj ,por greece eshte shembulli me i keq e racizmit.

Faqja 0 prej 12 FillimFillim 1210 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •