Enii ekonomia e kines e disa vendeve te tjera jane ekonomi eksporti. kines i duhet nje partner konsumator te madh te gelltidhe se eksportin e saj te madh.
nuk prishet asnje kontrate. paraja ne vendet perendimore eshte fiat money, pritet kur ti doje qejfi politikes. kina ka nevoje per ate para te ushqeje nje miliard njerez.
kjo krize(financiare,commodity etc.) qe filloi ne 2007 ne vendet kapitaliste u be enkas per te minuar rritjen e kines sepse kina po ecte hapa te medha e me vone sdo ja kishte nevojen atyre.
Kriza qe filloi ne VENDET KAPITALISTE!!!!!!!!!!!!! hahahaa, kush jan vendet jokapitaliste pa krize ekonomike qe te shkojme te jetojme atje , ore komunist 100%
Kina jo vetem qe nuk po SABOTOHET ekonomikisht nga USA , por po FAVORIZOHET maksimalisht duke shkelur te gjitha rregullat e tregut te lire
Kina VJEDH dhe KOPJON firmat Europiane pa iu futur asnje gjemb ne kambe, mallrat e saj futen ne te gjitha kontinentet PA DOGANA me ndihmen(nderhyrjen) e drejtperdrejt te shtetit Amerikan, USA i jep Kines haptasi teknologji berthamore, "rozemberget" sot ne USA nuk cohen ne karrike elektrike por drejtojne CIA dhe shtetin Amerikan
Propaganda ekonomike-politike Amerikane po na can ****** cdo dite per gjoja zhvillimin e madh te Kines dhe Indise dhe se bota e ardhme i takon ketyre fuqive e popujve te kategorise dyte e trete
Kriza ekonomike asht rezultat i fuqizimit te Euros ne krahasim me dollarin dhe i anashkalimit te ligjit universal te dominimit arjan
Fituesi i vërtetë i recesionit
FAREED ZAKARIA
19/10/2009
Një vit më parë, qeveritë kryesore të botës shpëtuan ekonominë globale. Mbani mend tetorin 2008: Lehman Brothers ishte zhdukur fare, AIG ishte duke u lëkundur, çdo bankë ishte duke u bërë dëshmitare e kolapsit të bilanceve të veta. Në të gjithë botën, kreditë ishin ngrirë dhe tregtia ishte duke u ndalur. Më pas erdhi një seri lëvizjesh që filluan në Uashington, shpëtime të bankave, paketa fiskale shpëtimi, stimuj fiskalë dhe mbi të gjitha, lirim të politikave monetare. Nuk është një ekzagjerim të thuash se këto masa parandaluan depresionin. Por kriza megjithatë ka shkaktuar një ngadalësim të përgjithshëm, i cili ka pasur ndikimin e vet në çdo vend të botës.
Surpriza e madhe e vitit 2009 ka qenë shërimi dhe rimëkëmbja e tregjeve të mëdhenj në zhvillim, India, Kina, Indonezia, ekonomitë e të cilëve kanë qëndruar vibrante. Por, një shtet jo vetëm që ka mbijetuar, por ai edhe ka lulëzuar: Kina. Ekonomia kineze do të rritet me 8.5 për qind këtë vit, eksportet janë ringjitur sërish aty ky ishin në fillim të vitit 2008, rezervat e valutës së huaj kanë mbërritur në një ikë kulmore, më e larta e të gjithë kohërave 2.3 trilionë dollarë, dhe paketa stimuluese e Pekinit ka balancuar fazën tjetër të madhe të ndërtimit të infrastrukturës në vend. Një pjesë e mirë e gjithë kësaj ka ardhur për shkak të politikave qeveritare shumë efektive. Charles Kaye, drejtor i përgjithshëm i kompanisë, Warburg Pincus, ka jetuar për vite të tërë në Hong Kong. Pas udhëtimit të fundit në Kinë disa muaj më parë, ai erdhi dhe më tha: “Të gjithë qeveritë kanë reaguar ndaj krizës me strategji mbrojtëse, duke u përpjekur të mbrojnë pikat e tyre të dobëta. Kina e ka shfrytëzuar për të ecur përpara ë mënyrë agresive”. Është e drejtë të themi se fituesi i krizës ekonomike globale është Pekini.
Pothuajse çdo shtet në botën perëndimore hyri në këtë krizë i keqpërgatitur. Qeveritë po shpenzonin shumë para dhe kishin deficite buxhetorë shumë të mëdhenj, kështu që në një moment kur atyre iu desh të shpenzonin shumë për të stabilizuar ekonominë, deficitet u bënë stratosferikë. Tre vjet më parë, shteteve evropiane iu kërkua që të kenë një deficit buxhetor më pak se 3 për qind të GDP-së, për të qenë të kualifikuar për anëtarësim në BE. Vitin tjetër, shumë prej tyre do të kenë deficite buxhetorë prej 8 për qind të GDP-së. Deficiti i SHBA-së do të jetë më i lartë, në përqindje, se çdo kohë tjetër që nga Lufta e Dytë Botërore.
Kina hyri në këtë periudhë krize në një pozicion krejt të ndryshëm. Ajo kishte një tepricë buxhetore dhe kish nisur rritjen e normave të interesit me qëllim që të ngadalësonte disi rritjen e tepruar. Bankat po notonin në sasi të mëdha shpenzimesh konsumatore dhe kredish të tepërta. Kështu që kur goditi kriza, qeveria kineze mund të vepronte me politika që mësohen në libra shkolle me synimin për të rinisur rritjen. Ajo mund të ulte normat e interesit, të rriste shpenzimet qeveritare, të lironte disi kredidhënien dhe të inkurajonte konsumatorët që të fillonin të shpenzonin. Pasi kish qenë goxha i disiplinuar gjatë viteve të bollëkut, tani Pekini mundej që të lironte disi “litarët” në vite ngushtimi.
Dhe hidhini një sy natyrës së paketës stimuluese të Kinës. Shumica e shpenzimeve qeveritare të SHBA-së është e drejtuar nga konsumi, në formën e subvencioneve, pagave, sigurimeve shëndetësore etj. Pjesa më e madhe e paketës stimuluese në Kinë po shkon drejt investimeve për rritje ekonomike në të ardhmen: infrastrukturë dhe teknologji të reja. Pasi ndërtoi infrastrukturë të shekullit 21 për qytetet e saj të nivelit të parë gjatë dekadës së kaluar, Pekini do të ndërtojë tashmë infrastrukturë të ngjashme edhe për të tjerët.
Kina do të shpenzojë 200 miliardë dollarë për hekurudha në dy vitet e ardhshëm, pjesa më e madhe për hekurudha të shpejtësisë së lartë. Linja Pekin-Shangai do të shkurtojë kohën e udhëtimit mes këtyre dy qyteteve nga 10 në katër orë. Shtetet e Bashkuara, në të kundërt, kanë projektuar më pak se 20 miliardë, që do të shpërndahen në dhjetëra projekte, gjë që praktikisht garanton dështimin e tyre. Sigurisht, nuk është thjeshtë hekurudha. Kina do të shtojë 44 mijë milje rrugë të reja dhe 100 aeroporte të rinj në dekadën e ardhshme. Dhe pastaj është lundrimi, ku Kina është shndërruar në liderin global. Dy nga portet më të mëdhenj të botës janë Shangai dhe Hong Kongu.
Kina është gjithashtu e vetëdijshme për varësinë e saj nga nafta e importuar dhe është duke vepruar me mënyra shumë largpamëse. Ajo shpenzon tashmë më shumë për teknologji solare, të erës dhe baterive se sa Shtetet e Bashkuara. Studimet nga Banka e Investimeve lazard Freres tregojnë se nga 10 kompanitë më të mëdha në këto tre fushe, katër janë kineze dhe vetëm tre janë amerikane. Kina po bën gjithashtu investime masive në arsimin e lartë.
“Në dekadën e fundit, ndërkohë që ekonomia e Kinës vazhdonte të rritej me ritme të paprecedentë, shumica e analistëve perëndimorë vazhdonin të diskutonin se kur do të niste rënia”, thotë Zachary Karabell, autor i një libri të ri shumë të mençur, Superfusion, që flet mbi ekonominë Sino-amerikane. “Tashmë për Kinën që po ecën përpara edhe në mesin e kësaj krize, gjithë sa mund të diskutojnë ata është, kur do të ndalet Kina? Duket sikur ata i shohin faktet, por nuk kuptojnë fare se çtë bëjnë me ta”. Përzierja e çuditshme kineze mes ndërhyrjes shtetërore, tregut, diktaturës dhe eficencës është shastisëse. Por është koha të pushojmë së shpresuari për dështimin e Kinës dhe të fillojmë të kuptojmë dhe adaptojnë suksesin e saj.
fareed zakaria eshte gazetar inteligjent, sistemi bankar perendimor ne vecanti ai amerikane eshte gjithmone nje time-ticking bomb.
paraja eshte gjaku i ekonomise dhe menyra si eshte organizuar sistemi bankar perendimor do te kemi prape nje financial meltdown tjeter por ne detaje te ndryshme nga cfare ishte vjet.
kina ka bere gabim qe lidh recovery me stimulus sepse prape njerzit do kerkojne bailouts kur ata gabojne ne investimet e tyre.
Krijoni Kontakt