Autostrada Durrës- Prishtinë, projekt vizionar i dr. Rugovës!
Myrfet Shasivari
Të mos harrojmë
Tanimë të gjithë jemi vetëdijesuar, edhe për faktin se Kosova, si shteti më i ri në Evropë, ndodhet në prag të një nisme për realizimin e një projekti të rëndësisë kardinale, qoftë në aspektin ekonomik, por më tepër me karakter kombëtar, siç është autostrada Durrës- Prishtinë. Kështu, përderisa kjo nyje transnacionale, e cila e përshkon “zemrën” e trojeve ilire- dardane, tanë konsiderohet të jetë përfunduar në pjesën e territorit në Republikën e Shqipërisë, ceremoniali i fillimit të punimeve për ndërtimin edhe në territorin e Republikës së Kosovës, nga institucionet kompetente të vendit, është planifikuar të bëhet në orën 13 të 25 prillit. Ndërkaq që këtij akti të rëndësishëm për të ardhmen e kombit shqiptar, tanimë i paraprijnë shumë shkrime e komente nëpër media, sikurse që është paralajmëruar se kësaj të diele në pikën kufitare, ku edhe do të bëhet inaugurimi i punimeve, ceremonialit, do t’i bashkëngjiten autoritetet më të larta të dy shteteve, të Shqipërisë dhe të Kosovës. Dhe doemos se në këtë manifestim përurimi punimesh, do të ketë fjalime dhe deklarata të shumta funksionarësh që përfaqësojnë institucionet më të larta të dy vendeve, semantika e të cilave do të ngërthejë rëndësinë e shumëfishtë që do të ketë kjo nyje standarde e rrugës, veçmas në aspektin e një integrimi të përshpejtuar të shqiptarëve në familjen e shteteve evropiane. Mirëpo, ende nuk mundë ta paragjykojmë çështjen nëse nga ndonjë referues i rastit në ceremonialin festiv të së dielës në Vërmicë, do të kujtohet që ta përmend emrin e dr. Ibrahim Rugovës, jo se ai ishte një politikan i urtë, apo siç e ka quajtur agjencia “Royters” “ikona e politikës shqiptare”, por se nga goja, respektivisht truri i këtij presidenti vizionar, që para shumë viteve, për të parën herë, u publikua ideja e ndërtimit të autostradës Durrës- Prishtinë”, e cila kombin shqiptar do ta paraqes me tërë dinjitetin e tij para botës. Themi nuk mundë të paragjykojmë, ngaqë, që nga hapat e parë drejtë nismës së këtij megaprojekti të infrastrukturës rrugore gjithshqiptare, e deri në ditët kur edhe fillojnë punimet, qoftë nga kasta politike, por edhe nga ajo mediale, nuk kemi hasur ndonjë person, që qartazi ta theksojë faktin që projekti i autostradës Durrës- Prishtinë, ishte pjellë e mendësisë vizionare të presidentit të amshueshëm të Kosovës, dr. Ibrahim Rugova. Këtë çështje, jo se e trajtojmë për ta ngritur edhe më peshën që pati politika rugoviane në mozaikun e veprimtarisë për shtetbërjen e Kosovës, ngaqë, një politikë e tillë, tanimë është rrënjosur thellë në mendjen e secilit shqiptar, anë e kënd planetit ku ai frymon, porse, vënia në spikamë e faktit se dr. Ibrahim Rugova, ishte projektues ideator për ndërtimin e autostradës, do të dëshmonte,
se ne nuk jemi popull që i harrojmë kontributet e figurave tona nëpër shekuj, ndaj edhe të dr. Ibrahim Rugovës. Andaj, qoftë me rastin e fillimit të punimeve, apo me rastin e finalizimit të kësaj autostrade në Merdarë, mbase do të dalë edhe propozimi, që kjo nyje transnacionale, ta marrë emrin e dizajnuesit të saj ideor, autostrada “Ibrahim Rugova”, që ngazëllimi për këtë projekt ta ketë kuptimin real, përderisa kësisoj do të kontribuohej që figura e presidentit të amshueshëm të Kosovës, të mbetet prore e ngulitur edhe në imazhin e brezave që vijnë pas nesh.
Krijoni Kontakt