Postuar mė parė nga
ilia spiro
Po hap nje teme te re, shpresoj te mos jete rrahur me pare, se paku keshtu me thote forumi.
Problemi qe dua te trajtoj eshte a nuk jane boll 4 fete ose besimet tona tradicionale, kur ndoshta jemi vendi i vetem ne bote me 4 fe.
Historia eshte e ndryshme per keto besime, por tashme ato jane pjese e kultures sone kombetare, e shoqeruar kjo me nje tolerance fetare shembullore edhe per boten.
Por, sic dihet pas viteve '90, ne Shqiperi u shfaqen edhe mjaft sekte te ndryshme, te cilat mbijne si kerpudhat pas shiut, si: protestante, ungjillore, deshmitaret e jehovajit, mormonet,.....etj., te cilet u perpoqen dhe perpiqen per te perhapur ideologjite e tyre , kryesisht nepermjet blerjes se anetareve, ne kushtet e varferise se shqiptareve. Keshtu anetareve te ketyre sekteve u ofrohen ndihma, bursa shkollore, pasaporta per jashte shtetit, kurse private falas, etj.
Anetaret as qe duan te dine per fene, ata thjesht behen anetare per interesat personale.
Ne keto kushte pyes: A jane keto sekte, organizata fetare apo politike?
A i sherben mireqenjes shpirterore te shqiptareve pranimi ne keto organizata, apo i shpelan trurin dhe i shperndan vemendjen aq sa shqiptari i shkrete nuk di ke te besoje dhe nga te shkoje.
Pervec kesaj nuk duhen harruar vetevrasjet e disa femijeve dhe adoleshenteve qe frekuentonin keto sekte, sidomos deshmitaret e jehovajit.
Perfaqesuesit e ketyre sekteve jane krejtesisht te pacipe, kur vijne e trokasin shtepi me shtepi ose te kapin ne mes te rruges pa te njohur fare dhe fillojne derdellitin dhe te lene ne dore flete palosje apo libra. Ata te futen ne shtepi, pa pike turpi duke shfrytezuar mikpritjen tradicionale te shqiptareve.
Pervec ketyre ne sektin protestant pranohet homoseksualizmi dhe eshte diskutuar disa vjet me pare qe nje homoseksual te vihej ne krye te Kishes Anglikane (variant i protestanizmit). Cili komunitet fetar tradicional do ta pranonte kete ligjerim te homoseksualizmit?
Une shtroj pyetjet:
-A duhet te jene tolerante shqiptaret ndaj ketyre sekteve, apo te tjere te cilet mund te krijohen me vone?
-A jane keto sekte, organizata fetare apo politike?
-A i sherben mireqenjes shpirterore te shqiptareve pjesemarrja ne keto organizata?
-A eshte mungese tolerance dhe a e pranojne te drejtat e njeriut, nese shteti shqiptar nderhyn dhe i nxjerr jashte ligjit keto sekte?
Ju lutem meqe tema eshte hapur nga une, nuk do te desha te perdoren fyerje apo epitete jashte etikes, por thjesht mendimi i pavarur i gjitheseicilit.
Mendimin tim e kam dhene pothuajse, megjithate po e permbledh me pyetjen e fundit: Une mendoj se shteti shqiptar duhet te nderhyje dhe t'i nxjerre jashte ligjit keto sekte.
Ju faleminderit per mirekuptimin.
Krijoni Kontakt