Close
Faqja 0 prej 7 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 61
    i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123

Etimologjia e emrit Bërsi-bërtham

Etimologjia e emrit Bërsi-bërtham .
    Me intereson mendimi gjuhetarve te forumit ,ne cilat gjuhe ka kuptimin identik ky emer dhe mos ka te ngjare kuptimi i ketij emri zberthen edhe fjalen BARRE-BARS,BIRI.BIJA,dhe shume emertime tjera deri te kjo fjala e fundit .
    NEW BORN.
    Ju falemnderit

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anëtarësuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Citim Postuar më parë nga XH.GASHI Lexo Postimin
    Etimologjia e emrit Bërsi-bërtham .
    Me intereson mendimi gjuhetarve te forumit ,ne cilat gjuhe ka kuptimin identik ky emer dhe mos ka te ngjare kuptimi i ketij emri zberthen edhe fjalen BARRE-BARS,BIRI.BIJA,dhe shume emertime tjera deri te kjo fjala e fundit .
    NEW BORN.
    Ju falemnderit
    Pershendetje XH.GASHI interesante duhet te jete etimologjia e dy fjaleve qe sjell.
    Per BERSI une e di qe jane mbeturinat e rrushit mbasi i eshte mare lengu,eshte mbeturina e kokres se ullirit pasi eshte shtypur dhe mare vaji pra ne pergjithesi ka te beje me mbeturinat e frutave mbasi ju eshte mare lengu .Duhet te jete fjale e ndare ne dy pjese BER-SI.Pjesa e pare kuptohet kemi te bejme me foljen me be,
    ndersa pjesa e dyte une mendoj se mundet te jete shoqeruese .Keshtu shpesh themi ;;je bere si filani ;nuk jam shume i bindur per kete.
    Ndersa fjala e dyte BERTHAME ndryshe fare ,me ngjason pikerisht me tharmen apo faren e kosit .Zaten me fare lind cdo gje apo jo ,kam dhe nje mendim tjeter qe ka te beje me biblen ndoshta eshte ajo fjale e zotit qe zakonisht thuhet ''E PARA ISHTE FJALA''KU AI THA TE BEHET DHE U BE.etj
    Dija eshte injorance e mesuar.....

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Bërthama është fjalë e lashtë pellazge nga rrjedh edhe fjala angleze "birth", lindje e fëmiut.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    Bërthama është fjalë e lashtë pellazge nga rrjedh edhe fjala angleze "birth", lindje e fëmiut.

birth
    c.1230, from O.N. *byrðr, which replaced O.E. gebyrd "birth," from P.Gmc. *gaburthis (cf. Ger. geburt, Goth. gabaurþs), from PIE *bhrto pp. of base *bher- "to bear" (cf. Skt. bhrtih "a bringing, maintenance," L. fors, gen. fortis "chance;" see bear (v.)). Suffix -th is for "process" (as in bath, death). Meaning "parentage, lineage, extraction" is from c.1240. Birthday is c.1000; birthnight is 1628; birthplace is from 1607; birthright is 1535. Birth control first attested 1914. Birthday suit first attested 1730s, but probably much older

kurse america rjedh (h)a mer ik.................shkoi amerigo vespuci atje hengri mori dhe iku nga syt kembet

hajt shnet alibaba
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Po mirë e paska aty more, vetë bërthama është simbol i rikrijimit. Aty thotë që ajo fjala e lashtë i bie parantage lineage etj Mirë e paska

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    Po mirë e paska aty more, vetë bërthama është simbol i rikrijimit. Aty thotë që ajo fjala e lashtë i bie parantage lineage etj Mirë e paska
    o alibaba po prandaj e solla more,se mire e ka,me amerigon bera shaka
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Pershendetje
    Si qe e ceka me larte duhet shume per te dhene mendime tuaja . Ju pershendes per mundin tuaj . Emri bersi-bertham eshte interesant sepse nese nje gjuhetare analizon mire besoj se veshtir do te arrij ne fund.
    bersi -bertham Me fal aisberg nuk eshte mendimi juaj i sakt edhe pse deri te fundi ishte ne rregull fundi i mendimit tuaj nuk pershtatet me kuptimin e adekuat edhe pse fjala lidhje mbetje mund te jet e formuar nga ky emer .
    Zenith ka sjell ca argumente por keta as nje 1 % e emrave qe kan per baze formuese kete emer nuk perbejn kuptimin e plot te ketij emri .
    BERSIT=PHARAT -fart
    Ketu zberthehet emri fa-ra-on -faran per tramaket e misrit qe ruhen neper odet per FARË-T
    FARË-T e grurit qe ruhen ne ha-mbar jane mbeturina Ajsberg.
    E shef se faret nuk jan mbeturina aisberg.
    Po emri barr -s e gjen kuptimin tek ky emer gjithashtu eshte emri bark qe e ofron me shume kete argument timin .Kush na shtyen te ham ,na ben te ham unja jo barku duhet ngarkuar .
    Kryesisht fjala barre kuptohet edhe si ngarkes bartje diqka e ngarkuar psh mbarsim eshte fekondim po fjala bart eshte bartje shif emrin e mjekrres po mendoj leshit te mjekrres kemi emrin bart qka mendoni ju si perkthethet kjo fjale ne gjuhe gjermane jo pos ne shqip bart -bante mjekerr ,kemi shume emra per te renditur prapa lokomotives BËRTHAMES .
    Pershendetje
    Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 28-08-2008 më 17:07

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga zenith Lexo Postimin
    birth
    c.1230, from O.N. *byrðr, which replaced O.E. gebyrd "birth," from P.Gmc. *gaburthis (cf. Ger. geburt, Goth. gabaurþs), from PIE *bhrto pp. of base *bher- "to bear" (cf. Skt. bhrtih "a bringing, maintenance," L. fors, gen. fortis "chance;" see bear (v.)). Suffix -th is for "process" (as in bath, death). Meaning "parentage, lineage, extraction" is from c.1240. Birthday is c.1000; birthnight is 1628; birthplace is from 1607; birthright is 1535. Birth control first attested 1914. Birthday suit first attested 1730s, but probably much older

kurse america rjedh (h)a mer ik.................shkoi amerigo vespuci atje hengri mori dhe iku nga syt kembet
    hajt shnet alibaba

mos u lodh njehere, se duket nuk ka mundesi te kete lidhje me birth...

Gjithmone kam menduar se:
    Para se ta studiohet nje gje duhet ditur si te analizohet paraprakisht, por kjo nuk eshte pune e lehte. Shprehja berthame ka kete mundesi te zberthimit:
    Aglutinnativi i fjales, (ber~), rrjedh nga parashtesa per~, (analog kuptimor i parashteses se huaj pro), madje ndoshta edhe nga folja ber~, [ba~,n];

Prandaj si nyje logjike na ngelet: Tha:, e cila kerkon nje percaktonjes nyesor, andaj behet Tha\e:~ ku "e" eshte ngjitje e nyjes se prapme "el" qe ne procesin e emerformimit, me vone, njera prej zanoreve te diftongut æ do te bjere me arbitrazh sipas prirjeve krahinore.
    duke perfituar krahinoret:
    Thal/b dhe Thel/b ne menyre te pavarur. (sh.sh) Thalbat, Thalb(i)t dhe Thelpinjte nga Tha-el-B:; - (ndajshtesa B: eshte teper e shkurter dhe obskure por mund te jete prej foljes "ba").

Si perfundim del se shprehja "berthame" burimisht e ka kuptimin "sikur-thelb" e "thelbsueshme", "qe perbehet a permban dicka te ngjashme me thelpinjte (thalbinjte)".

Per shprehjen "bersi"...
    Shprehjen bersi nuk e kam degjuar kurre! Andaj nuk ia di as kuptimin se le me te shkruaj dy fjale per te.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 28-08-2008 më 19:14
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Bersi, nder te tjera, quhen frutat qe hidhen ne fuci per fermentim, dhe me pas zihen per raki.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Te na nuk pijne as nuk zijne raki - dmth kjo fjale ka ra prej fjalorit lokal tue mos e perdor si shume tjera.... Po kuptimi i saj tek asht i thjeshte.
    bamesi; bansi; bersi, -ai qe ben ate qe do te perfitosh prej tij.

Ajo qe eshte interesante te kjo fjale mbetet nga ajo qe thote ajzberg, se ato nuk pushojne se quajturi bersi as pasi te jete nxjerre dobia prej tyne.
    Ato mbeten te quhen beresit [e rakise]; [e vajit te ullirit]; e [te tjera] edhe pasi te jene shtjerruar sepse mes tjerash ato mbetje jane ende po ato qe kane bere produktin gjegjes.

Prandaj nga kjo rrenje e origjine kemi edhe fjalen "perberesi"; (prej te cilit behet dicka). E perfituar ne te njejten menyre sikur shprehja berthame/bertheme prej thalb, por qe 'perber-ja del te jete fjaleformim dukshem me i ri se berthame.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Faqja 0 prej 7 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •