...ketu gabohesh Vella..une fene myslimane e njoh ndoshta edhe me mire sesa ti...
...une jam rritur ne nje vend(Peqini), me gati totalitetin e banoreve myslimane(ne emer, se injorojne gati komplet domethenien e kesaj feje)...
Sidoqofte, e kam teper te fresket kujtimin e fjaleve te gjysherve te mi kur i pyesje per fene, pergjigjeshin se ishin turq.Ata tre a kater ortodoks(greker) qe ishin aty.., dhe mund te them me bindje se ishin paria e inteligjences se qytetit, keta(turqit) i perçmonin me nofken:kaurr....
Une, duke bluajtur thelle meje urrejtjen per turqit, qe na bene qe t'i therrasim vetes turq, e me krenari bile, vendosa ta kepus kete kordon qe na lidh akoma me terrin e 500 vjetve.....pra vendosa te njoh fene e krishtere, fene e kontinentit qe i perkas, fene e atyre rilindasve ,librat e te cileve i perpija qe kur shkoja ne fillore, fene e Gjergjave, Migjenave, Fanave e Gonxheve.....etj..
....kur u thash te mijve se kisha vendos te njihja fene e Krishtit, gati sa s'u ra pika....kujtonin se Krishti ishte djalli....mos flas pastaj per dajen tim( i vetmi qe shkon ne xhami te falet, por qe e vemja fjale qe perdorte arabisht ishte "sadak"....askush nga ne nuk ja dinte kuptimin, bile as ai vete....
...kur vdiq baba im,therriten hoxhen ne shtepi.....une nuk ju kundervuna deshires se familjes(ishte zakoni), edhe pse jam i vetedijshem se nuk ndryshon asgje prania apo jo e nje fetari....e te them se atmosfera ishte aq e tendosur sa gati-gati keputej.....te gjithe pritnin te degjonin ndonje debat nga une...hoxha rrinte si mbi gjemba....filloi te fliste e te recitonte Kuranin, e ne njefare momenti me pyeti:"çfare te pelqen ke feja e kaurrit?"...dhe une i bera kunderpytjen:"a e permbledh dot me nje fjali se kush eshte kuptimi i Islamit?"....u perpoq te recitonte vjersha te ndryshme, por une hiç.....kuptimin i thoja, me nje fjali te vetme....nuk qe ne gjendje te pergjigjej......masandaj ja thashe une kuptimin e te qenit kristian.....aty mbaroi edhe biseda......pasketaj, edhe plaka ime, filloi te njohe ungjillin.....(ai daja qe shkonte ne xhami, s'e qaste me ne shtepi, pasi sipas tij po kurverohej atje ne faltore......kupton?, plaka 60 vjeçe)....e gjithe kjo, ne prag te mijevjeçarit te trete.....dy selvite shekullore te qytetit, peme madheshtore, i prene, pasi i benin hije minores se xhamise....kupton, sa pak e njoh une fene e vellezerve te mij??
Prandaj , kur te pyes se ç'eshte hoxha, pyetja eshte retorike......ti nuk je ne gjendje te thuash se çfare eshte......une sigurisht e njoh me mire se sa ty, bile une, ne krahasim me ty, kam privilegjin te ndesh mendimin tim edhe me myslimane arabe(dy çiraket e mi jane te tille).....sadoqe jane te zgjuar, kane lepurin ne bark nese flitet per te hapur horizontin.....
..per çdo gje qe ndodh ne boten arabe, fajin e kane oseamerikanet ose çifutet e Israelit....(tanet ja veshin ose serbeve ose grekerve)......i vetmi kanal qe thote te verteten eshte Al-Xhazira, e aty mbaron bota e tyre.....pija eshte haram, qejfi eshte haram, muzika eshte haram, librat jane haram...........a don me???
...prandaj kur thua se s'ke kohe te shpjegosh, mendohu edhe njehere me mire dhe shkruaj se s'ke pike argumenti.......
P.S....e mos kujto se kur sulmoj principet islamike, nisem nga te qenit pasues i Krishtit(apo Ises), pasi edhe kur flas per biblen, perzgjedh mire ate qe me pelqen(per kete arsye e kemi arsyen)...nisem nga deshira per memedhe....kombi vjen perpara çdo feje apo ideologjie.....Islami eshte kombi i myslimaneve, Shqiperia eshte kombi i shqiptareve.....une s'do ta rrezikoja jeten time per nje te krishtere me shume se sa do ta rrezikoja per nje mysliman apo budist, per nje shqiptar po....para gjithe te tjereve....kjo eshte vlera ime.....nese eshte edhe jotja, atehere ti je binjaku im.....nese jo, mbetesh vellai im shqiptar....kupton??
Krijoni Kontakt