Close
Faqja 10 prej 14 FillimFillim ... 89101112 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 136
    100 % shqiptar Maska e Milkway
    Anëtarësuar
    08-01-2007
    Vendndodhja
    In the land of eagles
    Postime
    7,375
    Citim Postuar më parë nga chino Lexo Postimin
    Shume e sakte. Mendimet e mia nuk do te thote se jane te sakta. T'i pranoje secili vetem nese i perputhen me dijen dhe ndergjegjen e tij.

Kur thua se ne te kaluaren ka qene cfare ka qene, e rendesishme eshte e tashmja, ben gabim. Sepse me jep te kuptoj se ti mendon se Turqia sot nuk ka pretendime te tilla (si ato qi ia ateston Greqise). Mendimi im ka dy shtylla. E para: Kjo nuk eshte keshtu. E dyta: Vetem se Turqia paska patur me shume sukses ne shtrimin e influences se saj nder shqiptaret, nuk justifikon ngrirjen apo ruajtjen e ketyre indluencave; te huaja per neve shqiptaret jane si xhamite dhe dukurite e lidhura me to aq sa jane edhe kishat greke apo institucione tjera te grekeve; kjo tani nuk mund te shihet ndryshe per shkak se disa nga shqiptaret jane turqizuar por jo greqizuar; nga prizmi genuin shqiptar nuk ka dallim ketu.

Behet fjale per vleresime, mendime. Deri diku jane ndoshta edhe subjektive. Nuk ke nevoje t'i pervetesosh, nese nuk permbushen kriteriet e paragrafit te pare ne kete postim.

*
    Shum ne rregull une respektoj mendimin tend dhe dijen tende por eshte me mire qe te jet te gjithe secili .

Si thua ti nga genuini shqiptar si shiqohet ndikimi amerikan , gjerman , italian etj ?
    Une nuk e fshefi te kaluaren qe ka bere perandoria osmane por kjo qe bene sot Turqia ne ndihmesse te popullit tone dhe duke na njofur pavarsine nuk mendoj se duhet krahasuar me Greqin .

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Per Xhamine (qe flet):

Kur thua se edhe Gjermania apo Franca do te ishin munduar te te okupojne sikur te kishim qene fqinje te tyre, cfare deshiron te "justifikosh" apo te deklarosh si gje "normale" me kete?

Veprimet antishqiptare te Greqise sot dhe ne te kaluaren apo ato te Turqise ne te kaluaren dhe sot?

Edhe sikur te jete e vertet qe Gjermania apo Franca do te kishin patur sjellje te njejta, kjo nuk e cben faktin qe Turqia pati keso sjelljesh. Dhe nuk paraqet asnje motiv kombtar per te mbajtur gjalle impaktet e okuptimit turk.

*
    Ndryshuar për herë të fundit nga chino : 25-07-2009 më 11:29

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga xhamia Lexo Postimin
    Shum ne rregull une respektoj mendimin tend dhe dijen tende por eshte me mire qe te jet te gjithe secili .

Si thua ti nga genuini shqiptar si shiqohet ndikimi amerikan , gjerman , italian etj ?
    Une nuk e fshefi te kaluaren qe ka bere perandoria osmane por kjo qe bene sot Turqia ne ndihmesse te popullit tone dhe duke na njofur pavarsine nuk mendoj se duhet krahasuar me Greqin .
    Mjafton qe pyet, dhe e shoh se nuk ke kuptuar termin cfare them me shprehjen "pernga prizmi genuin shqiptar". Sigurisht se te njejten e mendoj si per Greqine, Turqine apo Serbine. Influenca gjermane, franceze apo italiane merr te njejtin vleresim.

Por duhet te sqaroje nje gje. Eshte e qarte se izolimi i nje populli sot as qe eshte i mundshem dhe as qe eshte i dobishem. Nuk mund te ngurtesohesh si komb teresisht rreth vlerave tua, rreth asaj qe eshte "jotja" apo qe mendon se eshte e tille. Sic tha disa postime me larte biseduesi "dp17ego" (perafersisht): Duhet te kemi maredhenie sa me normale me gjithe popujt, poashtu edhe me fqinjet. Nese p.sh. therrasim nje firme ndertimtarie greke/turke/gjermane ne vend per te ndertuar nje rruge, kjo nuk paraqet llojin e influencimit negativ te shoqerise, kunder te cilit jam une. E njejta vlen edhe per zhvillime apo dukuri tjera, per pranimin apo zbatimin e te cilave Shqiperia si shtetet tjera te botes eshte e obliguar me kontrakte. Nga kjo duhet te kuptosh se nuk predikohet izolim kombtar si ne te kaluaren, sipas kuptimit: "Ne kunder tere botes", apo dicka te tille. Pra behet fjale per refuzim te influencimeve negative te popujve te huaj, te cilat shkojne mbi nje mase te normales dhe mbi masen e asaj, per te cilen shoqeria jone eshte e obliguar. Ku eshte kufiri ne mes te ketyre dy lloj influencimeve, nuk eshte lehte te gjindet saktesisht. Per kete gje kemi njerez qe mirren me keso pune enkas. P.sh. ligjdhenesin apo qeverine. Por kufirin themelor mund te definojme edhe neve njerezit e thjeshte. Per sipermarrje te vlerave te popujve tjere, te cilat per neve ne saje te te drejtave tona njerezore, morale, kombtare e kushteturore jane dekadente, nuk kemi nevoje. As per ruajtjen e keso vlerave, nese gjejme te tilla nga e kaluara. Pavaresisht te cilit popull jane ato.

*
    Ndryshuar për herë të fundit nga chino : 25-07-2009 më 11:31

Anëtarësuar
    08-01-2007
    Vendndodhja
    In the land of eagles
    Postime
    7,375
    Per Xhamine (qe flet):

Kur thua se edhe Gjermania apo Franca do te ishin munduar te te okupojne sikur te kishim qene fqinje te tyre, cfare deshiron te "justifikosh" apo te deklarosh si gje "normale" me kete?

Veprimet antishqiptare te Greqise sot dhe ne te kaluaren apo ato te Turqise ne te kaluaren dhe sot?

Edhe sikur te jete e vertet qe Gjermania apo Franca do te kishin patur sjellje te njejta, kjo nuk e cben faktin qe Turqia pati keso sjelljesh. Dhe nuk paraqet asnje motiv kombtar per te mbajtur gjalle impaktet e okuptimit turk.

*
    O chino ti a i kupton gjerat si deshiron ti apo si jane te thena . Nese i kupton per ta kenaqur egon tende ateher e leme me kaq sepse nuk vazhdoj me tutje .

Ku e shef se mbrojta une pushtimin osman tokave shqiptare ?
    Perpara kane qen keto ide te pushtimit dhe per kete jane zhvillu gjithe keto luftera , pra ke kush ke edhe kem ku kem ne kishmi pas armiq per te na pushtu , dhe nuk jam duke thene se kem pshtu kishe pse na ka pushtu turku jo . Se pushtuesi eshte i njejt si turk si amerikan si grek .
    Mjafton qe pyet, dhe e shoh se nuk ke kuptuar termin cfare them me shprehjen "pernga prizmi genuin shqiptar". Sigurisht se te njejten e mendoj si per Greqine, Turqine apo Serbine. Influenca gjermane, franceze apo italiane merr te njejtin vleresim.

Por duhet te sqaroje nje gje. Eshte e qarte se izolimi i nje populli sot as qe eshte i mundshem dhe as qe eshte i dobishem. Nuk mund te ngurtesohesh si komb teresisht rreth vlerave tua, rreth asaj qe eshte "jotja" apo qe mendon se eshte e tille. Sic tha disa postime me larte biseduesi "dp17ego" (perafersisht): Duhet te kemi maredhenie sa me normale me gjithe popujt, poashtu edhe me fqinjet. Nese p.sh. therrasim nje firme ndertimtarie greke/turke/gjermane ne vend per te ndertuar nje rruge, kjo nuk paraqet llojin e influencimit negativ te shoqerise. E njejta vlen edhe per zhvillime apo dukuri tjera, per pranimin apo zbatimin e te cilave Shqiperia si shtetet tjera te botes eshte e obliguar me kontrakte. Nga kjo duhet te kuptosh se nuk predikohet izolim kombtar si ne te kaluaren, sipas kuptimit: Ne kunder tere botes, apo dicka te tille. Pra behet fjale per refuzim te influencimeve negative te popujve te huaj, te cilat shkojne mbi nje mase te normales dhe mbi masen e asaj, per te cilen shoqeria jone eshte e obliguar. Ku eshte kufiri ne mes te ketyre dy lloj influencimeve, nuk eshte lehte te gjindet saktesisht. Per kete gje kemi njerez qe mirren me keso pune enkas. P.sh. ligjdhenesin apo qeverine. Por kufirin themelor mund te definojme edhe neve njerezit e thjeshte. Per sipermarrje te vlerave te popujve tjere, te cilat per neve ne saje te te drejtave tona njerezore, morale, kombtare e kushteturore jane dekadente, nuk kemi nevoje. As per ruajtjen e keso vlerave, nese gjejme te tilla nga e kaluara. Pavaresisht te cilit popull jane ato.

*
    Sipas teje qfare ka pozitivi me kete raste te shkollave sepse sdo te hy me fell sepse per kete eshte tema .

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    O chino ti a i kupton gjerat si deshiron ti apo si jane te thena . Nese i kupton per ta kenaqur egon tende ateher e leme me kaq sepse nuk vazhdoj me tutje .

Ku e shef se mbrojta une pushtimin osman tokave shqiptare ?
    Mire, atehere paskam keqkuptuar ate shembullin me Gjermanine e Francen. Nuk e dita qe ky shembull nuk ishte tentim per ate cfare thash.

Perpara kane qen keto ide te pushtimit dhe per kete jane zhvillu gjithe keto luftera , pra ke kush ke edhe kem ku kem ne kishmi pas armiq per te na pushtu , dhe nuk jam duke thene se kem pshtu kishe pse na ka pushtu turku jo . Se pushtuesi eshte i njejt si turk si amerikan si grek .
    I referohem vetem fjalise tende te fundit: A mendon se nje ish-pushtues, i cili me pushtimin e tij ne te kaluaren ka arritur me shume sukses se sa nje tjeter, eshte dicka tjeter ne krahasim me nje pushtues apo tentues per pushtim aktual?

Shembull konkret: Sikur te kishim perqafuar sot gjysma e kosovareve vellezerim-bashkimin serbo-jugosllav dhe t'i kishim praktikuar per 100 vjet te gjitha gjerat qe kerkon te qenurit i bashkuar e vellezeruar (pra sikur t'kishim marrur p.sh. vlera sociale, arqitektore, gjohesore te serbo-jugosllaveve), a do te ishin per ty keto vlera aso qe ne kosovaret do te duhej t'i mbronim sot me shume sesa vlerat e p.sh. nje populli qe tenton te na pushtoje aktualisht?

Sipas teje qfare ka pozitivi me kete raste te shkollave sepse sdo te hy me fell sepse per kete eshte tema .
    Thash: Eshte prerogative e ligjdhenesit apo qeverise te pergjegj pyetjen se cfare eshte influencim negativ dhe per te u refuzuar dhe cfare eshte influencim "pozitiv" dhe per te u pranuar.

Per pozitiven e lejimit te shkollave te huaja ne Shqiperi, duhet te pyetet ndonje ligj perkates. Intencioni i tij, apo norma qe obligon shtetin per te vene kete ligj, e cila mund te jete nje mrreveshtje bi- apo multilaterale.

Nese nuk ka keso ligjesh, atehere kisha thene se dobia e lejimit te shkollave mund te shihet ketu:

1. Tregon se ke definicion human mbi te drejten themelore te ndertimit te lire te personalitetit apo mbi te drejta tjera themelore, te cilat "kerkojne" nje mundesi te te ruash gjuhen tende edhe pse jeton ne nje vend te huaj;
    2. Krijon nje rast pozitiv ne syte e fqinjeve tu; u tregon se nuk ke tendenca per asimilim te joshqiptareve ne vendin tend;
    3. Krijon nje argument moral per te kerkuar te njejten gje ndaj shteteve, ne te cilat jetojne shqiptare;
    4. Ndoshta ka edhe tjera, por keto ishin ne shpejtesi.

*
    Ndryshuar për herë të fundit nga chino : 25-07-2009 më 11:56

Anëtarësuar
    08-01-2007
    Vendndodhja
    In the land of eagles
    Postime
    7,375
    Mire, atehere paskam keqkuptuar ate shembullin me Gjermanine e Francen. Nuk e dita qe ky shembull nuk ishte tentim per ate cfare thash.

I referohem vetem fjalise tende te fundit: A mendon se nje ish-pushtues, i cili me pushtimin e tij ne te kaluaren ka arritur me shume sukses se sa nje tjeter, eshte dicka tjeter ne krahasim me nje pushtues apo tentues per pushtim aktual?

Shembull konkret: Sikur te kishim perqafuar sot gjysma e kosovareve vellezerim-bashkimin serbo-jugosllav dhe t'i kishim praktikuar per 100 vjet te gjitha gjerat qe kerkon te qenurit i bashkuar e vellezeruar (pra sikur t'kishim marrur p.sh. vlera sociale, arqitektore, gjohesore te serbo-jugosllaveve), a do te ishin per ty keto vlera aso qe ne kosovaret do te duhej t'i mbronim sot me shume sesa vlerat e p.sh. nje populli qe tenton te na pushtoje aktualisht?

Thash: Eshte prerogative e ligjdhenesit apo qeverise te pergjegj pyetjen se cfare eshte influencim negativ dhe per te u refuzuar dhe cfare eshte influencim "pozitiv" dhe per te u pranuar.

Per pozitiven e lejimit te shkollave te huaja ne Shqiperi, duhet te pyetet ndonje ligj perkates. Intencioni i tij, apo norma qe obligon shtetin per te vene kete ligj, e cila mund te jete nje mrreveshtje bi- apo multilaterale.

Nese nuk ka keso ligjesh, atehere kisha thene se dobia e lejimit te shkollave mund te shihet ketu:

1. Tregon se ke definicion human mbi te drejten themelore te ndertimit te lire te personalitetit apo mbi te drejta tjera themelore, te cilat "kerkojne" nje mundesi te te ruash gjuhen tende edhe pse jeton ne nje vend te huaj;
    2. Krijon nje rast pozitiv ne syte e fqinjeve tu; u tregon se nuk ke tendenca per asimilim te joshqiptareve ne vendin tend;
    3. Krijon nje argument moral per te kerkuar te njejten gje ndaj shteteve, ne te cilat jetojne shqiptare;
    4. Ndoshta ka edhe tjera, por keto ishin ne shpejtesi.

*
    Une qe 1 mij her pot them qe spo e mbroj askend as pushtuesin e meparshem e as Greqin tani . Une vetem po du met than qe Greqia tani edhe Turqia sipas atyre qe po duken jane shum larg njera tjetres ne qeshtjen shqiptare .

Por sa vlen ne rastin e Greqis mi tregu qe skem propagand me zhduk minoritetin grek duke i lene te hapin shkolla kur ata neve sna lejojne .
    Deshta te pyes a ka shkoll shqipe ne greqi ???

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Une qe 1 mij her pot them qe spo e mbroj askend as pushtuesin e meparshem e as Greqin tani . Une vetem po du met than qe Greqia tani edhe Turqia sipas atyre qe po duken jane shum larg njera tjetres ne qeshtjen shqiptare .
    Thuaj edhe 1 milion here, por kur thua njekohesisht se ka dallim ne mes te shkollave greke dhe turke (ne favor te atyre turke), e anulon mendimin tend, se (kinse) nuk mbron askend.

E njejta gje vlen per impaktet tjera te pushtimit turk. Nese i mbron keto, i mbron automatikisht ato te grekeve.

Por sa vlen ne rastin e Greqis mi tregu qe skem propagand me zhduk minoritetin grek duke i lene te hapin shkolla kur ata neve sna lejojne .
    Deshta te pyes a ka shkoll shqipe ne greqi ???
    Nuk vlen aspak, por edhe vlen shume. Varet nga cili kendveshtrim i ofrohesh. Nese vlerat qe i permenda (nr. 1 deri 3) i sheh si te pavarura nga sjelljet e fqinjeve, atehere vlejne shume. Nese i sheh vetem atehere si vlera, kur edhe fqinjet i pranojne si te tilla, atehere nuk kane asnje vlere. Une momentalisht i takoj grupit qe mendojne ne alternativen e pare (vlera te pavarura). Sepse keto vlera nuk them se i kemi japur vetit per te i bere mire fqinjeve, por per te treguar se si duket bota po e rregulluam neve ate. Ndryshe behemi si greket/serbet/turqit - popull me alergji amshuese ndaj vlerave univerzale.

Harrove perseri te pyetesh njekohesisht per rastin e Turqise. Sa kane vlere ne rastin e Turqise? Sepse kemi jape bese qe nuk do te kemi moral te dyfishte. Sipas informacioneve te mia ne Turqi populli shqiptar nuk eshte i pranuar si minoritet i vecante. Ne forum e kam lexuar kete gje. Nese don, mund te kerkoj temen dhe te te tregoj. Nese nisemi nga ajo se kjo gje eshte e vertete, si na meson ti qe duhet te vleresojme kete gje? Si duhet trajtuar neve turqit apo institucionet e tyre ne Shqiperi e Kosove?

*

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Nuk kam njohuri se a ka shkolla shqipe ne Greqi. Por e dyshoj kete gje. Me duket diku ne forum shkruan nje teme per hapjen e shkolles se pare shqipe ne Greqi. Sidoqofte, edhe po te kete shkolle shqipe atje, dyshoj se ajo shkolle ka lirite e nevojshme per te ekzistuar si e tille. Jo liri te ekzagjeruara, por liri themelore, pa te cilat humbet intencioni per te cilin mund te hapet nje shkolle. Liri sipas definicionit te kushtetutave perendimore. Jo sipas vlerave te Kishes Greke. Dyshoj qe ne Shqiperi shkollave greke nuk u jipen keto liri. Pernga lirite themelore Shqiperia dallon pozitivisht nga Greqia. Shteti qe mburret se eshte antare e BE-se dhe NATO-s. Ndoshta duhet te jesh vertet grek te kuptosh disa akrobacione truthyrese te kesaj shoqerie.

*

i/e larguar Maska e Gordon Freeman
    Anëtarësuar
    03-05-2009
    Vendndodhja
    .
    Postime
    2,895
    Nese ne Shqipri kosov ka shkolla turke si mehemet akif e te tjera pse mos me pas edhe greke e amerikane?

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga Kronikë Lexo Postimin
    Nese ne Shqipri kosov ka shkolla turke si mehemet akif e te tjera pse mos me pas edhe greke e amerikane?
    E diskutuam kete pike (perafersisht dhjete postimet me siper).
    Sipas mendimit tim nuk ka asnje argument per te dalluar ne mes te atyre turke, greke, serbe apo amerikane. E njejta vlen per te gjitha format tjera te influences apo jetes se ketyre popujve ne Shqiperi apo Kosove.

*

Faqja 10 prej 14 FillimFillim ... 89101112 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •