Close
Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 33
    Astrit Kosturi Maska e Astrit Kosturi
    Anëtarësuar
    03-03-2009
    Vendndodhja
    Gramsh, Qarku Elbasan
    Postime
    514

Astrit Kosturi: Nënat tona, janë heroina ...!

Nënat tona janë heroina ...!
    I lindur në kasolle: Shkruar në dhjetor 2008, sipas rrefimit të një mesueseje korçare.

Sot, edhe pse dhjetor, dita është e bukur e me diell. Nuk i ngjan aspak dhjetorit në të cilin jam lindur. Më kanë treguar kushedi sa herë, që ajo ditë dhe të tjera të asaj stine, ishin të acarta. Nuk mund të dilje nga shtëpia, sepse tufani të merrte frymën. Bënte qamet dhe gjithçka përreth uturinte egërsisht…
    Megjithatë, nëna ime gati 18-vjeçare, kishte punuar gjithë ditën dhe sapo kishte mbërrirur në shtëpi u kishte thënë mësueseve korçare, që ishin strehuar në shtëpinë tonë. Në të vërtetë ajo i kishte folur njërës prej tyre, asaj që ishte më e afërt dhe më miqësore me nënën time:
    - Dile! Merr atë kanistrën e madhe, mbushe me lesh deleje dhe ma ler matanë në qilar, se më duhet!
    - Mirë, po ta çon motra jote.- kishte thënë mësuesja, ndërsa në oborr u dëgjua zhurma e shkarkimit të druve nga samari i mushkës.
    Nëna ime, nuse e re asaj kohe, bënte edhe punët e burrit, sepse babai im punonte në një ndërmarrje ndërtimi, larg shtëpisë për të mbajtur familjen me bukën e përditshme. Ajo kishte qënë në mal, për të bërë dru për ngrohje, në atë dimër të acart dhe tani pasi kishte grazhduar edhe mushkën e lodhur nga rruga e gjatë, kishte shkuar në qilar. Aty pranë, kanistra e madhe e veshur me lesh priste… krijesën që do të dilte prej barkut të nënës aq shumë të munduar.
    - Dile, të keqen motra! Më duhen edhe gërshërët.
    Mësuesja e re nga Korça, i kishte gjetur ato gërshërë të mëdha të metalta dhe të mbështjella me lesh te dorezat, ku futej gishti i madh dhe gishtat e tjerë, e që përdoreshin për të qethur delet dy herë në vit. Ato gërshërë, që do të ishin bisturitë e asaj kohe …
    - Dëgjova një të qarë fëmije, uaaa, uaaa dhe vrapova andej nga më kërkohej ndihma,- më tregoi mësuesja shpirtëmirë shumë vite më vonë.
    Tërë sy e vesh po e dëgjoja me interes të paparë. Ajo tërë romantizëm, ndjenjë dhe botë interesante vijoi :
    - Kur vajta në qilar, me gërshërë në dorë, isha ca si e tronditur me thënë të drejtën, sepse edhe unë isha e re dhe nuk po dija se ç’po ndodhte. Shoh … tët ëmë! Ajo, vërtetë ishte më këmbë, por e zbehtë. Rreth gishtit tregues të dorës së majtë kishte mbështjellë zorrën e kërthizës dhe dorën tjetër e kishte zgjatur në pritje të gërshërëve.
    - M’i jep ato të uruara gërshërë, - sikur m’u lut e sikur kërkonte prej meje, që të lëvizja më shpejt.
    Ia dhashë… bashkë me gjakun tim që nuk më mbeti më në fytyrë. Ajo, i tërhoqi rrëmbimthi dhe “fap”, preu zorrën tënde të bërë gati përreth gishtit të saj me kallo nga punët e rënda të shtëpisë dhe të kooperativës. Ti, qaje dhe dridheshe. Të mblodhi ndër krahët e saj dhe u futëm në dhomën me zjarr.
    Dile Dinkallari (Zere), rrëfente tërë art, gjithçka që kishte parë dhe ndjerë, deri në detaje. Shfaqte një respekt pakufi për ato duar dhe atë shpirt bujar e tepër miqësor. Dhe nuk harronte të nënvizonte, dimrin e egër dhe të kallkantë të atyre viteve...
    Qëllonte, që ndonjëra nga ditët të ishte edhe me diell si e sotmja, por rrugët duheshin pastruar nga dëbora… pa do të thyhej edhe akulli në përrua që të pinte ujë bagëtia, e më poshtë të punonte mulliri me dy gurë të mëdhenj, ku bluhej bereqeti.

Sot, në këtë ditë me diell, ndiejmë mall për dëborën, edhe pse është ditë dimri.
    Pemët kanë nisur të dashurojnë lulërisht, si ato çapkënet e vogla, që gënjehen pas fjalëve të bukura dhe trilleve të burrave. Stina e pranverës dhe magjia e saj, ku pemët lidhin kokrra dhe vajzat zbulojnë kofshët, ka ardhur jashtë radhe dhe pa trokitur.
    Kumbullat, pjeshkët e ftonjtë kanë hapur zemrat për bletët punëtore dhe flladin që fryn ëmbëlsisht. Gjithçka zbardhon e lulon mrekullisht, por jo nga dëbora. Çapkënet bukuroshe, na tundojnë egërsisht, tek fillojnë dhe zhvishen, teksa fustanet e bukura kanë filluar t’i veshin pemët me radhë... (dhjetor 2008)

i/e regjistruar Maska e Elonaa
    Anëtarësuar
    17-09-2005
    Postime
    1,661
    Shume shkrim i bukur.Me kujtoi sakrificat e mamit tim.Babi im heee, nuk merte pjes ne punte e grave.Kur isha e vogel nuk e mbaj mend kurre mamin qe te rrinte ulur .Sa vinte nga puna do lante ,gatuante ,hekuroste,pastronte shtepine ,donte dhe lule ,donte dhe peshq ne akuariume.Vetem ti hapesh pune vetes di thoshte babi hahaha Mundohesha ta ndihmoja po isha e vogel dhe kisha mesime dhe ajo se pranonte ndihmen time ,shko meso fjala e pare dhe e fundit.... .

Vertet Gruaja Shqiptare Ka Qene Heroina e Familjes.Mendoj se femra shqiptare prape eshte e tille.As qe krahasohet me te huajat.
    Njerzit nuk i japin asgjeje rendesi me te madhe se asaj qe eshte qesharake.(Gete)

Anëtarësuar
    03-03-2009
    Vendndodhja
    Gramsh, Qarku Elbasan
    Postime
    514
    Citim Postuar më parë nga Elonaa Lexo Postimin
    Shume shkrim i bukur.Me kujtoi sakrificat e mamit tim.Babi im heee, nuk merte pjes ne punte e grave.Kur isha e vogel nuk e mbaj mend kurre mamin qe te rrinte ulur .Sa vinte nga puna do lante ,gatuante ,hekuroste,pastronte shtepine ,donte dhe lule ,donte dhe peshq ne akuariume.Vetem ti hapesh pune vetes di thoshte babi hahaha Mundohesha ta ndihmoja po isha e vogel dhe kisha mesime dhe ajo se pranonte ndihmen time ,shko meso fjala e pare dhe e fundit.... .
    Vertet Gruaja Shqiptare Ka Qene Heroina e Familjes.Mendoj se femra shqiptare prape eshte e tille.As qe krahasohet me te huajat.
    Respekt e mirenjohje per Ju, respekt per gjithe nenat shqiptare me sakrificat e tyre të panumerta...! Ehhhhh... !
    Faleminderit Elonna!

fossa dei leoni Maska e prenceedi
    Anëtarësuar
    07-11-2008
    Postime
    2,120
    Shkrim i bukur astrit . Pergezime.
    Pershendetje te gjitha nenave shqiptare me kete kenge......
    http://www.youtube.com/watch?v=2Rx81...ayer_embedded#
    O ma ti je 1, 2 e 3 nuk i dihet
    Ndryshuar për herë të fundit nga prenceedi : 12-07-2009 më 10:11

i/e regjistruar Maska e martini1984
    Anëtarësuar
    02-04-2009
    Postime
    5,594
    Absolut Astrit Kosturi,je i madh.dhe ajo qe ma dhuroi jeten ka punuar 30 vjet me tre turne tek kombinati Stalin.Jane GJIGANDE sepse,ne jetojme akoma.
    Make Up.shkon e vjen.
    RESPEKT.

Authentic Maska e DeuS
    Anëtarësuar
    08-06-2003
    Postime
    2,319
    Kush perulet e puth kembet e nenes, sapo ka prekur pragun e parajses! (shprehje arabe)

i/e regjistruar Maska e mondishall
    Anëtarësuar
    28-11-2006
    Vendndodhja
    Ne Selanik te Greqise
    Postime
    2,690
    Mjeshteri shkrimi qe me krijoi tjeter bote tek e lexoja. Kemi nevoje per shkrime te tilla, realiste, domethenese, emocionuese, mesazhuese. Urime Astrit!
    -------------------------------------------
    Të krijosh domethënë... të krijosh.

mall Maska e bili99
    Anëtarësuar
    05-04-2007
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    1,804
    I nderuar Astrit,rrofsh qe ke sjelle kete shkrim per heroinat tona,le te jete nje inspirim per qendrese dhe sukses ne jete , gjaku dhe morali i nenes qe na lindi.
    Nenat tona jane heroinat e verteta!
    Shkrim i nje realiteti te hidhur dhe nje krenarie heroike per ne , per nenat shqiptare qe i kemi.
    Sa fola ne telefon me heroinen time ,e munduar nga jeta dhe e shtyer nga mosha por, krenare per shtate lindje si heroina e ketij shkrimi.(shtate femije na lindi ne shtepi)
    "Kur kendoj per nenen time,kam kenduar per te gjitha nenat"

me nderime per nenat ,me nderime per nenat shqiptare;

bili99
    Ndryshuar për herë të fundit nga bili99 : 12-07-2009 më 13:16
    I Ilirides jam Iliri,
    dhe i lire dua me mbet.
    Per cfardo xhevahiri,
    Shqiperine se jap per jete

Anëtarësuar
    03-03-2009
    Vendndodhja
    Gramsh, Qarku Elbasan
    Postime
    514
    Citim Postuar më parë nga SystemA Lexo Postimin
    Absolut Astrit Kosturi,je i madh.dhe ajo qe ma dhuroi jeten ka punuar 30 vjet me tre turne tek kombinati Stalin.Jane GJIGANDE sepse,ne jetojme akoma.
    Make Up.shkon e vjen.
    RESPEKT.
    Kur shkruaj per ate brez, që sakrifikoi aq shume dhe ata njerez, që nuk gezuan asgje, më rrenqethet mishtë dhe më vjen per të qarë.
    Ju falenderoj, që ndajme të njejtat ndjenja respekti!

Anëtarësuar
    03-03-2009
    Vendndodhja
    Gramsh, Qarku Elbasan
    Postime
    514
    Citim Postuar më parë nga bili99 Lexo Postimin
    I nderuar Astrit,rrofsh qe ke sjelle kete shkrim per heroinat tona,le te jete nje inspirim per qendrese dhe sukses ne jete gjaku dhe morali i nenes qe na lindi.
    Nenat tona jane heroinat e verteta!
    Shkrim i nje realiteti te hidhur dhe nje krenarie heroike per ne , per nenat shqiptare qe i kemi.
    Sa fola ne telefon me heroinen time ,e munduar nga jeta dhe e shtyer nga mosha por, krenare per shtate lindje si heroina e ketij shkrimi.(shtate femije na lindi ne shtepi)
    "Kur kendoj per nenen time,kam kenduar per te gjitha nenat"
    me nderime per nenat ,me nderime per nenat shqiptare;
    bili99
    Bili99, i uroj nenes tende jete te gjate dhe shtate femijeve te saj me gjithça kane!
    Te pershendes e perqafime!

Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •