Close
Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 21
    yells `aziz! light!` Maska e AsgjëSikurDielli
    Anëtarësuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    the black light
    Postime
    1,786
    INDRIT, shqiptaret ne kohen e osmaneve karakterizoheshin per vendosshmeri dhe kombetarizem.

Fjala Arnaut, eshte vetem nje variant i fjales Arvanit, dhe nuk eshte aspak fyese sic lihet te kuptohet. Une turqishten e njof shume mire, dhe fjala Arnaut nuk ka asnje kuptim nga ato qe cek ti me larte.

Nese na kane menduar si te pakthyeshem e te vendosur, s'do te thote se na kane quajtur Arnaut per kete arsye.

Ata i kane quajtur tjere njerez te vendosur e te pakthyeshem Arnaut, sepse ne ishim populli i pare qe me sukses ju kundervu atyre.

shembull: "Eshte kokeforte si Arnaut dreqi!"

Ata edhe sot neve na mendojne si njerez te vendosur e te drejte, sepse gojedhana ate e thote. Kur thua ne Turqi "Ben Arnaut'um" ose "Une jam shqiptar" te shofin si te jesh dic me i madh e me i forte se ta.

dmth, Arnaut = Arvanit = pjesetar kombi = Arnavutluk (Shqiperia).

e fjala Arnaut = emertim gjeografik dhe i nje kombi te caktuar ne fjalorin turk.

Pershendetje!

nga dyqonet e reja
    Anëtarësuar
    04-04-2003
    Postime
    327
    perse duhet me vra mendjen se si na kane quajtur turqit ne.nje gje duhet me dite qe ne ata i kemi prite me shpate...
    e sa per ata qe kane iluzione dua tiu kujtoj KADARE ; ura me tri harqe tregon se sa jemi ne te lidhur me turqit, qe ne radhe te pare nuk egzistojne si komb por si bashkim fisesh te ndyshme.kur kam takuar ne U.S.A. turq me ka ardhur turp te kujtoj se kush na paska sunduar per 5 shekuj.
    ne kulmin e fuqise se saj, perandoria otomane qeverisej nga shqiptare, hebrej dhe greke, nga te cilet perfitoi jashte mase.
    qe nje bir shqiptari i lindur ne SELANIK, qe e prezantoi me modernizmin e shekullit te 20.
    mbesa e ISMAIL VLORES, NERMIN VLORA , ka botuar librin SHQIPJA , GJUHA E GJALLE qe spjegon vazhdimesine e gjuhes sone qe nga koha e PELLAZGO-ETRUSKEVE ne menyre ekskluzive.nuk njihet deri me sot trashegimi me e lashte...

doni me per belulin...

shnet

Revolucioni është afër Maska e Nuh Musa
    Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463
    asd, kete e verej edhe une ketu ne vjene, pasiqe kam pune ne perditshmeri me shume njerez te kombeve te ndryshme, sidomos ish jugoslav dhe turq, verej tek turket nje respekt te jashtzakonshem. Edhe ne shkolle kur isha turqit ju bashkangjiteshin cdohere shqiptareve. Ki respekt eshte i thelluar edhe ne traditen turke, ku si duket kultivohet edhe ne ditet e sodit.

Flm
    albanish by nature

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    20-05-2003
    Vendndodhja
    athine
    Postime
    8

arnaut

Me sa di une emertimi Arnaut eshte nje turqizim i fjales Arvanit(Arbanit,pasi dihet qe Grekerit c'do fjale te huaj qe ka brenda germen "b" e shqiptojne "v")Pra ,emertimi Arnaut nuk eshte gje tjeter vecse nje evolim ne turqisht i fjales arbane qe sic dihet vetequheshin banoret e Ilirise.(are-ban.Ai qe ben aren).Sepse dihet qe arberit merreshin me shume me punimin e tokes sesa me tregetine sic merreshin popujt e tjere te vendeve per rreth.
    Dhe si perfundim nuk duhet konsideruar aspak si fyese.

i/e regjistruar Maska e Acayipadam
    Anëtarësuar
    02-06-2003
    Postime
    2
    Kam lexuar para ca kohesh ne nje liber te nje studiuesi qe kishte kaluar nje pjese te mire te jetes se tij ne Turqi ne lidhje me kuptimin e kesaj fjale. Shkrimtari, duke u bazuar ne shpjegimin e nje profesori te njohur turk, jepte te njejtin shpjegim siç e ka dhene edhe INDRITI me lart.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    23-06-2003
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    23
    Terbuni e ka gjetur mirë se fjala greke është, në të vërtetë, një formë greqizuese e fjalës shqipe , kurse forma turke është një formë metatetike e saj v - n > n- v. Pse, pastaj, 'shqiptar', pas ndërrimit v - n > n - v e jo . Arsyeja është te harmonia vokalike e gjuhës turke, e cila pas zanores /a/ lejon të vij vetëm një zanore e shkallës së ultë: a, I (lexo ë), u. 'Shqipëria' është një zgjerim i kësaj teme me prapashtesën shumë prodhimtare turke -lluk/-llëk/-lik/lyk (khs. 'sy' , por gözlük 'syze', 'i fëlliqtë', por 'fëlliqësi). -çe është prapashtesë e krijimit të ndajfoljeve, prandaj 'shqip' (khs. labçe dhe le ta krijojmë një fjalë të pastër iliriane - forumçe).

s'du Maska e Lela01
    Anëtarësuar
    19-06-2003
    Vendndodhja
    ku m'do qefi
    Postime
    146
    Pse lodheni kot o shqiptare.... ça na intereson ne si na quajne te tjeret mjafton qe ne veten e quajme shqiptare dhe kaq.
    Ne fund te fundit ato na quajne arnaut sepse ashtu kane gjuhen e tyre si ne tonen...
    Nqs je i lumtur mos bertit
    se trishtimi e ka gjumin e lehte....

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    23-06-2003
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    23
    Paj, nuk e ke keq. Shqiptarët nuk është mirë të lodhen, as për veten, e lëre më për të tjerët!!!

raku
    i/e ftuar
    bota na quan albanian dhe kjo eshte e rendesishme.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    23-06-2003
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    23
    Kurse ne, për veten, qemë (khs. Arbëreshët e Italisë, Arbëreshët e Greqisë dhe Shtetin e Arbërit), kurse sot .
    Dhe, siç mund ta shihet nga format greke <-- dhe truke , madje dhe sllave <-- , falë metatezës së njohur të likuideve a - r > r - a, forma pa rotacizëm del më e vjetër.
    Bota sot, vërtet. na quan Albanian, por kam frikë se nuk duhet shumë të krenohemi, sepse rrënja *alb- 'i bardhë' lidhet më shumë me majat me borë, me njerëzit alpin. Këtu e kanë burimin edhe malet Alpe, albuminat, etj., kurse fjala , siç mund të shihet nga togfjalëshi , vetëm i toskërishtes, lidhet më shumë me fushë. Zgjidh e merr!

Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Rragata - Arnaut François
    Nga Diabolis në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 13
    Postimi i Fundit: 09-08-2005, 20:17
  2. Historia E Perhapjes Se Islamit Ne Bote
    Nga ORIONI në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 83
    Postimi i Fundit: 05-06-2005, 06:58
  3. Skandali i telit te bakrit: Turqit do te kene monopolin
    Nga StormAngel në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 01-09-2004, 20:02
  4. Tentativa otomane per pushtimin e Vienes
    Nga AsgjëSikurDielli në forumin Historia botërore
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 13-09-2003, 17:09

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •