Postuar më parë nga
Anesti_55
Pershendetje!
Astrit , ti nuk mund ta vlersosh realitetin ne menyre objektive.Ti ke ne koke nje software komunist.Kjo vertetohet nga theniet e tua ,se demokracia erdhi nga lindja , se eshte perendimi, qe eksportoi krize ekonomike dhe ben lidhje te krizes qe na paska eksportuar perendimi, me krizen ekonomike qe ka perfshire tere sistemin sot.
Or Astrit, me cilin vend perendimore pate lidhje ti qe te eksportoi kete krize?Ju dhe partia juaj komuniste e izoluat shqiperine dhe e kthyet ne nje, ne nje burg masiv, ku luhej me shpirterat njerezore si ti ngrefej demonit Hoxha.Kerkush nuk ka mundur te kete as kontaktin me te vogel me shqiperine. Ne shume shpejt i ngjasuam nje konserve peshku te skaduar e te fryre nga fermentimi.Partia juaj nuk beri politike te jashteme, por u sollen si bukeshkale dhe mosmeirenjohes dhe me ato vende qe mund te na jepnin nje ndihme.Kjo ndjesi reflektohet dhe ne tere bashkesin e majte dhe sot.Ti cenon perendimin kur ai po mban 1.2 miljon shqipetare me buke, ne nje kohe kur ka mijra probleme per vete.Ai po te jep para per tu zhvilluar, ne infrastrukture, ne arsim, per ndertimin e prodhueseve te energjise,, te fabrikave te cimentos qe banesat te na dalin me kostote ulet , me para per invetime te gjitheaneshme per shfrytezimin e resurseve qe natyra na ka dhuruar, me para per te ndertuar deri institucionet. Por, pervec kesaj ndihme monetare ato kane krijuar me qindra OJQ per te kontribuar ne kapercimin e problemeve sociale, qe populli yne po reflekton, ne keto momente te tranzicionit.Prania e tyre eshte kudo dhe ne sens te mire. Pranine e tyre e ndjeme dhe ne cdo cak te shtepise, si ne librat , arredimin, veshjet,gatimi,paisjete kuzhines elktroshtepiaket qe ju i jepnit me autorizim.Por dhe ne WC ndjejme evolim prej tyre duke na mesuar dhe me dhier ule e me lexu gazeten e kete jo me e perdor per tu fshire si ne kohen e demonit.Ore je ne terezi ti. Sot ti ke nje stacion televiziv ke nje shtepi te mire , ke mundesi te arsimosh femijet si e duan ato, ke mundesi te hashe e te pish cfar don ti, njelloj si nje mbret.Por ty nuk te mjaftojne keto pasi softwari yt te meson se eshte me mire te jesh bark bosh e me arna ne by.the se keshtu je me i mire, me i bukur, me i besueshem per te permbushe ate qe kerkon partia -Per te krijuar sa me shume drama me shpritra njerzore, per te mbajtur ne tutele kedo qe akomulonte dije,per ta bere te dridhej para nje te rreckosuri, funderrine , nje sekretari partie,personazhe i filmave horror.
Demokracia o Astrit nuk prodhon njerez por jane njerzit qe e vndosin ate. Si eshte niveli edukativ , kulturo por dhe ekonomik, ashtu do te jete dhe demokracia e krijuar prej tij.Ta kam thene dhe nje here tjeter.Jo gjithmone intelektualet sjellin progres ne shoqeri. Shume prej tyre, kane interes te ruajne gjendjen ne te cilen po munden te perfitojne ne menyren me te pa cipe.Shume prej tyre sjellin regres. Nje pjese fare e vogel eshte ajo qe behet kritike, qe zgjon shoqrine nga gjumi dhe e orjenton ne nje rruge te mirefillte.Shume shkojene dhe ne perendim por tepakte jane ato qe marrin guximin e te godasin sistemin, per nga moren shkas per tu larguar.Shikoi dhe ne forum sa te tille ke, qe u larguan ne vendet perendimore prej mungeses se lirise, perj veshtiresise ekonomike rrjedhoje e sistemit komunist, e perseri qendriojne jo kritike, por ne te njeten llogore me prindrite tyre mekatare.Keto lloj intelektualesh e sidomos ato te pendes, ngjasojne me nje depo armtimi qe dhe perse ne proces demolimi marrin jete njerzish.Une nuk uroj qe ti te jesh ne kete vlersim, por nga mendesite qe ti sjell, me detyron te aludoj.Ke munguar ne forum gjate kohes se fushates. Natyrisht qe ke pase pune ne TV tende.Por, fushata nuk ka mbaruar as per PS dhe as per PD. Ajo ka mbaruar per LSI, e cila ne cdo fushate kthen ne vegla te saje, te gjitha TV lokale te cilat gjithmone jane ne krize, duke i mashtruar me aftesine prej rrugaci ordiner, fashataresk.Ti je nje vikime e tij , por dhe te pelqen te jesh viktime,pasi une e shikoj se cfar ti reflekton.Ti shtiresh si i dhunuar , ti shtiresh si i mohuar, ti hqesh per demokarci, ti ankohesh per lidera, ti prononcohesh ne shumes, por ne mes vargjesh, len te kuptosh se i duhet ngulur thika vetem njerit, Berishes.Perse nuk na the nje emer mer zot , perse s'na dhe nje shembull me personalitet, perse nuk thua troc qe "iksi "eshte njeriu i duhur ,ashtu sic bej une apo te tjere ketu.Ti fshihesh mes vargjesh, mes nostalgjishe, sic bejne dhe te perferuarit tuaj, qe qajne viktimen qe vete krijojne.Keshtu ishit ne 50 vjet , keshtu jeni dhe sot e perse nuk do te jeni dhe ne te ardhemen?
Eh, gjithsesi te kerkoj ndejese, per ashpersine me te cilen replikoj, por dhe une kam te metat e mija, dhe une kam nevoj te ndryshoj ,dhe une jam ne proces, por sa e veshtire.E kaluara ka plagosur rende ndergjegjen time ,ka kultivuar kaq shume urejtje, sa zor se gjej sherim.Fundja une jam viktima qe ju linit pas duke hecur pepara me shpate ne dore per te ndertuar endren tuaj komuniste. Shpesh ndejhem keq kur kujtoj intelektuale fisnike qe kane vuajtur shume me teper se une dhe qe mbajen nje qendrim me paqesor.Tek "panorama"lexova nje artikull ku Suzana Arbenori, tregonte se Pjeter Arbenori i shoqi i saj, nuk u tregonte femijeve per vuajtjet e tmerrshme te tij ne burgjet e diktatures." Nuk dua ti ushqej ato me urrejtje "- thoshte shpirti njerezor, mbi te cilin demoni kuq,ushtroi gjithe fuqine e tije mizore.
Krijoni Kontakt