Close
Faqja 36 prej 38 FillimFillim ... 263435363738 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 351 deri 360 prej 380
    el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga the admiral Lexo Postimin
    para se te nise ato qe deshe po te them edhe dicka tjeter: kur franca thote te ndalohet ferexheja, kete nuk e thote sepse eshte antikushtetuese. per burkat, jam dhe kam qene gjithmone kundra, sepse ato po qe jane kundra ligjeve te shtetit edhe nuk jane as detyrim per grate dhe asgje as per islamin. thjesht nje marrezi e njerezve sidomos ne afganistan.
    Tani ke thene nje detaj (per mua) shume te vlefshem. Tregon se ka praktikime te fese, te cilat njerezit fese islame ia mveshin sipas deshires. Jam i bindur, besoj edhe ti poashtu, se ne Afganistan ndoshta 50 % te imameve jane te mendimit se burka eshte obligim drejtperdrejt kuranor ose haditian. Nese i thua nje besimtari musliman afgan se burka nuk eshte obligim kuranor, mendoj se nuk te kupton aspak apo ndoshta e ndien veten te ofenduar (ne religjion). Keshtu i shpjegoj une shumicen e konflikteve me Islamin. I definojne gjerat ne menyre qe thjesht nuk ka rruge tjeter pos refuzimin e tyre, dhe kur i refuzon, ndiejne veten te ofenduar (ne religjion). Per ate flas une per hegjemonizem islam. Ndoshta ky eshte ne shume raste i pa qellimte, sepse njerezit ne Afganistan me gjenerata lindin, rriten dhe vdesin duke besuar devotshem se burka eshte ligj i Allahut. Dhe kur ti ju thua se kjo nuk eshte keshtu, apo kur refuzon te bartesh burka si grua, te denojne. Pra e bejne pa dije. Apo per shkak te besimit te thelle. Por kjo prap se prap eshte hegjemonizem. Sepse kerkon te ekspandoje me cdo cmim. Edhe pse nuk e sheh kete gje. Nuk e ben me plan apo "sistem". Por ka edhe te tille qe kete gje e bejne me qellim. Njoh disa imame arabe, te cilet jam i bidnur qe besojne 500 here me pak se une ne Kuran, por luajne loje. Sepse u konvenon. Sepse eshte kulture e tyre. Kulture fitimprurese. Mbijetesen e tyre ia falenderojne Islamit..

*
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga chino : 06-07-2009 mė 16:55

[L]{I}[N]{U}[X] Maska e Ardi_Pg_ID
    Anėtarėsuar
    28-01-2003
    Vendndodhja
    New York City Haven on Earth
    Postime
    2,678
    para se te nise ato qe deshe po te them edhe dicka tjeter: kur franca thote te ndalohet ferexheja, kete nuk e thote sepse eshte antikushtetuese. per burkat, jam dhe kam qene gjithmone kundra, sepse ato po qe jane kundra ligjeve te shtetit edhe nuk jane as detyrim per grate dhe asgje as per islamin. thjesht nje marrezi e njerezve sidomos ne afganistan.
    Admiralo atehere perse ke 10 faqe qe gricesh kot me neve ketu kur ligji i sarkozit ndalon burkat e jo shamite.
    Forgiving Islamic Terrorists is Gods Duty, Our Duty Is To arrange the Meeting
    N. H. Schwarzkopf

MR. BEAN - Laden Maska e the admiral
    Anėtarėsuar
    03-06-2009
    Vendndodhja
    European Union
    Postime
    6,876
    Citim Postuar mė parė nga Ardi_Pg_ID Lexo Postimin
    Admiralo atehere perse ke 10 faqe qe gricesh kot me neve ketu kur ligji i sarkozit ndalon burkat e jo shamite.
    hahahaah! e ke gabim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anėtarėsuar
    03-06-2009
    Vendndodhja
    European Union
    Postime
    6,876
    Citim Postuar mė parė nga chino Lexo Postimin
    Tani ke thene nje detaj (per mua) shume te vlefshem. Tregon se ka praktikime te fese, te cilat njerezit fese islame ia mveshin sipas deshires. Jam i bindur, besoj edhe ti poashtu, se ne Afganistan ndoshta 50 % te imameve jane te mendimit se burka eshte obligim drejtperdrejt kuranor ose haditian. Nese i thua nje besimtari musliman afgan se burka nuk eshte obligim kuranor, mendoj se nuk te kupton aspak apo ndoshta e ndien veten te ofenduar (ne religjion). Keshtu i shpjegoj une shumicen e konflikteve me Islamin. I definojne gjerat ne menyre qe thjesht nuk ka rruge tjeter pos refuzimin e tyre, dhe kur i refuzon, ndiejne veten te ofenduar (ne religjion). Per ate flas une per hegjemonizem islam. Ndoshta ky eshte ne shume raste i pa qellimte, sepse njerezit ne Afganistan me gjenerata lindin, rriten dhe vdesin duke besuar devotshem se burka eshte ligj i Allahut. Dhe kur ti ju thua se kjo nuk eshte keshtu, apo kur refuzon te bartesh burka si grua, te denojne. Pra e bejne pa dije. Apo per shkak te besimit te thelle. Por kjo prap se prap eshte hegjemonizem. Sepse kerkon te ekspandoje me cdo cmim. Edhe pse nuk e sheh kete gje. Nuk e ben me plan apo "sistem". Por ka edhe te tille qe kete gje e bejne me qellim. Njoh disa imame arabe, te cilet jam i bidnur qe besojne 500 here me pak se une ne Kuran, por luajne loje. Sepse u konvenon. Sepse eshte kulture e tyre. Kulture fitimprurese. Mbijetesen e tyre ia falenderojne Islamit..

*

te them te drejten nuk e di se cfare predikohet ne afganistan nga imamet. e di se 90% e femrave e ndoshta me shume perdorin burka. dicka qe nuk e kerkon as islami.
    po te nisi ate ligjin ne france. eshte ligji 2004-228 i 15 marsit 2004:

Loi encadrant, en application du principe de laļcité, le port de signes ou de tenues manifestant une appartenance religieuse dans les école, collčges et lycées publics

neni i kushtetutes europjane thote:

Everyone has the right to freedom of thought, conscience and religion. This right includes freedom to change religion or belief and freedom, either alone or in community with others and in public or in private, to manifest religion or belief, in worship, teaching, practice and observance

franca nuk e ka nenshkruar akoma kushtetuten europjane...

Anėtarėsuar
    03-06-2009
    Vendndodhja
    European Union
    Postime
    6,876
    ky eshte turbani qe perdorin sikhet. sic sheh eshte shum i dukshem.
    po lexoja lajme te ndryshme neper bote dhe shikova qe per shembull kishte raste ku nje grue e mbuluar ishte edhe police ne kanada edhe nje shtet tjeter qe e harrova.. kjo po qe eshte demokraci. gjithashtu ne itali nje mesuese e kishte detyruar nje nxenese qe te zbulohej dhe e kishin pushuar nga puna...
    po te nisi edhe nje link per simbolet fetare ne schleswig-holstein: http://www.welt.de/print-welt/articl...n_Schulen.html
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    te them te drejten nuk e di se cfare predikohet ne afganistan nga imamet. e di se 90% e femrave e ndoshta me shume perdorin burka. dicka qe nuk e kerkon as islami.
    po te nisi ate ligjin ne france. eshte ligji 2004-228 i 15 marsit 2004:

Loi encadrant, en application du principe de laļcité, le port de signes ou de tenues manifestant une appartenance religieuse dans les école, collčges et lycées publics

neni i kushtetutes europjane thote:

Everyone has the right to freedom of thought, conscience and religion. This right includes freedom to change religion or belief and freedom, either alone or in community with others and in public or in private, to manifest religion or belief, in worship, teaching, practice and observance

franca nuk e ka nenshkruar akoma kushtetuten europjane...
    Flm qe e solle artikullin. E para qe te them eshte se nuk besoj se Franca refuzon nenshkrimin e kushtetutes europiane per shkak te dispozitave si keto te ketj artikulli qe solle ti. Por per shkak te ingerencave/te drejtave (sic beson Franca) teper te gjera, te cilat kjo kushtetute parasheh per institucionet e bashkimit europian. I njejti mendim ekziston edhe ne Gjermani. Edhe gjykata kushtetuese (bundesverfassungsgericht) per dite pohon se kompetencat nacionale nuk duhet te zhduken ne favor te bashkimit europian.

Them se Franca nuk besoj se refuzon kushtetuten per shkak se kjo eshte shume "liberale" ndaj lirive dhe te drejtave te njeriut, sepse Franca ashtu e keshtu nuk guxon te i shperfille te drejtat themelore sipas kuptimit europian apo univerzal. Po beri kete gje, mund te denohet nga Gjyqi per te Drejta te Njeriut ne Straßburg. Pra te drejtat e njeriut - ashtu sic i kupton Straßburgu keto - Franca edhe sot eshte e obliguar t'i perfille. Nuk duhet kushtetuta europiane per kete gje.

Tani i kthehem artikullit tend. Pra shihet qarte se flet nder tjerash edhe per te drejten e pasjes dhe praktikimit te religjionit. Qe te mos futemi ne detaje, me trego thjeshte: A nenkupton kjo e drejte edhe praktikimin e poligamise? A nenkupton kjo e drejte ekzekutimin e apostateve?

Keto jane shembuj vetem sqarues. Me to dua te sqaroj se nuk mjafton te citosh nje te drejte te vetme, nje artikull te vetem. Sepse nuk ekziston vetem kjo vlere, vetem kjo e drejte ne kete kushtetute. Por duhet te shohesh tere kushtetuten ne kontekst.

Jam i bidnur se sipas ketij artikulli nuk ke te drejte per praktikim te poligamise. Apo per ekzekutim te apostateve. As atehere kur keto dy praktika urdherohen shprehimisht nga nje liber i ashtuquajtur i shenjte, pra as atehere kur besimtari perkates mund te thote "kjo eshte liria ime religjioze, mua me lejon Zoti im te praktikoj poligami apo te vras apostate." Kjo pra tregon se liria e praktikimit te religjionit eshte e kufizuar. Nga kush kufizohet? Nga vlerat tjera kushtetutore. P.sh. dinjiteti i njeriut, paprekshmeria e jetes je njeriut, laiciteti, e tjera e tjera.

Keshtu qe prap jemi ne fillim te bisedes. Pran pyetjes: Cilat vlera kushtetutore kufizojne lirine e religjionit?

Kete pyetje nuk e pergjegj artikulli i sjellur nga ti.

A mendon edhe ti keshtu?

*
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga chino : 07-07-2009 mė 09:12

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    ky eshte turbani qe perdorin sikhet. sic sheh eshte shum i dukshem.
    po lexoja lajme te ndryshme neper bote dhe shikova qe per shembull kishte raste ku nje grue e mbuluar ishte edhe police ne kanada edhe nje shtet tjeter qe e harrova.. kjo po qe eshte demokraci. gjithashtu ne itali nje mesuese e kishte detyruar nje nxenese qe te zbulohej dhe e kishin pushuar nga puna...
    po te nisi edhe nje link per simbolet fetare ne schleswig-holstein: http://www.welt.de/print-welt/articl...n_Schulen.html
    Ky turbani eshte i krahasueshem me shamite. Ndoshta jo ne cdo aspekt, por ne shumicen. Por jo me ato te cilat une momentalisht per shkak te pershkrimeve te bashkebisedueseve i shoh si "burka".

Nuk e di se cfare rastesh ka teresisht neper bote, por une lexova kete linkun qe solle ti nga gjermania. Aty thuhet se ministria e nje nenrepublike gjermane ndalon te gjitha simbolet fetare ne shkolla. Pra behet fjale per bartje te simboleve fetare si mesuese! Jo si njerez te thejshte ne rruge. Ndalimin kishte iniciuar nje rast i nje mesuesjeje me shami ne koke. Si pasoje u ndaluan te gjitha simbolet fetare. Edhe kryqi qenka i ndaluar, por nese shihet. Pra saktesisht argumenti im: Madhesia, dukshmeria e simbolit fetar luan rol.

Paramendo vetem si krahasim boten perendimore me ate islame. Ne mes te perendimit ngalohen kryqat vetem per te mos ndaluar vetem shamite. Paramendo se si do te sqaronte hesapet islami me njerez qe bartin religjione fetare joislame.
    Vitdrite epersi.

*
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga chino : 07-07-2009 mė 09:31

Anėtarėsuar
    03-06-2009
    Vendndodhja
    European Union
    Postime
    6,876
    franca akoma nuk e ka nenshkruar kushtetuten europjane vetem per shkak te referendumit popullor. por te gjithe juristet (me beso, sepse e kam lexuar) thone qe nese do te ishte nenshkruar, ky ligji i sarkozy nuk do te kishte as me te voglin shans per t'u aprovuar.
    per sa i perket ndalimit te simboleve fetare nuk ka aspak lidhje me madhesine, por natyrisht vetem me dukshmerine. kete nuk e kam mohuar. ti the qe nuk jane raste te krahasueshme, sepse madhesite jane te ndryshme. nese dikush mbane nje shenjetor ne xhep nuk ka si te jete e ndaluar. kjo eshte e llogjikshme...
    per sa i perket poligamise, nuk ka si te jete e ligjshme sepse eshte kundra te gjithe ligjeve per martesen. per shemull ne itali eshte artikulli 556 i kodit penal.
    ndersa per te ndaluar ferexhene askush nuk mund te perdore asnje ligje. sepse nuk thyen asnje ligje. e vetmja menyre per te ndaluar eshte duke krijuar nje ligje te ri kombetar, i cili nuk duhet te bije ndesh me asnje ligje nderkometare. ashtu sic po tenton te beje franca.
    per burakat jam dakort dhe kam qene gjithmone, qe duhen ndaluar, pasi ndalojne identifikimin e personave. burka nuk ka lidhje me fene islame, pasi eshte vetem nje zakon kombetar ne afganistan dhe pjeserisht ne pakistan dhe indi. une personalisht tani jetoj ne itali. kam ndenjur edhe ne gjermani e zvicer dhe kam shetitur edhe ne shume shtete te tjera dhe nuk kam pare kurre nje grua me burka. ajo po qe eshte kundra ligjit. ketu flitet per ferexhe.

ps. nuk e ve ne dyshim qe nga ana e demokracise nuk mund te behen krahasime mes perendimit dhe vendeve arabe.

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    franca akoma nuk e ka nenshkruar kushtetuten europjane vetem per shkak te referendumit popullor. por te gjithe juristet (me beso, sepse e kam lexuar) thone qe nese do te ishte nenshkruar, ky ligji i sarkozy nuk do te kishte as me te voglin shans per t'u aprovuar.
    per sa i perket ndalimit te simboleve fetare nuk ka aspak lidhje me madhesine, por natyrisht vetem me dukshmerine. kete nuk e kam mohuar. ti the qe nuk jane raste te krahasueshme, sepse madhesite jane te ndryshme. nese dikush mbane nje shenjetor ne xhep nuk ka si te jete e ndaluar. kjo eshte e llogjikshme...
    per sa i perket poligamise, nuk ka si te jete e ligjshme sepse eshte kundra te gjithe ligjeve per martesen. per shemull ne itali eshte artikulli 556 i kodit penal.
    ndersa per te ndaluar ferexhene askush nuk mund te perdore asnje ligje. sepse nuk thyen asnje ligje. e vetmja menyre per te ndaluar eshte duke krijuar nje ligje te ri kombetar, i cili nuk duhet te bije ndesh me asnje ligje nderkometare. ashtu sic po tenton te beje franca.
    per burakat jam dakort dhe kam qene gjithmone, qe duhen ndaluar, pasi ndalojne identifikimin e personave. burka nuk ka lidhje me fene islame, pasi eshte vetem nje zakon kombetar ne afganistan dhe pjeserisht ne pakistan dhe indi. une personalisht tani jetoj ne itali. kam ndenjur edhe ne gjermani e zvicer dhe kam shetitur edhe ne shume shtete te tjera dhe nuk kam pare kurre nje grua me burka. ajo po qe eshte kundra ligjit. ketu flitet per ferexhe.

ps. nuk e ve ne dyshim qe nga ana e demokracise nuk mund te behen krahasime mes perendimit dhe vendeve arabe.
    Ok. Persa i perket mosnenshkrimit te kushtetutes nga franca, ne nje fare aspekti ke te drejte. Sepse sipas jurisdiksionit francez parashihet nje referendum i popullit per nenshkrim te saj. Dhe sepse referendumi refuzoi nenshkrimin. Por besoj se ne rezultat kjo nuk eshte deshmi qe franca (referendumberesit, populli i saj) refuzon nenshkrimin per shkak te definicioneve "te gjera" te drejtave religjioze qe parasheh kushtetuta europiane. Sepse sic thash: monopoli mbi definicionin e te drejtave te njeriut qendron ne kompetencen e straßburgut. Dhe ate edhe sot. Kushtetuta nuk nevojitet patjeter per te vene francen juridikisht nen "protektoratin" e straßburgut. Edhe sot franca eshte e obliguar te garantoje zbatimin e te drejtave te njeriut sipas kuptimit te straßburgut. Ne te gjitha shtyllat pushtetate: legjislativ, ekzekutiv dhe judikativ. Perndryshe mund te ankohesh kunder nje ligji francez (legjislativi) ne straßburg dhe ai ligj do te deklarohet si i papershtatshem me te drejtat e njeriut. Edhe sot (qe nuk eshte nenshkruar kushtetuta europiane). E njejta vlen edhe per akte administrative franceze (ekzekutivi) apo vendime te gjyqeve nacionale franceze (judikativi).

Por sipas dijes time kushtetuta europiane kerkon te shkrije disa ceshtje te cilat deri sot kane qene kompetence e pushtetit nacional (pushtetit te shteteve perberese te BE-se). Dhe kjo disa europianeve - si popullit te thjeshte ashu edhe politikaneve apo tjereve - per momentin u shkon "teper larg". Per kete arsye nuk pranojne kushtetuten. Aktualisht.

Mendoj se eshte mendim i arsyetuar. Mund te mendosh keshtu. Nuk eshte i bazuar ne kokefortesi apo subjektivitet. Te pakten jo ne ate mase qe eshte e papranueshme.

Te thash ne fillim: Poligamia apo vrasja e apostateve (qe parashihen nga Shahria Islame, e cila nga bota muslimane besohet te kete rrenjet e saj ne mesimet e drejtperdrejta te Allahut dhe Muhamedit, pra ne boten muslimane eshte prezantues valid i Islamit) i mendova vetem si shembuj. Per te treguar se e liria e pasjes, paraqitjes dhe praktikimit te religjionit qe citove ti (nga kushtetuta europiane) sipas vokabularit te saj perfshin te drejten per te praktikuar cdo mesim religjioz. Por qe kjo nuk eshte keshtu, pra qe liria religjioze nga kushtetuta europiane nuk perfshin cdo praktike religjioze, tregon fakti qe poligamia dhe ekzekutimi i apostateve nuk jane te lejuara. Kjo tregon se liria e religjionit nuk eshte e vetmja vlere kushtetutore, por nje nga vlerat, dhe si e tille e kufizueshme nga shume vlera tjera kushtetutore. Se nga cilat vlera kushtetutore ajo mund te kufizohet/shkurtohet, kete e din nje jurist. Nje "i mire". Apo nje qe ka kohe t'i dedikohet kesaj ceshtje e cila kerkon hulumtim e studim.

Ti kur thua se ka ligj qe ndalon poligamine (kodi penal italian), por nuk ka ligj qe ndalon ferexhen, sikur mendon se vetem ligjet penale permbajne ndalesa. Kjo nuk eshte keshtu. Ka edhe kode nga e drejta publike qe ndalojne gjera. Ka edhe parime kushtetutore qe ndalojne gjera (p.sh. laiciteti, demokracia liberale, shteti i se drejtes). Kjo eshte e vetkuptime, sepse perndryshe duhet te pyetesh se cfare vlere paska nje parim kushtetutor, nese ai per qytetarin dhe njeherit per shoqerine nuk qenka i obligueshem. Shkurt: Nuk eshte ashtu qe kodi penal kufizon lirine religjioze, por vlerat kushtetutore jane ato qe kufizojne/shkurtojne lirine religjioze. Ato pa te cilat kushtetuta e humbe plotesine e saj. Ato te cilat ajo zotohet qe i garanton. Vlerat kushtetutore mbisundojne kodin penal. Jo anasjelltas.

Te jap te drejte, ndoshta eshte dashur te konkretizoj mendimin edhe me sakte. te tregoj se jo vetem madhesia e simbolit apo veshjes fetare eshte qenesore, por dukshmeria. Edhe pse ne rastin e shamise, per te cilin nder tjerash flitmin ne, keto kriterie veshtire qe mund ndahen nga njeri tjetri.

Shpresoj nuk kam harruar ndonje pike te postimit tend.

Me nderime.

*
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga chino : 08-07-2009 mė 05:58

Musliman Shqiptar Maska e pejani34
    Anėtarėsuar
    18-04-2005
    Postime
    887
    Na ka mar ne qaf SAKUZI , spo hec islami perpara hiq, ika pengu shum.

e more sakuzi kurgja puna jote hiq, kurgja smujte me ba, kush ste pyt fare.

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •