po te gjitha jane fjale boshe. nuk mund te ndolohet kurre nje gje e tille. eshte kunder te gjitha ligjeve nderkombetare.
pastaj nuk ekziston asnje ligje qe ndalon femrat te veshin mini-mini-minifunde...
po te gjitha jane fjale boshe. nuk mund te ndolohet kurre nje gje e tille. eshte kunder te gjitha ligjeve nderkombetare.
pastaj nuk ekziston asnje ligje qe ndalon femrat te veshin mini-mini-minifunde...
Jo, s'u binda.
Sepse nuk pergjegje pyetjet tjera, te cilat jane te patjetersueshme qe te vazhdojme debatin. Trego dhe dicka: A nuk tregove ne fillim qe ky rasti kinse paska pas ndohdhur ne Amerike? Kurse tani flet per Britani. Apo kam keqkuptuar dicka? Nuk jetoj ne keto dy vende, mund te ndodhe qe nuk kam kuptuar dicka drejte.
Pergjigj pyetjen komplet, pastaj te tregoj perse mendoj se nuk perfshihet ferexhja nga liria e praktikimit te religjionit.
*
ok. une thashe amerike dhe paska qene britani. e paskam ngaterruar ngaqe e kam lexuar para shume vitesh. problem i madh........ ndryshon gje?
ti bere nje shembull krejt banal duke thene:
perse une nuk kam te drejte p.sh. te te ofendoj ty, te te shpifem ty, te te difamoj ty (apo dikend tjeter) dhe te thirren ne te drejten e njeriut te quajtur liri e shprehjes se mendimit.
e drejta jote perfundon aty ku fillon e drejta e tjetrit. nese ben asht si thua, cenon personin tim dhe kjo eshte e ndaluar (pavaresisht se ne shqiperi nuk vlen).
nje femer qe mbulohet cfare cenon??? te drejten time per te te shikuar ******???? kujt i ben keq??? une nuk njoh asnje femer qe mbulohet, por nuk kam paragjykim ndaj tyre. eshte e drejta e tyre. dhe e respektoj.
per sa i perket marteses me rite fetare kush te tha qe nuk jam i nje mendimi me ty??? edhe per mua martesa sipas riteve fetare eshte dicka dhe martesa sipas normave juridike te nje shteti eshte dicka tjeter...
mos kujto qe une jam nje nga ata qe e mbrojne fene qorrazi pa asnje argument.
ka gjera qe jam dakort (sic eshte rasti i ferexheve) dhe gjera qe nuk i konceptoj (sic eshte poligamia).
ti po kundershton vend e pa vend. sikur c'do gje ne islam eshte e gabuar.
si perfundim: nese nje vajze thote une dua te mbulohem. ti i thua: jo. cvishu!!!
pse???? mbi c'baze????
Te jesh i bindur se une nuk kujtoj asgje tjeter per ty, pos ate qe shkruan dhe thua per vete ne menyre te argumentuar.
Tani i kthehem pyetjes time fillimtare.
Per te treguar perse nuk eshte ferexhja e perfshire nga e drejta e njeriut e quajtur liri e praktikimit te religjionit te bera pyetje plotesuese. Nepermjet te pyetjeve plotesuese te kujtova se asnje e drejte e njeriut nuk garantohet pa kufizime. Thash se une e kam te drejten e njeriut te quajtur liri e shprehjes se mendimit te lire, por kjo nuk perfshin edhe te drejten time per difamin, ofendim dhe shpifje. Ky rast tregon se te drejtat e njeriut njohin kufizime. Poashtu kufizime njeh e drejta e njeriut e quajtur liri e praktikimit te religjionit. Vije pyetja: Cilat kufizime njohin te drejtat e njeriut? Ne vendin ku jetoj une, kufizimet e te drejtave te njeriut behen me apo nga vlera te barabarta kushtetutore. P.sh. te drejtat e njeriut kufizohen me apo nga te drejta te njeriut (kjo eshte ajo qe ti nenkupton kur thua "liria jote mbaron aty, ku fillon imja"). Te drejtat e njeriut nuk kufizohen vetem me dhe nga te drejtat e vnjeriut, por edhe me vlera tjera imanente kushtetutore. Vlere e tille imanente kushtetutore, eshte p.sh. parimi qe secili eshte i barabarte para ligjit. Apo parimi qe Republika e Shqiperise eshte shtet demokratik liberal. Apo parimi qe shteti eshte i obliguar te ndaloj rreziqe per shoqerine. Per kete arsye shteti themelon policine, ushtrine apo institucione tjera te tilla. Apo parime tjera. Ka shume. Te gjitha keto parime duhen te ekzistojne krahas te drejtave te njeriut, krahas te drejtes se njeriut te quajtur liri per praktikim te religjionit.
Ne rastin e ferexheve kjo nenkupton se nuk mund te shperfillesh te gjitha vlerat tjera kushtetutore vetem per te mos prakur aspak lirine e praktikimit te religjionit. Ka edhe raste tjera ku shteti nderhyn (cenon) ne lirine e praktikimit te religjionit. Rast tjeter eshte ai qe e permenda me larte, pra ai i mospranimit te marteses nga shteti, nese kjo eshte bere vetem sipas riteve fetare. Pra shteti nuk te quan ty te martuar, nese je martuar vetem pran nje kleriku islam, sic e parasheh Islami kete gje (martesen). Shteti te kerkon te martohesh sipas ligjit. Perndryshe nuk je i martuar. Nuk i gezon te drejtat e nje te martuari. Ketu tregohet se shteti nderhyn ne te drejten e praktikimit te religjionit. Sepse thote me fjale tjera: Nuk me intereson mua se cfare parasheh religjioni yt per nje martese valide, une kerkoj nga ti te martohesh sipas ligjeve te mia. Pra debon religjionin, debon praktiken fetare. Ky ishte vetem nje shembull. Ka tjere te tille. Trego nese nuk kuptove. Te ofroj tjere.
*
liria e fjales ka kufizime sepse ka raste qe qe cenon personin. edhe praktikimi i fese duhet te kete kufizime (psh nje mashkull nuk mund te martohet me me shume se nje grua sepse eshte antikushtetuese), por ne keto kufizime pse duhet te hyje mbajtja e farexhese?
te pyeta edhe pare. cilen te drejte kushtetuese thyen??? kushtetuten e cilit shtet pastaj, se te gjitha nuk jane njelloj? pse do t'i impunosh dikujt menyren e veshjes? jemi ne demokraci jo ne diktature. do besh si ne kohe te enverit kur nuk te lejonin te mbash floket e gjate?
me kete qe the qe islami eshte 99% i gabuar, nuk duhet te flas me me ty, por c'te bej? kam shume kohe per te humbur sot.......
une nuk marr guximin te quaj 99% te gabuar asnje fe te ruzullit tokesor. dhe je i pari qe kam degjuar qe e thote kete... boh!!!!
Mire qe e pranon se edhe liria e praktikimit te fese duhet te njohe kufizime. Ashtu sic mendon ti se duhet te mos pranohet poligamia, ashtu mendoj une se duhet te mos pranohen mijera vlera tjera islame. Dhe ne fund te fundit te njejte jemi. Sepse si ti, ashtu edhe une, thyejme norma islame. Edhe pse ti kete e ben me rralle sesa une. Por ne Islam nuk ka norme qe thote, se thyerja e nje norme islame eshte e lejuar.
Cilen te drejte kushtetuese e thyen, mund te dijne vetem juristet. Jo vetem cilido jurist, por ata nga me te miret. Ata qe marrin pjese si keshilltare parlamenti kur hartohen draftet ligjore. P.sh. draftet, te cilat mirren me pyetjen se a eshte e lejuar ferexhja apo jo. Prandaj kjo ceshtje duhet te u lihet persiper juristeve te tille. Atyre qe i angazhon Sarkozy dhe parlamenti francez. E jo ndonje imami qe s'ka lidhje as me kushtetute, as me te drejta te njeriut!
Une si njeri i thjeshte te pergjigjem keshtu:
Ferexhja prek keto vlera kushtetutore:
- obligimin e shtetit per te parandaluar rreziqe per shoqerine; rreziqe mund te kete kur njerezit levizin neper rruge ne ate menyre qe identifikimi i tyre nuk eshte i mundshem; shteti vendose se si e zbaton ai kete te drejte, pra se a e sheh si te nevojshme per parandalim te rreziqeve ndalimin e levizjes se njerezve ne menyre te mumizuar; jo imami e Kurani, por shteti i definon keto te ceshtje;
- parimi demokraci liberale
- parimi i laicizmit
- parimi i sigurimit te te drejtave te njeriut; te drejta te njeriut jane poashtu te ashtuquajturat te drejtat negative te njeriut; nje e drejte e tille eshte e drejta e njeriut per te mos qene as i obliguar per te raktikuar religjionin dhe as i konfrontuar permanent me praktikime te religjionit nga tjeret; per kete arsye nuk guxon nje femije te hidhet ne toke ne ore te mesimit per te falur namazin (i ngacmon tjeret ne lirite e tyre negative); e njejta vlen edhe per praktikim te religjioneve tjera (Krishterimit).
Kaq njehere nga une. Jam duke shkruar ngutshem, sepse jam ne pune. Mendoj se e sqarova pak vleresimin tim fillimtar, pra pohimin se ferexhja nuk perfshihet nga te drejtat e njeriut.
*
Krijoni Kontakt