Close
Faqja 6 prej 8 FillimFillim ... 45678 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 77
    .
    Anėtarėsuar
    19-03-2009
    Postime
    254
    Citim Postuar mė parė nga dias10 Lexo Postimin
    Le ti shohim dhe njehere variantet e emrave te saj:

Περσεφόνη- Persephonē
    Περσεφονεία-Persephonēia
    Περσεφάττα-Persephatta
    Περσεφάσσα-Persephassa
    dhe
    Κόρη- Korē

Per kete te fundit mendohet qe eshte ēupė ose qupė, dhe une nuk e di sa eshte e vertete, por ajo qe di une eshte se phaine ose phassa ose phoneia jane forma te foljes: dukem, shfaqem, fanepsem, me u pa. Pra vete emri i saj mund te jete fare mire : perseri shfaqem, ashtu si bimesia qe rishfaqet perseri kur vjen pranvera, pasi eshte fshehur per 6 muaj nen toke(ne Had,"e vdekur").
    e c'mund te ishte tjeter,e bija{kori} e demetres,pervec,haos shikuese?Perderisa kur u kthye ne toke,ishte nje dora,dias shikuese.Rrembimi i Persefonit,eshte nje kore e Demetres,Mendimi im i dyshimte,dora=Dhora{Dhurate}......

"ai korai monai,krateisai,
    en xeiran,agran poieisai....."
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga _Magnolia_ : 25-06-2009 mė 17:26

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga javan Lexo Postimin
    Ne rast se nuk jam shprehur qarte me “presenca e Cecropit ne kete figurine duket sikur paraqet te ardhmen e foshnjes” kam dashur te them qe femija e vogel ne duart e Athenes kthehet ne Cecropin e rritur. Ne kete sens, Cecropi nuk eshte Burre i Dhese, por prodhim i detyruar i Dhese nga ushtrimi te ajo i dhunes prej Vullkanit/Hefestit i cili personifikon nxehtesine/farketuesin.
    Nuk pash qe ke thene te kunderten, ai femi eshte, edhe nuk eshte Kekropi. [Per keto nocione mungon terminologjia]. Por eshte "dicka" e kekropit aq sa edhe e *Dheas.

Nuk shoh asgje te detyruar cdo gje eshte spontane, "magjia nuk realizohet me force". Fara e hedhur ne toke mbihet dhe e rrite toka kurse uji e forcon dhe i jep jete poaq spontanisht. Ajo qe po thoja une eshte se ketu nuk ka Hefest dhe nje nderhyre e tille eshte kundermitike dhe plotesisht e dhunshme.

Pra sjellja e Hefestit i cili eshte zejtar ne kete mit eshte e panevojshme pasi nuk perfshihet ne mitin qe pershkruan ajo terakote. Lene anash faktin qe shiu eshte mjet primitiv ne syte e civilizimit Atikas te kesaj periudhe etj...

--------
    *Dhea, - po quaj keshtu sepse duket qarte qe nuk eshte Gea as Demetra, pra per t'iu shmangur barazimit ne mungese te emrit te saj te sakte.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin

Nuk shoh asgje te detyruar cdo gje eshte spontane, "magjia nuk realizohet me force". Fara e hedhur ne toke mbihet dhe e rrite toka kurse uji e forcon dhe i jep jete po aq spontanisht.

Ajo qe po thoja une eshte se ketu nuk ka Hefest dhe nje nderhyre e tille eshte kundermitike dhe plotesisht e dhunshme.

Pra sjellja e Hefestit i cili eshte zejtar ne kete mit eshte e panevojshme pasi nuk perfshihet ne mitin qe pershkruan ajo terakote. Lene anash faktin qe shiu eshte mjet primitiv ne syte e civilizimit Atikas te kesaj periudhe etj...

Kjo eshte per ciklin. Kurse burrat legjendare prodhohen ne nje menyre pak me te jashtezakonshme, si psh Apollo (Zeusi qendron ne hije), Jezu Krishti (Zoti qendron ne hije), Aleksandri i Madh (Gjarperi qendron ne hije).

Miti qe pershkrova me lart (me Hefestin) ridpodhohet nga nje numur historianesh te antikitetit. Po qe e nevojshme mund te sjell emrat. Megjithekete, ajo qe desha te shtoj eshte se terrakota riprodhon nje legjende mitike shume kohe pasi njohuria e sakte dhe me thelle kishte humbur, dhe njerezit po i afroheshin revelimit te krishterimit. Pra mendoj se dijenia e dhene permes simbolike se kesaj qeramike duhet te jete vetem periferalisht reminishente.

Madje madje mund te them se tere puna eshte bere per te deshmuar nje fare kalimi te pushtetit (femijes/prodhimit) apo rishkrimi te historise nga Gea tek Athina.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 25-06-2009 mė 18:06

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690

Por kush mund t'i besoje Platonit ne keto tregime se ...?
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Asobote duhet te kete qene shume me e veshtire te shish ne leme, se sa ne ditet tona. Per me shume edhe rekorded e shkruara mbaheshin jo per efekte lirike.

E vetmja periudhe qe dyshoj te kete vene vule te zeze kudo eshte mesjeta.

.
    Anėtarėsuar
    19-03-2009
    Postime
    254
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin

Por kush mund t'i besoje Platonit ne keto tregime se ...?
    E po te mos i besojme as Platonit,as ku e di une kujt.......Le te mos i besojme atehere as kataklismos{e di mire ti}prehistorike.....

Ashtu si une e kam zakon te them:"Nese ne te vertete nuk ka ndodhur permbytja me varken e Noes,te pakten une besoj se ndodhi permbytja vete."

Naten e mire!

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Krahina e Atikes

I. Gelbrich
    Aeneas Dardanus

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga _Magnolia_ Lexo Postimin
    E po te mos i besojme as Platonit,as ku e di une kujt.......Le te mos i besojme atehere as kataklismos{e di mire ti}prehistorike.....

Ashtu si une e kam zakon te them:"Nese ne te vertete nuk ka ndodhur permbytja me varken e Noes,te pakten une besoj se ndodhi permbytja vete."

Naten e mire!
    ceshtje besimi dhe kjo nuk ka rendesi,rendesi kane gjerat e sigurta,ti i beson permbytjes,platos,genesis biblike,une jo,sepse nuk ka asnje permbytje te vertetuar,dhe plato pervec gjerave shume te zgjuara nuk perjashtohet te kete thene dhe gomarlleqe ..

gjetja e guackave te detit neper male,qe tregon qe aty kishte det dikur nuk kane te bejne me great flood(biblik,mitik apo ku di une)...ne fakt kishte nje "great flood" por duhet te fusim ne llogari qindra milionet e vjeteve dhe avancimin e detit/oqeanit nga disa milimetra ne vit maksimumi 1 apo 2 centimeter ne vit.

arrijme dot te ndajme mitin nga historia!!apo te kuptojme ca ka histori(sadopak)brenda mitit!

Naten e mire...pafsh endrra me ujqer
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 25-06-2009 mė 19:41
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    .......
    Nuk shoh asgje te detyruar cdo gje eshte spontane, "magjia nuk realizohet me force". Fara e hedhur ne toke mbihet dhe e rrite toka kurse uji e forcon dhe i jep jete poaq spontanisht......
    Vrojtuar nga jashte ciklet dhe transformimet jane harmonike, e vertete. Por asgje e vleshme kurre nuk eshte prodhuar dhe nuk mund te prodhohet pa dhimbje. Dhe kjo perfshin lindjen, plasjen e fares, temperimin e tokes, dhe formimin e ujit qe can shkembenjt.

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Herodotus:
    from The History, c. 430 B.C., I.56-59
    What the language of the Pelasgi was I cannot say with any certainty. If, however, we may form a conjecture....we must pronounce that the Pelasgi spoke a barbarous language. If this were really so, and the entire Pelasgic race spoke the same tongue, the Athenians, who were certainly Pelasgi, must have changed their language at the same time that they passed into the Hellenic body...
    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++++++++++++++
    Gjuhen qe flisnin Pellasget,une nuk mund ta them me siguri.Sidoqofte,ne mund te bejme nje lidhje...ne duhet te themi qe Pellasget flisnin nje gjuhe te panjohur(barbare).Nese kjo ishte vertet keshtu,dhe gjithe raca Pellasge fliste te njejten gjuhe,Athinasit,te cilet sigurisht ishin Pellasge,duhet ta kene ndryshuar gjuhen e tyre ne te njejten kohe qe ata kaluan ne trungun Helenik...

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++++++

ps.Nuk ka pike dyshimi,Athina u themelua nga Pellasget(nje race barbare kjo per greket e mevonshem,perzierje racore qe i bashkoi vetem gjuha e re e sforcuar)...Nuk ka pike dyshimi,Mitologjia eshte Pellasgjike dhe jo greke,kta vetem e deformuan ate.
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Faqja 6 prej 8 FillimFillim ... 45678 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. A duhet tė hyje Shqipėria nė BE ?
    Nga Eni nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 707
    Postimi i Fundit: 29-04-2022, 16:05
  2. Prejardhja linguistike e emrit ATHINA
    Nga ash nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 147
    Postimi i Fundit: 10-06-2009, 10:55
  3. Athina nis negociatat pėr emrin e Maqedonisė
    Nga Hyllien nė forumin Problemet ndėrkombėtare
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 14-10-2004, 18:51
  4. Athina Onassis, adoleshentja bilionere
    Nga StormAngel nė forumin Ekonomi & biznes
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 01-09-2004, 19:59

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •