Ok.Let's see,si do thoshin dhe inglishmenet.
fillojme me C qe ne greqisht,shkruhet x,qe ne shqipen e folur,shqiptohet h.Mendimi im modest,Haos-ORAqe ne greqishten e lashte,eshte Shiko.
Persefoni iku nga bota e te gjalleve per pak kohe.6 muajt e jetes se saj prane bashkeshortit,ishin si XORA,pra,shihte boten e nentokes,si nje kaos.
Perkundrazi,6 muajt mbi toke,quheshin Dora.Dias ora.
Apo me sakte Shih Zeusin?
CommoN!!!!!!C'lidhje mund te kete nje bije perendeshe,me temen tone?
Nga ana tjeter,Le te mos kerkojme prejardhje nga emra te lashte te atij qyteti!!!!!Kekropi sigurisht,ishte mbret i Athines se lashte,perpara se t'i jepej ky emer,por dyshimi im eshte.....dhe ne te vertete mbetet dyshim,sepse......Kekrop=Ciklop!!!!!!!
Sa cudi kur ne disa raste,emrat flasin vete!
Postuar mė parė nga Baptist
Ne rast se nuk jam shprehur qarte me “presenca e Cecropit ne kete figurine duket sikur paraqet te ardhmen e foshnjes” kam dashur te them qe femija e vogel ne duart e Athenes kthehet ne Cecropin e rritur. Ne kete sens, Cecropi nuk eshte Burre i Dhese, por prodhim i detyruar i Dhese nga ushtrimi te ajo i dhunes prej Vullkanit/Hefestit i cili personifikon nxehtesine/farketuesin. Thene ne nje forme pak me shkencore Dheja Magmatike (nga nxehtesia) prodhoi Ujin/Oqeanet, pra.... Poseidonin. Ne kete rast po spekuloj pak me teper per te thene qe Cecropi eshte Chthonik dhe Duct/kanal (per Baptist) ujor ose i shirave. Ne formen Orfik-iane/gjarperore ai e tranformon ujin ne shi dhe me te vadit Dhene per te Korra.Postuar mė parė nga Javan
Thene ndryshe, ne kete qarkullim te panderprere efficient, Athina nuk ka rol. Kjo perkthehet ne ate qe kulti i saj (per Dalan) duhet te jete i mevonshem. Mund te shkohet me tej dhe shtohet se Demetra eshte veza hyjnore e fekonduar nga Gjarperi qe ne rastin qe po diskutojme quhet Vullkani, ne rastin e Delfit Ge-Themis, me produkte perkatesisht Cekropin (Poseidonin?) dhe Apollon. Orfizmi me platforme e Pitagoriane mbahet si thelbi i besimit te Ilireve, Druideve, dhe Thrakasve.
Nje elemet interesant, mbase me lidhje jo te drejtperdrejte me temen, eshte se ne Apollonine e lashte jane gjetur Ducte te medha arsyeja e perdorimit te te cilavete cilave ka mbetur e papercaktuar nga arkeologjia shqiptare. Nje element i vecante me rendesi identifikuese eshte se Dukte te tilla gjigante kane pas pershkuar edhe Trojen.
PS. Tema synon te rrahe platforma te pashrytezuara me pare. Per kete arsye nje pjese e konkluzionve mund te jene empirike ose te pasakta. Eshte detyra jone t’i afrohemi sa me shume te vertetes me cdo kusht.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 25-06-2009 mė 16:38
Shume kohe me pare,dhe me e forta ishte,se ky mbret,nuk i ndoqi.Ai ne te vertete,e urrente ujin e kripur.Fakt ky,qe me vone,vendosi qe dhurata me e mire per Qytetin e tij,nuk ishte deti EREKTIOS,qe coi Posidoni ne Muret e Larte{AKROPOLI},por nje peme ulliri,dhurate e Athinase.Ironi e fatit
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 25-06-2009 mė 16:56
UNE JAM TI-TI JE UNE
E LA NOSTRA GIOIA CON NOI
Le ti shohim dhe njehere variantet e emrave te saj:
Περσεφόνη- Persephonē
Περσεφονεία-Persephonēia
Περσεφάττα-Persephatta
Περσεφάσσα-Persephassa
dhe
Κόρη- Korē
Per kete te fundit mendohet qe eshte ēupė ose qupė, dhe une nuk e di sa eshte e vertete, por ajo qe di une eshte se phaine ose phassa ose phoneia jane forma te foljes: dukem, shfaqem, fanepsem, me u pa. Pra vete emri i saj mund te jete fare mire : perseri shfaqem, ashtu si bimesia qe rishfaqet perseri kur vjen pranvera, pasi eshte fshehur per 6 muaj nen toke(ne Had,"e vdekur").
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
Krijoni Kontakt