Close
Faqja 5 prej 8 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 77
    .
    Anėtarėsuar
    19-03-2009
    Postime
    254
    Citim Postuar mė parė nga dias10 Lexo Postimin
    Feja nuk lindi kur lindi krishterimi, bile as koncepti per shpirtin dhe udhetimin e tij.

Le te te jap nje shembull;
    Persefoni ose e quajtur ndryshe Kore ose Cora, pervecse ishte misherimi e fertilitetit te tokes ishte njekohosisht dhe mbreteresha e botes se nendheshme, por meqe tek ""greket"" e vjeter atebote, kuptimi i shpirtit dhe jetes nuk mbeshtetej mbi parimin e misticizmit sic filluan te benin kristianet, por mbi kuptime natyraliste, atehere dhe simbolika e tyre paraqitet si ne rastin e Cecro-psit.

Pra une jam dakord me dike ketu qe tha se cro eshte rezultat i nje zhvendosje ne morfologjine e fjales core.
    Pa shih me mire fjalen e per bere C-ora......sesa Cora.Ndoshta del me shume kuptim......

Citim Postuar mė parė nga _Magnolia_ Lexo Postimin
    Pa shih me mire fjalen e per bere C-ora......sesa Cora.Ndoshta del me shume kuptim......
    Pak me shume detaje te lutem.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Feja nuk lindi kur lindi krishterimi, bile as koncepti per shpirtin dhe udhetimin e tij.

Le te te jap nje shembull;
    Persefoni ose e quajtur ndryshe Kore ose Cora, pervecse ishte misherimi e fertilitetit te tokes ishte njekohosisht dhe mbreteresha e botes se nendheshme, por meqe tek ""greket"" e vjeter atebote, kuptimi i shpirtit dhe jetes nuk mbeshtetej mbi parimin e misticizmit sic filluan te benin kristianet, por mbi kuptime natyraliste, atehere dhe simbolika e tyre paraqitet si ne rastin e Cecro-psit.

Pra une jam dakord me dike ketu qe tha se cro eshte rezultat i nje zhvendosje ne morfologjine e fjales core.
    Ne kete kendveshtrim jam dakord.

.
    Anėtarėsuar
    19-03-2009
    Postime
    254
    Pak me shume detaje te lutem.
    Ok.Let's see,si do thoshin dhe inglishmenet.

fillojme me C qe ne greqisht,shkruhet x,qe ne shqipen e folur,shqiptohet h.Mendimi im modest,Haos-ORAqe ne greqishten e lashte,eshte Shiko.

Persefoni iku nga bota e te gjalleve per pak kohe.6 muajt e jetes se saj prane bashkeshortit,ishin si XORA,pra,shihte boten e nentokes,si nje kaos.

Perkundrazi,6 muajt mbi toke,quheshin Dora.Dias ora.

.
    Anėtarėsuar
    19-03-2009
    Postime
    254

fillojme me C qe ne greqisht,shkruhet x,qe ne shqipen e folur,shqiptohet h.Mendimi im modest,Haos-ORAqe ne greqishten e lashte,eshte Shiko.

Persefoni iku nga bota e te gjalleve per pak kohe.6 muajt e jetes se saj prane bashkeshortit,ishin si XORA,pra,shihte boten e nentokes,si nje kaos.

Apo me sakte Shih Zeusin?

CommoN!!!!!!C'lidhje mund te kete nje bije perendeshe,me temen tone?

Nga ana tjeter,Le te mos kerkojme prejardhje nga emra te lashte te atij qyteti!!!!!Kekropi sigurisht,ishte mbret i Athines se lashte,perpara se t'i jepej ky emer,por dyshimi im eshte.....dhe ne te vertete mbetet dyshim,sepse......Kekrop=Ciklop!!!!!!!

Sa cudi kur ne disa raste,emrat flasin vete!

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar mė parė nga Baptist
    S'mund te mos jem i pajtimit se jo vetem interpretimi por edhe barazimi eshte nje sajim. Njesimi Kekrop-Erikton, eshte i natyrshem por jo sa duhet i kuptueshem. Ndersa Poseidon nuk ka pune fare. Kekropi nuk eshte burri i dhese, madje ne menyre te vet, edhe ai eshte i buruar prej saj, por kurresesi femi i saj. As fryti qe ajo nxjerr nga dheu nuk eshte as femi i saj! Kjo eshte arsyeje pse kjo fabul me lehte rrefehet permes figures, se sa permes gjuhes se folur apo nocioneve gjuhesore leksiku i te cilave edhe sot na mungon prandaj nuk mund te themi cka e ka Kekropi ate e cka Dhea. Sepse nese e themi do te gabojme.

Megjithese nese themi se ky femi eshte Eriktoni, mund te themi se Eriktoni eshte I RIU I TOKES se kontributit te Kekropit, transformim e manifestim i "magjise" se tij te ujitjes.

Citim Postuar mė parė nga Javan
    Pas komentuesve te katedres se historise ne Cornell, Cecrop=Erektheus=Erekthonius=Poseidon= Itan te Kretes me bisht peshku dhe Trident (shih monedhen perkatese), pra me pak fjale presenca e Cecropit ne kete figurine duket sikur paraqet te ardhmen e foshnjes nen kujdesin e Athines. Por disa interpretues te tjere mendojne se ky interpretim eshte i mevonshem.
    Ne rast se nuk jam shprehur qarte me “presenca e Cecropit ne kete figurine duket sikur paraqet te ardhmen e foshnjes” kam dashur te them qe femija e vogel ne duart e Athenes kthehet ne Cecropin e rritur. Ne kete sens, Cecropi nuk eshte Burre i Dhese, por prodhim i detyruar i Dhese nga ushtrimi te ajo i dhunes prej Vullkanit/Hefestit i cili personifikon nxehtesine/farketuesin. Thene ne nje forme pak me shkencore Dheja Magmatike (nga nxehtesia) prodhoi Ujin/Oqeanet, pra.... Poseidonin. Ne kete rast po spekuloj pak me teper per te thene qe Cecropi eshte Chthonik dhe Duct/kanal (per Baptist) ujor ose i shirave. Ne formen Orfik-iane/gjarperore ai e tranformon ujin ne shi dhe me te vadit Dhene per te Korra.

Thene ndryshe, ne kete qarkullim te panderprere efficient, Athina nuk ka rol. Kjo perkthehet ne ate qe kulti i saj (per Dalan) duhet te jete i mevonshem. Mund te shkohet me tej dhe shtohet se Demetra eshte veza hyjnore e fekonduar nga Gjarperi qe ne rastin qe po diskutojme quhet Vullkani, ne rastin e Delfit Ge-Themis, me produkte perkatesisht Cekropin (Poseidonin?) dhe Apollon. Orfizmi me platforme e Pitagoriane mbahet si thelbi i besimit te Ilireve, Druideve, dhe Thrakasve.

Nje elemet interesant, mbase me lidhje jo te drejtperdrejte me temen, eshte se ne Apollonine e lashte jane gjetur Ducte te medha arsyeja e perdorimit te te cilavete cilave ka mbetur e papercaktuar nga arkeologjia shqiptare. Nje element i vecante me rendesi identifikuese eshte se Dukte te tilla gjigante kane pas pershkuar edhe Trojen.

PS. Tema synon te rrahe platforma te pashrytezuara me pare. Per kete arsye nje pjese e konkluzionve mund te jene empirike ose te pasakta. Eshte detyra jone t’i afrohemi sa me shume te vertetes me cdo kusht.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 25-06-2009 mė 16:38

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Apo me sakte Shih Zeusin?

CommoN!!!!!!C'lidhje mund te kete nje bije perendeshe,me temen tone?

Nga ana tjeter,Le te mos kerkojme prejardhje nga emra te lashte te atij qyteti!!!!!Kekropi sigurisht,ishte mbret i Athines se lashte,perpara se t'i jepej ky emer,por dyshimi im eshte.....dhe ne te vertete mbetet dyshim,sepse......Kekrop=Ciklop!!!!!!!

Sa cudi kur ne disa raste,emrat flasin vete!
    Ciklopet iken nga Athina sepse i zboi Poseidoni,shkuan ne ishujt Kiklades

cfare do te thuash, me sakte me Kekrop=Ciclop!!!!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 25-06-2009 mė 16:35
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

.
    Anėtarėsuar
    19-03-2009
    Postime
    254
    Citim Postuar mė parė nga Buddy Lexo Postimin
    Ciklopet iken nga Athina sepse i zboi Poseidoni,shkuan ne ishujt Kiklades
    Shume kohe me pare,dhe me e forta ishte,se ky mbret,nuk i ndoqi.Ai ne te vertete,e urrente ujin e kripur.Fakt ky,qe me vone,vendosi qe dhurata me e mire per Qytetin e tij,nuk ishte deti EREKTIOS,qe coi Posidoni ne Muret e Larte{AKROPOLI},por nje peme ulliri,dhurate e Athinase.Ironi e fatit

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Shume kohe me pare,dhe me e forta ishte,se ky mbret,nuk i ndoqi.Ai ne te vertete,e urrente ujin e kripur.Fakt ky,qe me vone,vendosi qe dhurata me e mire per Qytetin e tij,nuk ishte deti EREKTIOS,qe coi Posidoni ne Muret e Larte{AKROPOLI},por nje peme ulliri,dhurate e Athinase.Ironi e fatit
    Pra ti do te thuash qe Kekrop ishte njeri nga ciklopet qe nuk ju bind Poseidonit dhe si mbret i athines zgjodhi ullirin e perendeshes

po muret ciklopike!Pellasge e thone shume autore.

ps.prejardhja egjiptiane e Kekrop,bullshit
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 25-06-2009 mė 16:56
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Le ti shohim dhe njehere variantet e emrave te saj:

Περσεφόνη- Persephonē
    Περσεφονεία-Persephonēia
    Περσεφάττα-Persephatta
    Περσεφάσσα-Persephassa
    dhe
    Κόρη- Korē

Per kete te fundit mendohet qe eshte ēupė ose qupė, dhe une nuk e di sa eshte e vertete, por ajo qe di une eshte se phaine ose phassa ose phoneia jane forma te foljes: dukem, shfaqem, fanepsem, me u pa. Pra vete emri i saj mund te jete fare mire : perseri shfaqem, ashtu si bimesia qe rishfaqet perseri kur vjen pranvera, pasi eshte fshehur per 6 muaj nen toke(ne Had,"e vdekur").
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Faqja 5 prej 8 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. A duhet tė hyje Shqipėria nė BE ?
    Nga Eni nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 707
    Postimi i Fundit: 29-04-2022, 16:05
  2. Prejardhja linguistike e emrit ATHINA
    Nga ash nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 147
    Postimi i Fundit: 10-06-2009, 10:55
  3. Athina nis negociatat pėr emrin e Maqedonisė
    Nga Hyllien nė forumin Problemet ndėrkombėtare
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 14-10-2004, 18:51
  4. Athina Onassis, adoleshentja bilionere
    Nga StormAngel nė forumin Ekonomi & biznes
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 01-09-2004, 19:59

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •