Cfare!!!
Hyllenizua!!!shpikja jote eshte ky termKush u hellenizua-Hyllenizua ?
Spjego hollesisht procesin, pra te ketij termit qe ke shpikur,pastaj flasim per demet.A eshte ky proces ne dam te Pellazgve-Yllirve sot Kombit Shqiptare.
Nuk merret vesh fare c'do te thuashKy proces ,e mohon ekzistimin e nje kulture te zhvilluar dhe pse ?
Duket qarte qe ke njohuri te kufizuara,me vjen keq,ta thane dhe me siper,Etrusket nuk u latinizuan.Latinizimi i Etrurve ndodhi thuja se ne te njejten kohe ishte edhe ai nje hellenizim apo si mendoni ju?
Cfar datash kerkon!!!mund te jesh me preciz?Thjesht ata qe mendojn se dine dicka ne kete drejtim le ta thone mendimin e tyre me data me argumente .![]()
Jo sepse dalim nga tema...e ka hap per hyllenizim ky miku-
Ps.Per te mos lodh duart une futja nje te lexuar ktu
http://spazioinwind.libero.it/popoli...hi-indice.html
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 20-06-2009 mė 17:43
_________
Carpe Diem
E ke gabim, Delfi, qendra kryesore e adhurimit te botes ""Helene"" ka te njejten burim etimologjik me Delos, dhe mesa duket dhe D(i)ell. Delfi, eshte ne qender te ""Hellades"" dhe sipas thenieve mitike ishte ne qender te Botes( nje kuptim simbolik ky, per te treguar se Dielli eshte qendra).
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
tema e ka filozofin e vete....edhe eshte nje mendim me shume ne boten e njohurive..aq me shume kur e ka hapur miku ime Xhgashi.
kush ka oreks lere te diskutoj..kush nuk ka oreks ka tema te tjera plote ne forum te cilat te tregojn se si mesuan shqip kendezat e fierit kur shkonin ne faltoren e dodones.
Sa per etrusket ...te shpetoj me duket...edhe ler te mos ta shtyjm me teper kete ceshtje.
Eshte per tu permendur fakti qe popullsia e athines nuk debua qe aty edhe as nuk u shfarros nga ndonje lufte..por ardhsit e rinje u shendrruan ne nje kombe me vete duke ruajtur gjuhen zakonet edhe traditat e tyre.....
apo e dhena tjeter po nga herodoti
ne se flisnin te njejten gjuhe ateher pellazget e athines u shendrruan ne greke duke mesuar edhe gjuhen greke
se si shendrrohesh ne greke .... e ke shume te fresket memorjen me kishen shkollen edhe bollanon.
ndaj tema eshte teper interesante edhe per tu studjuar....ne se kemi problem me titullin e saj..ateher ju themi moderatorve ta ndryshojn....edhe te mos kapemi mbas qimes se flokut e ta bejm tra.
Alfeko, nuk jam ne nje mendje me ty ketu, helenizmi i lashtesise(nese vertete ka egzistuar) me helenizmin modern jane antipode.
Ne antikitet ishin dy bote ne "Greqi", bota pellazge, me qender Athinen, qe ishte drejt shthurjes dhe degjenerimit, dhe bota Helene, me qender Sparten, qe i ridha jete botes pellazgjike me vlera morale dhe dinjitet njerezor. Kjo e fundit ishte nje dege pellazge qe u vecua duke krijuar identitetin e vete.
Ne librin e tij "Likurgu", Plutarku thote:
Perkthimi:An Athenian once told a Spartan that the people of Sparta were ignorant. "What you say is true," the Spartan replied. "We have learned none of your evil ways."
Nje athinas(lexo : pellazg) i tha njehere nje spartani(lexo: neopellazg), se njerezit e Spartes ishin injorante. Cfare po thua eshte e vertete- u gjegj spartani. Ne nuk jemi mesuar akoma me menyrat tuaja te ndyra.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga dias10 : 20-06-2009 mė 18:03
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
keto kohe te turbullta kane ardhur ne n johurit e ditve tone fale kandarit fetare te romes..pas shek 2 te eres sone..edhe ne vazhdimesi.
Dijetaret e botes sote e kundershtoj ekzistencen e emrit "hellines-elines" ...nuk ka si te jete ndryshe sepse ateher c do gje thiirrej sipas emrit te qytetshtetit...athinasit ne keto kohe nuk ishin kurre sundimtare edhe hengren dru nga sparta edhe maqedonia..pastaj erdhen romaket ...keshtu qe ellinet nuk ekzistuan kurre pervec se ne fantazin perrallore.
Krijoni Kontakt