------------------------------------------------------
------------------------------------------------------
Jo- jo me mire sic kam lexuar dhe degjuar ....;
Psikologji-------Psikopat,psiqik.(shqip)
Cte themi ne kur ti nuk flet sic eshte per te folur dhe te bazohesh ne shkence por kuturumthi .Pleqte atehere ishin primitiv te shkretit dhe mundoheshin pak a shume tu jepnin spjegime te perafruara ,por jo ti rimojne sic i ben ti.he ca thuani ju?:
Futu nje te kerkuar ne Wiki dhe do jesh me i sakte dhe jo M'syshi dhe jo P'syshi, na corodite .Ja tani te marrim dhe nje grusht krip ta hedhim ne zjarr dhe te na dali Psyshi .Pike e zeze.
Je ne vete apo jo.Une e kuptoj se shqipot kane mahnin te kene dhe ta bejne c'do gje te tyren se jam vete shqiptare qe behet sic them une dhe pik ,por jo dreqi ta haje pa baza.Di anglisht ti ?!
Ketu i paske rene nje cik ne te.shkenca mbi studimin e shpirtit psikes se njeriut
Ja kesaj here kerkova une ne wiki heren djeter kerko vete ,se do hy ndonje femi ketu dhe lemeriset kur te lexoI keto gjera prej plakash ,lindin te zgjuar femijet sot .
http://en.wikipedia.org/wiki/Psychology
I ke te gjitha ketu ,histori ,prejardhje ,filozofet ,psikologet dhe s'pash ndonje Psysh ketu se kam vete 35 min qe po lexoj .
Po lexoj dicka dhe prejardhjen nga latinishtja por ate gjej vete,te mesohesh qe te shkruash me drejte dhe jo .
Malci - Mal i zi (SME HIQET NGA MENDJA )
E u thom se plakat tona janë shumë ma të mençura se tias asgjë nuk paske mësuar nga gjyshja asnjë fajlë as frazë të lashtë, s eme dijtë i kishe shkrua e nuk kishe ba kshtu lodra wikipedike, se plakat tona e përciellin të folmen e qindra shekujve brezpasbrezi. Hë de, na thuaj ndonjë fjalë a frazë të gjyshes!
E sheh se nuk din...hah për 35 min me wiki, ti po dojke me mësua diçka a dhe e ke gjyshen në shpi e nuk din asgjë nga ajo?
Ty vërtet, të paskan ra psyshë, po qite 'i lugë kripë në prush...![]()
HISTORIA NUK SHKRUHET ME SHKROLA E SHKOKLA!
E u thom se plakat tona janë shumë ma të mençura se ti as asgjë nuk paske mësuar nga gjyshja asnjë fajlë as frazë të lashtë, s eme dijtë i kishe shkrua e nuk kishe ba kshtu lodra wikipedike, se plakat tona e përciellin të folmen e qindra shekujve brezpasbrezi. Hë de, na thuaj ndonjë fjalë a frazë të gjyshes!
E sheh se nuk din...hah për 35 min me wiki, ti po dojke me mësua diçka a dhe e ke gjyshen në shpi e nuk din asgjë nga ajo?
Une skam pasur gjyshe ne shtepi por kur shkoja dhe flija me kendonte kengen toskerisht
Guguftu,ca ben keshtu?
Qep fustan
Kush e Mban ?
Ime bij pa femije ,ime njerk si neperk.....etj se s'kam nerva te merrem.
Po gjyshja jote ?! apo ajo kendonte ...
Enver hoxha tungjat'jeta
Sa keto male sa keto shkrepa
Mos u bej merak se jam Dege Lisi une ,kurse ti je gjembac, ti ruhu . Po mos perdor kripe po 'Qeme'dhe tymosu se ndoshta shplahesh mire .Po qe vertet shqipo e di per c'fare eshte perdorur qema. Per c'fare sherben ?!Spjegoja popullit .Perdoret akoma ....Ty vërtet, të paskan ra psyshë, po qite 'i lugë kripë në prush...
Po cfar di ti di sdi veten,e jo te flasesh per toskerishten dhe tosket .
E di c'fare do te thote zhuk ?!
Ik ,ik se nuk po ngacmoj me se po e shoh qe spo di nga ti vish verdalle dhe i kam 100 pune ,se sa te merrem te mbush trurin ty .
Une fjalet ti dhash dhe ti nuk di ti 'zberthesh' plus sa te ma shemtosh me shume shqipen time dhe gjysherve te mi po e le me kaq.
Furkace mos fol percart![]()
Ndryshuar për herë të fundit nga alnosa : 02-07-2009 më 12:05
Nga je ti se kam harruar te pyes .
Shqiptar kosove s'po m'dukesh .
Hajde ndonjehere ne toskeri dhe ketej nga kjo zone ,po mos fol keq se jane katunar te keq ketej .
http://<iframe class="restrain" titl...="0"></iframe>
Ndryshuar për herë të fundit nga alnosa : 02-07-2009 më 13:06
vallai veç në m'paç rënë ti psyshë tani, se nuk pata nevojë për të tymosura qemesh - syri keq plastë gjak, e sheh se je dega e unë jam trungu mo, e mbase po don ta dijsh nga jam, unë jam shqiptar nga Shqipëria, aty ku flitet shqip, aty ku vet zoti fliste shqip edhe gjyshja ime Aza, më këndonte këngë trimërie, se këngën e Enver Hoshës as në zgjedhjet e qershorit 09, nuk e kemi kënduar mo!
Na the, na the diç nga gjyshja po vetëm për fustanellë a nuk të thonte: e shkefsh, e shtjerrsh fustanin? Hajt tregona, a të ka namë ndojherë gjyshja, apo veç të ka uruar ?
Gjyshja ime Aza, më këndonte: obobo na u çorodit djali / biro ngjajë si Ismail Qemali / se këto xhufka po t'i fali / kërce valle si sokol mali edhe ne nuk dijmë ç'është zhuku edhe ajo 'Qeme' ça është mo ncncnc nuk di ti shqip ë? Po flet përçartë ti? qy edhe na i paske 100 punë seeeani edhe furkaçeeee, ça është ajo 'qeme' mo!!!???
Ti vetëm po lexoje prejardhjen e fjalëve nga Latinishtja, që kurrë nuk ka arrijtë në Malci!
Te gjithe i keni mendimet e mira, por a mund te themi edhe keshtu sipas mendimit tim : Psikologjia eshte nje teori qe eshte perdorur qe heret, ajo eshte perdorur si nje fjale e shkurte qe perfshine nje teori te tere te zhvillimit te trurit dhe te organizmit te qenieve qe e kane si baze kryesore - TRURIN - i cili kryen sherbimet kryesore ne jeten e njeriut. Keshtu qe fjala PSIKOLOGJI rrjedh nga nje gjuhe fort e lashte qe nuk ka pesuar asnje ndryshim gjer ne ditet e sotme, megjithate nga fjala PSIKOLOGJI rrjedhin edhe disa dege te tjera qe e kane si baze TRURIN .
Fjala - psyshe ne shqipe eshte aq e hershme, kur nuk ka ekzistuar as emri as shkenca e sotme Psikologjia dhe nuk ka asnje kunderfakt, qe mund ta mohoje fjalen SY syni shqip, ne emrin psikologjia (si=sy, sina=syni) qe ka kuptimin - magji me sy e sherim me sy, bindje me sy, si ne anen negative ashtu edhe ne ate pozitive te psikes se njeriut.
Permes synit shprehet psika, mendja e njeriut. Tevona ka edhe dege tjera shkencore...
o ZANOR ashu esht ca te thush ti po vazhdo ti bjeri se i bi bukur
ej ca te thot ZANOR ashu esht mos ta kundershtoj njeri se e moret ne qaf kte s'iken nga forumi
![]()
Nëndialekti i Shqipërise jug-lindore(Korçë, Pogradec)
*Nosit=Lejlek.
Nëndialekti i Labërisë
*Sfurk ose Cfurk=Akrepi(kafshë)
*Ogiç=Qengj i rritur me përkëdheli
*Manar=që të vjen nga pas(përdoret zakonisht për qengjat)
*Zdrëngthi=dmth kithtas në kuptimin negativ, e vendosur keq ose e lëvizur keq!
*Shkorrdhëza=Kukurreci.
Nëndialekti i Çamërisë
*Lib=Pjatë
*Parathire=Dritare
*Birjan=Byrek
*Angon=Qoshé(dmth në ballë të tryezës, mos u ngatërroni me qoshe=cep)
*Okllaí=Peci që shërben për të hapur petët e byrekut
*Bil=Bijë
*Nu=Nëna e moshuar.
Pellazg nuk bëhesh, lind i tillë!
Krijoni Kontakt