Postuar më parë nga
Testim
Gjuha arabe është zhvilluar sipas rrethanave shoqërore-historike ku kanë jetuar folësit e saj.
A ka gjuha shqipe shprehje për deven dhe elementet e saj? Vetëm një: DEVE dhe kjo shumë kam dyshim se është e huazuar. Pse? Sepse gjuha shqipe u krijua dhe u zhvillua në një vend ku nuk ka deve.
Gjuha arabe ka mbi 90 shprehje për deven dhe veglat që përdoren për deve si psh samar, frerë etj.
A kanë arabët ndonjë shprehje për borën? Mendoj që mund të kenë një shprehje ngaqë ekziston mundësia të kenë parë borën nëpër ca male të larta të Afrikës, por jo më tepër. Po për këtë janë të dalluar eskimët në veri, të cilët kanë mbi 100 shprehje për borën, ata dinë të dallojnë lloje të ndryshme të borës, dhe për secilën kanë nga një term të veçantë.
Edhe arabishtja ka disa shprehje nga lëmi i teologji-mitologji-misticizmit si psh HAMD është një lloj lavdërim-falenderim ndaj Perëndisë, dhe tek arabët ekziston ky term sepse ekziston koncepti.
Tek shqiptarët nuk ekziston ky term sepse nuk ekziston koncepti për këtë gjë. Pse? Sepse secili popull ka tendenca të ndryshme shpirtërore, truri i arabit krijon koncepte të tilla si hamd, tesbih, koncepte që nuk i gjen tek të tjerët, ndërkohë truri i shqiptarit krijon koncepte tjera si Besë, që tek popujt përreth ose nuk e gjen dot, ose e gjen si huazim nga Shqipja.
Krejt problemi i këtij debati qëndron tek pyetja: Pse Allahu e dërgoi Kuranin mu tek arabët?
Një pyetje e tillë nuk ka pse të bëhet. S'ka kurrëfarë Allahu, dhe Muhamedi ishte një gjeni i arabëve që diti të bashkojë arabët, të krijojë një shtet arab të fortë. Dhe Muhamedi vdiq me sigurinë më të madhe që shteti që krijoi do të rritet vazhdimisht.
Secili popull nxjerr nga një gjeni, që e ngrit atë popull lartë, ose i jep të mbarën, gjeni i cili bën kthesa të mëdha në historinë njerëzore.
Që është Kurani ligj arab, kjo është diçka që shihet në shikim të parë. Nëse flet nga ana shkencore, nuk mund t'a mohosh këtë, sepse mohimi mund të vijë vetëm si pasojë e besimit. Vetëm ata që besojnë Allahun e kundërshtojnë shkencën në këtë pikë. Ata që bazohen ekskluzivisht në shkencë, nuk e besojnë Allahun sepse allahu nuk është i vërtetuar nga shkenca. Prandaj këta njerëz që nuk besojnë allahun, e kanë të qartë që kurani është ligj arab, sikurse dhjata e vjetër është ligj çifut.
Për chinon kam një këshillë, që të studiojë më tepër, sepse kurani nuk është një ligj popullor i arabëve të asaj kohe, por më tepër paraqet një ligj arab me huazime nga dhjata e vjetër dhe ligjet e ndryshme bizantine etj.
Krijoni Kontakt