Close
Faqja 0 prej 7 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 66
    el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952

Kurani është ligj arab

Pershendetje!

Ideja e hapjes se kesaj teme erdhi si pasoje e nje bisede ne temen "A duhet populli shqiptar ta nderroje fene?" ne rubriken "Problematika Shqiptare".

Atje pata qendrimin se Kurani eshte ligj arab. Kete qendrim desha t’a shtjellojme me qarte ketu.

Allahu u ndihmofte pohueseve te kesaj teorie.. :-)

*

Citim Postuar më parë nga chino Lexo Postimin
    Pershendetje!

Ideja e hapjes se kesaj teme erdhi si pasoje e nje bisede ne temen "A duhet populli shqiptar ta nderroje fene?" ne rubriken "Problematika Shqiptare".

Atje pata qendrimin se Kurani eshte ligj arab. Kete qendrim desha t’a shtjellojme me qarte ketu.

Allahu u ndihmofte pohueseve te kesaj teorie.. :-)

*
    Atehere tu lutem naj shpjego pak kete teorin tende sepse ndoshta do te mund te kotribuonim pak edhe ne.

Ku e bazon ti kete teori ?

A ke fakte me te cilat mbrohesh (faktet duhet ti kesh shume te forta dhe ne baze te studimit) ?

Vetem mos me thuaj se te lindi papritmaskjo ideja e Kur`ani-t ligj Arab.

Suksese per temen dhe presim pergjigje nga ti.

Zoti te ndihmofte edhe ty.

Pendex

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    29-05-2009
    Postime
    256
    gj arabe i ka 4.miljon fjale

fjalori i kur`anit eshte 135 vollume

ndersa fjalori i gj .arabe ka 35 vollume.

tani e di qe di nxjerish nje bisht te ri

nese jo atehere kete bisht te vjeter do e zgjatish

Prenku i Dalmatëve
    Anëtarësuar
    12-12-2008
    Vendndodhja
    Në dritën fosforike që lëshojnë varrezat gjatë natës
    Postime
    1,008
    Gjuha arabe është zhvilluar sipas rrethanave shoqërore-historike ku kanë jetuar folësit e saj.

A ka gjuha shqipe shprehje për deven dhe elementet e saj? Vetëm një: DEVE dhe kjo shumë kam dyshim se është e huazuar. Pse? Sepse gjuha shqipe u krijua dhe u zhvillua në një vend ku nuk ka deve.

Gjuha arabe ka mbi 90 shprehje për deven dhe veglat që përdoren për deve si psh samar, frerë etj.

A kanë arabët ndonjë shprehje për borën? Mendoj që mund të kenë një shprehje ngaqë ekziston mundësia të kenë parë borën nëpër ca male të larta të Afrikës, por jo më tepër. Po për këtë janë të dalluar eskimët në veri, të cilët kanë mbi 100 shprehje për borën, ata dinë të dallojnë lloje të ndryshme të borës, dhe për secilën kanë nga një term të veçantë.

Edhe arabishtja ka disa shprehje nga lëmi i teologji-mitologji-misticizmit si psh HAMD është një lloj lavdërim-falenderim ndaj Perëndisë, dhe tek arabët ekziston ky term sepse ekziston koncepti.

Tek shqiptarët nuk ekziston ky term sepse nuk ekziston koncepti për këtë gjë. Pse? Sepse secili popull ka tendenca të ndryshme shpirtërore, truri i arabit krijon koncepte të tilla si hamd, tesbih, koncepte që nuk i gjen tek të tjerët, ndërkohë truri i shqiptarit krijon koncepte tjera si Besë, që tek popujt përreth ose nuk e gjen dot, ose e gjen si huazim nga Shqipja.

Krejt problemi i këtij debati qëndron tek pyetja: Pse Allahu e dërgoi Kuranin mu tek arabët?

Një pyetje e tillë nuk ka pse të bëhet. S'ka kurrëfarë Allahu, dhe Muhamedi ishte një gjeni i arabëve që diti të bashkojë arabët, të krijojë një shtet arab të fortë. Dhe Muhamedi vdiq me sigurinë më të madhe që shteti që krijoi do të rritet vazhdimisht.

Secili popull nxjerr nga një gjeni, që e ngrit atë popull lartë, ose i jep të mbarën, gjeni i cili bën kthesa të mëdha në historinë njerëzore.

Që është Kurani ligj arab, kjo është diçka që shihet në shikim të parë. Nëse flet nga ana shkencore, nuk mund t'a mohosh këtë, sepse mohimi mund të vijë vetëm si pasojë e besimit. Vetëm ata që besojnë Allahun e kundërshtojnë shkencën në këtë pikë. Ata që bazohen ekskluzivisht në shkencë, nuk e besojnë Allahun sepse allahu nuk është i vërtetuar nga shkenca. Prandaj këta njerëz që nuk besojnë allahun, e kanë të qartë që kurani është ligj arab, sikurse dhjata e vjetër është ligj çifut.

Për chinon kam një këshillë, që të studiojë më tepër, sepse kurani nuk është një ligj popullor i arabëve të asaj kohe, por më tepër paraqet një ligj arab me huazime nga dhjata e vjetër dhe ligjet e ndryshme bizantine etj.

Prenku i Dalmatëve
    Anëtarësuar
    12-12-2008
    Vendndodhja
    Postime
    1,008
    Perderisa shkruan ne Kur'an qe libri eshte per gjith njerzimin edhe per gjitha koherat , perveq se nje jobesimtar qe dyshon se eshte ligj arab , besimtar musliman nuk e bejne nje gje te till.
    Ashtu shkruan sepse arabët duan pushtim dominim botëror.

100 % shqiptar Maska e Milkway
    Anëtarësuar
    08-01-2007
    Vendndodhja
    In the land of eagles
    Postime
    7,375
    Citim Postuar më parë nga Zëu_s Lexo Postimin
    Kush e zbuloj kete qe gjuha arabe na paska me se shumti shprehje ??? - arabet ???

Leht eshte kjo pune, hajt me trego ti mue sa shprehje i ka arabishtja, dhe ta shohim pastaj a na qenka me t'vertet gjuha me e pasur ne bote.
    Zeus deshiron te ti shkruaj te gjitha ty e??

Se spaskam pun me te meqme un .

Prenku i Dalmatëve
    Anëtarësuar
    12-12-2008
    Vendndodhja
    Postime
    1,008
    hahahaha qme bere per te qesh aman .

ok un e perfundoj ketu diskutimin sepse skam nerva te mirrem me ksi njerez
    Pse mer plak, a qeshja të duket "argument". Hajt pra të qeshim dhe kush qesh më tepër ka të drejtë, dhe ja e fitoi debatin. Çfarë debati të duket ky ty.

Ke pa nojher hartën e kalifatit arab. Sikur të ishin mundësitë në atë kohë kalifati do zgjerohej në tërë botën. Pse mos e la muhamedi amanet, a mos shkruan në kuran, që duhej të pushtonin deri aty, dhe më tej nuk bën. Pra nuk ishin mundësitë për më tej.

Edhe vetë kurani thotë që lufta duhet të përfundojë vetëm kur tërë adhurimi të bëhet vetëm për allahun.

Dhe aty ku shtrihej kalifati shumica e popullësisë u bë muslimane, dhe aty ku u bënë muslimanë, një shumicë e konsiderueshme u bënë arabë. Janë gjona që shihen këto.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Testim : 16-06-2009 më 17:05

100 % shqiptar Maska e Milkway
    Anëtarësuar
    08-01-2007
    Vendndodhja
    In the land of eagles
    Postime
    7,375
    Citim Postuar më parë nga Testim Lexo Postimin
    Pse mer plak, a qeshja të duket "argument". Hajt pra të qeshim dhe kush qesh më tepër ka të drejtë, dhe ja e fitoi debatin. Çfarë debati të duket ky ty.

Ke pa nojher hartën e kalifatit arab. Sikur të ishin mundësitë në atë kohë kalifati do zgjerohej në tërë botën. Pse mos e la muhamedi amanet, a mos shkruan në kuran, që duhej të pushtonin deri aty, dhe më tej nuk bën. Pra nuk ishin mundësitë për më tej.

Edhe vetë kurani thotë që lufta duhet të përfundojë vetëm kur tërë adhurimi të bëhet vetëm për allahun.

Dhe aty ku shtrihej kalifati shumica e popullësisë u bë muslimane, dhe aty ku u bënë muslimanë, një shumicë e konsiderueshme u bënë arabë. Janë gjona që shihen këto.
    O zoteri lufta nuk behet vetem mi kap armet dhe me dal me vra njerez , po fjala luft ka kuptim me te gjer se kjo .

Lufta behet edhe me "laps" dhe kete e verteton ajeti Kur'anor ku thot se ne fe ska dhune .

Ne jemi arap???

Prenku i Dalmatëve
    Anëtarësuar
    12-12-2008
    Vendndodhja
    Postime
    1,008
    O zoteri lufta nuk behet vetem mi kap armet dhe me dal me vra njerez , po fjala luft ka kuptim me te gjer se kjo .

Lufta behet edhe me "laps" dhe kete e verteton ajeti Kur'anor ku thot se ne fe ska dhune .

Ne jemi arap???
    Lëre lapsin more çfarë lapsi. Jam duke folur për pushtimet arabe në kohën e kalifatit. Sot muslimanët i gjen aty ku sunduan kalifatet ose aty ku emigruan muslimanë me shumicë. Tjetërkund nuk ke. Dhe jo vetëm Islami por çdo fe që ka zëvendësuar një tjetër më të hershme, e ndryshme nga kjo, është përhapur vetëm me dhunë.

Kalifati nuk u bë me laps, u bë me ushtri. Kur filloi kalifati të bjerë në krizë pushtimet arabe përfunduan. U deshën dhe osmanët që t'a zgjasnin budallallëkun edhe për 700 vite tjera.

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Gjuha arabe është zhvilluar sipas rrethanave shoqërore-historike ku kanë jetuar folësit e saj.

A ka gjuha shqipe shprehje për deven dhe elementet e saj? Vetëm një: DEVE dhe kjo shumë kam dyshim se është e huazuar. Pse? Sepse gjuha shqipe u krijua dhe u zhvillua në një vend ku nuk ka deve.

Gjuha arabe ka mbi 90 shprehje për deven dhe veglat që përdoren për deve si psh samar, frerë etj.

A kanë arabët ndonjë shprehje për borën? Mendoj që mund të kenë një shprehje ngaqë ekziston mundësia të kenë parë borën nëpër ca male të larta të Afrikës, por jo më tepër. Po për këtë janë të dalluar eskimët në veri, të cilët kanë mbi 100 shprehje për borën, ata dinë të dallojnë lloje të ndryshme të borës, dhe për secilën kanë nga një term të veçantë.

Edhe arabishtja ka disa shprehje nga lëmi i teologji-mitologji-misticizmit si psh HAMD është një lloj lavdërim-falenderim ndaj Perëndisë, dhe tek arabët ekziston ky term sepse ekziston koncepti.

Tek shqiptarët nuk ekziston ky term sepse nuk ekziston koncepti për këtë gjë. Pse? Sepse secili popull ka tendenca të ndryshme shpirtërore, truri i arabit krijon koncepte të tilla si hamd, tesbih, koncepte që nuk i gjen tek të tjerët, ndërkohë truri i shqiptarit krijon koncepte tjera si Besë, që tek popujt përreth ose nuk e gjen dot, ose e gjen si huazim nga Shqipja.

Krejt problemi i këtij debati qëndron tek pyetja: Pse Allahu e dërgoi Kuranin mu tek arabët?

Një pyetje e tillë nuk ka pse të bëhet. S'ka kurrëfarë Allahu, dhe Muhamedi ishte një gjeni i arabëve që diti të bashkojë arabët, të krijojë një shtet arab të fortë. Dhe Muhamedi vdiq me sigurinë më të madhe që shteti që krijoi do të rritet vazhdimisht.

Secili popull nxjerr nga një gjeni, që e ngrit atë popull lartë, ose i jep të mbarën, gjeni i cili bën kthesa të mëdha në historinë njerëzore.

Që është Kurani ligj arab, kjo është diçka që shihet në shikim të parë. Nëse flet nga ana shkencore, nuk mund t'a mohosh këtë, sepse mohimi mund të vijë vetëm si pasojë e besimit. Vetëm ata që besojnë Allahun e kundërshtojnë shkencën në këtë pikë. Ata që bazohen ekskluzivisht në shkencë, nuk e besojnë Allahun sepse allahu nuk është i vërtetuar nga shkenca. Prandaj këta njerëz që nuk besojnë allahun, e kanë të qartë që kurani është ligj arab, sikurse dhjata e vjetër është ligj çifut.

Për chinon kam një këshillë, që të studiojë më tepër, sepse kurani nuk është një ligj popullor i arabëve të asaj kohe, por më tepër paraqet një ligj arab me huazime nga dhjata e vjetër dhe ligjet e ndryshme bizantine etj.
    Citim Postuar më parë nga xhamia Lexo Postimin
    Perderisa shkruan ne Kur'an qe libri eshte per gjith njerzimin edhe per gjitha koherat , perveq se nje jobesimtar qe dyshon se eshte ligj arab , besimtar musliman nuk e bejne nje gje te till.
    Ashtu shkruan sepse arabët duan pushtim dominim botëror.
    Testim, q'ai qe ti kritikon shkrimet qe i postove ketu, ti rrofte taravolet, se t'kritikon veq pse mundet.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Zëu_s : 16-06-2009 më 17:53

Faqja 0 prej 7 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Deklarata universale e të drejtave të njeriut dhe Islami
    Nga Cappuccino në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 98
    Postimi i Fundit: 30-11-2013, 13:37
  2. Qëllimi i jetes
    Nga Namila në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 28-05-2011, 10:01
  3. Perputhshmeria e Kuranit me Kushtetutat Shqiptare
    Nga chino në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 44
    Postimi i Fundit: 16-04-2009, 19:04
  4. Kur'ani, Dituria dhe Shkenca
    Nga Orientalist në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 27-01-2007, 09:31
  5. Bibla Kur'ani Dhe Shkenca
    Nga Saraj në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-11-2002, 08:02

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •