Kronikė :Jeta dhe sprovat e Imam Ahmedit r.aAhmed Ibn Hanbal
A e din naj kush mem kallzu ma shum fakte dhe info per kte?
Veq e di qe e ka mohu mendimin rreth krijimit te Kur`anit.
Ai ishte shejhul islam Ebu Abdullah Ahmed Ibn Muhammed Ibn Hanbel edh-Dhuhli esh-Shejbani El-Merzi el-Bagdadi.
Ėshtė i lindur mė 164 pas hixhrit tė Dėrguarit savs,kurse diturin filloj ta kėrkon qė nė moshėn 15 vj.
Pėr kėtė kolos dhe oqean tė dijes tė mjaftojnė thėnijet e dijetarėve tė selefus-salihit qė kan thėnė :
Ibrahim el- Harbi :
''E kam parė Ebu Abdullahun : sikur Allahu ka grumbulluar diturin te ai,e tė gjith njerėzve sė bashku nga tė mėhershmit dhe nga tė mė vonshmit.''
Abdurrezaku ka thėnė pėr tė :
''Nuk kam par nė jetėn time njeri ma tė ditur dhe tė kuptueshėm dhe ma frikrespektues sesa Ahmed Ibn Hanbeli.''
Kutejbe Bin Se'id ka thėnė :
''Tė mos ishte et-Theuri- frikėrespekti do tė ishte zhdukur,kurse tė mos ishte Ahmedi-njerėzit do tė shtinin bidate nė fe.''
Pastaj ka thėnė :
''Kur shiqoni se dikush e don Ahmedin-atėher dijeni se ai ėshtė pasues i sunnetit.''
Muhammed Ibn Ishak ibn Rahavejh ka thėnė :
''Sikur tė mos ishte sprova (nė lidhje me Kur'anin se a ėshtė i krijuar ose jo) qė i ndodhi Ahmedit,islami do tė shkatėrrohej.''
Ali Ibn El-Medini ka thėnė :
''Allahu e forcoj ktė din me Ebu Bekrin es-siddikun nė momentet e fitnes sė rriddetit (kur njerėzit nuk jepnin zekat),kurse Ahmedin nė ditėn e sprovės .''
Abu Dawudi ka thėnė :
''Mexhliset (tubimet)e Ahmedit ishin tubimet e ahiretit,sepse asnji send nuk pėrmendej nė to nga gjerat e dunjasė-edhe un kurr nuk e kam parė qė tė flet pėr dunjanė''.
Dhe kėshtu thėnjet e ulemave pėr imam Ahmedin nuk kan fund dhe do duheshte nji libėrth qė tė pėrmendeshin tė gjitha thėnjet e dijetarėve pėr tė.
NĖ LIDHJE ME PROVAT QĖ I NDODHĖN IMAMIT se ''KUR'ANI SĖTHĖ I KRIJUAR''
Transmetohet prej Abbas Ed-Durit i cili ka thėnė :
''E kam digjuar Ebu Xhaferin el-Anbarin qė ka thėnė :
''Kur Ahmedi u soll para Memunit (dhe ai e burgosi) un e kalova Eufratin dhe erdha nė vizit te ai (Ahmedi) dhe e gjeta atė i ulur nė nji dhomė tė vogėl.Pasi u pėrshėndetėm me selam ai mė tha :
''O Ebu Xhafer, i ke bėrė zullum vetit (sepse e ke sprovuar veten duke udhėtuar dhe nė prani tė halifes)..kurse un i thashė :
''Sot ti je koka qė njerėzit do ta pasojnė,sepse nėse sot ti thua dhe pohon se Kur'ani ėshtė i krijuar-atėherė tė gjith njerėzit do pajtohen me fjalėn tėnde dhe do besojnė se me tė vėrtetė Kur'ani ėshtė i krijuar.Por nėse ti sot kundėrshton kėtė,atėher edhe shum njerėz do ta mohojnė kėtė poashtu.Po nėse ndodh qė tye tė tė mos vrasin,dije se ti gjithsesi pėrsėri do tė vdesish,sepse vdekja ėshtė e sigurtė.Pėr kėtė shkak ke frig Allahun dhe mos u pajto dhe mos prano nji gjė tė tillė.''
Nė kėto fjali Ahmedi filloj tė shtėrngohet duke thėnė :
''Si ta ket vėndos Allahu.''
Pastaj tha : ''O Ebu Xhafer,mi pėrsėrit edhe njiher ato fjali qė mi the ma herėt..''
Krijoni Kontakt