Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 19 prej 19
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    31-08-2007
    Postime
    146
    Hadithet vijnë prej katër grupeve të njerëzve, ndërsa nuk ekziston grupi i pestë:

I pari, është dyfytyrëshi, që e tregon veten si besimtar; ai kryen veprat e myslimanëve, por nuk përmbahet prej gënjeshtrave ndaj Resulullahut dhe këtë e bëjnë me vetëdije të plotë.

Sikur të kishin ditur njerëzit se ai është dyfytyrësh, nuk do të kishin pranuar asnjëherë hadithin e tij si të vërtetë. Por, njerëzit do të thonë: Ky është sahabe i Resulullahut, e ka parë atë dhe ka dëgjuar prej tij dhe e pranojnë pa e ditur realitetin, ndërsa, Allahu ka shpjeguar më së miri gjendjen e tyre: “E kur t'i shohësh ata, trupat e tyre të mahnitin, e kur të flasin, fjalës së tyre i vë veshin”(Munafikun, 4). Mbas të Dërguarit, ky grup është shpërndarë në vise të ndryshme dhe filluan t’i bëjnë thirrje popullit në zjarr përmes shpifjeve, duke u afruar në këtë mënyrë te liderët e devijuar. Këta të fundit i emëruan ata për persona kompetentë dhe me autoritet, duke u dhënë këtyre pozitat e gjyqtarëve dhe shpjeguesve (muftive). Në këtë mënyrë fituan kompetenca për mallin, nderin dhe jetën e njerëzve. Përmes tyre u realizuan qëllimet e sundimtarëve dhe i harxhuan pasuritë botërore. Edhe ti e di se njerëzit e tillë, që nuk kanë ndonjë qëllim në këtë jetë, janë të nënshtruar ndaj sundimtarëve që e synojnë këtë botë dhe janë të dhënë mbas saj; bota është qëllimi përfundimtar i tyre.

Të dytët, kanë dëgjuar një fjalë nga Resulullahu s.a., por kanë bërë gabime dhe nuk e kanë vendosur në vendin e duhur të mendjes; këta nuk gënjejnë dhe nuk veprojnë në mënyrë të gabuar me qëllim, dhe thonë: Unë kam dëgjuar nga Resulullahu s.a. . Sikur të kishin ditur njerëzit se ai ka kuptuar gabimisht, nuk do ta kishin pranuar fjalën e tij. Edhe ky nuk do të kishte transmetuar atë hadith dhe nuk do të vepronte sipas tij, sikur të dinte se e ka gabim.

Të tretët, kanë dëgjuar se hz. Resulullahu s.a., ka urdhëruar diçka, por mbas një kohe Hz Resulullahu s.a., e ka ndaluar atë dhe ky person nuk di për këtë ndalesë. Ose, ka dëgjuar për ndalesën e saj por më vonë është lejuar, dhe ky nuk është njoftuar për këtë. Gjykimin e ndaluar e ka përvetësuar por gjykimin e lejuar nuk e ka përvetësuar. Sikur të kishin ditur myslimanët për ndalesën e gjykimit, do të kishin refuzuar atë dhe, edhe vetë do të kishte refuzuar.

Ekziston edhe grupi i katërtë, që as Allahut dhe as Resulullahut nuk ia përshkruajnë gënjeshtrën. Këta e urrejnë gënjeshtrën për shkak të frikës nga Allahu dhe për shkak të njohjes së vlerës së Resulullahut.
    As nuk e kanë kuptuar gabimisht, as nuk e kanë harruar atë çka kanë dëgjuar; përkundrazi, çdo fjalë e kanë përcjellë njëjtë si e kanë dëgjuar.
    Atë e transmeton në përputhje me të vërtetën; as nuk ia shton ndonjë fjalë, as nuk i mungon diçka nga ajo. Ai është i njoftuar për ndalesën e gjykimit dhe vepron sipas tij; si edhe për anulimin e gjykimit është i informuar dhe e braktis atë. Njëjtë sikur ajetet e Kuranit, ekzistojnë edhe hadithet e Resulullahut që janë të qarta, më pak të qarta, që anulojnë dhe që janë të anuluara. Edhe hadithet e hz. Resulullahut s.a., përmbajnë dy drejtime: Të përgjithshme dhe të veçanta. Allahu na urdhëron: “Çka t'ju japë Pejgamberi, atë merreni, e çka t'ju ndalojë, përmbajuni” Hash, 7.!

Fjalët e Resulullahut i kanë dëgjuar edhe ata që nuk kanë mundur ta kuptojnë drejt, që nuk kanë ditur se çka ka tentuar me atë fjalë Allahu dhe Resulullahu dhe që nuk e kanë kuptuar fare atë. Çdokush që u parashtronte pyetje sahabeve të Resulullahut s.a., nuk ka mundur ta marrë përgjigjen prej tyre; ka pasur edhe të tillë që i kanë pyetur sahabet, por nuk e kanë kuptuar përgjigjen. Madje, ka pasur të tillë që janë interesuar edhe për përgjigjet e Resulullahut s.a., që u ka dhënë beduinëve, të huajve dhe ithtarëve të Librit.

Por, unë isha me Resulullahun (s.a.a.) çdo ditë, për mua e boshatiste shtëpinë nga njerëzit; mua më tregonte për gjithçka; të gjithë sahabet e dinin këtë dhe të gjithë e dinin se me asnjërin tjetër nuk sillej në këtë mënyrë. Ndonjëherë ai vinte në shtëpinë time, ndërsa kur unë shkoja në shtëpinë e tij, ai i largonte të gjitha gratë nga dhoma dhe përveç meje askush nuk mbetej në dhomë. Kur e pyetja, ai më përgjigjej, kur përfundoja me parashtrimin e pyetjes dhe heshtja, ai fillonte me dhënien e përgjigjes. Më tregonte për çdo ajet që është shpallur në lidhje me ditën, natën, qiellin, tokën, botën, ahiretin, malin, fushën, dritën dhe padrejtësinë, dhe kërkonte prej meje që ta shkruaj atë ajet me dorën time. Dhe më informonte për shpjegimin dhe komentin e tyre, për anulimin dhe ndalesën, për qartësinë dhe komplikimin, për të përgjithshmen dhe të veçantën, dhe atë për çka është shpallur ai ajet.

shkëputur nga libri : Dhuratë Mendjeve (Tuhef-ul Ukul).

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    12-03-2008
    Vendndodhja
    itejdukshem, gjithka
    Postime
    1,536
    Citim Postuar më parë nga faruk9 Lexo Postimin
    Hadithet vijnë prej katër grupeve të njerëzve, ndërsa nuk ekziston grupi i pestë:

I pari, është dyfytyrëshi, që e tregon veten si besimtar; ai kryen veprat e myslimanëve, por nuk përmbahet prej gënjeshtrave ndaj Resulullahut dhe këtë e bëjnë me vetëdije të plotë.

Sikur të kishin ditur njerëzit se ai është dyfytyrësh, nuk do të kishin pranuar asnjëherë hadithin e tij si të vërtetë. Por, njerëzit do të thonë: Ky është sahabe i Resulullahut, e ka parë atë dhe ka dëgjuar prej tij dhe e pranojnë pa e ditur realitetin, ndërsa, Allahu ka shpjeguar më së miri gjendjen e tyre: “E kur t'i shohësh ata, trupat e tyre të mahnitin, e kur të flasin, fjalës së tyre i vë veshin”(Munafikun, 4). Mbas të Dërguarit, ky grup është shpërndarë në vise të ndryshme dhe filluan t’i bëjnë thirrje popullit në zjarr përmes shpifjeve, duke u afruar në këtë mënyrë te liderët e devijuar. Këta të fundit i emëruan ata për persona kompetentë dhe me autoritet, duke u dhënë këtyre pozitat e gjyqtarëve dhe shpjeguesve (muftive). Në këtë mënyrë fituan kompetenca për mallin, nderin dhe jetën e njerëzve. Përmes tyre u realizuan qëllimet e sundimtarëve dhe i harxhuan pasuritë botërore. Edhe ti e di se njerëzit e tillë, që nuk kanë ndonjë qëllim në këtë jetë, janë të nënshtruar ndaj sundimtarëve që e synojnë këtë botë dhe janë të dhënë mbas saj; bota është qëllimi përfundimtar i tyre.

Të dytët, kanë dëgjuar një fjalë nga Resulullahu s.a., por kanë bërë gabime dhe nuk e kanë vendosur në vendin e duhur të mendjes; këta nuk gënjejnë dhe nuk veprojnë në mënyrë të gabuar me qëllim, dhe thonë: Unë kam dëgjuar nga Resulullahu s.a. . Sikur të kishin ditur njerëzit se ai ka kuptuar gabimisht, nuk do ta kishin pranuar fjalën e tij. Edhe ky nuk do të kishte transmetuar atë hadith dhe nuk do të vepronte sipas tij, sikur të dinte se e ka gabim.

Të tretët, kanë dëgjuar se hz. Resulullahu s.a., ka urdhëruar diçka, por mbas një kohe Hz Resulullahu s.a., e ka ndaluar atë dhe ky person nuk di për këtë ndalesë. Ose, ka dëgjuar për ndalesën e saj por më vonë është lejuar, dhe ky nuk është njoftuar për këtë. Gjykimin e ndaluar e ka përvetësuar por gjykimin e lejuar nuk e ka përvetësuar. Sikur të kishin ditur myslimanët për ndalesën e gjykimit, do të kishin refuzuar atë dhe, edhe vetë do të kishte refuzuar.

Ekziston edhe grupi i katërtë, që as Allahut dhe as Resulullahut nuk ia përshkruajnë gënjeshtrën. Këta e urrejnë gënjeshtrën për shkak të frikës nga Allahu dhe për shkak të njohjes së vlerës së Resulullahut.
    As nuk e kanë kuptuar gabimisht, as nuk e kanë harruar atë çka kanë dëgjuar; përkundrazi, çdo fjalë e kanë përcjellë njëjtë si e kanë dëgjuar.
    Atë e transmeton në përputhje me të vërtetën; as nuk ia shton ndonjë fjalë, as nuk i mungon diçka nga ajo. Ai është i njoftuar për ndalesën e gjykimit dhe vepron sipas tij; si edhe për anulimin e gjykimit është i informuar dhe e braktis atë. Njëjtë sikur ajetet e Kuranit, ekzistojnë edhe hadithet e Resulullahut që janë të qarta, më pak të qarta, që anulojnë dhe që janë të anuluara. Edhe hadithet e hz. Resulullahut s.a., përmbajnë dy drejtime: Të përgjithshme dhe të veçanta. Allahu na urdhëron: “Çka t'ju japë Pejgamberi, atë merreni, e çka t'ju ndalojë, përmbajuni” Hash, 7.!

Fjalët e Resulullahut i kanë dëgjuar edhe ata që nuk kanë mundur ta kuptojnë drejt, që nuk kanë ditur se çka ka tentuar me atë fjalë Allahu dhe Resulullahu dhe që nuk e kanë kuptuar fare atë. Çdokush që u parashtronte pyetje sahabeve të Resulullahut s.a., nuk ka mundur ta marrë përgjigjen prej tyre; ka pasur edhe të tillë që i kanë pyetur sahabet, por nuk e kanë kuptuar përgjigjen. Madje, ka pasur të tillë që janë interesuar edhe për përgjigjet e Resulullahut s.a., që u ka dhënë beduinëve, të huajve dhe ithtarëve të Librit.

Por, unë isha me Resulullahun (s.a.a.) çdo ditë, për mua e boshatiste shtëpinë nga njerëzit; mua më tregonte për gjithçka; të gjithë sahabet e dinin këtë dhe të gjithë e dinin se me asnjërin tjetër nuk sillej në këtë mënyrë. Ndonjëherë ai vinte në shtëpinë time, ndërsa kur unë shkoja në shtëpinë e tij, ai i largonte të gjitha gratë nga dhoma dhe përveç meje askush nuk mbetej në dhomë. Kur e pyetja, ai më përgjigjej, kur përfundoja me parashtrimin e pyetjes dhe heshtja, ai fillonte me dhënien e përgjigjes. Më tregonte për çdo ajet që është shpallur në lidhje me ditën, natën, qiellin, tokën, botën, ahiretin, malin, fushën, dritën dhe padrejtësinë, dhe kërkonte prej meje që ta shkruaj atë ajet me dorën time. Dhe më informonte për shpjegimin dhe komentin e tyre, për anulimin dhe ndalesën, për qartësinë dhe komplikimin, për të përgjithshmen dhe të veçantën, dhe atë për çka është shpallur ai ajet.

shkëputur nga libri : Dhuratë Mendjeve (Tuhef-ul Ukul).
    e prej ma te drejtive jan adhurust e varreve, qe bajn dhiker me instromente , ishajn sahabt, Sufit, ket deshte me than, po pse lodhesh kot ?.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    31-08-2007
    Postime
    146
    ti djali, lexon me syza apo pa syza,
    mos u shqetso, nuk je i vetmi që nuk mund e lirohesh nga emocionet. (desha të them që nuk kupton).

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    12-03-2008
    Vendndodhja
    itejdukshem, gjithka
    Postime
    1,536
    ti djali, lexon me syza apo pa syza,
    mos u shqetso, nuk je i vetmi që nuk mund e lirohesh nga emocionet. (desha të them që nuk kupton).
    nuk dua ta a kuptoj adhurimin e tjeterkuj , pos ALLAHUT.

at edin edhe gjdo sufi.

i/e regjistruar Maska e Abdulrrahmani
    Anëtarësuar
    15-08-2009
    Postime
    129
    Lexues të nderuar, po ju ofroj një tablo të shkurtër numerike për hadithet e transmetuara në burimet e Ehli Sunnet’it.

Vargu i Haditheve të Sakta në burimet e Ehli Sunnet’it është si vijon:

1.- Dy apo tri vite para vdekjes së hz. Resulullahut s.a., (pas betejës së Hajberit), Ebu Hurejra e prani Islamin. Nga burimet e shumta konfirmohet se numri i haditheve nga Abu Hurejra ka qen 5374 !

2.- Vargu i haditheve për hz. Aliun a.s., jan shenuar 537 hadithe, prej ketyre vetëm 50-te hadithe jan pranuara sahih. !!

3.- Numri i pranuar i haditheve prej Vajzës së hz. Resulullahut s.a., zonjës së tërë grave të botës hz. Fatimes s.a., është vetëm 19 hadithe. Po, po vetëm NËNTËMBËDHJETË !!!

4.- Nga hz. Ajsha r.a., gjithsejt numri i pranuar i haditheve është 2210.!!!!

5.- Hadithe për dy prijësve të rinjëve të xhenetit, hz. Imam Hasanit dhe Imam Hyseinit a.s., mund të numrohen në gishtat e dirës bile!!!!!

6.- Nga Abdullah b. Omer'i (më i vogël se ata lartë të përmendurit) numri i haditheve të transmetuara është 2630 !!!!!!

7.- Libri i parë i haditheve i shkruar në botën sunnite është ai i Imam Malik’ut “El-Muvatta”, a dini se në te nuk transmetohet asnjë hadith për hz. Ali’un !!!!!!!

8.- Në hadithet e sahi’ul Muslimit hadith për hz. Hasanin dhe hz, Husejnin jan transmetuar vetëm nga një (1+1 për të tyt) !!!!!!!

9.- Po në të njëjtën libër për hz. Fatimen s.a., është transmetuar vetëm NJË (1)! Po, po vetëm NJË hadith !!!!!!!!

Lexues të nderuar, e dini fare mirë se në kuran’in Famëlartë Zoti na urdhëron t’i duajm familjen e Pejgamberit s.a., dhe thot :
    “Thuaj: Unë nuk kërkoj prej jush ndonjë shpërblim për thirrjen time, vetëm se respektin e dashurinë ndaj të afërmve të mi” Shura, 23.

Vërtet muslimanët ende jan në gjum pa zgjim!

selam, faruk. 13/06/09.
    po mir mo, tregona per statistikat e burimeve shiite?

prej cilave burime te ehli sunnetit eshte bere ki studim?

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    26-10-2006
    Postime
    992
    Po ju ishit ata qe tradhtuat Aliun dhe dy djemt e tij. Pse qaheni tash ?
    Ndryshuar për herë të fundit nga celyy : 18-02-2010 më 07:34
    Urrejtja ndaj armikut, dyfishon forcën e një populli

Musliman Shqiptar Maska e pejani34
    Anëtarësuar
    18-04-2005
    Postime
    887
    Keta e vrran OMRIN Othmanin, Aliun me dy djemet , ALLAHU i vrraft vrrasesit e tyre.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-03-2010
    Postime
    30
    ju besojn varrezave e ju luten, e sdi a e din se ai njeri aty brenda edhe eshtrat ju kan kalb, e kta atij i luten, po sikur tkishte pas mundsi ai rahmetlia do ti kishte ndihmu vetes mas pari, sdin as vet en qka besojn e as nuk kan liber te shejt qe kishin mujt mu mbeshtet en ta, nese dikush e beson Kuran, duhet me besu komplet, e jo nje pjes me besu e me respektu, e pjesen tjeter jo

Kurre me,ne kete FORUM Maska e woodstock
    Anëtarësuar
    13-04-2004
    Postime
    560
    Citim Postuar më parë nga pejani34 Lexo Postimin
    Keta e vrran OMRIN Othmanin, Aliun me dy djemet , ALLAHU i vrraft vrrasesit e tyre.
    Plotsisht pajtohem.Zoti j'au theft qafen edhe perkrahesve te tyre AMIN
    I vetmi hero i kombit Adem Jashari

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Tema të Ngjashme

1. Lufta III boterore dhe fundi i botes (1)
    Nga forum126 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 47
    Postimi i Fundit: 13-04-2018, 12:36
  2. Dyzet Hadithe Në Një Hadith....
    Nga biligoa në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 11-06-2009, 14:06
  3. Bibla Kur'ani Dhe Shkenca
    Nga Florim07 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 15-04-2009, 21:26
  4. Me kerkese te Farukut
    Nga Gostivari_usa në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 16-03-2007, 07:56
  5. Ilirët - diskutimi mbi ta
    Nga Leonard Alili në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 111
    Postimi i Fundit: 10-10-2006, 16:02

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •