Si je o Brari, se na dogji malli!
Pse na i trazonon kujtimet e dhimbshme!
Skender Luarasi shkruan Vjeshtë, 1955
Sh. M. ishte një aktor shumë interesant për dramaturgët me aftësi shekspiriane, vetë Jagon do ta linte në hije. Me gjithë ato pasoja që më solli deri më 1950, kur sa e sa herë në mbledhje të Komisionit të Lidhjes së Shkrimtarëve kishim rënë në konflikt të ashpër, duke parë qëndrimin tim të çelur, shfaqi dëshirë të bëhej mik me mua.
Në vjeshtë 1955, më vizitoi në shtëpi dhe më kërkoi një ekzemplar të dramës së Shilerit ''Intrigë e Dashuri'', të shqipëruar nga unë, me autograf. Do të vizitonte Weimarin si përfaqësues i inteligjencies shqiptare (ruajna zot!) dhe do t'ia dhuronte veprën Institutit ''Goethe-Schiller''.
Së andejmi më dërgoi një kartolinë të dhomës ku punonte Shileri me tryezën e shkresurinat:
Prof. Skënder Luarasi
Lidhja e Shkrimtarëve
Tiranë
(Albania)
'' Të fala. Të kam kujtuar vazhdimisht këto ditë që po kaloj në Weimar''
Sh. M.
Weimar, 1 tetor 1955
Kur u kthye në Tiranë, më tregoi se me të hyrë në Institut i tha drejtorit që kishte sjellë dramën ''Intrigë e Dashuri'' në shqip, t'ia dhuronte bibliotekës. Ai e porositi i entuziazmuar të vinte të nesërmen në orën dhjetë. Në sallën e festave, dy rreshta shkencëtarësh të veshur në ornat akademike po prisnin përfaqësuesin shqiptar i cili kaloi përmes burrash të mëdhenj nga trupi dhe nga mendja. Libri u vendos në bibliotekë me ceremoni dhe nderime për gjuhën shqipe e popullin shqiptar që di të çmojë vlerat e kulturës bortërore.
Po të më kishte dhënë një plumb prapa kurrizit, Instituti gjerman i Weimarit nuk do ta kishte pritur me këto nderime në Gjermaninë e Goethes e të Shilerit!
Si është kjo botë: Njëri jeton për nder, tjetri jeton për t'u nderuar!
Pra i zoti i punes, S.Luarasi shkruan se ia dorezoi Sh.M vepren Intrige e dashuri me autograf
Krijoni Kontakt