Dje nė adresėn e rubrikės Antena erdhėn qindra mesazhe. Tė gjitha kishin thuajse tė njėjtėn pėrmbajtje. Ishin tė ēuditur se si Flamuri qenkėsh njeri i vėrtetė. Shumė prej tyre, megjithėse ishin mėsuar me Flamurin, nuk e besonin qė ishte njeri prej vėrteti. Kjo na shkaktoi njė problem tė madh si rubrikė, pasi na u dekonspirua personazhi kryesor.
Nuk mjaftoi vetėm reagimi i publikut, por dhe i njerėzve tė PD-sė. Ata dhe pse e dinin qė Flamuri ekzistonte, tani bėjnė sikur u mbetet qejfi nga ato qė Flamuri thotė tek Antena, pasi janė tė detyruar tu pėrgjigjen njerėzve, tė cilėt kanė parė Flamurin nė televizor.
Kėshtu Lulėzim Basha dje e kishte ditėn ferr nė Elbasan. Njerėzit e pyesnin nėse vėrtet ishte nxehur Jozefina dhe doktori, qė ai kishte bėrė miting tė madh.
- Nuk besoj se ka qejfmbetje nė PD, ne jemi parti e hapur, thoshte Luli duke buzėqeshur. Elbasani di pėr kė del nė shesh dhe pėrse del. Ata qė kanė nevojė tė mėsojnė si bėhen mitingje, le tė vijnė kėtu.
Kur ia raportuan kėtė Flamurit, i iku truri dhe e mori nė telefon.
- Dėgjo ti, i tha pa ia pėrmendur emrin. Mo tė tė dėgjoj mė tė thuash nga ato fjalė qė ke thėnė, ėė, se ke hapur shumė telashe ė, dhe ta dish mirė ti dhe ēdokush tjetėr, qė kėtu mitingje bėn vetėm Sali Berisha ėė. Ju tė tjerėt thjesht merrni pjesė. Dhe diēka dua tė tė them, se ma tha ai burri po sdesha tė tė them. Ke bėrė shumė gabim atė ditė qė more mikrofonin dhe kėndove, ėė, se ne kemi kėngėn tonė ėė, dhe nėse kėndon do kėndosh atė kėngė ėė, jo kėngėn e Al Kapones ėė! Se nuk thonė kot pastaj qė bėn lojėn e atyre tė tjerėve kundėr kėtij burrit, se kėnga e Al Kapones nuk mund tė jetė kolona jote zanore nė Elbasan. Se e dinė tė gjithė kush ėshtė Al Kapone. Ėshtė dėnuar me vdekje pėr taksa ėė. Se ka vjedhė taksat e qytetarėve ėė, dhe po tė hapen ato letra, ti duhet tė varesh tek rrapi i Bezistanit ėė. Po mo ta dėgjoj mė atė kėngė se flasim.
Lulit i ku zėri.
- Nuk e bėra qėllimisht, tha, mė kapi euforia e kėngės. Kam punu njė vit e gjysėm dixhej nė Prishtinė dhe me kėtė kėngė e nisa darkėn nė kafe.
- Nuk mė duhet se ēke bėrė nė Prishtinė. Histori tjetėr ajo, mos ta hapim se nuk e ke shkruar as nė CV qė ke qenė dixhej. Di tė tė them se kėnga e Al Kapones nuk kėndohet nė Elbasan. Po do kėngė elbasani, ka plot, ėshtė ajo kėnga 20 vjet kam qenė nė burg dhe nuk munda me tė harru, ose ajo tjetra pėr dylberėt. Po tė pėlqyen, me tematikė i ke, kėndoji ato.
- Tani mos fyej, tha Luli, se unė nuk po tė fyej
- Jo se po mė vė nė pozitė tė vėshtirė se tani njerėzit mė thėrrasin mua se mė kanė parė dhe nė televizor. Se deri tani mė keni mbajtur tė fshehur se keni dashtė tė dilni vetė. Tani qė njerėzit mė panė, as kanė mė punė me ju. Ka gjithė ditėn qė marr mesazhe. Aq shumė mė keni fshehur sa ēuditen njerėzit qė jam njeri i vėrtetė.
- Unė nuk tė kam fshehur gjė, tha luli. Unė aty tė kam gjetur, aty tė kam lėnė. Ēfaj kam unė qė skishe dalė mė parė nė televizor ti.
- Po skam dalė se nuk tė linit ju. Dhe mbylle kėtė muhabet. Atė kėngėn e Al Kapones mo ta dėgjoj mė. Se ėshtė mė keq se ajo kėnga Ēohu e Edi Ramės. E tha mirė ai burri qė e ka marrė nga marshi i ēetnikėve. Si e ka ajo kėnga e vjetėr ēohu shqiptar prej gjumit ēohu..?
- Ėshtė e Vaso Pashės ajo, tha Luli, nuk ėshtė e ēetnikėve.
- Njėsoj ėshtė, ēpret nga njė njeri qė ka qenė dhe kaur dhe me llagapin Pasha. Edhe turk edhe kaur d.m.th. Me dy fytyra. Si Ed Rama tamam qė do tė jetė dhe kryetar i PS dhe antikomunist. Po nuk e ha njeri atė. Pastaj ēe di Vaso Pashėn ti, nga ata vrakaēorėt ėshtė dhe ata vrakaēorėt sllavė dhe ēetnikė sllavė ishin.
- Ahu, shumė gjatė, i tha Luli. Ashtu i bie qė gjyshja ime kur ėshtė nisė nga Peja pėr nė Vuthaj mė 28 nėntor tė vitit 1932, kushedi kė ka takuar rrugės dhe unė kam gjak sllav. Kėto janė marrėzira. Pėr Al Kaponen ke tė drejtė, se kėndoj mė se nė fakt smė bėn dhe zemra. Siē e pe u ngatėrrova atje nė fund kur thuhet jam Al Kapone. Smė bėri zemra se mu kujtuan taksat vėrtet.
Gazeta Tema
Krijoni Kontakt